Ga naar inhoud
GENEGEERD

Recepten ...Koken met je voorraad


Yoyo

Aanbevolen berichten

@Guinan: Koken met melkpoeder

 

Mocht je overigens melkpoeder in je voorraad hebben en deze willen gebruiken (bijvoorbeeld omdat het tegen de THT aan zit) dan heb je wellicht veel aan het volgende recept:

 

Magicmix

Het is een basis voor saus, soep, pudding enz.

doe 150g bloem, 250g boter (op kamertemperatuur) en 300g melkpoeder in een kom en mix dit met je mixer of stop alles in je keukenmachine en mix alle ingredienten tot het een korrelige massa is geworden.

Stop dit in een luchtdichte pot o.d. en zet het in de koelkast.

De houdbaarheid van magicmix is gelijk aan de houdbaarheid van de boter die je gebruikt. neem daarom zo vers mogelijke boter.

 

voor een witte basis(room)saus voeg je 250 ml water toe aan 65-70g magicmix.

Op half hoog vuur aan de kook brengen tot het begint te bubbelen.

Wel stevig met de garde blijven roeren, het brand vrij snel aan.

Je kan het oppeppen door er kaas of kruiden aan toe te voegen.

 

Tompoezen met magicmix

Bereid 100g suiker, 100g magicmix, 3 el custardpoeder en 250 ml water op de zelfde manier als hierboven beschreven voor de witte saus.

Laat het afkoelen. Doe ondertussen een paar plakjes bladerdeeg in de oven en bak ze zoals op de verpakking staat.

Als alles afgekoeld is snij je de bladerdeeg in stukken. Doe op een van de stukken bladerdeeg de afgekoelde vulling en leg er een ander stuk bladerdeeg bovenop.

Om alles af te maken giet je er nog een beetje zelfgemaakte glazuur (poedersuiker vermengen met net genoeg water dat het vloeibaar word) over. Smullen maar!

 

voor chocoladepudding vervang je de custardpoeder voor cacoa, deze word dan niet zo stijf als de vulling maar is superlekker als toetje met een beetje graspte chocolade(letter) erover.

Let erop dat je bij het afkoelen de pudding en de vulling afdekt anders krijg je zo`n velletje erover.

Eet smakelijk!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 97
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

WOW! Daar ga ik dan gelijk eens een bergje van inslaan! Bedankt voor je snelle antwoord :) & de vele recepten!

 

Ik heb nog een goeie (Amerikaanse) link voor het zelf maken van allerlei voedingsmiddelen die we tegenwoordig meestal kant-en-klaar kopen:

http://www.budget101.com/frugal/scratch-recipes-storebought-items-165/

Misschien een idee om de 'grondstoffen' in te slaan, zo ben je op meerdere dingen tegelijk voorbereid.

Deze 'recepten' heb ik overigens gedownload en in .pdf om m'n HD staan. Als ik een mogelijkheid zie om het online te zetten, zal ik hier de linkt vermelden.

 

Op diezelfde site staan ook veel 'recepten' voor huishoudelijk gebruik, schoonmaken e.d. (deze heb ik nog niet gedownload):

http://www.budget101.com/frugal/household-tips-n-tricks-204/

 

Hopelijk heeft iemand hier iets aan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
Koken met je voorraad is niet zo moeilijk. met een paar ingredienten en wat kruiden valt er altijd wel iets eetbaas van te maken. Het probleem is hoe je het gaar krijgt in een survivalsituatie. Je hebt dan niet de beschikking over een 4 pits gaststel en komen alleen eenpansgerechten in aanmerking. Zijn hele goeie kookboeken over:confused:
Kun je een paar van die boeken aanraden?

 

 

 

 

De reeds in deze thread geposte recepten zijn prima maar ik lees te vaak "verwarm over op 200C".

Tijdens een shtf situatie heb ik alleen beschikking over een simpel vuurtje.

1 pans gerechten lijken mij ook zeer wenselijk omdat de hoeveelheid brandstof beperkt is en (meestal) maar 1 "pit" beschikbaar is.

Als iemand dat soort recepten heeft aub posten!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@CityPrepper, zoek dan vooral op recepten voor een Dutch Oven, dat is voor op een open vuurtje en/of met briketten, heb al een paar hier geplaatst (met handleiding gebruik DO:https://www.scoutshop.nl/downloadable/download/sample/sample_id/20/ . Maar vooruit nog een keertje een paar:

http://www.dutchovencooking.nl/tag/recept/

http://www.kampvuurkok.nl/recepten/

http://www.hetbuiten.nu/c-1525374/recepten/

 

Dit kookboek is dan misschien ook nog handig, ook al eerder genoemd: het kliekjeskookboek voor studenten: http://www.kookboek.nl/kookboeken/overige-kookboeken/kookboeken/de-kliekjes-studentenpocket.html

