Ga naar inhoud
GENEGEERD

Stel je voor: morgen ligt er opeens een meter sneeuw


Nico de Geit

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 108
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Houtkachel aan, matrassen naar beneden, Kolonisten van Catan met uitbreidingssets, Monoply...., Mens-erger-je-niet( het bordspel dan uiteraard)

eten en drinken voldoende op voorraad evenals stormlampen, gasflessen, kaarsen,zaklampen, lucifers, ehbo, honden en katten voer/grit, kippen in de gang.

Laat maar gebeuren hoor eigenlijk wel een keer gezellig.....en goeie oefening.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je wel een geprobeerd om door een meter sneeuw te woelen?

Ik denk dat je niet verder dan 100 meter komt voor je terugkeert :)

 

Been there, done that.

 

Ik zou het vel op m'n tourenski's doen en reusachtig van de dag genieten :) :)

 

Hm, zit wat in... Nog nooit 1 meter sneeuw meegemaakt in Nederland, dus zou het niet weten. :) Anders met zo'n sneeuwschepje je weg banen of zo... hahaha

 

Wel 28 cm sneeuw maar dat is niks.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is ons overigens gebeurt. Dat was ergens eind zeventiger jaren dacht ik.

Alles onbereikbaar, aan de achterkant van het huis lag de sneeuw zelfs 2 meter hoog.

Ik heb nog ergens een foto van een bord "50km/uur" dat boven de sneeuw uitsteekt...

 

Het was de winter van 78-79.

Ik was 12 en dacht grappig te zijn en sprong in een berg stuifsneeuw van ruim 2 meter. Ze hebben mij er nog net op tijd uit kunnen krijgen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gaat wel lukken hier in Amsterdam, er zit zat in de vriezer,water en drinken in de koelkast, heb net nog hout gescoord voor de kachel, en er staat nog een flinke voorraad aan weckpotten met eten, ook kattenvoer is er zat, er ligt hier een meterhoge stapel dekbedden, kom maar op met die sneeuw! O flip, moet ik snel nog even wat shag halen vanavond!

 

Afgelopen februari overkwam ons dit dus in Hongarije, we zouden net naar Nederland gaan, er zou alleen een klein beetje sneeuw vallen op vrijdag, dat kwam niet en zondag zouden we vertrekken.. en ja hoor, op zaterdag en zondag viel er 80 cm! En maandag werd het -22 graden....

 

Omdat we net naar Nederland zouden gaan hadden we de hele koelkast leeggegeten en niet aangevuld, geen verse groenten, melk, eieren, en dergelijke meer in huis. De sneeuwschuif kwam na een week... ondanks de lege koelkast hebben we het prima doorstaan, er was genoeg water, hout, gedroogd en geweckt voedsel. De elektra viel niet uit, dat gebeurt meer met onweer en wind, niet met sneeuw.. maar dan hadden we nog 8 olielampen en tig kaarsen en waxinelichten gehad..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor de "jonkies" reportage uit 1979... gewoon om te zien wat er echt gebeuren kan.. Ik kan me herinneren dat de A9 was afgesloten en er automobilisten moesten worden gered,,,, ik had een schepje en dekens in mijn ford escort liggen en het schepje heel wat gebruikt.. .pfft

maar t was machtig mooi om te zien..

 

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Dick Berts

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3357045/2012/12/02/Russen-al-drie-dagen-vast-in-file-na-zware-sneeuwstorm.dhtml

 

In Rusland zitten veel mensen vast in de file vanwege de enorme sneeuwval. Ik heb twee wollen dekens die ik nog van defensie heb gekregen achterin de auto, plus een paar alu reddingsdekens en waxinelichtjes met lucifers. Met waxinelichtjes krijg je de vorst weg uit je auto. Pas wel op voor koolmonoxidevergiftiging, blijf ventileren! Verder heb ik voor een appel en een ei een stel tweedehands sneeuwkettingen gekocht, zodat mijn voertuig altijd operationeel blijft. Sneeuwkettingen zijn in Nederland niet toegestaan, maar een paar jaar geleden toen de wegen wegens sneeuwval bijna niet te berijden waren, liet de politie via de media weten, dat ze gebruikers van sneeuwkettingen niet zouden bekeuren. Tenslotte heb ik altijd een opvouwbare pioniersschop in de auto om me uit te kunnen graven etc.

