Ga naar inhoud
GENEGEERD

Locaties in Nl met div. voedselbronnen


Davena

Aanbevolen berichten

In augustus heb ik in het park veel bramen geplukt en nu begint het notenseizoen weer.

 

Gisteren zag ik een buitenlandse man met een stok in een boom gooien. Wat eruit viel, deed hij in een plastic zak. Ik ben doorgefietst, maar eigenlijk wel benieuwd wat hij daar aan het plukken was. Grappig dat het vaak buitenlanders zijn, die je ziet wildplukken. Zal toch wel komen doordat zij zijn opgegroeid in landen waar mensen nog meer met de natuur leven. Ik dacht dat het misschien hazelnoten waren die hij verzamelde, maar ik zie op het internet dat hazelnoten niet in bomen, maar in struiken groeien.

 

Ik ga er toch wat meer op letten en hoop binnenkort wat noten mee naar huis te kunnen nemen. Deze stek vond ik het handigst: http://plazilla.com/wilde-eetbare-planten-noten-en-zaden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Gisteren op TV reclame voor nieuwe natuurfilm.

 

http://www.denieuwewildernis.nl/

 

Hier kun je dus terecht voor een lekker stoof schoteltje of om een visje te vangen. Vis- en jacht gerei is overigens iets wat bij mij hoog op het lijstje staat.:) Verder kun je bijna alles eten wat groen is. In WOII aten mensen soms ook bloembollen, paddenstoelen (pas op voor giftige). Overal zee om ons heen dus vis zat in principe, mits niet vervuild.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Elk jaar raap ik tamme kastanjes, meestal meer dan dat ik gebruik. :o (Aangezien ze nog niet op zijn van vorig jaar)

 

Lekkerste vind ik een soepje ervan. 't Is alleen een heleboel werk om ze te pellen, een lastig klusje wat het beste gaat als ze nog goed warm/heet zijn.

 

Dit is mijn favo receptje: http://www.smulweb.nl/recepten/921980/Kastanjesoep-met-schwarzwalder-ham

 

Als je de kastanjes kookt, doe het dan iets langer dan aangegeven, dan zijn ze al zacht en vallen zo uit elkaar.

Blijkt dat ze dan ook prima oplossen in de bouillon, klontje in de kastanjepuree lossen makkelijk op.

 

Kalm aan met de schwarzwalder schinken, want het is een heel delicaat smaakje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is zat voedsel te vinden ook in NL, alleen niet het hele jaar door. Daarom kun je het beste het voedsel op de één of andere manier bewerken of bewaren zodat het langer houdbaar wordt. In Zuid Holland is een boomgaard waar veel mensen wandelen of hun hondje uitlaten. Hier kun je gratis fruit meenemen. Soms heeft een boer ook wel eens een aardappelveldje wat om de één of andere reden niet goed te oogsten is. Dan mag je gratis aardappelen uit de grond scheppen. Als je dan zorgt dat het langer houdbaar wordt, dan kun je aardig wat aan gratis voorraad opbouwen. Ook vaak vruchten, zoals kersen, bramen en bessen kun je gratis plukken. Maak er jam van of iets dergelijks of wecken en je hebt weer een berg voorraad. Ook veel volkstuinders hebben teveel aan groenten en fruit. Een vriend van me helpt af en toe de tuin zomer en winter klaar te maken en hiervoor kan hij meenemen wat hij wilt. En wanneer je een eigen tuin hebt, plant dan en paar fruitbomen en kruiden. Diezelfde kruiden kosten een godsvermogen in de winkel.

 

Ik weet dat als de prijzen van fruit erg laag liggen in Spanje, dat er niet eens geplukt wordt. Het kost de boer dan meer aan loon voor de plukkers, dan wat het opbrengt. Een vriend van mij is kersenboer en de eerste weken krijgt hij een goede prijs voor zijn kersen, maar daarna mag hij blij zijn als hij de kostprijs krijgt. Ik heb hem geadviseerd om de kersen zelf te verwerken in langer houdbare producten bijv. Jam, Sap, Kersenwijn, Kersen op sap etc. etc. Dat gaat hij nu doen en hij verkoopt dit op de markt en heeft inmiddels ook een eigen voorraad. In NL weet ik niet precies wat de boeren doen met producten die niet eens de kostprijs halen, misschien verkopen ze het als veevoer.

