Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Dat is een interessant ding. Ik kan me voorstellen dat zoiets qua vorm heel handig is om een huid schoon te schrapen. Hier een review die ik heb gevonden (de reviewer gebruikt 'm ook in de keuken):

 

Goed filmpje. Ik zie dat Brusletto ook zo'n model mes heeft. Brusletto messen zijn prima.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ze inderdaad wel vaker gezien. Er zijn mensen die erbij zweren als keukenmes. Het model is mooi eenvoudig en eventueel ook goed zelf te maken.

Lijkt qua vorm veel op een aks zonder steel

 

Ik moest denken aan zo'n halfrond kaasmes waar ze mee op en neer door de kaas gaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
Thex,

Dat is een flink stuk eruit! Pak een diamand slijpsteen en start rustig om de oneffenheid eruit te krijgen. NIET mechanisch gaan slijpen, de kans is dan erg groot dat je lemmet te heet wordt en ook teveel weghaalt. Hierna steeds fijnere steen gebruiken. Aangezien het een Fallkniven F1 is, kan je ook grof schuurpapier nemen en een muismat, aangezien de snede fabriek af, convex is. Gewoon geduld en veel ellebogenvet gebruiken.... :D

 

Zo, mijn mes is weer vlijmscherp, ik heb inderdaad de methode toegepast van schuurpapier op een foam mat. Ik had eerst mijn DC4 steen gebruikt maar van de diamand laag was al heel snel niets meer over!!!

Later meer vervelend nieuws over de DC4 steen, want ik heb ondertussen een betere steen bemachtigt. Ik ben begonnen met waterproof 180 papier en opgestapt naar 220, 240, 400 en daarna 600. Na een uurtje was het lemmet weer in lijn. Toch heb ik daarna nog redelijk wat moeite moeten doen om de curve goed te krijgen, waarschijnlijk omdat ik in het begin iets te fanatiek ben geweest met de diamandsteen.

Ik heb daarna geprobeerd de scherpte terug te krijgen d.m.v. de DC4 steen en een leren strop. Deze methode gaf niet het gewenste resultaat, het mes kreeg gewoon zijn scherpte niet terug.

 

Ik ben naar de winkel geweest om nog een ander mes op te halen, een Mora companion MG (ook een fijn met trouwens) en zag daar een Gransfors axe stone (had ik net nodig voor het slijpen van mijn bijl). Ik herinnerde mij dat het staal van de Gransfors bijlen vrijwel net zo hard is als die van het F1 staal. Deze steen heeft een grove en een fijne kant en is volgens Gransfors geschikt voor het slijpen van bijlen en messen.

 

Je raad het misschien al, mijn DC4 steen kreeg mijn mes met geen mogelijkheid meer scherp en met de Gransfors steen was deze na 5 minuten slijpen weer messcherp. Ik heb ondertussen ook een goed gevoel ontwikkeld voor het slijpen van convex messen, dat is dan weer een mooie bijkomstigheid van dit ongelukje.

 

F1_hersteld..jpg.6d78dc0f1431037c621eddfee1e1cb00.jpg

 

Hopelijk gebeurt het niet nog een keer want het kost behoorlijk wat tijd om zo'n chip eruit te halen maar het goede nieuws is dat het te doen valt.

Zoals vermeld ik heb nu wel een beetje mijn twijfels over de DC4 steen, ik kreeg mijn keukenmessen er ook al niet lekker scherp mee, zijn er meer mensen die hetzelfde ervaren met deze steen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Thexder: knap werk, man! Ik heb laatst een eerste poging gepleegd met het slijpen van keukenmessen (Global) met een speciale steen voor dit soort Japanse messen (ook van de kookwinkel, steen van zo'n 70 pleuri - sjongejonge!) maar het lukte voor geen meter! Mijn geduld was al snel op ... gelukkig had ik ook nog een kadobon van dezelfde zaak liggen en daar (van het zelfde merk als de steen) een tooltje met gleuf erin gekocht. Met 10 x op en neer, en nu weer perfect scherp :)

 

Dus diep respect voor jouw ouderwetse handwerk, kudos!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had nog een dik stukje trespa liggen met een dikte van 1cm. Daarom heb ik enkele lagen foam tape geplakt, door het handzame format kon ik uit een vel schuurpapier meerdere stroken knippen. Eén zo'n strook vouw ik om het plaatje heen, door het gewicht blijft het mooi klem liggen. Op youtube zijn diverse filmpjes te vinden over welke bewegingen je het beste kan maken, het blijft een beetje prutsen en uitproberen om je eigen slag te vinden. Het is wel van belang dat je het lemmet zo gelijkmatig mogelijk afslijpt om de vorm van het mes goed te behouden. Het staal van dit mes is echt knetterhard, het schuurpapier gaat niet heel erg lang mee, ik denk dat ik wel zo'n 8 vellen gebruikt hebt.