 

En als de geldpest hier nog een keer toeslaat, dan koop ik een auto met een dubbele zware accu en laat ik een Webasto benzine standkachel inbouwen;

 

http://www.webasto.nl/home/nl/html/homepage.html

Link naar reactie
Delen op andere sites

Iedereen heeft zijn sneeuwschep klaar staan?

 

 

De meeste in de schuur waarschijnlijk. Of als ie binnen staat en je moet een 10m lang pad maken naar je hout a 50cm breed en 1m hoog dan heb je slecht 5kuub! sneeuw weggeschept....dat doen we in een uurtje toch? grin grin dat gaat je waarschijnlijk ook niet lukken in 4 uur. En denk aan je hart heh :o

Link naar reactie
Delen op andere sites

Omdat we net naar Nederland zouden gaan hadden we de hele koelkast leeggegeten en niet aangevuld, geen verse groenten, melk, eieren, en dergelijke meer in huis. De sneeuwschuif kwam na een week...

 

Onderweg kun je ook ingesneeuwd raken, voldoende brandstof om de motor te laten draaien en iets te eten is dan erg prettig.

 

Met waxinelichtjes krijg je de vorst weg uit je auto.

 

Je kunt toch gewoon de motor laten draaien?

 

Sneeuwkettingen zijn in Nederland niet toegestaan, maar een paar jaar geleden toen de wegen wegens sneeuwval bijna niet te berijden waren, liet de politie via de media weten, dat ze gebruikers van sneeuwkettingen niet zouden bekeuren.

 

Sneeuwkettingen heb ik in de winter altijd bij me. Wat moet ik anders als ik vast zit? Een sleepdienst bellen? Sneeuwkettingen zijn goedkoper dan een 4x4.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Dick Berts

"Je kunt toch gewoon je motor laten draaien". Ja hoor Nico, dat kan, dagen achter elkaar als het moet. Kans op storing nul natuurlijk bij extreme vorst en zoveel handiger dan effe een paar piepkleine waxinelichtjes in je auto leggen, want dat is een extreem ingrijpende maatregel. Volgens mij spreek jij via een soort autopilot mensen tegen.

 

En Nico, waarom zou je die shit benzine in je auto niet gewoon opstoken als je vast kom te zitten, je kunt je benzine dan toch niet meer gebruiken om te rijden. En neem -tussen zes kleine kinderen achterin- gewoon 100 liter extra benzine mee in jerrycans, zodat je lang stationair kunt blijven draaien als je vast komt te zitten. Dat is immers heel wat veiliger dan een paar waxine lichtjes....

Link naar reactie
Delen op andere sites

" Onderweg kun je ook ingesneeuwd raken, voldoende brandstof om de motor te laten draaien en iets te eten is dan erg prettig".

@Nico de Geit : Ja daar houden we uiteraard altijd rekening mee, we hebben een grote bus, ligt stampvol dekens, kaarsen, sneeuwkettingen, eten, drinken, zaklampen, gereedschap etc.. er is toch ruimte zat..

Link naar reactie
Delen op andere sites

! Verder heb ik voor een appel en een ei een stel tweedehands sneeuwkettingen gekocht, zodat mijn voertuig altijd operationeel blijft. Sneeuwkettingen zijn in Nederland niet toegestaan, maar een paar jaar geleden toen de wegen wegens sneeuwval bijna niet te berijden waren, liet de politie via de media weten, dat ze gebruikers van sneeuwkettingen niet zouden bekeuren. Tenslotte heb ik altijd een opvouwbare pioniersschop in de auto om me uit te kunnen graven etc.

 

En als de geldpest hier nog een keer toeslaat, dan koop ik een auto met een dubbele zware accu en laat ik een Webasto benzine standkachel inbouwen;

 

http://www.webasto.nl/home/nl/html/homepage.html

 

Hoi dick,

 

'altijd operationeel'?

