Ga naar inhoud
GENEGEERD

Zaden infobank


Chinook

Aanbevolen berichten

Ik vind de zaden topics zeer interesant, met name omdat in geen kenner ben.

Heb niet genoeg grond, vind ik, om te beginnen met een zaden project anders dan opslaan.

En dan ben ik het eigenlijk met OBL-R eens, je moet ermee aan de gang en niet pas als je het nodig hebt dan kom je te laat in de leercurve.

En dat brengt me op mijn grootste probleem:

Wij, als preppers, proberen alles zelf te doen, van boer tot slager, van techneut tot dokter, van soldaat tot huisvader, van Smit tot reiziger.

 

Dit principe brengt ons wel heel ver terug in de tijd, in de middeleeuwen hadden we al lang specialisaties; de boer, Smit, dokter, soldaat enz.

 

Volgens mij een hele goede reden voor organisatie, hoeveel makkelijker zouden we het ons maken als we taken zouden verdelen! En alles zelf kunnen en oefenen, we hebben daar gewoon geen tijd voor....

En Dan nog de investeringen die we allemaal doen..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Gast Dick Berts

Kans, je maakt waardevolle opmerkingen. Om niet kansloos te zijn in een crisis waarbij we al onze koopkracht kwijt dreigen te raken, is het nu toch vooral zaak om nog wat nuttigs te doen met je euro's. Goed of fout is maar al te vaak tijd gerelateerd. Normaal gesproken is spaarzaamheid een deugt, nu uitgeven! Tenminste als je zaken koopt die je door een crisis heen kunnen helpen. Bij de Boerenbond/Welkoop koop je voor anderhalve euro zakjes groentenzaad die tot 2016-2017 houdbaar zijn. Van een tuin kun je desnoods compleet leven. Een zakje zaad gaat tienvoudig zijn gewicht in goud waard worden. Een beter ruilmiddel bestaat niet. Ik ken twee uiterst vakkundige tuinders, die totaal niet begrijpen wat een extreme risico's we nu lopen dankzij de euro crisis. Ze hebben allebei nauwelijks zaden in voorraad. Het organiseren van samenwerkingsverbanden is natuurlijk altijd goed, maar in deze fase is het vooral van belang, om jezelf qua straks totaal niet meer te krijgen survival artikelen in een goede uitgangspositie te brengen. Toen ik 16 was, ben ik bij een oud boertje tegenover ons huis een groententuin begonnen. Gewoon door de instructies te volgen die op de zakjes zaad staan. Dat lukte prima! Natuurlijk loop je tegen allerlei problemen aan en valt er veel te leren, maar desondanks lukt het meteen. Voor het aanleggen van een tuin heb je geen vakkennis nodig en voor het aanleggen van een tuin heb je veel vakkennis nodig, die twee zijn tegelijkertijd waar. Je kunt straks ook een paar zakjes zaad aan een tuinder geven die met zijn handen in zijn haar zit, met de afspraak, eet eerst je eigen buik vol en breng de rest bij mij. Niets heeft zoveel potentie als zaad.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Dick,

 

Ben het helemaal met je eens.

Ik moet continu keuzes maken.

Ik Ben nu bezig om mijn ijzeren voorraad op orde te krijgen .

Heb verder al veel op orde. Maar er is nog zoveel meer te doen/verbeteren.

 

Ja zaden zijn belangerijk maar voor mij pas op de iets langere termijn.

Ik ben breed en dus automatisch mis ik soms de nodige diepgang, kan gewoon niet alles zelf, zou denk ook niet willen.

heb drie kinderen wat eea complexer maakt.

 

Over mijn uitgaven maak ik me alleen zorgen in die zin dat mijn lijstje voorlopig niet past bij de beschikbare cash.

Moet wel toegeven dat er veel nullen voor de comma nodig zijn voordat mijn lijstjes afgevinkt zijn.

En dan zijn er nog items die ik domweg niet geregeld kan krijgen (bv. Medicijnen)

 

Tactische informatie zal ik niet posten, dus de tijdsbestekken die ik in mijn hoofd heb zal/kan ik niet posten, dat zal eea niet verduidelijken helaas.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...

