Ga naar inhoud
GENEGEERD

SHTF en dan staan familie, vrienden en collega's voor de deur. Wat doe je?


Blik(voer) op oneindig

Aanbevolen berichten

Ja, in geval van uitbraak van mortel virus, weet ik ook niet wat ik zou doen. Dat is dan wel weer heel lastig. Nóg lastiger. Een bord op het hek, Aan de deur wordt niet geniest?

 

Ik geloof dat ik dan wel een reden zou hebben, vind ik zelf, om mensen te weigeren. Moeilijk dat het is!

 

Ik hoop maar gewoon dat ik niet voor deze keuzes geplaatst wordt omdat we te ver weg wonen, of zo. We hebben vandaag wel bedacht dat BOL locaties vlak bij ons in de bossen en dan meerdere zodat je kunt switchen tussen de een en de ander ook heel handig zouden zijn.

 

En @Marc67NL (met de mooie adelaar). Inblikte poortkloppers. We zijn niet duur. We zijn altijd tot ruilen bereid. Je kunt alvast een bestelling plaatsen ;-) Wil je met of zonder nagels.

 

Over je andere opmerking, inderdaad ik geloof dat ik het dan maar ten goede zou draaien en een commune zou stichten. Misschien wel als er een virus is, met die tent uit het raam gooien ;-)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 96
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Gast Heksenboot
Ik begrijp jullie reacties best. Ieder blik dat ik deel is er eentje minder voor mij.

 

En zeer zeker zou ik zwaar de p in hebben als er mensen om hulp komen die eea hadden kunnen voorzien. Ik geloof ook wel dat ik zou willen differenciëren. Maar dat lijkt me heel moeilijk. Spelen voor God. Jij wel en jij niet. En inderdaad als je het zou doen op volgorde van arriveren, en je zit vol op een gegeven moment, en er komt nog een sneutje, had je die ook willen helpen. Stuur je dan de 1e eikels weer weg.

Heel moeilijke dillema's.

 

Ik denk dat ik altijd zal blijven proberen te helpen en de situatie ten goede wil doen keren. Elluk nadeel heb sun foordeel. Ik zou het dan zien als nuttige handen die helpen licht werk te maken. Mogelijk zullen er dan wel regels opgesteld moeten worden waarbij de eigenaar van het onderkomen en prepvoorraad, het laatste woord heeft en/of leider is. Zoiets. En mogelijk dan wel grenzen stellen, niet werken naar je mogelijkheden, is vertrekken.

Dan kom je toch uit op een samenwerkingsverband. Wat mij heel lastig lijkt overigens want ik/wij zijn nogal sologangers.

 

Partner hier merkte als grap op, ja hoor, laat maar komen, kanonnenvlees is altijd handig ;-) oooooooh

 

Ja man, in noodgevallen worden de gastvrijheids-regels vast wel wat strakker. En in mijn huis ben ik de baas, simpel.

En ik ben ook nogal een eenling hoor, dat is gewoon een karaktertrekje. Niks mis mee. Maar daarom hoef ik nog niet asociaal te zijn, of moeite hebben met samenwerken.

 

Kijk er zijn pakweg 2 scenario's.

 

1. Het filmpje en de mensen die wel waren gewaarschuwd maar niet hebben geluisterd.

Deze mensen zijn "kanonnenvlees" zoals je partner schertsend zei (sterk gevoel voor humor :D) .

Oftewel, die hebben maar te luisteren/bevelen op te volgen. Werken voor voedsel.

Dan moet je maar een keer leider/dictator zijn. Maar het geeft je wel meer mogelijkheden.

Ingeval van virus, gaan ze quarantaine, zoals @Amazing Dree zei.

Gaan ze moeilijk doen (filmpje) dan zijn het vijanden. Wat daarmee gebeurt mag duidelijk zijn.

