Ga naar inhoud
GENEGEERD

Vechtsport


Harmen Stap

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 94
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Nu heb ik al wat dingen gelezen over Krav Maga en toch heb ik nog een vraag. Vaak zie je bij vechtsporten bepaalde blessures veelvuldig voorkomen, nu schijnt Krav Maga "voor iedereen" te zijn, betekent dit dat er bijna geen blessures zijn tijdens trainingen?

 

Een paar blauwe plekken zul je sowieso oplopen, en je zult vast en zeker wel eens iets verrekken of een lichte kneuzing oplopen, maar erger dan dat hoeft het niet te worden. Een tok en bitje zijn wel raadzaam. Dat is in ieder geval bij de organisatie waar ik train, wellicht zijn de trainingen bij andere organisaties een stuk heftiger, of juist minder heftig. Let overigens op dat je een goede hebt, want er lopen wel wat beunhazen rond die bijvoorbeeld ooit een les Krav Maga hebben gehad en dan zelf lessen verkopen en daar de titel 'Krav Maga' op plakken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een paar blauwe plekken zul je sowieso oplopen, en je zult vast en zeker wel eens iets verrekken of een lichte kneuzing oplopen, maar erger dan dat hoeft het niet te worden. Een tok en bitje zijn wel raadzaam. Dat is in het geval bij de organisatie waar ik train, wellicht zijn de trainingen bij andere organisaties een stuk heftiger, of juist minder heftig. Let overigens op dat je een goede hebt, want er lopen wel wat beunhazen rond die bijvoorbeeld ooit een les Krav Maga hebben gehad en dan zelf lessen verkopen en daar de titel 'Krav Maga' op plakken.

 

Helemaal mee eens. Koop zeker een bitje een tok en gebruik ze. Ik heb niet echt veel blessures hoewel een hamstring al een tijd gevoelig is. Wat blauwe plekken betreft zijn het voornamelijk rond mijn polsen waar je een hoop mee blocked. Die zijn van tijd tot tijd wel blauw. En ja zo af en toe zit er een trap of stoot bij die een beetje te hard aan komt, maar ja ... dat hoort erbij.

 

Ik heb ook begrepen dat het soms locatie afhankelijk is wat de mentalitiet is onder de leerlingen. De ene locatie lopen ook wat meer rauwdouwers rond dan op de andere.

 

Maar zoek je een blessure vrij sport, ga dan voor denksport of zo iets ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

De keren dat ik geraakt ben en daar lichte blessures aan overhield, waren de keren dat ik het meeste geleerd heb ;) Zo heb ik een keer als "arrogante'' Shotokan karateka ( vele jaren terug) een keer een proefles wing chun meegedaan. daar stond ik met mijn lange technieken, tegenover een veel kleinere tegenstander. Voor de kenners, een stoot vanuit de heup, was veel te traag t.o.v de rechtse voorwaartse van het wing chun. Deze stoot komt van recht voor de borst en maakt gebruik van een kleine knik van de pols op het moment van impact. effect verzekerd, dikke lip, dik oog en zelf geen punt gescoord! Heel leerzaam! Ik heb diverse sporten mogen proberen voor korte of langere tijd en het klopt wat er gezegd wordt, er bestaan geen BESTE vechtsport. iedere vorm heeft zijn speciale en specifieke technieken en de kunst is om overal een beetje het beste uit te halen. Het door DaVinci genoemde Braziliaans Ju Jitsu is een heel doeltreffend en compleet systeem, maar vraagt veel training. Mijn broertje is drager van een 2e Dan Ju Jitsu en wanneer ik kijk wat hij daarvoor heeft moeten investeren in tijd en inspanning, is dat enorm veel. Wat je ook gaat doen, oefenen en nog eens oefenen, eerder kun je het niet voldoende doeltreffend toepassen, daar ben ik van overtuigd.