Hallo allen,

 

Ik ben al een tijdje bezig met het inventariseren welke groenten, fruit en kruiden ik het best kan gaan verbouwen. Heb enkele boeken gelezen en ben ook zelf al aan de slag gegaan de afgelopen jaren.. maar nu wil ik op wat grotere schaal zaad gaan inslaan. Daarbij loop ik echter tegen een probleem. Er is een enorme overvloed aan rassen van bepaalde soorten. Ik wil echter natuurlijk het beste van het beste neerzetten.. meest geschikt voor ons klimaat, goede opbrengst, liefst zo min mogelijk extra zorg enz.

 

Ik zie echter door de bomen het bos niet meer. Zijn er hier meer mensen die zich met de diverse rassen bezig houden of kopen jullie gewoon wat zakjes en zien jullie wel verder? Ik koop overigens vrijwel nooit hybride zaad.. ik houd een klein beetje hybride in voorraad omdat er vaak geclaimd wordt dat het zoveel meer oplevert .. maar dat is voor mij ook de enige reden om het kopen. Heb het liefst doordragers of soorten waarbij je voldoende zaad kunt oogsten wat eveneens weer veel opbrengt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
  • 2 weken later...

In Amerika kun je vacuum verpakte zaden bestellen. Zou dat een oplossing zijn?

 

De beste bewaarmethode is bewaren in zand. Tenslotte vinden ze bij opgravingen soms zaden die honderden, soms duizenden jaren goed zijn gebleven. Maar hoe doe je dat zonder dat ze uit komen. Heel droog zand?

 

Zo ben ik jaren aan het zoeken geweest naar een manier om tamme kastanjes een tijdje goed te houden. Nergens info over te vinden, totdat ik vorig jaar ergens las dat je ze gewoon buiten, tussen de bladeren, moet bewaren. Heb ik geprobeerd. Het werkt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zaden opslaan heeft imo niet zo heel erg veel zin. Tenzij je het einde van de wereld verwacht.

Wel is het zinvol om een aantal planten uit te kiezen en deze verbouwen niet voor consumptie maar voor de zaden.

Je oogst elk jaar de zaden en gebruikt 1/3 daarvan om in het volgende jaar hetzelfde te herhalen.

Een ander 1/3 bewaar je voor het jaar daarop, en 1/3 zaai je in het wild, maar op jou bekende plaatsen....

 

Ik kreeg vandaag ook al het idee om wat te zaaien op plekken waar vrijwel nooit niemand komt, denk aan kleine overgebleven stukken begroeing, ....

 

moet je natuurlijk geen grote plantage gaan aanleggen wat dan zijn je planten zo ontdekt door andere mensen. Ook moet je zorgen dat je gewassen zaait die de winter kunnen overleven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op dit moment kweken wij sla, tomaten, augurken, wortels, andijvie, etc. De meeste producten eten wij op en de rest laat ik door schieten om zaad van te winnen en berg dit gedroogd en gelabeld weer op. Het zaad wat wij hebben blijft hoe dan ook dezelfde kwaliteit geven.( geen F1 kwaliteit) In nood gevallen dat wij weg zouden moeten, kan alles mee. Om te kijken of zaad nog genoeg kiemkracht heeft voor het zaaien, kun je wat zaad op nat keukenrol leggen, wat ontkiemd plant ik dan uit. Zo heb ik enig idee wat op gaat komen en wat niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Dick Berts

@12 Gauge. Gewoon bewaren hoor dat oude zaad, want er komt een mega chauffeurstekort aan. Toch kom je hier met iets enorm waardevols aanzetten. Dat is wel vaker het geval bij jou, tussen alle grappen en grollen door. Ik heb altijd groente zaden (vooral boerenkool) in voorraad. Ik wist wel dat je het een of twee jaar over de houdbaarheidsdatum nog steeds kunt gebruiken, maar waarschijnlijk is dat veel langer. Ook al geldt dat niet voor alle zaden. Je kunt de kiemkracht van zaad altijd testen, door het in een vochtig watje te doen. Dan zie je heel snel of het nog te gebruiken is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb al diverse jaren zaden gebruikt die al enige jaren over de datum waren, en hiernaast ook "vers" zaad geplant om het verschil te kunnen zien. Het schil zit 'm vaak in de vrucht grote/opbrengst. Deze is vaak minder. Soms zie je geen verschil, soms is het verschil aanzienlijk. Tot op heden hebben alle zaden oud/vers nog opbrengst gegeven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Ik ben nieuw op dit forum. Wij hebben een moestuin van 4 are en ik houdt van diversiteit. Ik probeer zoveel mogelijk zaden zelf te bewaren van de tuin. Lukt aardig.

