Ga naar inhoud
GENEGEERD

Noord, Oost of Zuid


zippo

Aanbevolen berichten

@Dick. leuk hoor dat de wed strafuitsluitingsgronden kent. ik hoop voor de plunderaars onder ons dat de personen die hun spullen proberen te beschermen ook zo mild zullen zijn als zij de plunderaars betrappen.

 

In tijden van grote nood is er waarschijnlijk geen werkend justitieel apparaat dat d.m.v. het geweldmonopoly de wetgeving kan afdwingen. In zo'n geval is het ieder voor zich.

 

Toch is het zo dat als de orde weer hersteld is en er onderzoeken volgen naar wat zich daadwerkelijk heeft voorgedaan de rechter kan concluderen dat 'de plundering' heeft plaatsgevonden onder verzachtende omstandigheden. Het kan b.v. zo zijn dat de geplunderde op een enorme voedselvoorraad zat terwijl de buren dood gingen (letterlijk) van de honger. Ik kan mijzelf voorstellen dat de rechter oordeelt dat je je buren in nood had moeten helpen, het helpen van je medemens in nood is namelijk je burgerplicht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 57
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Gast Dick Berts

@urbanprepper. Helemaal met je eens. Ik ben ook niet met plunder promotie bezig hoor. Ik denk alleen,dat een stukje basiskennis van bepaalde delen van het strafrecht behulpzaam kan zijn voor preppers. Diefstal en plunderen zijn -in principe- geen goed idee. Het is dan ook maar goed, dat de bevoegdheden van opsporingsambtenaren met betrekking tot het toepassen van dwangmiddelen niet afhankelijk zijn van strafuitsluitingsgronden. Het blijven immers strafbare feiten. De strafuitsluitingsgronden komen pas later bij de rechter aan de orde.

 

@Thexder. Je hebt helemaal gelijk. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk het proces van Neurenberg, waarbij nazi oorlogsmisdadigers na de oorlog alsnog werden berecht.

 

Ook voor wat betreft je opmerkingen mbt tot de verplichting om je buren in nood te helpen, heb je volkomen gelijk. Ik geef hieronder artikel 450 van het Wetboek van strafrecht weer. "Nalaten van hulp". Let wel, de strafbaarheid treedt pas in werking, als aan alle elementen van de delictsomschrijving is voldaan. In dit geval ben je dus pas strafbaar indien de ander die je niet geholpen hebt, daardoor ook daadwerkelijk overlijdt.

 

"Hij die, getuige van het ogenblikkelijk levensgevaar waarin een ander verkeert, nalaat deze die hulp te verlenen of te verschaffen die hij hem, zonder gevaar voor zichzelf of anderen redelijkerwijs te kunnen duchten, verlenen of verschaffen kan, wordt, indien de dood van de hulpbehoevende volgt, gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie".

 

Een prepper die geen eten deelt me zijn buren, die vervolgens de hongerdood sterven, kan natuurlijk -afhankelijk van de situatie- redeneren dat zijn eigen leven in gevaar was gekomen als hij zijn voedselvoorraad met zijn buren had gedeeld. In dat geval vervalt de strafbaarheid. Het gaat me nu even niet om allerlei grensgevallen en gekke voorbeelden, maar alleen om een zo duidelijk mogelijke weergave van de juridische theorie. Enige basiskennis daarvan versterkt iedere prepper.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In de film Doctor Strangelove zit een scene waarin Group Captain Lionel Mandrake (een van de rollen van Peter Sellers in die film) het Pentagon wil opbellen om te waarschuwen dat General Ripper eigenhandig een atoomaanval op de Sovjetunie wil uitvoeren omdat hij van mening is dat de Russen proberen de lichaamsvloeistoffen van de Amerikanen te corrumperen.

 

Alleen heeft Mandrake geen kwartje voor de telefoon dus besluit hij een Coca Cola automaat te slopen om aan een kwartje te komen. Echter Colonel Bat Guano weerhoudt hem om dat te doen omdat dat diefstal en vernieling zou zijn. Uiteindelijk haalt Mandrake Bat Guano toch over om de automaat te slopen ("all right sir but you will have to answer to the Coca Cola company!).

 

Mandrake belt het Pentagon maar dan is het allang te laat, de aanval is gelanceerd en er komt een kernoorlog.

 

Alleen maar vanwege een Coca Cola automaat.

 

Ik denk overigens dat er na SHTF nog steeds "Bat Guano's" zullen zijn, politie agenten en andere gezagsdragers die ondanks alles stijfkoppig hun werk blijven doen en je een boete geven omdat je fietslampje het niet doet of je oppakken omdat je een overgebleven blikje uit een geplunderde winkel meeneemt terwijl de straat vollig met puin en lijken. Lang zullen ze het natuurlijk niet volhouden, maar ze zullen er zijn. Zeker in Nederland waar de politie tijdens WO.2. plichtsgetrouw de bevelen van de Duitse bezetter uitvoerde ook al was dat de deportatie van joden en het oppakken van verzetsstrijders.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Denk dat ik dieper het land in ga en anders naar het noorden, dan wel koud maar genoeg water en bos. Zweden ofzo... Maar Duitsland is ook prima gebied, ook veel hoger gelegen gebieden, mocht bij een tsunami ofzo, dat je daar even kan zitten tot het water weer is teruggetrokken en dan richting het noorden gaan. Of weer terug naar Nederland, eerst maar es zien hoe de SHTF zich uitpakt. Heb je nooit een klaar beeld over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Dick Berts

@TyrionLannister. Leuk stukje Tyrion. Het was in WO II nog veel erger. Lodewijk Ernst Visser (Amersfoort, 2 september 1871 - Den Haag, 17 februari 1942), jurist, was de eerste Joods-Nederlandse president van de Hoge Raad. Hij werd tijdens de oorlog door de Duitsers ontslagen zonder protest van zijn collega's! Bovendien stelde de Hoger Raad op strikt formele gronden de fascistische wetgeving van de Duitsers op een lijn met de Nederlandse wetgeving. Wat wel goed is van de Hoge Raad, is dat ze hier in een tamelijk recente folder voor het onderwijs zelf melding van maken en spijt over betuigen. Beter laat dan nooit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

kies een gebied uit waar de winter niet langer duurt dan 2,5 maand, vruchtbare grond, stromend water in de vorm van beekjes en kleine riviertjes, niet teveel mensen, we hebben allemaal mogen meemaken hoe het joegoslavië verging, de mensen trokken veelal de bergen in waar men groente konden verbouwen, dit doen de koerden al eeuwen, de armenieërs die het overleefde in 1900 idem dito anders was dit volk compleet uitgeroeit.

de aggressors gaan de bergen niet in want dan is er weinig tot geen dekking.

nederland is plat, onder de zeespiegel, de landbouwgronden zijn geminialiseerd door woning- en wegenbouw, kijk een naar de veluwe jaren 70/80 en de veluwe nu anno 2012 je zou bijna zeggen welk bos op de paar campings na.

ik kwam uit op duitsland (vruchtbare grond, bergen en stromend water), alles zuidelijker heeft men een mentaliteit die niet bij mij past en de grond is niet echt optimaal buiten de balkangebieden en noordelijk is de winter te lang.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...