Link naar reactie
Delen op andere sites

vandaag ( weliswaar op ons gewone fornuis) een eenpans kipkerrie prutje gemaakt. Geinspireerd op de kip jambalya van de knorr wereld gerechten waarin ook alles in 1 pan moet.

kip bakken, groente ( ui, paprika, prei bakken), kruiden erbij ( oa zout, peper, kerriepoeder, paprikapoeder) blikje ananas met sap/siroop erbij, wat water erbij, snelkookrijst er in.

deksel erop en dan de rijst in de saus laten garen. na 15 min deksel er af, nog wat rozijntjes erbij en nog 5 door laten koken zodat het minder nat wordt. klaar !

smaakte goed.

 

kan natuurlijk ook met andere rijst/saus gerechten ( de verhouding is ong 200 gram snelkook rijst op 500 ml vloeistof )

 

wil binnenkort kijken of dit ook lukt met pasta.

dwz zeggen lekkere pastasaus maken, iets natter dan normaal en vervolgens de macaroni erin laten gaar worden.

( denk wel dat het lukt, wil alleen handig worden in de verhoudingen, hoeveel water/tomatensaus meot er extra bij ? / bereidingstijd)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt Guinan. Ik ben al wat linkjes aan't verzamelen. Prima voor buiten een shtf.

 

Zeker niet om negatief te doen maar veel recepten bevatten ingredienten die schaars zijn tijdens een shtf. (mijn inschatting)

De ideale shtf recepten bevatten vrijwel uitsluitend lang houdbare ingredienten die geprepped kunnen worden. (blik, pot en gedroogd)

Evt aangevuld met een paar dingen die ruim voorradig zijn in de natuur.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ City Prepper en Loesje 1980:

 

Google eens op "Recipes Crock Pot" of "Recipes Slow Cooker". Dat is een soort sudderpan die in UK en USA veel wordt gebruikt. Daar gaat ook alles in één keer in en dan een paar uur laten sudderen.

 

 

Idem dito voor recepten met de heksenketel of Potjie pan (dutch oven had ik al genoemd)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind koken ook erg leuk. Dus dit topic bekijk ik met veel interesse. Wat ik wil doen is een prepper kookboek maken.

Er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Je kan kiezen uit:

1 pits

2 pits

grill of barbeque of andere vorm van vuur warmte

Dutch Oven

 

Het eten moet worden bereidt met lang houdbare etenswaren.

Maximaal 6 ingrediënten

 

Je mag 1 vers ingrediënt gebruiken.

 

Dan kan het eten worden geprobeerd door onze forumleden die dan het eten rate d.m.v. het groene kruisje rechts.

De 50 beste en lekkerste gerechten worden dan gebundeld in een klein handzaam kookboekje met leuke en handige infomatie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Omelet met tonijn:

 

1 pits

Benodigdheden;

Blikje tonijn in olie

Eieren

Gedroogte Peterselie

 

Maak een klikje tonijn in olie open en laat de olie in een kommetje lekken. Verwarm de tonijn in de olie uit het blikje (niet echt bakken, anders wordt de vis droog) en giet er dan een omelet-mengsel, waar je wat gedroogte peterselie hebt doorgeroerd, erover.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind koken ook erg leuk. Dus dit topic bekijk ik met veel interesse. Wat ik wil doen is een prepper kookboek maken.

Er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Je kan kiezen uit:

1 pits

2 pits

grill of barbeque of andere vorm van vuur warmte

Dutch Oven

 

Het eten moet worden bereidt met lang houdbare etenswaren.

Maximaal 6 ingrediënten

 

Je mag 1 vers ingrediënt gebruiken.

 

Dan kan het eten worden geprobeerd door onze forumleden die dan het eten rate d.m.v. het groene kruisje rechts.

De 50 beste en lekkerste gerechten worden dan gebundeld in een klein handzaam kookboekje met leuke en handige infomatie.

 

Wat een superleuke idee! Ik ga morgen gelijk ff brainstormen!

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Appeltjes boven 't vuur

 

Barbeque

 

Benodigdheden;

 

Appels

Suiker

Glas koud water

 

Prik een appel aan een houten stokje of metalen pin en hou die, steeds ronddraaiend, boven het vuur tot-ie mooi bruin is. Rol nu het appeltje even door een laagje suiker, dat op een schoteltje klaarligt. Nu weer al draaiend boven het vuur tot de suiker héél licht bruin is geworden. Doop nu het appeltje even in koud water, de suiker wordt hard en je heb een lekkere appel in een suikerjasje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tonijn-aardappelpuree-sperziebonenburgers

 

blikje tonijn op olie

instant aardappelpuree

sperziebonen

peterselie

peper

zout

paprikapoeder

bloem

ei

 

laat de tonijn uitlekken ( bewaar de olie), prak deze met dikke aardappelpuree ( aangemaakt met water, iets minder dan verpakking zegt) en klein gesneden sperziebonen, peper en zout en paprikapoeder en kneed dit tot burgers.

maak de paneermeel aan met peterselie( gedroogde), peper en zout.

