Ga naar inhoud

Gast IsaBo

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 88
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Weet je zeker dat het 24 accu's zijn? Ik lees dit alsof het slechts 1 cell is met een capaciteit van 3500 Ah (bij 2V).

 

Scherp. Soms worden dit soort accu's ook in complete pakketen aangeboden. Met de creatieve manieren waarop leveranciers dingen aanprijzen dat ik dat het 24 cellen van 2 volt waren met een gezamenlijke capaciteit van 3500ah. Anyway, goede accu's kosten veel en gaan lang mee. Zeker voor de toepassing in een huisinstallatie heb je goede accu's nodig of je moet een stabiele bron van afgeschreven accu's hebben zodat je makkelijk kan vervangen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

conrad verkoopt dit merk ook alleen zijn ze hier bij die http://www.soltec-solar.com 10-20% goedkoper

 

http://www.produktinfo.conrad.com/da...u_S12_230A.pdf

 

hier staan die industrie cellen ook bij

 

Om met deze cellen een beetje bank te maken, heb je 3x4 cellen van 165ah nodig. Je hebt dan 495ah bij 24 volt. Die kosten dan 3360 euro. Nog steeds niet goedkoop hoor.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste prepperts, hopelijk is dit nog niet eerder genoemd maar kan niet alles doorlezen zo snel;

 

1- als je jezelf wilt kunnen redden met een zonnepaneelsysteem op je huis, realiseer je dan dat je daarmee jezelf vastpint aan één locatie. Moet je snel uitwijken, is je dure investering voor niets geweest.

 

2- heb je een fatsoenlijk PVsysteem met meerdere panelen in serie, praat dan niet zo makkelijk over "even ontkoppelen". Op ons systeem staat overdag 700vdc! Je kunt er dus alleen snachts bij voor afkoppelen of je moet het dak op en een heel groot zwart zeil bij je hebben... Een grote inverter proberen te neppen met een kleine op accus, werkt volgens mij niet. Zodra die kleine ups (van pc bijvoorbeeld) niet zijn uitgangsfrequentie weet te handhaven door de aanwezigheid van het uitgangsvermogen van de grote, stopt het hele circus. Met grote kans op schade maar ik zou het niet eens willen proberen. Als je wel denkt dat het kan, doe het dan nu meteen om te testen wat er zoals ontploft.

 

3- sommige leveranciers als SMA in Duitland, hebben inverters met backupfaciliteiten ingebouwd voor idd als het elektriciteitsnet uitvalt. De accu aanschaf- en onderhoudskosten zijn enorm. Persoonlijk denk ik dat je er beter aan doet een klein mobiel en autonoom PVsysteem ernaast te hebben. Zoveel kilowatts heb je niet nodig om te overleven. Twee tot vier panelen en een 60- tot 100ah accu is meer dan zat. Kun je het ook nog in je auto gooien als je er vandoor moet. Veel belangrijker is denk ik om led-lampen te hebben om spaarzaam met je elektriciteit om te kunnen gaan.

 

bye bye BOO

 

Ik kan het niet duidelijker uitleggen blikvoer, helemaal mee eens. Voor een SHTF een mobiel systeem.

 

Wil natuurlijk niets zeggen over een vast systeem, dat kan altijd, vooral als je aan het milieu wilt denken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan het niet duidelijker uitleggen blikvoer, helemaal mee eens. Voor een SHTF een mobiel systeem.

 

Wil natuurlijk niets zeggen over een vast systeem, dat kan altijd, vooral als je aan het milieu wilt denken.

 

Het milieu? Dat rekensommetje wil ik nog wel eens zien. Volgens mij houden die panelen het niet lang genoeg vol om alle energie die gebruikt is om die dingen te produceren (grondstoffen delven, panelen maken, transport) terug te winnen.

 

Als prepper denk ik dat je zonnepanelen vooral moet zien als een manier om electriciteit te hebben als het stroomnet uitvalt, en niet zo zeer om de ijsberen te redden, dat doet Al Gore wel met de aankomende carbon-tax..... of zou hij het gewoon aan zijn bankenvriendjes geven?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Simpel. Neem een Victron Multiplus of een om het even welke omvormercombi die eilandbedrijf ondersteunt. Als de stroom uit gaat. Plug ik de stekkers van de netgekoppelde inverters aan de uitgangszijde van de 24/230 omvormer (dit kan auotmatisch met een switch, maar dat vond ik niet zo zinvol). Deze bootst het net na door een perfecte 50hz sinus te leveren aan de netinverters. Die gaan opstarten en leveren stroom. De stroom die ik niet direct afneem loopt in de accubank. Als de accu's vol zijn heb je dus stroom over. Dan verschuift de Multiplus de sinus een beetje naar 52hz. De netomvormers denken dat het net afgevallen is en schakelen uit. Ik heb dan nog steeds 230 volt via de omvormer. Als de accu's onder een door mijn ingestelde waarde komen wordt de sinus weer naar 50hz verschoven en dan gaan de netinverters weer opstarten.

