Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

 

Snij nooit papier met een bushcraft mes, dat mes is binnen de kortste keren bot

 

Zo zo leg eens uit? In karton zit wat klei verwerkt, dat is bekend maar in papier? So what? En dan je mes maar niet gebruiken omdat ie bot wordt? Ik denk dat het dan beter is om je mes maar helemaal niet te gebruiken? Ooohh...ik las het verkeerd, het gaat om je bushcraftmes..... Dus alle andere mes types/soorten zijn geen probleem? :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Ik ben te lui om alle voorgaande 47 pagina's volledig te lezen, maar volgens mij is het onmogelijk om het allerbeste mes te vinden. Er zijn zoveel verschillende soorten op de markt, afhankelijk van het doeleinde dat ik zou aanraden een kleine verzameling van verschillende messen aan te schaffen.

 

Het allerbelangrijkste zijn voor mij de tools waarmee ik het mes scherp en in goede conditie kan houden. Beter een vlijmscherp mes van 'mindere' kwaliteit dan een topper van een bushcraftmes waarmee je nog geen papiertje kunt snijden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een Companion van Mora en ben daar hartstikke blij mee, goed te slijpen, je kan van alles aan/om de kunststof schede bevestigen en de geintegreerde hard plastic belthook kan je uitstekend een koord doorheen trekken om het mes om je nek te hangen, kost je ook geen kapitaal, ik heb er destijds teveel voor betaald omdat het toevallig bij de sleutel/messenboer op de hoek te koop lag en de man haast geen klandizie meer had, dus tsja, maar voor max 20 euro kan je er een hebben en je daarna helemaal sufknutselen aan de schede, bij mij zit er een meter of 20, koord om, daar om heen een stuk of 12 rangerbands, daar heb ik rib ties tussen gestoken en mijn firesteel.

 

Ben nu mijn geldzwijntje aan het vetmesten om een 1 malige aanschaf te doen waarvan ik verwacht dat die levenslang mee zal gaan, FallknivenS1, niet te groot, niet te klein, niet te zwaar, toch robuust, ik zou uberhaupt geen hout splijten met mijn mes eerlijk gezegt, ik zou 1 mep geven om een snede te maken in het hout en de rest splijten met een wig( zeer makkelijk te maken en spaart je mes.

 

Vriendelijke groet

 

Ed

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals hier gezegd bestaat het 'allerbeste' mes niet en is dat oa afhankelijk van de taak waarvoor je het denkt nodig te hebben.

Maar dat is net het leuke, zo heb je een excuus om meerdere messen te kopen ;)

Zelf probeer ik messen te kopen voor verschillende taken, maar ik houd ook rekening met verschillende materialen voor het handvat en uiteraard verschillende staalsoorten, dat geeft ruimte genoeg om een behoorlijke collectie aan te leggen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Fallkniven F1

 

Perfect all round mes.

 

ziet er goed uit dat mes en ik zie ook mogelijkheden in dat mes.

ik zie dat het lemmet overgaat tot het einde van de handvat gedeelte, dus dat duid op sterkte. je ziet aan de punt dat het een echt mes is om goederen en producten mee te snijden.

al met al een mooi en degelijk mes.

 

als het wordt gewaardeert even een tip.

 

mochten de handvat delen in de loop van de tijd kapot gaan dmv gebruik of laten vallen. dan kan je als replacement voor het handvat het gedeelte omwikkelen met touw zodat het mes weer lekker in de hand ligt

Link naar reactie
Delen op andere sites

veel plezier met het snijden van je karton dingetjes en je A4 tjes om te zien hoe scherp je mes/was

 

Ik snij met mijn messen alles waarvan ik denk dat het gesneden moet worden. Ik heb met m'n S1 zelfs al een keer een blik opengemaakt. m'n EDC snijt door karton, plastic, doeken, kortom alles wat op dat moment in de weg zit tussen mij en mijn doel. Messen zijn ervoor om gebruikt te worden, en mijn mes moet juist een boel misbruik aankunnen. 'S avond's bij het houtvuur geef ik dan de broodnodige TLC, en de volgende ochtend kan ik de krant er dan weer mee in stukken snijden als ik dat zou willen.

Er is een uitzondering op dit verhaal, en dat is mijn scheermes. Die raakt alleen mijn gezicht, de strop en de wetsteen. "the grey man" met bloedsporen over zijn gezicht is immers niet Low profile:p

Link naar reactie
Delen op andere sites

Soorten messen

 

 

 

Zwitsers zakmes

Er zijn vele soorten messen, allemaal met een eigen specialiteit. Van messen waar je een boterham mee kunt smeren, tot messen waar je in de wildernis mee kunt overleven.

Aardappelschilmesje: mesje om aardappelen en groente te schillen/ snijden.

Bajonet: een dolkvormig gevechtswapen dat aan een geweer bevestigd kan worden.

Bijl: een kort, zwaar mes aan een lange steel om mee te hakken.

Boterhammes: mes voor het besmeren van boterhammen.

Botermes: mes voor het besmeren met boter.