Wentel de burgers door ei en bloem, vervolgens door ei en paneermengel.

bak vervolgens in de olie van de tonijn.

eet smakelijk!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@CityPrepper, Loop gewoon eens binnen bij zo'n boekhandel die altijd uitverkoop heeft. Ook kookboeken zijn daar heel goedkoop. Let op titels waar eenpansgerechten, stoofschotels, maaltijdsoepen oid in voorkomt.
Ik heb ondertussen 800+ recepten. Helaas zijn veel van die recepten onbruikbaar. Je weet wel, eenpansgerechten met 1001 (verse) ingredienten :rolleyes:

 

Conserven, rijst, pasta ed zijn heel simpel te preppen. Helaas bevatten veel recepten niet lang houdbare ingredienten; die ik dus niet in mijn voorraad heb.

Uiteraard is het mogelijk recepten een beetje aan te passen, maar als je alles vervangt blijft er weinig over v/h recept. Dus ik zoek nog steeds eenpansgerechten met lang houdbare ingredienten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ondertussen 800+ recepten. Helaas zijn veel van die recepten onbruikbaar. Je weet wel, eenpansgerechten met 1001 (verse) ingredienten :rolleyes:

 

Conserven, rijst, pasta ed zijn heel simpel te preppen. Helaas bevatten veel recepten niet lang houdbare ingredienten; die ik dus niet in mijn voorraad heb.

Uiteraard is het mogelijk recepten een beetje aan te passen, maar als je alles vervangt blijft er weinig over v/h recept. Dus ik zoek nog steeds eenpansgerechten met lang houdbare ingredienten.

 

Veel verse ingredienten kan je vervangen door gedroogde of door voorgegaarde. Heb je bijvoorbeeld rund vlees nodig dan kan je ook een beefburger gebruiken ;)

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat klopt John.

Helaas heb ik nog geen lang houdbare beefburgers gevonden. De Lupac burger zijn wat langer houdbaar maar ik ga bij voorkeur voor jaren houdbaar.

Niet altijd mogelijk maar ik stel het mijzelf wel als doel.

 

Ik zoek waarschijnlijk verkeerd maar waar kan ik gedroogde groenten vinden? Ik ken uiteraard kleine pakjes zoals nasi-mix die gedroogde groenten bevatten, maar dat is niet voldoende voor een maaltijd.

Gedroogde komkommer, sla en watermeloenen heb ik nog niet gevonden :-)

Droog jij zelf groenten? Waar koop jij gedroogde groentes?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat klopt John.

Helaas heb ik nog geen lang houdbare beefburgers gevonden. De Lupac burger zijn wat langer houdbaar maar ik ga bij voorkeur voor jaren houdbaar.

Niet altijd mogelijk maar ik stel het mijzelf wel als doel.

 

Ik zoek waarschijnlijk verkeerd maar waar kan ik gedroogde groenten vinden? Ik ken uiteraard kleine pakjes zoals nasi-mix die gedroogde groenten bevatten, maar dat is niet voldoende voor een maaltijd.

Gedroogde komkommer, sla en watermeloenen heb ik nog niet gevonden :-)

Droog jij zelf groenten? Waar koop jij gedroogde groentes?

 

Ik vind een beefburger die 1 1/2 jaarbaar is langhoudbaar. Ik heb er dan ook geen moeite mee om deze pas na 2 jaar op te eten.

Voor groente kan je gewoon een blikje of potje openmaken.

 

Dit kan natuurlijk ook

http://www.globetrotter.nl/bestellijstgroente.html

maar ik vind het nogal prijzig. Dan kan je beter een dehydrator kopen denk ik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Chili sin carne,

Allerlei soorten bonen uit blik, mais uit blik, tomatensaus / puree / gepelde tomaten (kies wat je op de plank hebt staan, paprika uit blik eventueel andere ingredienten uit blik, heb je een ui kan ook altijd erbij, kruiden erdoor of een pakje chili kruiden of zelf wat knoflook zout peper chilipoeder.

 

Pasta met een potje pesto, olijven en blikje vis(zalm of tonijn)

 

Uiensoep

Pannekoeken

 

Wortelsoep, pot worteltjes met een blikje kokosmelk erdoor, knoflook en andere kruiden naar smaak

 

Broodje met zalm salade, brood met wat bloem en gist in de dutchoven, zalm uit blik met augurkje en zilveruitjes, mayo peper zout

 

Ff uit dlosse pols, indien nog meer ideeen gewenst hoor ik het graag

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...