Ga naar inhoud
GENEGEERD

Prof. Paul Schnabel, SCP: 'een tijd van behoorlijke teruggang'


Joris Driepinter
 Share

Recommended Posts

'Maar ik zeg opnieuw: mensen moeten zich heel goed realiseren (...) dat we een tijd van behoorlijke teruggang zullen meemaken (...) bijna geen vaste banen, geen stijging van inkomen meer, maar wel stijging van lasten - dat geeft veel spanning bij mensen, dat moet u niet onderschatten.'

 

Prof. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, gisteren in Nieuwsuur.

 

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Ja Joris, Paul heeft gelijk, alleen ben ik bang dat het allemaal nog een beetje erger wordt als hoe hij dit voorzichtig omschrijft.:(

 

Precies, maar ja wie wil de waarheid horen als die niet zo leuk blijkt te zijn?

 

Als invulling op je onderschrift: "zijn preppers". .?

 

Grt

Kans

Link naar reactie
Share on other sites

Precies, maar ja wie wil de waarheid horen als die niet zo leuk blijkt te zijn?

 

Als invulling op je onderschrift: "zijn preppers". .?

 

Grt

Kans

 

Tja aan de andere kant als je alleen maar denkt aan wat er allemaal misgaat en kan gaan leid je ook geen fijn leven. Ik denk dat veel mensen de waarheid wel zien maar dat ze het idee hebben dat ze er toch niks aan kunnen doen en daarom sluiten ze zich op in een warme cocon en richten zich op de leuke dingen des levens. Het is ook een stukje menselijke psychologie. Zaken die buiten onze controle vallen nemen we voor kennisgeving aan, we richten ons alleen op de dingen waar we wel invloed op kunnen hebben.

 

Als je op straat rondloopt weet je ook dat er nare dingen met je kunnen gebeuren, zoals een auto die je aanrijdt of een loszittende dakpan die op je hoofd kan vallen, etc. Toch zijn er maar weinig mensen die angstig wachten tot er helemaal geen auto's meer te zien zijn voordat ze de straat oversteken of bang omhoog kijken of er geen dakpan op ze afkomt. De meeste mensen nemen het leven zoals het is, met alle risico's die daar bij horen.

Link naar reactie
Share on other sites

@TyrionLannister

Op zich heb je gelijk. Als je uit angst voor het negatieve alleen maar beslissingen neemt uit angst, dan maak je de mooie dingen ook niet meer mee, las ik laatst ergens.

 

Maar aan de andere kant zijn er mensen waarbij deze teruggang natuurlijk spanningen zal geven, ook in een welvarend land zoals Nederland. Het maakt natuurlijk wel verschil of iemand zich druk maakt over dat hij/zij nog een I-Phone 4 heeft en nu geen nieuwe i-phone 5 kan kopen of dat je bang bent dat je de huur of hypotheek niet meer kunt betalen en je bang bent dat je dan je huis uit moet... dus op dat niveau snap ik dan de spanningen wel.

Maar welvaart en welzijn en je 'welvarend' voelen zijn natuurlijk wel subjectief...

 

Interssant is daarom ook het onderzoek van de Economy Transformers naar de betekenis van geld..

" Ten tweede denken sommige mensen dat deze verzameling van crises (financieel, ecologisch, voedsel en grondstoffen) wel weer voorbij gaat en dat we weer terug gaan naar ons model van groei, zij het misschien wat gematigder. Dat zou betekenen dat we met ‘oude’ oplossingen deze crises weer te boven gaan komen. Anderen vinden dat we echt nieuwe oplossingen en manieren van denken nodig hebben om naar een duurzame en welvarende toekomst toe te werken. Deze tweede groep is bij Economy Transformers oververtegenwoordigd."

http://www.economytransformers.com/wp-content/uploads/2012/04/Ons-Geldsysteem.pdf

Lees vooral op blz 4 onderaan het voorbeeld met het aquarium

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...