Tot slot denk ik dat de effectiviteit van welke vechtsport dan ook, afhangt van je mindset. Lang niet iedereen kan, zelfs niet in een noodsituatie, een ander mens ernstig letsel toebrengen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik doe al een aantal jaar Mixed Martial Arts, met achtergronden in Jiu Jitsu en Thaiboksen, als je krav maga niks vindt moet je hier maar eens naar kijken. Zoals Frank zegt, er is geen beste vechtsport omdat elke vorm zijn speciale en specifieke technieken heeft, maar omdat MIXED martial arts zo breed is, kun je er erg veel verschillende stijlen leren die zeker van toepassing kunnen zijn in een SHTF situatie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Jager ik heb weinig verstand van krav maga, maar ik heb net een paar filmpjes bekeken en daar laten ze zien dat je best wel mag uithalen als dat nodig is hoor, dus het is niet puur verdedigen :p
De grens tussen aanval en verdediging is inderdaad niet altijd erg duidelijk. De aanvaller onderneemt de eerste actie. Slaan, schoppen, steken, etc. De verdediger reageert op die aanval. Die reacties kunnen erg extreem zijn. Ogen prikken. Trap in de ballen. Slag op het strottehoofd of slaap. Steeds de meest zwakke punten dus. Buikspieren zijn te trainen en beschermen je buik tegen een slag. Ogen blijven heel je leven zwak. De verdediging kan dus dodelijk zijn of blijvende schade aanrichten.

 

Er zijn ook diverse toepassinggebieden voor Krav Maga. Zelfverdediging. Persoonsbeveiliging. Militaire doeleinden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor de meeste preppers is een vechtsport/zelfverdediging sport niet nodig. Ten eerste moet iemand zich afvragen of hij in een shtf bereid is om tot het gaatje te gaan voordat hij er aan begint.
De situatie kan je dwingen. Wat doe jij bij een overval? Probeer je jezelf te redden of doe je niets omdat je besloten hebt dat je als pacifist wilt sterven?

 

Ten tweede is een handgemeen wel het laatste waar je aan wilt beginnen, dan heb je jezelf in een situatie gemanoeuvreerd waar je als prepper niet in wilt zitten.
Dus als overvallers mijn huis binnendringen heb ik mij in die situatie gemanoeuvreerd? Veel dames doen ook aan Krav Maga. Prima verdediging tegen verkrachters. Maar eigenlijk lokken ze de verkrachting zelf uit?

 

De beste verdediging is op afstand, aanval trouwens ook. Altijd proberen te onderhandelen tot er geen andere uitweg is.
Onderhandelen kan vaak niet. Als een overvaller jouw voorraad van 20 blikken bonen komt jatten ga jij dan onderhandelen over 10 blikken?

 

In een shtf situatie zit je niet te wachten op botbreuken, open wonden, geperforeerde ingewanden, of erger.
Uiteraard niet. Passief gedrag kan ook dodelijk zijn.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn broertje is drager van een 2e Dan Ju Jitsu en wanneer ik kijk wat hij daarvoor heeft moeten investeren in tijd en inspanning, is dat enorm veel. Wat je ook gaat doen, oefenen en nog eens oefenen, eerder kun je het niet voldoende doeltreffend toepassen, daar ben ik van overtuigd.

Tot slot denk ik dat de effectiviteit van welke vechtsport dan ook, afhangt van je mindset. Lang niet iedereen kan, zelfs niet in een noodsituatie, een ander mens ernstig letsel toebrengen.

 

Ik beoefen zelf ook fanatiek jiu-jitsu, en ik kan bovenstaande alleen maar beamen: oefenen, oefenen en nog meer oefenen.

Begin dus alleen aan een vechtsport als je oprechte interesse hebt, niet enkel omdat je denkt dat het nuttig is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast ancestral-viking

leuk topic :)

 

ik ben zelf een beoefenaar van martial arts etc op mijn 12de begonnen met thaiboxen,4 jaar ninjutsu,paar jaar aikido,krav maga ,ik heb de mooiste technieken van alles bij elkaar gestopt en ben dat zelf gaan verwerken in een bruikbaar iets (gooi het in de mixer en kijk wat eruit komt :)

het kan nooit kwaad om jezelf skills te leren om jezelf te verdedigen ,

 

keep on prepping !!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Ushiro: Niks aan toe te voegen. Mooi gezegd! @Rothbard: Volgens mij denken we daar hetzelfde over. Alleen vind ik dat je alle vechtsporten dan een zelfverdedigingssport kan noemen, dan hoef je geen onderscheid te maken.

 

Maar heeft iemand iets interessants te vertellen over penciak silat? Of Kalaripayattu (want zo heette dat andere, ik heb ff gegoogeld...) dat volgens Wikipedia uit India komt en niet perse van Sri Lanka? Ik was trouwens de Filipijnse vechtsporten Eskrima en Kali vergeten, die vind ik ook erg interessant!

Ik heb Escrima gedaan, wat stok en mes vechten is. Daarbij heb ik ook Aikido gedaan en tai-kickboksen getraind.