 

2. Samenwerkingsverband met mensen die er hetzelfde over denken.

Daar begin je nu al mee. Zij zijn gelijkwaardig. Ieder heeft zijn eigen voorraad, maar je regelt samen dingen. Ieder doet wat hij het beste kan.

De moeilijke/zware/vieze/nodige klussen verdeel je eerlijk (naar vermogen, i.v.m ziek/zwak/oud/kind).

De opbrengst (tuin - zoektochten - handel, enz.) verdeel je eerlijk.

Je respecteert elkaar en elkaars bezittingen. Je doet even hard je best als iedereen. Je neemt je taken serieus.

De groep in gevaar brengen is jezelf in gevaar brengen. Werken voor de groep, is werken voor jezelf.

Logisch he. Vanzelfsprekend.

 

Andere koek dan we gewend zijn ;).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ligt er aan of ze dus weten dat je een prepper bent dan heb je een probleem. Komen inderdaad hun kinderen of ouders die hun buren enz.

Als ze het niet precies weten wat je hebt kun je een bepaald produkt hiervoor op voorraad nemen wat goedkoop en en toch voldoende calorieen bevat.

En de afspraak dat het niet nog een keer kan en mondje dicht over de gift.

Met alle respect Tom, dat is nogal naief.

Als het eten op is komen nogmaals voor een laaste keer. En daarna....

Stel jij hebt 3 peuters die je moet voeden. Ik als aardige buurman geef je eenmalig wat blikken. Een week later hebben je kinderen erg veel honger. Wat zeg je dan tegen je vrouw? Beloofd is beloofd, ik ga niet nogmaals naar de buurman. Of toch nog een keer bedelen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 jaar later...

Ik denk niet dat je dit voorop kunt zeggen.

Bij Voor wat Hoort wat weet je nooit in hoeverre familie en vrienden tevreden zijn.

Je weet niet wat voor een plannetjes ze smeden.Dit is natuurlijk afhankelijk van de Familieband van te voren.

Een goed gevuld Prephuis is .......Ja de kluis wagenwijd open,want het is familie die bij jou onderdak heeft.

Als je al laat zien dat je ze niet vertrouwt(Door alles achter slot en Grendel en ze overal om moeten vragen),tja dan begint het vanzelf.

Mensen smeden altijd plannetjes en hun egoisme komt pas in zulke situaties echt naar boven.

Ik denk niet dat je je veilig voelt,betreffende je goederen en verdere.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat wordt voor mij ook een groot probleem, mijn directe familie ongeveer 10, de andere familie weet er ook van tikt naar de 25 ongeveer.

En dan nog de vriendenkring ongeveer 40 als dan daar de kinderen en broers en zussen met kinderen weer meekomen, zit ik op ongeveer 100.

 

Samen met mijn eigen familie inmiddels met aanhang een stuk of 40 en de vriendenkring die zich weer uitbreidt met hun vrienden enz.

Ik denk dat ik snel op 200 mensen zit.

Dan kan natuurlijk niet, dus ik zal met mijn direkte familie moeten onderduiken met mijn voorraad en spullen.

 

Dus een BOL voor te veel aanloop op het vaste adres, dan moet ik dat natuurlijk wel geheim houden, anders komt het hele stel achter me aan.

Wat is wijsheid? :confused:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb geen grote familie. Schoonouders en ouders, en 1 zus zonder kinderen. En mijn eigen gezin. Aan alle zijden is er voldoende grond in bezit om te voorzien in eigen voedsel. Kunnen ouders of schoonouders dat niet meer, dan kan ik dat eventueel doen. Al leg ik me meer toe op mijn eigen klein tuintje met m2 tuinieren. Maar in geval van nood kan het wel. De grond (bouwkavels) liggen naast de eigen woningen, dus dat is wel handig naar bewaking toe. In het allerergste geval moet het gazon er aan geloven. Wat al bij al niet eens zo'n groot probleem is.

 

Mijn vader heeft een schuurtje vol hout, mijn schoonvader heeft voor enkele jaren en wijzelf hebben brandstof voor een decennium als we het zuinig aan doen.

