Ga naar inhoud
GENEGEERD

Irish soda bread.


nvd72

Aanbevolen berichten

Bereidingstijd: 20-30 minuten

 

 

300g bloem

 

200g grof volkoren bloem

1 theelepel zout

 

1 theelepel ′bread soda′(natriumbicarbonaat, of maagzout)

 

300-325cc karnemelk

 

1 ei

 

Voorbereiding

 

Meng alle droge ingredienten in een grote kom door elkaar. Zorg ervoor dat zowel het zout als het zuiveringszout goed gezeefd zijn. Klop het ei los in de karnemelk.

Maak een kuiltje in het midden van de kom, en schenk hierin 3/4 van het ei/ karnemelk mengsel. Vermeng nu het vocht met de droge ingredienten.Voeg eventueel wat karnemelk toe tot alle bloem gebonden is en er een niet helemaal droge deegbal ontstaat. De sleutel tot een lekker sodabread is een niet te droog deeg, al moet de deegbal wel hanteerbaar zijn. Strooi tot slot nog wat bloem in de kom en rol het deeg hierdoorheen.

 

Bereidingswijze

 

Doe het deeg in een ingevette 0,5 liter bakvorm. Maak een snede over de lengte van het brood, ongeveer 2 cm diep. Strooi een beetje bloem over het broodje. Van oudsher werd het brood zonder vorm gebakken, als een rond broodje. Daar werd een kruis in gesneden, in eerste instantie om de elfjes uit het deeg te laten, later werd dit kruis de zegening van het brood. De snede is dus meer dan alleen een snede. Dit is het moment voor de laatste ingredient!

Baktijd: 40 minuten op 200 graden, middenin de oven. Het broodje is gaar als het hol klinkt als er op de onderkant geklopt wordt.

Laat het dan afkoelen op een rooster. Tenminste, als je de verleiding kunt weerstaan om een stukje te eten met jam en boter....

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...