Probeer het een en ander uit en je komt erachter wat het beste bij jou past.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

tja de beste vorm van voorbereiden op een leven en dood situatie is door het zo realistisch mogelijk te trainen. dus vechtsporten kan je vergeten, die zijn voor sport.

ik trainde voor meer dan 27 jaar in vechtsporten. maar er waren maar een paar technieken bruikbaar. liever train ik nu enkel de situaties en pas daar technieken op aan. dat je leert op de situatie zelf te reageren, en niet op een veilig 1 tegen 1 ingetraind iets in een dojo.

 

het goeie van eskrima vind ik dat ze beginnen met trainen met wapens. een wapen vergroot je kans op overleven. en overleven is waar dit forum over gaat denk ik. De manier waarop de dog brothers trainen spreekt mij erg aan. en als er in nederland zoiets zou zijn ging ik er direct trainen

Link naar reactie
Delen op andere sites

wat ook wel belangrijk is, dat is dat krav maga snel te leren is. de meeste oosterse vechtsporten zijn zo complex dat je er jaren over doet om het te leren en de meeste mensen gewoonweg het geheugen niet hebben om de vaak honderden verschillende technieken te onthouden. zeker in een echt gevecht als je opgefokt of bang bent, moet je vechten vanuit je motoriek-geheugen en niet je denkgeheugen.

je hebt gewoon geen tijd om na te denken.

krav maga is erg snel te leren en je vecht vanuit je motoriek geheugen. geen honderden verschillende technieken die je tijdens een gevecht niet meer weet, maar simpele effectieve technieken die al vrij snel in je systeem zitten gebakken.

 

voor wat betreft verdediging of aanval. bij krav maga leer je wel degelijk om aan te vallen. als je tegenover meerdere tegenstanders staat en je kunt niet meer weglopen dan val je aan,zo agressief mogelijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb 2 verschillende vechtsporten gedaan. Laatste was Wing Chung (Kung fu).

In beide kwam het gebruik maken van de kracht en snelheid van je tegenstander naar voren.

 

Bij kung fu stond vooral het 'hit and run' principe mij aan; Snel je tegenstander uitschakelen en run.

Er werd daar continu gesproken over 'hoe het op straat gaat' ipv alleen in de sportzaal.

Gestopt ivm zware blessure.

 

Je kunt een hoop lezen over zelfverdediging, er veel how-to-video's over kijken, maar bij zelfverdediging is het echt van belang dat je niet

bij de eerste de beste dreun verstijft of plat ligt. Leren incasseren is een must!

Zelfverdediging óefenen is belangrijk en bijhouden.

 

Aikido vond ik een hoop technisch geklooi, terwijl de andere 2 sporten veel realistischer waren voor mij.

Welke sport het dan ook is, de full-contact ervaring is essentieel, vind ik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook ik beaam dat er geen BESTE vechtsport ofzo bestaat. Jouw persoonlijkheid, karakter, aanleg en inzet bepalen het grootste deel. Ik heb voor mijzelf de juiste combinatie gezocht uit alle stijlen en soorten. Voor conditie, beweeglijkheid en benenwerk is dat ITF Taekwondo. Voor no nonsens uitschakelen binnen minimale tijd, snelle handwerk, conditie en hardheid is dat WingChun Kungfu. Trainen, trainen trainen en trainen zijn de toverwoorden. Nu al enkele jaren geen trainingen meer voor mij, maar door de geleverde inzet jarenlang zijn veel dingen reflexen geworden ipv overdachte reacties. Daar heb ik nu nog steeds profijt van in gevaarlijke situaties.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu heb ik al wat dingen gelezen over Krav Maga en toch heb ik nog een vraag. Vaak zie je bij vechtsporten bepaalde blessures veelvuldig voorkomen, nu schijnt Krav Maga "voor iedereen" te zijn, betekent dit dat er bijna geen blessures zijn tijdens trainingen?

 

Bij alle vechtsporten die de werkelijkheid benaderen, heb je veel blessures vooral als je boven de 80 kg weegt , zonder blessures wordt er waarschijnlijk veel met te veel bescherming gewerkt of niet realistisch genoeg, een klap voor je kop of een knie in je ribben krijgen leer je zo snel mogelijk te vermijden.