Bowiemes: mes in een traditionele Amerikaanse stijl met een traditionele vorm, vrij lang en zwaar.

Breekmes of afbreekmes(je): een kantoormes of werkmes met een uitschuifbaar blad dat bestaat uit een aantal delen die kunnen worden afgebroken wanneer ze bot zijn.

Brievenopener: puntig mes om brieven te openen. Is niet echt scherp.

Broodmes: lang mes met zaagkant, om brood te snijden/ zagen.

Chinees koksmes: groot rechthoekig mes met dunner lemmet dan westers hakmes, geschikt om zeer veel bereidingen in de keuken meet te doen, van hakken tot fijnsnijden tot platslaan van teentjes knoflook tot naar de pan dragen van ingrediënten.

Dolk: een tweesnijdend mes met een symmetrisch lemmet.

Dolkmes: een tweesnijdend mes met een niet-symmetrisch lemmet.

Hakmes: zwaar mes met groot vierkant blad, geschikt om harde levensmiddelen mee in stukken te hakken.

Jachtmes: mes geschikt voor het in stukken snijden en villen van wild, meestal met rechte rug, lichte drop point, holle snede en soms fraai bewerkt handvat.

Kaasmes: een aan het uiteinde gekromd en gespleten mes om kaas te snijden en te prikken.

Kapmes: een groot mes dat kan worden gebruikt om planten zoals suikerriet te kappen, en om zich in een oerwoud een weg te banen.

Kelnersmes: eigenlijk een kurkentrekker met een (klein) inklapbaar mesje.

Knipmes: een mes waarvan het lemmet in het handvat kan worden geklapt.

Koksmes lang stevig mes met rechte rug en iets convexe snede.

Kris: oosters gevechtsmes, waarvan het lemmet opzettelijk kan worden afgebroken van het handvat, zodat dit in het lichaam van de tegenstander achterblijft. Vaak voorzien van weerhaken of kartels.

Kukri.

Laguiolemes: een ambachtelijk vervaardigd mes uit of in de stijl van de Franse plaats Laguiole.

Lierenaar: een typisch vouwmes vervaardigd in de streek van Lier, Heist-op-den-berg en Aarschot.

Lintmes: een dun eindloos mes (als een ring) met een snijkant of vertanding, wordt meestal toegepast voor machinaal snijden.

Multitool: een opvouwbaar stuk gereedschap met meerdere stukken gereedschap waarin een combinatietang de boventoon voert, maar waarin ook een of meer messen zijn te vinden.

Oestermes: kort, dik mes dat wordt gebruikt om oesters mee open te wrikken.

Officemes: klein koksmes, voor het schoonmaken van groenten etc.

Puukko (mes): Fins jachtmes.

Santokumes: Japanse versie van het koksmes, met een eigen snijtechniek.

Scheermes: rijtje van meestal twee mesjes dat (ongewenste) haren verwijderd van de huid. Een bekend merk is Gilette.

Schilderskapmes: een mes dat aan de ene kant scherp, en aan de andere kant afgeplat is (om op te slaan). Om oude stopverf te verwijderen.

Sgian dubh: eenzijdig geslepen traditioneel Schots dolkmesje om in de kous onder de kilt te dragen.

Slagmes: een bot, afgestompt mes van een behanger, om banen op maat af te slaan (als bij een envelop).

Snoeimes: gekromd mes om takken van bomen en struiken te snoeien.

Stanleymes (merknaam): een universeel mes met verwisselbaar blad.

Stekmes: (oculeermes): mes om planten te stekken/oculeren. Heeft een kort lemmet.

Stiletto: vaak wordt hiermee bedoeld een knipmes met een veermechaniek waardoor het lemmet zijdelings uit het heft schiet. Letterlijk doelt de term enkel op een smal lemmet, vaak aan anderhalve zijde scherp.

Survivalmes: een mes met speciale voorzieningen zoals een zaagrand en in de greep vislijn, kompas etc. gebruikt in de wildernis voor diverse doeleinden.

Valmes: mes waarbij het lemmet rechtstandig uit het heft kan worden geschoven of geschoten d.m.v. een veer.

Vismes: een mes gebruikt om vis te fileren en/of te eten.

Vlindermes: een soort opvouwbaar zakmes met twee handvatten die rond kunnen draaien in tegengestelde richting, dusdanig dat, wanneer het mes gesloten is, de mesbladen binnen de groeven in de handvatten worden verborgen.

Werpmes: een mes om mee te werpen, meestal uit 1 stuk vervaardigd omdat het vele botsen handvatten doet losgaan.

Wiegemes: een mes met een gebogen lemmet en twee handvatten, om etenswaar fijn te snijden.

Zakmes: een mes dat ingeklapt kan worden zodat het eenvoudig en veilig in een broekzak kan worden meegedragen.

Zwaard: het lemmet heet bij een zwaard een kling, de kling is tweesnijdend en een zwaard wordt als gevechtswapen gebruikt en heeft daarom ook een grote stootplaat.

