Ga naar inhoud
GENEGEERD

Zo veel mogelijk eten uit een kleine "tuin"


eva1986

Aanbevolen berichten

bemeste tuinaarde is niet handig puur te gebruiken verbranden wortels zoals men dat zegt, te scherpe grond is dat, wil je het wel gebruiken ivm prijs en aanbod? Mengen is de oplossing. Ik meng altijd mijn grond, en naar tevredenheid. Vooral na het zaaien, dus uitpoten naar grotere potjes. Gaan mijn plantjes van de fijnere zaai- en stek-grond naar een mix van bemeste aarde, potgrond, turf strooisel en kokos (die kokos blokken van de action). verhouding kan je uittesten maar anders 1.1.1.1 heb je luchtige en rijke grond zonder dat deze te heftig is voor jonge planten.

 

Heb je zwaardere of compacte/dichte grond, deze maak je prima los met bijmengen turfstrooisel en ook dat kokosspul werkt goed voor het verkrijgen van een lichter type grond. Ook pure zandgrond verrijk je goed met eerder genoemde mix. en de oplossing is nog goedkkop ook. turfstrooisel kost iets van max 70 a 80 l voor 10 euro is dat is dan duur. De kokosblokken kosten dacht ik iets van 70 cent voor een eindvolume van 10 liter.

 

En wil je niets steeds de hele grond van of broeikasje of strokenborders vervangen? Zet de planten in potten in de grond. Zo loopt water toch weg als buffer in de grond en is de rand van de pot als vulring te gebruiken voor het begieten van je planten. Hiermee vervang je alleen de inhoud van de pot en is het zonder probleem mogelijk om dezelfde plant meerdere jaren op de zelfde plek te poten. Onderzoek vanuit ik dacht uni in eindhoven met tomaten planten heeft aangetoond dat de plant niet veel of ver buiten de pot wortelt dus ook de gronduitputting is gering te noemen en ook de bekende wortel ziekte bij tomaten blijft veel langer weg dan verwacht!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 119
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Welkoop heeft ze ook te koop die vierkante meter tuin, maar let op die is net te klein om exact de makkelijke moestuin te maken, die is nl 1.20x1.20

 

Maar is toch wel in een paar kleine vakjes verdeeld, 16 vakken .http://www.boerenbond-welkoop.nl/product/67947/Vierkantemetertuin.html

Voor maar 20€

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier is de link naar een 'bouwplan' vd makkelijke moestuin, idd erg makkelijk ook zelf te maken

http://www.makkelijkemoestuin.com/bak-voor-je-moestuin.html

 

Wie heeft er ervatpring met aquaponics? Lijkt mij ook handig, de karpers of forellen zorgen voor de mest vd planten en de planten krijgen weer voedingsstoffen vd vissen. Kan al in kleine opzet gemaakt worden.

Vis en groente, twee vliegen in een klap!

 

http://groenstegroninger.nl/nieuws/10

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot

Nuttig onderwerp, dank je wel. :)

 

En een kasje is snel gemaakt van elektra-buis en doorzichtig plastic. Of met je eigen fantasie kan je uit verschillende materialen iets maken. Oude ramen b.v.

 

Voor mensen zonder tuin is een raamkas mogelijk. Dan maak je een 2e raam voor je bestaande raam. Heb je gelijk betere woning-isolatie.

 

Of verticaal tuinieren/raamtuinieren:

 

http://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/raamtuinieren/

 

Als je groenten droogt, zijn ze ook lang houdbaar. Daar kan je weer een droogkast voor maken. Zoiets b.v.:

 

http://www.peppersrus-forum.nl/viewtopic.php?p=343

 

Je kan zo'n MM ook op een tafel maken. Dan kan je er makkelijk bij en daaronder kan je weer spullen kwijt. Of een bak met vissen, zoals hier al vermeld werd over aquaponics.

 

Voor de gravers onder ons: een kas kan je ook half ondergronds bouwen, dan heb je minder glas nodig. Zoekterm: subterranean greenhouse.

