Ga naar inhoud
GENEGEERD

Welke messen hebben jullie & voor welke doeleinden?


cerdo

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Ik vind messen een leuke tool om te verzamelen, ik heb ook een wo2 verzameling en wet veel over wapens maar dat heb ik nog nooit gezien. Eerlijk gezegt heb ik me er ook nooit in verdiept .

 

Maar persoonlijk zou ik nooit zo'n mes als die links hierboven kopen. En vooral niet in een survival kit , edc bag, bob.

 

En waar zou jij die speer voor gaan gebruiken?

 

Ik heb zo'n SOG Spirit. SOG-Fusion-Spirit-Knife.jpg.5841022d306549ae738a501e1d231803.jpg Leek geweldig maar je kunt er weinig mee. Het handvat kan er afgeschroefd worden maar dan heb je iets anders met schroefdraad nodig om de speerpunt op te schroeven. Het enige dat past is een bezemstel-achtige stok met een aangepaste schroefdraad en dat is een erg zwakke constructie. Bovendien kun je er niet diep mee steken vanwege de verdikking net na het blad en een everzwijn wordt dan hooguit pissig op je. Je kunt er wel mee gooien maar in een survival-situatie of als verdediging (tegen zombies, uiteraard) ben je je mes dan meteen kwijt. Ik geef de voorkeur aan mijn Bushman van Cold Steel: prima Bowie-knife 2152447.jpg.b6259a2b6e50ff5c78ce4c71da0c178a.jpg en daarnaast ook echt te gebruiken als speer, indien noodzakelijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gewoon voor de lol en omdat een soort van speer misschien ooit handig is heb ik op internet een Bushman van Cold Steel gekocht. De sheath was niks waard, ik heb er nu een van kydex

 

2152447.jpg.b6259a2b6e50ff5c78ce4c71da0c178a.jpg

 

Het enige mes met een hol handvat dat ik heb en het heeft inclusief verzendkosten nog geen €40 gekost. Ligt lekker in de hand en ik heb een passende steel klaar staan. Mocht er nog eens een wild zwijn of een zombie door mijn straat lopen dan ben ik er klaar voor!

 

Neu ...voor zombies heb ik de Cold Steel Tomahawk.

En een speer is te maken van een bezemsteel, pvc buis die er net overheen past en een stuk staal dat in een speerpunt geslepen is, die je weer in het stuk pvc stopt. Maarrr...desalnieteplus...die Bushman van Cold Steel is ook handig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Neu ...voor zombies heb ik de Cold Steel Tomahawk.

En een speer is te maken van een bezemsteel, pvc buis die er net overheen past en een stuk staal dat in een speerpunt geslepen is, die je weer in het stuk pvc stopt. Maarrr...desalnieteplus...die Bushman van Cold Steel is ook handig.

 

Een speer zelf maken? Ja, is natuurlijk ook te doen. Ik ga van het weekend wel eens kijken in mijn schuurtje naar spul om mee te rommelen. Grootste probleem vind ik altijd de bevestiging.

 

Zo'n Tomahawk is cool, ik heb er ook een maar dan van een ander merk, ik weet even niet meer welk. Van Cold Steel heb ik de Bad Axe b_1197.jpg.c7fc4449cc05a39c72ddbd25d554499c.jpg Ligt erg lekker in de hand. Uiteraard alleen te gebruiken tegen zombies!

Link naar reactie
Delen op andere sites

yep, en je mag in het donker ook niet achter de kerk piesen, maar ik vertik het toch om met een nat kruis naar huis te lopen

CORRECTIE: Blijkbaar vallen vaste messen met meer dan 1 snijkant onder categorie IV, dat wil zeggen dat je het wel voor handen mag hebben, maar niet mag dragen. "Dragen" doe je het waarschijnlijk alleen when SHTF.

 

Categorie I

 

1°. stiletto's, valmessen en vlindermessen, een en ander indien het lemmet:

a. meer dan een snijkant heeft

b. 7 cm of langer en 14 mm of smaller is

c. 9 cm of langer is of

d. van een stootplaat is voorzien

2°. andere opvouwbare messen, indien:

a. het lemmet meer dan een snijkant heeft; of

b. de lengte in opengevouwen toestand langer dan 28 cm is

...

 

Categorie IV

 

1°. blanke wapens (messen), waarvan het lemmet meer dan 1 snijkant heeft, voor zover zij niet vallen onder categorie I

De Wet wapens en munitie maakt onderscheid tussen het voorhanden hebben van een wapen en het dragen van een wapen. Dat is als volgt gedefinieerd:

  • 'Voorhanden hebben' betekent dat iemand over een wapen kan beschikken. Dat is ook het geval als hij het opgeborgen heeft in een bergplaats waar hij de sleutel van heeft.
  • 'Een wapen dragen' betekent het 'voor het grijpen hebben', terwijl iemand zich op een openbare plaats bevindt.