Voor de zaadvaste zaden shop ik bij Van der wal zaden en bij Vreeken's zaden. Ik weet in ieder geval dat F1 zaden altijd hybride zijn en dat de volgende generatie er niet zo uit ziet als wat er op het pakje staat. Binnenkort zal ik zaad wat zelf gewonnen is op het forum zetten voor de liefhebber. Even geduld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

internet staat er vol mee met info over eetbare planten, boeken heb ik zat maar aangezien ik met natuurlijke geneeskunde bezig ben heb ik t boekje creatief in de tuin, geneeskrachtige kruiden kweken van gertud scherf.

probeer de mengsels eerst via thee op de duiven uit daarna neem ik het zelf, ellende is dat ik al een jaar niet ziek ben geweest, dus mijn ziekteverlofdagen niet op kunnen nemen..........

voor kleine tuinen is t gewoon doen en kijken wat er van opkomt.

in de tijd dat ik een volkstuin had van 250 m2 kon ik daar 9 maanden van eten, was een half uur bij mij vandaan, in die tijd staat de halve wereld bevolking dat tuinte leeg te spitten als de nood hoog is.

veelal werd er ook planten al geoogst voordat ik aan kwam...............crisis waar heb je t over!!

ik heb veel verschillende zaden gehad van verschillende bedrijven, maar vreeken stak met de kop er boven.

ruilen komt huilen, en een ervaren tuinder ziet wat hij ervoor terug krijgt, de leek wil jouw groenten en ruilmiddel neem dan liever een paar super goedkope flessen wijn.

volgens mij is t voornaamste de tijd van ontkiemen, groeien en oogsten, want je moet immers eten.

een mens kan 6 weken zonder voedsel en maar 3 dagen zonder water.

Link naar reactie
Delen op andere sites

lezen is leuk voor de open haard:)

maar probeer t eens uit straks in de tuin of in potten en dan kokerellen en kijken wat je lekker vindt daar schaf je gewoon meer van aan.

oudere rassen zijn wel minder resistent tegen ziekten, dus ik gebruik de aardappelen niet, ik neem daarvoor chorizorijstplantjes, dit omdat ik meer hecht aan de vochtopnemers en afgevers in t lichaam en aardappelen ontrekken vocht aan t lichaam.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Ik heb ergens de houdbaarheid van bepaalde zaden gevonden.

 

1 à 2 jaar: Uien, dille, kervel, pastinaak.

2 à 3 jaar: Prei, schorseneren, peterselie, selderij, tomaten, bonen, erwten, wortelen (penen).

3 à 4 jaar: Slasoorten, witlof, groenlof, roodlof, postelein, andijvie.

4 à 5 jaar: Spinazie, tuinkers, snijbiet, raapstelen, koolrabi, koolraap, radijs, rammenas, veldsla, koolsoorten.

5 à 6 jaar: Pompoen, meloen, komkommer, augurk en rode bieten (kroten)

 

Bron: http://www.lagrandeborne.com/moestuin/zaden_bewaren.htm

 

 

Pompoenen zijn ook nog eens lekker groot. Komt goed uit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...

@Pathfinder: Met invriezen heb ik geen ervaring, omdat er een belangrijk nadeel aan invriezen zit en het daarom niet doe.

 

Verreweg het meest zaad zal, indien ingevroren, meteen ontkiemen als het ontdooit.

 

Dit geeft dus problemen als de stroom uitvalt en de vriezer ontdooit. Moet je je hele voorraad meteen inzaaien of kiemen en opeten.

In een SHTF situatie ga ik ervan uit dat de vriezer uitvalt.

 

Constante, liefst lage, temperatuur is wel belangrijk, voor lange houdbaarheid. Bv in de kelder of kruipruimte, maar begraven in de grond werkt ook prima.

Zo kun je je zadenbank eventueel verdelen en verstoppen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...