 

http://www.google.nl/search?hl=nl&rlz=1C1CHFA_enNL484NL484&q=subterranean+greenhouse&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=37189454&biw=1301&bih=708&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=REeWUL6fGfHM0AW6wYHICA

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk topic! Zelf heb ik pas mijn contract voor een volkstuin ondertekend, dus alle kennis die ik over eetbaar tuinieren kan vergaren is meegenomen.

Ik wil ook een stukje permacultuur toepassen met als basis een tamme kastanje, die schijnen door de Romeinen hiernaartoe te zijn meegenomen, evenals zevenblad, die plantten ze dan uit als reservevoedsel (preppen is dus niet alleen van deze tijd).

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben in onze tuin ook fruitbomen en - struiken in plaats van allerlei bloemetjes. We hebben appels, peren, pruim, kers, druif, kruisbes, vlierbes, rode bes, bosbes, aardbei en ik wil nog een beukhaag voor de beukenootjes. Het doet het niet allemaal even goed, dit jaar deed veel het heel slecht (late vorst en nat weer) en ik heb veel last van die ratten met vleugels die alles van m'n bomen jatten. We leren ieder jaar weer wat.

 

We hebben ook een compostvat, gekocht via Marktplaats in een koop met een regenton. Als je nu bladeren opveegt, gooi ze niet weg, maak er compost van, bladcompost is heel goed voor de tuin. Gewoon een oude emmer met gaatjes onderin of je maakt een cilinder met gaas.

Ik maak ook zelf gier van brandnetel, dat is supermest voor de (moes)tuin. Je kunt ook gier maken van paardestaart/ heermoes als verdelger van luizen in je planten. Tipje: trek even een handschoen aan als je gaat zeven, kan uit ervaring melden dat je handen toch wel 4 dagen stinken.

 

Ik zet ook wel groenten door de siertuin heen, dat kan prima meestal. Sommige groenten gaan niet goed samen, anderen juist erg goed.

 

Ik heb veel informatie gevonden in boeken die ik geleend heb bij de bieb en op internet, ik heb daar mijn eigen naslagwerk van gemaakt met een kaartenbakje, op elk kaartje staat info over een groente, plant, kruid, fruit of ander onderwerp (bemesting, biologische verdelging, etc.).

Ik lees nu het boek "met mest en vork", heel goed maar heel dik en helaas alweer gereserveerd zag ik net dus ik kan het niet verlengen. Dat wordt nog flink doorlezen en overschrijven voor de 17e.

 

Als je nu begint met moestuinieren moet je eigenlijk officieel eerst bepalen wat voor grond je hebt, dat bepaald wat je het beste kunt doen w.b.t. omspitten (en hoe diep)/ afgraven en nieuwe grondlaag aanbrengen, bemesten, e.d. De grondsoort bepaald ook (deels) hoe voedingrijk de grond is wbt zuurte, stikstof, fosfor, kalium. Je kunt dat allemaal laten bepalen maar je kunt ook een jaar naar je planten kijken; gele bladeren en slechte groei wijzen bijvoorbeeld op een tekort aan stikstof. Ik heb wel toevallig pH-strips dus ik kan de zuurte van mijn grond testen en eventueel nu al bekalken.

 

Je kunt op dit moment knoflookteentjes in de grond stoppen en in het voorjaar knoflook uit eigen tuin telen. Zoals eerder gemeld gaat aardappel kweken ook erg makkelijk, hetzelfde geldt voor ui.

 

Voor het voorzaaien kun je nu al wat closetrollen of eierdozen bewaren maar ik heb nu die handige bakken gekocht bij Lidl voor het voorzaaien, ook handig. In de closetrollet stop ik de zaadjes van planten die snel groot worden.

Je kunt een minikweekkastje maken van een leeg plastic flesje, bovenaan opensnijden zodat je het kunt "openklappen", closetrol erin gevuld met aarde en een laagje kweekgrond, zaadje erin en dan in het flesje zetten. Door het dopje erop of eraf te doen, kun je de luchttoevoer nog beter bepalen. Voor water geven klap je het flesje even open.

Als je schimmel hebt in je zaaïngen kun je kunstgebitten reiniger toevoegen aan het water dat je geeft, dat dood de bacterieën.

