Ga naar inhoud
GENEGEERD

Ruilhandel sterk in opkomst vervangt griekse valuta


BK44
 Share

Recommended Posts

Lokale Ruilhandel gaat meer en meer een prominente rol spelen. Vooral bij de Europese landen die nu al zwaar getroffen zijn door de wereldcrisis.

Dat komt goed uit voor degene die al plannen hebben om zich binnenkort ergens anders te vestigen ;)

 

Cheers,

BK44

 

^^^^^^^^^^^^^^

Ruilhandel sterk in opkomst vervangt griekse valuta

 

Theodoros Mavridis koopt verse eieren, fruit, olijfolie, jam en zeep en het kost hem nul euro. Eerder repareerde hij een televisie en verving hij enkele lampen.

 

In de Griekse havenstad Volos, tussen Athene en Thessaloniki, doen inmiddels zo’n 800 mensen mee aan een snel groeiend ruilsysteem.

 

Voor zijn werk ontving Mavridis een aantal Lokale Alternatieve Eenheden op zijn online rekening. In het Grieks worden ze tems genoemd. Die maakte hij over naar de verkoper van de eieren en de olijfolie en zijn accountant die hem helpt met zijn nieuwe rekening.

 

Solidariteit

 

“Het is een eenvoudigere manier om goederen en diensten uit te wisselen,” zei de in Duitsland geboren homeopaat en acupuncturist Bernhardt Koppold die in Volos woonachtig is. “Het is ook een goede manier om op praktische wijze solidariteit te tonen en relaties op te bouwen.”

 

Hij behandelde Maria McCarthy, een lerares Engels die al 20 jaar in de stad woont. Ze gebruikte één van haar vouchers die worden uitgereikt aan mensen die nog geen online rekening hebben. “Het is een nieuw systeem, maar het groeit heel snel,” zei ze. “Hoe meer je er gebruik van maakt, hoe sneller het went.”

 

Markt

 

Volgens medeoprichter Maria Choupis zijn er nu 15 netwerken in Griekenland actief die tems gebruiken als betaalmiddel. De munteenheid wordt nu zo’n 18 maanden gebruikt en werd ingevoerd vanwege de alsmaar stijgende belastingen en dalende lonen.

 

Een gebouw dat eigendom is van de Universiteit van Volos wordt momenteel omgebouwd tot markt waar mensen ruilhandel kunnen bedrijven zonder gebruik te maken van geld. “Het is erg bevrijdend om niet te hoeven betalen met geld,” zei Choupis.

 

Niemand mag meer dan 1.200 tems op zijn of haar rekening hebben staan zodat mensen niet gaan oppotten. Wanneer je de limiet hebt bereikt moet je ze gaan gebruiken. Bovendien mag niemand meer dan 300 tems schuld hebben.

 

Creatieve oplossingen

 

Volgens Choupis zou het netwerk nog sneller zijn gegroeid als mensen niet zo bang waren. “Het is alsof ze murw zijn geslagen, alsof ze duizelig zijn,” legde ze uit. “Op het moment dat mensen zien hoeveel ze zonder geld kunnen doen, zijn ze overtuigd.”

 

Onlangs nam het Griekse parlement een wet aan die ‘alternatieve vormen van ondernemerschap en lokale ontwikkeling’ aanmoedigt. Choupis benadrukte dat er een nieuwe wind waait in Griekenland. Dat mensen vastbesloten zijn boven de woede uit te stijgen en creatieve oplossingen bedenken.

 

Bron : niburu.nl vanuit The Guardian UK

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Admin

Van ruilen komt huilen zeiden vroeger de moeders van mijn vriendjes tegen hun zonen :)

 

Ik weet van het bestaan af van Noppes in Amsterdam en heeft ongeveer 500 leden. http://www.noppes.nl/npps/index.php

 

Begrijpelijk dat die nu gebeurd in Griekenland en waarschijnlijk zal dit ook meer en meer gaan worden. Netwerken in deze situaties is zo belangrijk en samen sta je sterk en geeft ook een goed solidariteits gevoel. We hebben (papier) geld uitgevonden om juist niet meer te fysiek te hoeven ruilen en nu is dat geld (schuld) wat de "bottle neck" is geworden voor Griekenland. Rare wereld leven we in.

Link naar reactie
Share on other sites

“Het is erg bevrijdend om niet te hoeven betalen met geld,”

Wat zijn 'tems' dan?

 

@Mr. Gold:

"We hebben (papier) geld uitgevonden om juist niet meer te fysiek te hoeven ruilen en nu is dat geld (schuld) wat de "bottle neck" is geworden voor Griekenland."

En zwaartekracht is verantwoordelijk voor het neerstorten van een vliegtuig. Technisch gezien waar, maar het verklaart niet waarom vliegtuigen doorgaans niet neerstorten. Schuld is nodig om de economie effectief te laten groeien, bijvoorbeeld een ondernemer met een innovatief idee moet doorgaans geld lenen om het goed uit te voeren. Probleem met de leningen die Griekenland gemaakt heeft is dat ze verspild zijn aan onproductieve zaken, zoals pensioenen vanaf 55 jaar aan zogenaamd 'zware beroepen' zoals kapper, muzikant, bakker en radiopresentator. Hoffelijkheid van belangengroepjes, en politici die hun geld aannemen. En de Griekse overheid (en de meeste andere overheden) loopt over het algemeen gewoon te hard van stapel; ze doen dingen die de economie gewoon nog niet aankan. Dat krijg je met het korte-termijn denken van democratische politici; zoveel mogelijk cadeautjes uitdelen, of die nou de economie verbeteren of niet, om maar populariteit en stemmen te winnen, en met de problemen die erdoor ontstaan mogen de opvolgers kampen.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...