Voor het onderhoud ga ik er denk ik een velletje papier met korrel 800 of 1200 op plakken, gewoon even uitproberen wat het beste werkt, toch heeft dit ongeluk mij aan het denken gezet en vraag ik mij af hoe goed dit type staal bruikbaar is voor het splijten van hout. Ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die een voorkeur hebben voor carbon steel, dat zou wat flexibele moeten zijn en daardoor minder snel kunnen chippen. Uiteraard kan het ook een materiaalfoutje geweest zijn, de chip die eraf gesprongen was was vrij onregelmatig van vorm, ik weet niet of dat wel zo hoort bij een normale overbelasting van het materiaal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hey Thex, dat is goed nieuws, ik heb ook die DC4 steen, en bevalt me goed. Dat die diamand kant na verloop van tijd "gladder" wordt komt omdat het oppervlak opgevult wordt door metaal slijpsel. Even onder de kraan afspoelen en je kan weer verder. Dat de diamand laag eraf is lijkt me sterk. Hij wordt misschien iets minder grof, maar dat is ook alles. Misschien iets te hard geduwd? Diamand is zo hard dat hard duwen op je mes niet zinvol is, als je het wilt slijpen. Je haalt dan teveel materiaal weg.

Mooi dat ie weer ok is!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

hallo

 

ik verzamel al enkele jaren messen, ken heel veel messenmakers, heb met heel veel Nederlandse messen makers gesproken en ken veel merken en staal soorten

ik heb dit topic gedeeltelijk gelezen en heb hem niet helemaal gelezen omdat bijna alles wat ik hier gelezen heb helemaal niet klopt, volgens mij zijn mensen hier advies aan het geven maar weten ze er zelf amper wat van

persoonlijk vind ik het zelf heel erg jammer dat mensen die geintreseed zijn in messen dingen worden verteld verteld waar helemaal niks waar van is

 

ps ik heb me nog niet voor gesteld maar dat komt nog wel

mvg luciën

Link naar reactie
Delen op andere sites

persoonlijk vind ik het zelf heel erg jammer dat mensen die geintreseed zijn in messen dingen worden verteld verteld waar helemaal niks waar van is

 

Ha Luciën, vooruitlopend op je voorstelpost alvast een hartelijk welkom!

 

Je kritiek hierboven vraagt wel om 1 heel belangrijk ding: het waarom. Alleen zeggen dat bijna alles helemaal niet klopt kunnen we natuurlijk niks mee ... Dus: verklaar je nader a.u.b.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ lucien :""erg jammer dat mensen die geintreseed zijn in messen dingen worden verteld verteld waar helemaal niks waar van is""

 

nou Lucien dat is een beste binnen komer

we zijn benieuwd of een echte specialist dan wel weet hoe alles werkt

en altijd leuk om alle mensen die hier ook hun mening en ervaring gedeeld hebben met een gestrekt been onderuit te schoffelen:mad:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo luciën, ik verzamel ook messen met name kapmessen. Maar zeg ook erbij heb er weinig verstand van wel veel op dit topic geleerd tenminste dat hoop ik.

Nu heb ik me vanochtend met het slijpen van mijn nieuwe machete in de vingers gesneden, gelukkig niet zo erg maar wel veel bloed moest effe gaan zitten. Ik had een slijpsteen fijne korrel die ik met rustige halen langs de snede haalde.

Omdat ik denk ik iets minder oplette aaauuuuwwwww:( Wat is een goede manier om te slijpen zonder je in de vingers te snijden?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ lucien:''ik verzamel al enkele jaren messen, ken heel veel messenmakers, heb met heel veel Nederlandse messen makers gesproken en ken veel merken en staal soorten

ik heb dit topic gedeeltelijk gelezen en heb hem niet helemaal gelezen omdat bijna alles wat ik hier gelezen heb helemaal niet klopt, volgens mij zijn mensen hier advies aan het geven maar weten ze er zelf amper wat van

persoonlijk vind ik het zelf heel erg jammer dat mensen die geintreseed zijn in messen dingen worden verteld verteld waar helemaal niks waar van is""

 

 

ja jongens alles wat we geleerd hebben is k.t gelukkig is er nu LUCIEN:confused:

nou LUCIEN duurt lang je kennismaking

KEN je nou niet .......misschien wel het hele topic lezen of KEN je dat niet

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo luciën, ik verzamel ook messen met name kapmessen. Maar zeg ook erbij heb er weinig verstand van wel veel op dit topic geleerd tenminste dat hoop ik.