 

Al met al wordt er heel veel voedsel verspild en dat is zonde want de voedselbanken kunnen zat gebruiken. Dat komt ook omdat kinderen tegenwoordig denken dat een stuk vlees in de supermarkt geproduceerd wordt. Preppen zou een vak op school moeten zijn.:o

Link naar reactie
Delen op andere sites

Triest word ik er van, Doorgedraaid voedsel: appels, peren en uien die de marktprijs niet halen ...! Ganzen die worden afgeschoten bij Schiphol, en in de destructor (mooi woord) verdwijnen. Mooi dat er in het centrum van Emmen perenbomen staan. Laat me raden, wie het eerst komt die het eerst maalt?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Triest word ik er van, Doorgedraaid voedsel: appels, peren en uien die de marktprijs niet halen ...! Ganzen die worden afgeschoten bij Schiphol, en in de destructor (mooi woord) verdwijnen. Mooi dat er in het centrum van Emmen perenbomen staan. Laat me raden, wie het eerst komt die het eerst maalt?

 

Helemaal mee eens en vooral hoe hebben we het zo ver kunnen laten komen met z´n allen. En hoelang accepteren we dit dan nog.

 

Toen de eerste gastarbeiders in NL kwamen stonden er regelmatig duiven, eenden, vissen en andere dieren op het menu. En misschien nog wel veel dieren die ons lief zijn in de Babi Pangang, maar dat terzijde. Toen moesten we die mensen uitleggen dat ze vlees bij de slagerij moesten kopen.

 

Ik ben een grote liefhebber van de natuur en zijn habitat, maar heb een gruwelijke hekel aan de nep natuur die in ons land is gemaakt door vele organisaties. Natuur is natuur dus daar blijf je vanaf en je laat de natuur zijn gang gaan. Als dat betekent dat er een dier of plant verdwijnt, dan is dat maar zo en vaak komt er ook iets ander voor terug.:mad:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had m al in een ander topic gepost maar zal de link nog eens plaatsen:

http://wildplukwijzer.nl/

Nog niet alle plaatsen hebben input gehad en staan er in, maar wel erg interessant om te bekijken!

 

Verdorie, twee van m'n tamme kastanje plekken staan erop. :(

 

't Is ook wel erg druk daar in 't seizoen, gelukkig weten de meesten niet hoe ze moeten zoeken. :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
Hé, die kende ik nog niet. Grappig/interessant. Bedankt.

 

Ik ook niet! Dank! Leuk om op deze manier een bestemming voor een wandeling te kiezen!

 

P.s. Heb afgelopen voorjaar wat zaden 'wild' geplant in bosjes en perken..wie weet komen daar nog wat extra wildpluk plekken uit;-)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later...
  • 5 maanden later...
De Bramen zijn vroeg dit jaar, maar dat wisten alle buitenmensen natuurlijk al ;) Heb een lekker emmertje vol :)

 

Alles is dit jaar vroeg, niet alleen de bramen.

Gister een rondje gefietst hier in de buurt en even om mij heen gekeken. De walnootbomen hangen ramvol, evenals een tamme kastanje. De hazelnoten zijn nu al groot (2 x 2,5 cm).

Het beloofd een prima oogstseizoen te worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dan woon ik blijkbaar in een dorp met uitsluitend experts, want hier weet iedereen welke paddenstoelen eetbaar zijn en welke niet. Het is veel eenvoudiger dan je denkt. Leken zien zo'n poster met 1000+ verschillende soorten, maar in werkelijkheid zijn die er niet tegelijk. In bepaalde tijden van het jaar komen bepaalde paddenstoelen voor die eetbaar zijn, de rest laat je staan.

Zelfs ik durf tegenwoordig het bos in om te zoeken. Twee tot vijf dagen na regen komen ze uit de grond.

Het was verleden week de tijd van de rókagomba, vertelde de buurman me.

Nederlandse naam zou ik niet weten. Die verwar je echt niet met een andere. Dus je plukt die en verder niks.

 

120421_rokagomba01.jpg.1836b93f432c4f97557c2505f77805e2.jpg

 

In Nederland zijn alle soorten beschermd tegenwoordig. Hier plukken we volop.

 

 

Laat alsjeblieft ten alle tijden paddestoelen staan zelfs een expert heeft moeite of giftig van niet giftig te onderscheiden en de voedingswaarde is dermate laag dat er geen reden is om het risico te lopen!!!!!!!!!!!
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...