 

Of we in de knoei komen. Misschien. Voedsel zal altijd moeilijk blijven. Vooral vis en vlees dan. Mijn schoonmoeder houdt kippen waarvan wij de eieren krijgen in ruil voor ons oud brood. Het groenafval gaat in het compostvat. Zodra er wat meer plaats is plannen we zelf enkele kippen te houden.

 

Met onze buren hebben we een goede relatie. Als het zo ver komt helpen we waar we kunnen in zover we daardoor zelf niet in de knoei komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals mijn situatie nu is (voorbereid op een week of twee) voor drie personen komt er bij mij niemand in tenzij er ook van die kant voedsel en drinken wordt meegenomen. Wanneer ik in de toekomst wat beter ben voorbereid veranderd dit natuurlijk; dan kan ik naast de voedsel en water voorraad die ik dan hopelijk voldoende heb opgebouwd ook gaan kijken naar de skills die iemand heeft. Heeft iemand geen of weinig skills maar is wel bereid om te werken aan wat er dan ook moet gebeuren, dan heb ik mijn deur open. Mensen met bruikbare skills zijn dan al helemaal welkom.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk niet dat je dit voorop kunt zeggen.

Bij Voor wat Hoort wat weet je nooit in hoeverre familie en vrienden tevreden zijn.

Je weet niet wat voor een plannetjes ze smeden.Dit is natuurlijk afhankelijk van de Familieband van te voren.

Een goed gevuld Prephuis is .......Ja de kluis wagenwijd open,want het is familie die bij jou onderdak heeft.

Als je al laat zien dat je ze niet vertrouwt(Door alles achter slot en Grendel en ze overal om moeten vragen),tja dan begint het vanzelf.

Mensen smeden altijd plannetjes en hun egoisme komt pas in zulke situaties echt naar boven.

Ik denk niet dat je je veilig voelt,betreffende je goederen en verdere.

 

Ik vergat er ook bij te zeggen dat de banden met mijn familie en vrienden uitstekend zijn! ;-) Naar mijn mening niks geks om met zijn allen een werkbare community te zijn. Daarom: voor wat hoort wat! Ieder zijn/haar deel werk, ieder zijn/ homp brood/vlees/groente!

 

CTM

 

PS: Ik kan dit ook niet vantevoren bepalen hoor. Daar zit de post-shtfstoel te lekker voor. Ik probeer alleen een richtlijn/idee voor mijzelf te creëren..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb niet echt briljant contact met de meeste in m'n familie. Wel een aantal goede vrienden die ik al 20-30 jaar ken. Drie daarvan hebben inmiddels een gezin met jonge kids dus zou lastig worden. Twee van die zou ik zeker helpen, omdat ik uit bittere ervaring weet dat ze het voor mij ook zouden doen. De rest... zal zich moeten bewijzen ben ik bang.

 

Hangt natuurlijk ook af van de situatie, is er een of ander besmettingsgevaar? Dan wordt 't alweer heel anders. Aan de andere kant, kun je nog met jezelf leven als je je beste vrienden laat sterven om jezelf te redden... Leven is meer dan simpelweg niet dood gaan. Als ik moet blijven leven door m'n vrienden om me heen dood te zien gaan hoeft 't voor mij ook weer niet zo nodig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De vraag die ik me dan altijd stel is : 'Hoe loyaal zijn mensen ?' Als je iemand helpt, in hoeverre heeft dat dan een waarde ? In welke mate is er een vorm van wederkerigheid ? Zelf weet ik uit ondervinding dat je massa's vrienden hebt als het allemaal goed gaat. Feestjes, drinkgelagen, ... . Been there, done that. Tot je in de knoei komt of je 'status' verandert. Dan sta je alleen. Een paar voorbeelden :

 

- Ik heb een aantal mensen geholpen toen ze bouwden/verbouwden. Daar ging best veel tijd in. Hoeveel hulp kreeg ik ? NUL.