 

Zoek ook eens op "inkuilen" als bewaarmethode, groenbemesters, zaaikalender (onmisbaar), Topsy Turvy Planters (kun je ook zelf maken met een regenpijp met gaten erin) en wisselteelt.

 

Als je weinig ruimte hebt, kun je ook een paar stoeptegels uit je tuin halen en daar eens mee beginnen met makkelijke gewassen. Gewoon een stuk uitgraven en tuinaarde erin.

 

Komend jaar ga ik denk ik maar investeren in het verdedigen van mijn moes- en fruittuin, ik heb erg veel last van vogels, katten, slakken en onder gespuis. Ik vind het niet zo mooi, alles in het gaas maar er zit niets anders op. Tegen de slakken ga ik een scherpe "omheinig" maken van stukjes schelp, die ga ik op stenen of houten randen kitten. Je kunt ook koperstrips kopen tegen die rotzakjes maar dat is nogal prijzig.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Komend jaar ga ik denk ik maar investeren in het verdedigen van mijn moes- en fruittuin, ik heb erg veel last van vogels, katten, slakken en onder gespuis. Ik vind het niet zo mooi, alles in het gaas maar er zit niets anders op. Tegen de slakken ga ik een scherpe "omheinig" maken van stukjes schelp, die ga ik op stenen of houten randen kitten. Je kunt ook koperstrips kopen tegen die rotzakjes maar dat is nogal prijzig.

 

Hier ook veel slakken in de tuin, ik heb dit najaar knoflook gezaaid in de hoop dat dat ze een beetje wegjaagt. Ik vroeg me wel af of die slakken evt eetbaar zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier ook veel slakken in de tuin, ik heb dit najaar knoflook gezaaid in de hoop dat dat ze een beetje wegjaagt. Ik vroeg me wel af of die slakken evt eetbaar zijn.

De meeste heren vinden dit wat ik nu ga zeggen wel vloeken in de kerk, maar een schaaltje met bier neerzetten trekt de slakken aan en ze varen zeer gelukkig ten hemel ;-)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag kiemzaden gekocht en besteld, een mixje, tuinkers en taugé. Niet voor in de tuin maar voor in een potje met een panty of ander gaasje, verder heb je niks nodig (oh, jawel, water). Binnen ongeveer 4 dagen heb je wat gezonds te eten, verse groenten. Voor 145 gram (dat zijn heel veel potten vol) betaal je 2 euro nog iets. Het is van kiemerij De Peulenschil.

Link naar reactie
Delen op andere sites

mr. T, ik zou niet graag zevenblad in de tuin willen hebben, voor je het weet zit de hele tuin vol. Dit schijnbaar eetbare onkruidje krijg je niet meer weg.:(

 

Idd, ik heb het in mijn tuin zonder ik daar iets voor heb moeten doen, bij mij is het redelijk onder controle omdat er genoeg concurrentie is, maar ik zou het zeker niet aanplanten! maar 't is wel handig om te weten dat je het dus op kan eten (en ik durf te wedden dat als het een dure delicatesse zou zijn waar je veel op kunt verdienen, de mens zelfs zevenblad met uitsterven zou kunnen bedreigen)

Link naar reactie
Delen op andere sites

De meeste heren vinden dit wat ik nu ga zeggen wel vloeken in de kerk, maar een schaaltje met bier neerzetten trekt de slakken aan en ze varen zeer gelukkig ten hemel ;-)

 

Mooie dood toch, en ik zag inmiddels een reactie dat ze eetbaar zijn, nou: slakken die naar bier smaken, ik kan me viezer eten voorstellen ;P

Link naar reactie
Delen op andere sites

mr. T, ik zou niet graag zevenblad in de tuin willen hebben, voor je het weet zit de hele tuin vol. Dit schijnbaar eetbare onkruidje krijg je niet meer weg.:(

 

Dat kan ook een voordeel zijn. Zodra de tuin goed dichtgegroeid is, kan er minder water verdampen. In droge zomers wel makkelijk als je weinig water hebt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...