Dus, niks aan het handje :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Messen kopen te duur Maar wel damaststaal gebruiken :D

Zien er mooi uit!

Zou ook nog wel een willen leren hoe je messen hol slijpt etc..

 

Die damststaal heb ik gelukkig gekregen :p

Ik ben geen voorstander van holslijping. Omdat ik handmatig persoon bent en niet willen afhankelijk zijn van machine/ ronde slijpsteen.

Het "breekt" ook sneller dan 'v' of convex snede

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb weinig messen gekocht, te duur. Daarom maak ik ze maar zelf http://www.mijnalbum.nl/Album=IRADZ848. Aan mijn riem hangt bijna altijd victorinox multitool. Op mijn werk gebruik het meest opinel.

@Bandoeng je bent een koning! Met name ook die schedes, wat prachtig, en die handvatten, subliem. Diep respect. Ik word er stil van.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de complimenten, ik ben al aantal jaren non actief met deze bezigheden en het wordt winter brrrr om naar de schuur te gaan.

 

Ja,moet toegeven dat dat damast er beter uitziet dan het verenstaal wat ik gebruikte .

 

Ik gebruik ook verenstaal hoor. Vind ik lekker om mee te werken, makkelijk te slijpen en onderhouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ehm, ben niet zo'n merkenmens, heb een aantal simpele messen die je zo bij de supermarkt kunt halen (fileer, schillen) maar ook aantal betere messen waar ik her en der in aanraking ben gekomen en zeer over te spreken ben. Zal een foto hierbij zetten van één mes die ik zelf perfect vind: Mijn papiermes, gebruik hem op mijn werk. Niet stuk te krijgen, makkelijk te slijpen, altijd scherp, goede grip, veel precisie alleen het oogt niet bepaald als een geweldig mes terwijl ie dat wel is. Bovendien is het ook nog eens een flexibel mes, beetje beweging bij het uiteinde, ideaal voor bepaalde doeleindes die je nooit met solide messen kunt doen:

 

154.JPG.6c7549ad1b4df33886d62ef21f736777.jpg

 

Niet bepaald een mes wat je bij iemand zou aantreffen in het bos, maar het mes doet wel veel.

 

Over het algemeen houd ik van messen die uit één stuk bestaan, heb vaak zat gehad dat het heft kapot ging en het mes praktisch gezien minder bruikbaar was als voorheen. Dit mes zit in mijn BOB, bijzonder sterk, stevige grip en het mes doet zijn werk prima, alleen schoonmaken is een euvel:

 

survivalmes-S-300GR.jpg.2ed98d2a497cd2bfb037b9f0b93519bf.jpg

 

En in mijn GHB, tja, ik vind het meer speelgoed maar het doet voldoende voor een GHB, zit bovendien klein kompasje op en een compartiment in het heft voor lucifers en visgerei:

 

survival_mes_04.jpg.cf29bc920ae0a7fe37ef0e3c9af20e1f.jpg

 

Messen vind ik trouwens ook leuk als verzamelmateriaal. Heb een aantal geweldige messen gezien op deze topic, ben er vrij jaloers op maar dat komt op ten duur ook wel goed.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast der_obergefreiter
Heb je misschien een goede link wat voor een verenstaal je gebruikt?

Moet ik hierbij denken aan autoveren die je bewerkt? Wilde zelf eens van een zaagblad van een afkortzaag een mes maken maar toen ging ik weg bij die baas.

 

Yep, ouwe bladveren uit auto , gaat prima .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot

Hee @Bandoeng, dat messen maken trekt me al heel lang. Zelfde reden.

Dus mag ik vragen: wat voor vuur gebruik je, wat voor aambeeld, wat voor hardings-proces?

 

Een aambeeldje heb ik net gekocht, in de vorm van een oud stuk spoorrails.

Fikkie stoken gaat wel lukken. Verenstaal wil ik ook mee beginnen, valt wel aan te komen. Ontwerpen en slijpen, geen probleem.

 

Maar ook gewoon belangstelling. Hoe heb je dat fraais voor elkaar gekregen?

 

Mijn eerste doel is een survival-mes in de vorm en maat zoals ESEE 3 ongeveer. Met paracord handvat. En hout. En micarta zelf maken.

 

Deze gemaakt van oud keukenmes, lekker snel, dus niet zo mooi als jouw messen, met experimentje etsen met gootsteenontstopper:

 

[ATTACH=CONFIG]1696[/ATTACH]

 

[ATTACH=CONFIG]1697[/ATTACH]

 

Hehe, mooi contrast met jouw messen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...