Ga naar inhoud
GENEGEERD

Kleding en schoenen


prepass

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 72
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Lederen schoenen zijn een vak apart.

Het allerbelangrijkste is onderhoud.

Leer kan heel lang mee gaan maar heeftvonderhoud nodig.

Een van de bekendere en betere is bv meindel perfect.

Compleet leer met vibram zool.

 

Een lederen schoen heeft eigenlijk alleen goed vet nodig, ik gebruik alleen snowwax, dez is zo dik dat hij op kamer temp. moet zijn om te gebruiken.

Na invetten en vergeet dan absoluut de binnenkant niet die heeft soms van zweetvoeten meer te verduren dan de buitenkant, de schoen lekker voor de openhaard zetten zodat deze handwarm of iets warmer wordt, dan zie je de snowwax letterlijk in het leer trekken. Nooit warmer dan hand warm dat is heel slecht voor het leer.

 

Nieuwe schoenen ga je dus niet inlopen, over de lederen heb ik het dan nog steeds, zonder deze eerst goed in te vetten.

 

Had ik al verteld dat invetten van belang was :confused:

Die snowwax koop je in die grote pot veel goedkoper dan die kleine verpakkingen.

Als je vier potten koopt heb je genoeg voor de rest van je leven.

Bij de buitensportzaken hebben ze die of kunnen ze die bestellen laat je niet afschepen met dat je nooit zoveel nodig hebt..

Zeg gewoon dat de hele familie wandeld, of dat je hamburgers zo lekker smaken als je ze daar mee bakt:cool:

 

Het vet beschermt het leer tegen bijna alle invloeden, water, zweet enz maken geen kans meer.

De zon, sneeuw, je sokken, enz drogen het leer weer langzaam uit, dus je moet af en toe weer de schoen opnieuw invetten.

Na een paar keer merk je vanzelf waneer het nodig was of nog niet, als het leer nog goed in het vetvzat dan zal de nieuwe laag vet er nauwelijks meer intrekken. Na een paar keer leer je het leer herkennen en zie je wanneer nieuw vet nodig is.

 

Natuurlijk probeer je de schoenen droog te houden, dit zal niet altijd lukken, regen, water van een doorwading, zweet enz kunnen je voeten doorweken.

Met natte voeten doorlopen is funest, zorg dat je zo snel mogelijk je voeten en schoenen droog krijgt.

Een handdoek kan zowel je voeten als schoen redelijk droog krijgen, rustig luchten is het beste.

Pas op met de schoen kunstmatig verwarmen, handwarm kan nog maar vaak wordt de fout gemaakt Om de schoen te warm te maken niet doen is heel slecht voor het leer.

 

Een bergschoen heeft twee of soms zelfs drie veterzones.

De eerste zone loopt ver de wreef en stopt waar het been omhoog gaat of net iets verder.

Dit gedeelte mag goet aan de voet aansluiten, niet knellen.

Let zeker op bij koude voeten, tijdens het wandelen worden de voeten weer warm en kunnen wat uitzetten.

Als je dan met te strak aangetrokken schoenen begonnen bent dan zit de schoen, vaak ongemerkt, na even wandelen te strak en kan knellen of de bloedsomloop belemmeren.

 

De tweede zone begint waar de eerste eindigde, bij de Meindel perfect is dit haak met een verdikking er in.

Deze verdikking is dus heel bewust op deze plek gezet.

De veter wordt erin afgeklemt en zorgt ervoor dat de tweede zone losser gestrikt kan worden dan het stuk over de wreef.

Dit loopt gewoon fijner, tijdens het afwikkelen van de voet veranderd de hoek tussen been en voet.

Die ruimte moet er dus wel zijn. Dit is dus een van de redenen dat skischoenen niet zo lekker lopen...

 

Ikzelf vergroot de klemfunctie door niet onderlangs de veter door deze haak te trekken maar van bovenaf zodat de veter zich kruist bij de haak, hmm ik hoop dat deze beschrijving duidelijk is?

Dit werkt dus ook wel als je een schoen hebt waarvan de haak deze inkeping niet heeft of als je een vervangveter gebruikt die eigenlijk te dun is. Je kunt natuurlijk ook gewoon een goede platteknoop maken maar dat is bij het uittrekken weer lastig zeker als de veter nat is geworden en lekker vastgetrokken is!

Hoe strak de tweede zone moet hangt af van je eigenvoorkeur, terein, belasting ( wel of geen rugzak) en of je sterke of zwakke enkels hebt en dus of je veel, weinig of geen steun nodig hebt.

 

Als je hele hoge schoenen hebt kun je een derde zone gebruiken die je naar eigen voorkeur wat strakker of losser kunt maken.

 

Een schoen is echt 100% persoonlijk, wat de een lekker vind lopen zal de ander over vloeken.

Het probleem is dat eigenlijk elke maar vooral de zware bergschoen naar je voeten zal groeien tijdens gebruik en je dus heel moeilijk bij een nieuwe schoen kunt bepalen hoe die zal zitten na het inlopen.