 

Ik hou van de sneeuw en zoek die graag op.

Sneeuwkettingen zijn van nut bij 'begaanbare' wegen die glad zijn, dus vastgereden sneeuw, beperkt ijs enz.

Bij verse sneeuw is in eerste instantie de bodemvrijheid en het type sneeuw als tweede van belang.

Bij 'algemene nederlandse' sneeuw kun je dan redelijk tot iets meer/minder dan je bodemvrijheid blijven rijden zolang je grip hebt, dus ja sneeuwkettingen helpen wel degelijk!

Daarna houd het heel snel op zelfs met een 4*4 met sneeuw kettingen, een centimeter sneeuw die zich gaat ophopen voor je bumper, assen, wielkasten, whatever, stopt je heel snel.

 

Er is maar een oplossing die je mobiel houd, ik zie graven enz. niet als optie, zorgen dat je " banden" meer drijfvermogen op/in de sneeuw dan het gewicht van je voertuig is.

Ik laat speciale voertuigen even buiten beschouwing.

 

Waar wil je naar toe als er een meter sneeuw ligt? Lekker binnen blijven toch....

 

Ik zie wel een risico dat ik moeilijk thuis zou kunnen komen bij een extreme plotselinge sneeuwstorm, maar ja hoe groot is die kans?

 

Heel eerlijk het lijkt me best een keer leuk/ goede oefening......

 

Grt,

Kans

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Dick Berts

Hoi Kans, Een opvouwbare pioniersschop neemt heel weinig ruimte in. Het is zo'n stuk basis gereedschap, ik zie het bijna als een multi-tool. In Zwitserland heb ik regelmatig mijn auto letterlijk uit de sneeuw moeten opgraven. In sommige situaties is het handig om wat zand onder je wielen te gooien als je door gladheid niet wegkomt en zo kan ik nog uren doorgaan. hg Dick. Met een pioniersschop en een zakje boerenkoolzaad in de auto, kun je de hele wereld aan. :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Qua verwarming heb ik toch een echt probleem, we hebben alleen een HR ketel, geen openhaard of kachel helaas. Dus wij moeten dicht bij elkaar gaan zitten in een tent of het fornuis aan, of alle kaarsen aan. Verder geen houden we het prima uit, gezellig spelletjes spelen en lekker sneeuwpoppen maken, sleeen, skieen ik zie het helemaal zitten, mag van mij gebeuren deze winter, dan worden er misschien nog meer mensen wakker, mijn partner bijvoorbeeld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben gek op sneeuw laat maar komen!!

 

[ATTACH=CONFIG]1946[/ATTACH]

 

 

Maar ja het land licht dan natuurlijk wel compleet stil en de zwakkeren (o.a. de niet preppers) hebben het dan behoorlijk lastig denk ik zo. Om nog maar te zwijgen van al het smeltwater dat komt als al het sneeuw gesmolten is. En ja ook die komt van buiten nederland via onze revieren naar ons toe. Dus dan krijgt een deel van Nederland ook nog eens te maken met veel water lijkt mij.

 

Blij dat ik prep!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Qua verwarming heb ik toch een echt probleem, we hebben alleen een HR ketel.

 

Het antwoord op jouw probleem is een UPS. Dat is een battery pack met een druppelaar als voeding en een omvormer. Het spul zet je tussen je lichtnet en je ketel. De druppelaar houdt de accu's op spanning en bij stroomuitval nemen de accu's de taak via de omvormer over en kun je je HR ketel een aantal dagen op gang houden.

Vereiste is dan wel dat er nog gas uit het kraantje komt. :rolleyes:

 

Een eenvoudiger, tijdelijke oplossing is een stoeptegel of twee op je gasfornuis te leggen en daar heel zacht een pitje onder aansteekt. De tegels gaan op den duur warmte uitstralen. Misschien net genoeg om boven het vriespunt te blijven.

 

En als laatste: een fles gas en een gaskacheltje, hoeft ook de wereld niet te kosten.

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...