Ga naar inhoud
GENEGEERD

Zaden die je moet hebben om een groep te onderhouden na SHTF


knaagdier

Aanbevolen berichten

@Zinzzy: Als het goed is, zijn de zaden verpakt met lage luchtvochtigheid en netjes gesealed in de zakjes.

Als je deze bewaart in een doos die beschadiging van de zakjes voorkomt, zijn ze echt veel langer te gebruiken dan de opgegeven THT.

 

Koel en donker wegzetten.

 

Bij het bewaren van zaden geldt een optimale temperatuur en luchtvochtigheid. Dit verschilt per soort zaad.

Ze uit het zakje halen en met vochtabsorbeerde zaken opnieuw verpakken, raad ik af.

 

Als je een zakje opent om te gebruiken, is het meestal teveel zaad om in 1 keer te gebruiken. Met een zakje snijsla doe ik wel een jaar of drie, vier.

Die zakjes vouw ik weer netjes dicht en gaan terug in de doos.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 70
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Ik heb geen idee Zinzzy, aan die info kan ik je niet helpen.

 

Wat ik wel nog even wil melden is dat ik dit jaar probeer mijn eigen zaad te oogsten en volgend jaar te gaan gebruiken. Als er nog zoveel is tenminste en anders wordt het een gok. Ik gebruik dan natuurlijk ook alleen maar planten en zaad die uiteindelijk zelf ook weer zaad produceren en als het goed is doen al die zaden van de prepshop dat ook.

Ik kweek ook veel bloemen die ongedierte bestrijden en 'geneeskrachtig' zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar heeft iemand enig idee, schatting, over hoeveel mensen hiervan kunnen leven?

 

Het ligt er aan hoe uw moestuin is . Welke grond je hebt . Uw ervaring . Het onderhoud . Als je alles kan zaaien planten hebben jullie een heel jaar groenten uit uw eigen tuin . Als alles lukt . Maar je hebt er ook een heel jaar werk in een uur tot 2 uur per dag . Om een jaar te kunnen eten uit uw tuin moet je ook een paar bewaar methoden leren . Wekken , in kuilen , drogen , enz .

 

Geert

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar heeft iemand enig idee, schatting, over hoeveel mensen hiervan kunnen leven?

 

Daar is eigenlijk geen zinnig antwoord op te geven. Het kiempercentage zal het probleem niet zijn, maar de opbrengst is afhankelijk van vele factoren. 't Weer (voor timing daarvan), ongedierte, neerslag, voeding (dus bodem en hoeverre deze geschikt is, of geschikt is gemaakt) en natuurlijk de kennis van de kweker.

 

Je zou kunnen stellen dat ieder courgettezaadjes bv 10kg courgettes oplevert, maar zo werkt het jammer genoeg niet!

 

Gelukkig zijn er ook vaste planten in 't pakket, bv bieslook, tijm of oregano. Een paar zaadjes en je hebt voor de rest van je leven die kruiden, want 't is net onkruid!

 

Doordat je zaad kunt winnen van je eigen planten, heb je ook geen gigantisch zadenpakket nodig. Je hebt reservezaad voor slechte seizoenen, of als je je moestuin moet verlaten en elders opnieuw moet beginnen.

 

Kennis van tuinieren is veeel belangrijker dan een uitgebreide (hoeveelheden, niet soorten) zadenbank. Je kunt wel tomatenzaadjes hebben, maar als je niet weet waarom je moet schudden en dieven, komt er toch weinig van.

 

Mijn eigen verzameling zaad is nog niet echt prepgerelateerd. Toen ik begon met het plannen van de nieuwe moestuin wilde ik soorten die ik lekker vind en eventueel duur zijn in de winkel, geen aardappels of uien. Op dit vlak moet ik wat uitbreiden, volgend jaar! :o

Link naar reactie
Delen op andere sites

Thanks allen voor de reacties.. Verdiep me langzaam in moestuintje houden, maar gaat langzaam ivm betegelde tuin :D ... Heb veilingkistje met tomatenplanten en wat kruiden nu..

 

Trek 1 tegel eruit, zet er een courgette in. :D Makkelijke groente, veel resultaat.

 

Lekker prutsen en oefenen, dat is het belangrijkste. Het geeft bakken met voldoening om je eigen groente op je bord te hebben. Lekkerder, verser dan je ooit geproefd hebt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Hennepvezels zijn ook goed te gebruiken als isolatiemateriaal. Handig als de sh*t lang duurt en je zelf voor materiaal moet zorgen voor onderhoud aan je veilige onderkomen.

Zelf fruit struiken en fruitbomen op je grond is ook erg gezond en lekker.

Ik zaai ook gemakkelijke groente "in het wild" in mijn omgeving. Zat plekjes die niet gemaaid worden door de gemeente.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dick Berts is daar ook een ambassadeur van :)

Boerenkool, kolen, winterpeen en prei kun je lang eten.

 

Bonen bieden veel proteïne en een vol gevoel. Ze zijn erg lang houdbaar, gemakkelijk klaar te maken en te verwerken tot een soepen, sauzen, hamburgers, etc

Sla vooral veel (gedroogde) bonen, erwten en linzen in als je een grote groep te eten wilt geven voor een relatief gunstige prijs.