 

- Toen op mijn businesskaartje 'directeur' stond, had ik flink wat aanzien en veel vrienden. Toen dat 'leraar' werd, halveerde mijn vriendenkring. Ik ben nog altijd DEZELFDE.

 

- Toen een vriend van mij geld nodig had, hielp ik hem. Toen het beter ging en het tijd was om terug te betalen ging dat plots veel moeilijker. Intussen heeft hij interessantere vrienden en hoor ik niet meer in het kringetje.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

dit klinkt zo bekend en niet alleen bij jou lewieke dat gebeurt bij iedereen denk ik zo wat je wel leert is dat je opeens weet wie je echte vrienden zijn dat zijn diegene die zowel in slechte als in goede tijden naast je staan

De vraag die ik me dan altijd stel is : 'Hoe loyaal zijn mensen ?' Als je iemand helpt, in hoeverre heeft dat dan een waarde ? In welke mate is er een vorm van wederkerigheid ? Zelf weet ik uit ondervinding dat je massa's vrienden hebt als het allemaal goed gaat. Feestjes, drinkgelagen, ... . Been there, done that. Tot je in de knoei komt of je 'status' verandert. Dan sta je alleen. Een paar voorbeelden :

 

- Ik heb een aantal mensen geholpen toen ze bouwden/verbouwden. Daar ging best veel tijd in. Hoeveel hulp kreeg ik ? NUL.

 

- Toen op mijn businesskaartje 'directeur' stond, had ik flink wat aanzien en veel vrienden. Toen dat 'leraar' werd, halveerde mijn vriendenkring. Ik ben nog altijd DEZELFDE.

 

- Toen een vriend van mij geld nodig had, hielp ik hem. Toen het beter ging en het tijd was om terug te betalen ging dat plots veel moeilijker. Intussen heeft hij interessantere vrienden en hoor ik niet meer in het kringetje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

dit klinkt zo bekend en niet alleen bij jou lewieke dat gebeurt bij iedereen denk ik zo wat je wel leert is dat je opeens weet wie je echte vrienden zijn dat zijn diegene die zowel in slechte als in goede tijden naast je staan

 

Wat altijd het geval is, lastige situatie of niet, is dat voor veel mensen vertrouwen, status en misschien zelfs een echte band toch vaak gebaseerd is op illusie.

 

Toch denk ik wel dat er een hoop mensen wel echt betrouwbaar zijn. Het is alleen maar de vraag wat daar van over blijft als eigenbelang een kwestie van leven of dood zal zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De vraag die ik me dan altijd stel is : 'Hoe loyaal zijn mensen ?' Als je iemand helpt, in hoeverre heeft dat dan een waarde ? In welke mate is er een vorm van wederkerigheid ? Zelf weet ik uit ondervinding dat je massa's vrienden hebt als het allemaal goed gaat. Feestjes, drinkgelagen, ... . Been there, done that. Tot je in de knoei komt of je 'status' verandert. Dan sta je alleen. Een paar voorbeelden :

 

- Ik heb een aantal mensen geholpen toen ze bouwden/verbouwden. Daar ging best veel tijd in. Hoeveel hulp kreeg ik ? NUL.

 

- Toen op mijn businesskaartje 'directeur' stond, had ik flink wat aanzien en veel vrienden. Toen dat 'leraar' werd, halveerde mijn vriendenkring. Ik ben nog altijd DEZELFDE.

 

- Toen een vriend van mij geld nodig had, hielp ik hem. Toen het beter ging en het tijd was om terug te betalen ging dat plots veel moeilijker. Intussen heeft hij interessantere vrienden en hoor ik niet meer in het kringetje.

@lewieke

Zeer herkenbaar, zo'n beetje 1 op 1

Heb veel tijd in mensen gestoken. Opbrengst: nul

Er zijn mensen die geven en er zijn mensen die nemen ben ik achter gekomen....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...