 

waar te koop ? en hoe duur is dat ?

 

is dat als set te koop ?

 

jol

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 8 maanden later...

Ik was me nog niet echt in de materie aan het verdiepen alleen nog maar vaag het idee dat ik zelf genoeg stroom wilde opwekken om in ieder geval mijn vriezer,koelkast en elektrische oven op zijn minst te kunnen laten werken.

Misschien simpel gedacht maar ik had dus het idee om een gesloten systeem ervoor te gaan gebruiken.

genoeg zonnepanelen een omvormer en natuurlijk een accu om ook in de winter bij de korte dagen genoeg stroom op te wekken.

Maar als ik hier zo kijk kan er wel eens meer bij komen kijken dan ik denk

Link naar reactie
Delen op andere sites

@OBL-Rien Zoals ik al zei ik heb er nog niet erg veel over gelezen , maar ik heb maar een klein budget dus dacht ik te beginnen met een paar panelen en omvormer ( is dat voldoende ? ) en dan met het geld dat ik dan terug zou krijgen bij de eindafrekening het systeem verder uit te breiden. zodat ik in de loop van een paar jaar mijn doel heb bereikt zonder een te zware aanslag op mijn budget.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben het hier ook modulair aan het verzamelen.ik heb zojuist een 12v >220v 1200Watt omvormer gekocht.

 

De zonnepanelen ben ik voor aan het sparen en ik struin marktplaats af op zoek naar aanbiedingen. (ebay kan ook uiteraard!)

De laadregelaar en accu's staan ook nog op mijn verlanglijstje. waarbij de accu's waarschijnlijk de duurste aanschaf zullen zijn.

 

Ik ben op zoek naar goede bruikbare alternatieven. En heb al gevonden dat accu's van bijvoorbeeld een golfkarretje ook goed kwaliteiten heeft en geschikt zijn voor zonnepanelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@OBL-Rien Ik heb meerdere doelstellingen

Ik wil het zo snel mogelijk kunnen gebruiken om mijn vaste lasten te reduceren.

Maar ook dat als er een SHTF is dat ik dan de verzekering heb dat ik dan nog wel de energy kan opwekken voor de voor mij belangrijkste zaken. ( ik denk dan aan economische problemen )

 

Ik neem ook aan dat als ik eerst een klein systeem koop voor een reductie van vaste lasten dat als er dan onderdelen bij zijn die voor mij nutteloos worden als ik verder uit wil breiden ik die nog kan verkopen .

Ik begreep ook dat er een optie was om er gewoon nog een klein systeem naast te laten bestaan Zodat ik bij weze van spreken per meterkast groep een apart systeem kan nemen . en dat omdat die systemen onafhankelijk van elkaar zijn en er een uitvalt ik nog de andere systemen heb.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als prepper wil je de normale convertors voor zonnepanelen kunnen inzetten voor eilandbedrijf.

 

Dus je convertor een spanning van 230V aanbieden? (12V accu met invertor)

Beter is denk ik dat je al een stapel accu's opgeladen hebt en voor eilandbedrijf een 12V laadcontroller hebt die overweg kan met wat de panelen leveren.

De 230V convertor schakel je dan weg en je sluit de 12V laadcontroller aan.

 

Van de accu's doe je dan de verlichting etc met 12V lampen.

Voor 230V gebruik je een (stevige) invertor die je op je lichtnet aansluit als de hoofdschakelaar UIT is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@OBL-Rien

Heel goed.

Maar mag ik je dan adviseren om pas als laatste zonnepanelen te plaatsen?

Je kunt veel meer vaste lasten drukken als je gaat besparen op energie.

 

Voorbeelden:

vervang tapijt door hout: geen stofzuiger meer nodig. ( stofzuigen doe ik al nooit kliklaminaat vegen en dweilen dus )

zorg voor een moderne pomp in de CV: deze zijn veel zuiniger dan de pompen van voor ca 2005 ( Mijn ketel is van 2006 )

neem kwaliteit led-lampen ( ik heb nog geen led )

koken op gas ipv elektriciteit ( ik gebruik meestal mijn oven die is electrisch )

geen elektrische verwarmers of verhitters gebruiken ( wat voor dingen ;-) )

geen voedingsblokken in het stopkontact laten zitten ( deadswitch )

geen stand-by apparaten op standby laten staan ( deadswitch )

internet toegang uitzetten wanneer niet gebruikt ( Deadswitch )

 

Pas als je verbruik echt niet meer lager kan, dan koop je zonnepanelen. Je hebt dan veel minder nodig om zelfvoorzienend te worden.