 

Mijn ervaring is dat je tot diep in de winter boerenkool, peen en prei van het land kan eten. Ook nadat de vorst er over is gegaan!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later...

Er zijn veel groentes genoemd maar er zijner een paar die ik mis:

Snelle groeiers voor het voorjaar:

Paksoy

Chinese kool

Spitskool

Meiraapjes

 

Herfst /wintergroente:

Groenlof ( lijkt qua smaak op andijvie. Lang houdbaar na de oogst)

Veldsla

Winterpostelein

 

Winterpostelein is inlands. Zaait makkelijk uit. Winterpostelein is heel geschikt om in het wild uit te zaaien. Het groeit graag langs zonnige bosranden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zijn veel groentes genoemd maar er zijner een paar die ik mis:

Snelle groeiers voor het voorjaar:

Paksoy

Chinese kool

Spitskool

Meiraapjes

 

 

Herfst /wintergroente:

Groenlof ( lijkt qua smaak op andijvie. Lang houdbaar na de oogst)

Veldsla

Winterpostelein

 

Winterpostelein is inlands. Zaait makkelijk uit. Winterpostelein is heel geschikt om in het wild uit te zaaien. Het groeit graag langs zonnige bosranden.

 

Ik heb in mijn tuintje winterpostelein staan. Het is het enige wat er nog is en het staat me behoorlijk tegen. Dikke vlezig blaadjes, dat is wel ok, maar het groeit zo tergend traag. Het is in mijn ogen allesbehalve efficiënt. Je hebt er ook veel van nodig als je een slaatje wil maken. Het is me te veel moeite voor veel te weinig resultaat. Volgend jaar zaai ik dat niet meer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

zaden btw NOOIT VACUÜM TREKKEN, er zit altijd lucht in die zakjes en dat is niet voor niets! Weinig vocht en tegen vocht beschermen is noodzaak, koel en donker vochtvrij bewaren. Gebruikte zakjes dichtvouwen en in klein doosje opbergen werkt vaak goed voor het volgende jaar als je niet alles gebruikt en koop ieder jaar zaat bij zodat je nooit echt oud zaaigoed hebt.

 

oa @Zinzzy

Wat is goed qua hoeveelheid...dat is altijd lastig. Ene aardappelplant kan als het meezit vele kilo's generen maar liever te veel dan te weinig, bij te veel maak je je buren blij of heb je een heel goed ruilmiddel tijdens shtf.

Wel geld dat je van grotere vruchten minder hoef te planten. 10 struiken met mini of kersttomaatjes en je eet ze dagelijks in de zomer ;-) bij kerstomaten en vooral vleestomaten krijg je zo veel zaad in een zakje, dat je dit nooi fatsoenlijk kan verwerken als het oogsttijd is dus zaai ook niet te veel heh!

Een strook van 5 meter lang met een rij klimbonen en om de 5 cm een zaadje of plantje...is al snel 100 zaden en iets minder aan planten....daarmee ga je genoeg sperziebonen van eten en wel zonder probleem 2 maal per week ;-)

Daarom ook in verschillende lichtingen zaaien. Dus niet alles in ene keer want dat eet je niet meer of en je moet gaan wekken of andere methodes gaan gebruiken zoals jam maken, inkuilen, drogen etc etc

Dus bij 5 meter bonen, minimaal opdelen in 2 lichtingen, ik heb zelf minimaal 2 meter sperziebonen, als daarvan de oogst te top is haal ik er per week kilo's vanaf. Daarmee word je zeer creatief. Overal...iets met bonen, in de soep, door sla, salades, wokken etc etc, invriezen etc Dus bijv eerste lichting als het kan...eind februari, 2e in maart, anders kan je geen boon meer zien in de zomer ;-)

 

Kijk naar wat jezelf eet in bijvoorbeeld een week aan aardappelen/tomaat/wortelen etc per week. voorbeeld; 5 kg aardappelen per week, als iedere plant minimaal 1 kg produceert dan heb je al 5 planten voor ene week. Bij wortelen, krijg je niet alleen veel zaad, maar je kan er ook veel van kweken op beperkte hoeveelheid grond.

 

Ene komkommerplant kan in goede zon-condities of in kas al vanaf 15 tot 30 en als het echt mee zit meer produceren ;-) augurken idem

Ik heb ongeveer 2 stroken van 1,3 bij 0,8 meter aardbeien en ieder jaar komen er planten bij en rotten er genoeg weg in slecht weer maar als daarvan de oogst los komt eet ik bakken weg als toetje met wat suiker en wel tot 5 kilo per week, in de aan en afloop wat minder uiteraard. Dus met 2 man, lekker volle kommen vers fruit per dag en bij te veel jam maken ;-)

 

We kunnen bijna weer beginnen hahahaha ;-)

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

kiemgroenten voor de snelle vitamines zijn erg handig, een zak vogelvoer voor de winter volstaat… ( 1 euro in de winter voor een kilo ongeveer)

 

Wat erg handig is, want voedzaam en niet uit te roeien, weliswaar geen zaad maar je kan het eerder al in je tuin of op andere plekken zetten, is de aardpeer: http://1-voeding-en-voedingsmiddelen.plazilla.com/de-aardpeer-een-vergeten-groente

Je kan hier de hele winter van oogsten en eten, de plant woekert als een gek, dus aan opbrengst geen gebrek. (dat rijmt)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...