 

Helaas als je een paar jaar traint bij een echte kickboksschool kost je dat kraakbeen van je knieen, regelmatig blauwe ogen, pijnlijke knokkels en kapotte schenen.en het ergste gekneusde ribben, deze voel je maanden later nog

 

Mijn oude trainer sloeg ons zelfs met een houten stok op de rug en armen om ons te harden, van de gekken gewoon als je er op terug kijkt

Als ik het nog een keer over zou moeten doen zou ik alleen gaan boksen, Als je dit goed oppakt , heb je een super conditie, goede verdediging, timing en gevoel voor afstand.

je valt er ook nog eens veel van af .

 

Neoclyps

Link naar reactie
Delen op andere sites

jullie hebben het telkens over vechtsport. als prepper is het denk ik van belang dat je de situatie overleefd. dan is alles veroorloofd en zit er geen sport element meer in. je training zou dan ook gericht moeten zijn op overleven. dus alles als wapen leren gebruiken. en niet je eigen lichaam laten slopen door continue lowkicks te moeten vangen in de training. een felle zaklamp in iemands gezicht schijnen en m in zn zak trappen is niet netjes, maar werkt wel. een pen in zn gezicht steken ook. vergeet een beetje de sportkant als je wil overleven

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik lul ze gewoon plat, en anders vertel ik 'de dodelijke mop' en dan ben ik ook van ze af. Maar zonder dollen, ik kan niet vechten geloof ik, alhoewel die keren dat het werkelijk moest, toch redelijk mijn mannetje gestaan. Maar ben meestal de nerd die vechtende idioten uit elkaar haalt.

 

SHTF vechten is iets anders denk ik. Komt het erop aan, dan is het vechten om te verwonden of dodelijk te verwonden. Sowieso stealth en Grey-man doctrine volgen om zo weinig mogelijk op te vallen, kom je wel in een conflict, dan alles uit de kast halen om het niet tot een handgemeen te laten komen lijkt mij. I'll go for the jugular als het erop aankomt. Ik ben niet lenig, ken geen trucjes, maar ik heb grote handen die behoorlijk kunnen knijpen en vasthouden (tot verwondering van enkele vechtersbaasjes) en gewoon die keel vasthouden lijkt mij een optie. Al wordt je nog zo gemangeld, blijven vasthouden. Uiteindelijk krijgen ze echt wel ademnood is mijn ervaring.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik lul ze gewoon plat, en anders vertel ik 'de dodelijke mop' en dan ben ik ook van ze af. Maar zonder dollen, ik kan niet vechten geloof ik, alhoewel die keren dat het werkelijk moest, toch redelijk mijn mannetje gestaan. Maar ben meestal de nerd die vechtende idioten uit elkaar haalt.

 

SHTF vechten is iets anders denk ik. Komt het erop aan, dan is het vechten om te verwonden of dodelijk te verwonden. Sowieso stealth en Grey-man doctrine volgen om zo weinig mogelijk op te vallen, kom je wel in een conflict, dan alles uit de kast halen om het niet tot een handgemeen te laten komen lijkt mij. I'll go for the jugular als het erop aankomt. Ik ben niet lenig, ken geen trucjes, maar ik heb grote handen die behoorlijk kunnen knijpen en vasthouden (tot verwondering van enkele vechtersbaasjes) en gewoon die keel vasthouden lijkt mij een optie. Al wordt je nog zo gemangeld, blijven vasthouden. Uiteindelijk krijgen ze echt wel ademnood is mijn ervaring.

 

Een goede verwurgingstechniek waarbij 1 of beide halsslagaders (arterie carotis) worden afgekneld, waardoor de bloedtoevoer en -afvoer gestagneerd wordt is altijd de beste optie. Even krachtzetten (luchtpijp ontzien) en laat maar komen die tunnel-vision.

Zodra dan tijdelijk hem/haar lampje uitgaat kun je hem/haar prima in-mobiel maken met T-rips en Duct-tape.

 

Tijd voor koffie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een goede verwurgingstechniek waarbij 1 of beide halsslagaders (arterie carotis) worden afgekneld, waardoor de bloedtoevoer en -afvoer gestagneerd wordt is altijd de beste optie. Even krachtzetten (luchtpijp ontzien) en laat maar komen die tunnel-vision.

Zodra dan tijdelijk hem/haar lampje uitgaat kun je hem/haar prima in-mobiel maken met T-rips en Duct-tape.

 

Tijd voor koffie

De Jack Bauer techniek. Nu nog wat onnozelaars vinden om het op te oefenen. Uiteraard is dit iets wat alleen toegepast wordt indien je leven op het spel staat, of dat van je dierbaren. Dit in verband met eventuele disclaimer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...