Zwitsers zakmes: een zakmes met een aantal andere stukken gereedschap dat zo klein en veilig kan worden opgevouwen dat het eenvoudig in een broekzak kan worden meegedragen (alhoewel het comfort bij de meest uitgebreide versies van enkele centimeters dik te wensen over laat).

Onderhoud van messen

 

Messen worden door gebruik bot, waardoor ze met regelmaat geslepen moeten worden. Om een mes te slijpen kan men een machine gebruiken, of een handsteen. In principe doe je niets anders dan een zeer kleine hoeveelheid staal wegnemen waardoor een mooie, nieuwe, scherpe snede overblijft. Fijn schuurpapier op een harde, gladde ondergrond (bijvoorbeeld een glasplaat) kan ook gebruikt worden.

Een aanzetstaal of wetplank kunnen gebruikt worden om de snede tussen het slijpen door scherp te houden zonder materiaal weg te nemen. Door het gebruik wordt een snede niet alleen bot doordat het minder spits wordt, maar ook omdat op microscopisch niveau de snede iets kan ombuigen. Met een aanzetstaal of wetplank buig je dit weer terug. Messen die niet regelmatig worden gebruikt kunnen door corrosie worden aangetast wanneer ze onbeschermd in een vochtige omgeving worden bewaard. Corrosie tast het metaal aan en het mes verliest daardoor zijn eigenschappen. Probeer corrosie te voorkomen, bijv. door een mes dat langdurig niet wordt gebruikt licht in te wrijven met vaseline of iets dergelijks.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ziet er goed uit dat mes en ik zie ook mogelijkheden in dat mes.

ik zie dat het lemmet overgaat tot het einde van de handvat gedeelte, dus dat duid op sterkte. je ziet aan de punt dat het een echt mes is om goederen en producten mee te snijden.

al met al een mooi en degelijk mes.

 

als het wordt gewaardeert even een tip.

 

mochten de handvat delen in de loop van de tijd kapot gaan dmv gebruik of laten vallen. dan kan je als replacement voor het handvat het gedeelte omwikkelen met touw zodat het mes weer lekker in de hand ligt

 

Dankje voor de tip

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geen tips/tricks. Gewoon kopen. Goed staal, fijne maat om haast alle normale kamp werkzaamheden mee te doen. Niet te dik, om fijn snijwerk mee te doen. Goed merk en doordacht model.

Oja, neem de plain edge versie........maarja dat is mijn voorkeur. Met deze snede kan je meer, en is makkelijker te slijpen/wetten. Ik zie geen toegevoegde waarde in semi serrated.

 

Succes ermee!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geen ervaring met de 4, maar de 3 en 4 worden zowat beschouwd als de meest praktische Esee modellen.

Ik heb zelf de 5, maar eerder als collectiestuk dan als echte user, daarvoor heb ik een Ontario Ranger, in principe wat hetzelfde als de Esee's, maar goedkoper.

Ik weet niet waar je hem wil kopen, maar ik heb de 5 met custom handvat (van Esee zelf) gekocht en dat ligt wel heel goed in de hand, in tegenstelling tot het handvat van de Ontario wat iets te dik is.

Hier heb ik de mijne gekocht: http://www.the-knife-connection.com/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Na 2 weken had ik ze in bezit, heb 33 euro douanekosten moeten betalen op een bedrag van ongeveer 183 euro (236 dollar), ik woon wel in Belgie, weet niet of de bedragen in Nederland hetzelfde zijn.

Moet je nagaan dat indien ik de Esee hier had gekocht, ik evenveel had betaald, maar zonder het mes zelf samen te stellen en zonder de Ontario erbij.

Klein probleempje was dat ik een zwart mesblad had besteld voor de Esee en ze mij een groen hebben opgestuurd (je zou denken dat ze dat toch eens checken voor ze dat een paar duizend km derder sturen :p), maar zeer goede service, want ik heb het blad mogen terug sturen, ze hebben de postkosten terug betaald en 2 weken later was het Zwarte blad er.

 

.jpg.7830ec94ef768e4e0225b51f3a86c2ff.jpg

.jpg.60ee1aeedfedcbd5cccd529a7d7527b6.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is dan 18% naheffing geweest.

Het mes wat ik wil kost 112 dollar + 18,95 = 130,95.

130,95 dollar is ongeveer 101,03 euro volgens een valutasite.

21% belasting maakt het dus ongeveer 121 euro.

Het mes kost hier in Nederland 140 euro.

Ben ik wat vergeten of heb ik ergens flink mis gerekend...

 

Greener

Link naar reactie
Delen op andere sites

deze net binnen:

 

http://dx.com/p/military-tactical-steel-knife-with-sheath-107470?item=1

sku_107470_1.jpg

 

Handvat is wat klein (en ik heb al geen grote handen) verder lijkt het me een heerlijk stukje staal om flink mee te beuken. Goedkope muk maar ik zou hier liever mee poeren en wrikken dan met mijn mora clipper. Het staal is iig. zeker 1.5x zo dik als de mora.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...