 

Graag meer voorbeelden Zoals je ziet meeste van je punten al geregeld ;-)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@OBL-Rien

@LLindaja

 

Dat is precies wat wij deden. We drukten ons elekriciteitsverbruik zoveel mogelijk en installeerden dan zonnepanelen in functie van dat verbruik. Ik installeerde 4.2 KW panelen, mijn jaarverbruik zou in normale omstandigheden ongeveer 3500 kwh bedragen. In België was er toen ik investeerde een gunstige subsidieregeling die nu wordt omgedraaid in een ongunstige regeling voor teruglevering van elek. aan het net. We betalen nu een netvergoeding van ongeveer 60€/1000KWh.

 

Ik besef dat de zonnestroom niet langer kan gebruikt worden als het net uitvalt, dit is een gevolg vn de subsidieregeling. Verschillende bedrijven zoals SMA leveren wel Backup systemen die eventueel interessant kunnen zijn maar die tot nog toe in Vlaanderen niet toegelaten zijn. Technisch blijkt het allemaal wat moelijk te liggen. http://www.sma-benelux.com/nl_BE/producten/knowledgebase-articles-be/off-grid-en-backup-systemen-wat-is-mogelijk-en-hoe-berekenen/huidig-productportfolio.html

 

Daarnaast blijven de panelen natuurlijk wel stroom leveren als de zon schijnt, dus eventueel zou die stroom wel 'op te vangen zijn' en op een apart systeem aangesloten kunnen worden. Deze investering wensen we in de huidige omstandigheden nog niet te doen omwille van rentabiliteitsredenen. Ik heb er wel al aan gedacht.

 

Als een specialist een mogelijkheid kan aanreiken om een hybride syteem te maken van ons netgekoppeld systeem, dan sta ik daar voor open. Evenuteel zou ik de investering overwegen.

 

Er bestond vroeger een levendig forum in Vlaanderen over deze problematiek. De markt is intussen ingestort en het forum is zo goed als verdwenen. Jammer want de hele problematiek kwam in alle details aan bod. http://www.zonstraal.be/forum/

Link naar reactie
Delen op andere sites

@wodan

Ik ben er niet genoeg in thuis om het ook maar te kunnen beoordelen. Er zijn een paar voorwaarden aan zo een systeem :

 

1/ moet min of meer economisch verantwoord zijn.

2/ moet veilig zijn voor mijn installatie, woning en huisgenoten en (netarbeiders ?)

3/ moet een relatief comfort en voordeel kunnen bieden.

 

Geen idee welk budget er nodig zou zijn om zoiets te realiseren. Ik schat met batterijen zoiets van een 5 à 10.000€

Link naar reactie
Delen op andere sites

Juiste prijsschatting, grootste prijsbepaler is de piekbelasting die het systeem aankan en dan de duur dat het het offline kan volhouden zonder zon.

 

Van zodra ik mijn systeempje online heb, ga ik testen en laat ik je wel weten wat het kost en wat het kan (en niet).

Aangezien ik bepekt ben qua budget, is het creatief zijn. (Oude accu's, een oude ups enz)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@wodan

 

Ik heb een andere oplossing die een fractie kost van jouw idee. Ik wil de elektrische stroom omzetten in wermte en zo mijn waterboiler opwarmen. Zo verbruik ik de stroom bij productie, beperk ik mijn gaskost en sla de energie op een andere manier op. De aankoop van een kleine generator is veel efficiënter dan de opslag in batterijen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is het net, ik heb stroom over en wens die niet terug te zetten op het net. De stroom zelf kost me niets, de winst zijn de GSC's en mijn belastingvoordeel. Een GSC levert per 1000kwh 350€ op. Ik heb ongeveer 1000 KWh over door efficiënte apparaten, die stroom wil ik omzetten in warmte. Zo bespaar ik gas. Daarnaast wil ik zelf nog een zonneboiler maken waardoor ik grotendeels onafhankelijk wordt van gas. Ik loop momenteel tegen wat technische problemen aan. Ik heb al een weerstand gekocht om in te bouwen in mijn boiler alleen krijg ik de aansluiting niet dicht. Ik laat het even over doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...