Nu heb ik me vanochtend met het slijpen van mijn nieuwe machete in de vingers gesneden, gelukkig niet zo erg maar wel veel bloed moest effe gaan zitten. Ik had een slijpsteen fijne korrel die ik met rustige halen langs de snede haalde.

Omdat ik denk ik iets minder oplette aaauuuuwwwww:( Wat is een goede manier om te slijpen zonder je in de vingers te snijden?

 

Voor een machete is een ronde bijlslijpsteen (bijv. van Gransfors Bruks) het handigst en snelst in mijn ervaring. Die gebruik ik dan ook op dezelfde manier als op een bijl. Een machete hoeft ook niet zo scherp als een mes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Welkom Lucien,

 

Bedankt, het topic begon nogal in te kakken, wat een top manier om weer leven in de brouwerij te brengen, en dat voor een eerste post, dat beloofd:confused:

Nu ben ik natuurlijk wel heel benieuwd naar jou kennis, en HET antwoord; wat is nu het allerbeste mes?

We worden graag gecorrigeerd dus ben ook benieuwd naar de fouten die er per omgeluk ingeslopen zijn?

 

Hoop nog veel van je te lezen,

 

Grt

Kans

Link naar reactie
Delen op andere sites

hallo

 

ik verzamel al enkele jaren messen, ken heel veel messenmakers, heb met heel veel Nederlandse messen makers gesproken en ken veel merken en staal soorten

ik heb dit topic gedeeltelijk gelezen en heb hem niet helemaal gelezen omdat bijna alles wat ik hier gelezen heb helemaal niet klopt, volgens mij zijn mensen hier advies aan het geven maar weten ze er zelf amper wat van

persoonlijk vind ik het zelf heel erg jammer dat mensen die geintreseed zijn in messen dingen worden verteld verteld waar helemaal niks waar van is

 

 

ps ik heb me nog niet voor gesteld maar dat komt nog wel

mvg luciën

 

Ik weet heel weinig van messen, verzamel ze ook niet en zie ze uitsluitend als gebruiksvoorwerp. Waar ik wel wat van weet, is de mensen die hier op het forum komen. veelal betrokken,met de intentie kennis te delen, van anderen te leren en anderen te prikkelen tot nadenken. Jou posting prikkelt ook, maar niet op een positieve wijze.

Ben dus benieuwd naar jouw zeer boeiende voorstelronde, waaruit mogelijk gaat blijken dat we er een metallurgist met uitgebreide wapenkennis bij hebben gekregen. Je bevind je dan in goed gezelschap, want daar hebben we er hier meer van :p

Overigens, welkom hier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hallo allemaal

 

sorry dat het even duurde maar ik had even niet de tijd om te reageren

en misschien kwam ik wel heel erg negatief over maar zo was het absoluut niet bedoelt

en op de vraag wat is het best mes? er is geen beste mes sommige mensen vinden een klein mes en een bijl fijn sommige willen alleen 1 groot mes

soms heb wil je een dik en zwaar mes en soms een flexibel dun lemmet

als je opzoek bent naar een mes moet je voor jezelf op een rijtje zetten of je je mes groot of klein wil, dik of dun, prijs

en als je eruit bent waar hij aan moet voldoen dan moet je op internet gaan zoeken

 

gr luciën

ps ik ga nu een voorstel topic maken:D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geen ervaring mee maar het plaatje zegt me genoeg: het is een mes dus het zal wel snijden. Persoonlijk heb ik niks met 'partially serrated' messen, ik vind dat onpraktisch en ik heb het niet nodig (om te zagen gebruik ik een zaag, om brood te snijden een broodmes). En die kartels bovenop? Waar zijn die voor? Toch geen soortement zaag? Daarvoor is het veel te kort. En dat handvat, je moet maar net een hand hebben die bij dat handvat past, als je vingers of je handpalm te breed of te smal zijn ligt het al niet goed meer in je hand. Het ziet er prachtig uit in een vitrine, dat wel.

 

Volgens mij is dit een overpriced showknife, ik zou het in dat andere draadje zetten, bij die 5 dingen die je beslist niet moet kopen, zeker niet voor de meer dan $200 die er voor gevraagd wordt in de VS of de meer dan €200 die het hier kost.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry preppie&kokkie, maar als je met dit mes voor mijn neus gaat staan zwaaien, pis ik waarschijnlijk in mijn broek....van het lachen. Heerlijk over the top mes, karteltje hier, karteltje daar, erg lang mes, imponeert te dun om echt goed te zijn. Maar trek je niks van mij aan, ik ben meer van de no-nonsence messen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...