 

De eerste indruk klopt vaak, maar soms blijkt dat na het inlopen de schoen te ruim wordt niet genoeg ventileerd of dat je voeten na 10km in warm weer gewoon zoveel uitzetten dat de schoen te klein aanvoelt en hoe test je dat in de winkel?

Bv door niet in een te koude winkel in de winter je wandelschoen te passen!

 

Als je de perfecte shoen hebt gevonden kun je het beste meteen een tweede, en derde ? , paar kopen.

Die meindel perfect zijn er al 50 jaar, maar niet alle schoenen zullen zo lang te koop blijven.

Niks zo irritant als dat je perfecte schoen op is en je hem niet meer kunt kopen...

 

Grt

Kans

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals de meeste massaconsumptie-goederen, zijn bijna alle schoenen van slechte kwaliteit. De toename van de geldhoeveelheid is de afgelopen decennia gemaskeerd door zogenaamde product-innovatie, grondstoffen en andere kosten stijgen, en deze zijn vaak moeilijk een-op-een door te berekenen. Dit komt dus neer op het verkopen van slechtere kwaliteit voor de prijs van het kwalitatief betere product van daarvoor. En de consument pikt het zonder gemor, zo lijkt het. We zijn eraan gewend geraakt dat alles zo snel slijt, dat een telefoon oud en aan vervanging toe is als een nieuw type uitkomt.

 

Er zijn nog steeds schoenmakers die vakwerk leveren waar je de rest van je leven mee kunt doen. Mijn vader erfde de schoenen van mijn opa, schoenen kunnen duurzaam zijn. Het voornaamste kwaliteitsverschil is het materiaal; leer of plastic. Het zal weinig uitweiding behoeven, lederen schoenen zijn duurzamer. Dan de zool, geplakt of gestikt? Lijm laat vroeg of laat los, stiksel ook, maar gaat langer mee. Als het bovenleer van goede kwaliteit is, en goed onderhouden wordt, volstaat een vervanging van de zool, van tijd tot tijd. Vaak is een zogenaamde halve zool genoeg, omdat de hak meestal minder snel slijt. Onlangs heb ik een paar schoenen van een nieuwe halve zool laten voorzien bij Nils Kalf in Amsterdam, dit kostte me ruim veertig euro, maar een hele zool zoals dR3 opmerkt, kost ongeveer honderd. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat Nils Kalf niet de goedkoopste is, maar wel vakwerk levert.

 

De levensduur van schoenen wordt verlengd door het gebruik van goede schoenspanners, de beste zijn cederhouten spreidspanners. Dit type hout heeft een vrij sterk maar aangenaam aroma, en neemt vocht snel op. Ook verdient het aanbeveling meerdere paren schoenen te hebben, en elke schoen na gebruik minimaal 24 uur te laten rusten in deze schoenspanners. Als de schoenen nat zijn duurt deze periode langer, (@Kans) en gebruik nooit een warmtebron om lederen schoenen te drogen. Poets de schoenen regelmatig, maar wees zuinig met schoensmeer, zodat het leer blijft ademen (gebruik om dezelfde reden geen anti vocht spray).

 

Mijn beste paar schoenen zijn van Vass, Budapest. Deze schoenmaker wordt wereldwijd tot de beste gerekend. Wellicht staat John Lobb (St. James street London) nog hoger aangeslagen, maar zijn prijzen beginnen bij ongeveer 20.000 pond. Bij Vass kun je een paar op maat laten maken vanaf ongeveer 500 euro, en daarmee biedt deze schoenmaker de beste prijs/kwaliteit. De schoenen zijn volledig handgemaakt in Hongarije.

 

Voor de duidelijkheid, ik heb het hier over 'normale' herenschoenen, niet speciale wandelschoenen. Toch zou ik mijn beste paar aantrekken als ik tijdens een zogenaamd SHTF mijn huis en haard moest verlaten. Ik heb in die schoenen honderd maal meer vertrouwen dan in de beste schoenen van de outdoor-specialist.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien een iets minder spannend onderwerp maar volgens mij niet minder belangerijk; kleding en schoenen.

 

Stel we zijn al enkele weken onderweg in een SHTF situatie en je kan je kop boven water houden. Je komt er achter dat het weer slechter aan het worden is naarmate de winter nadert.

Hoe goed zit jij in je kleding en schoenen mbt preps nu? Schoenen zal je hard nodig hebben want het kan zomaar zijn dat je zga alles lopend moet doen. Sokken? Broeken? Jassen? Truien? En wat heb je voor kinderen? 1-2-3 maten te groot als voorraad?

 

Een stukje lopen naar je favoriete boer ( die je nog steeds wilt helpen met voedsel) is al gauw 10-12km en dat 2-3 per week in de regen/sneeuw. Dan gaan schoenen utieindelijk een mogelijke SPOF worden.....?

 

En wat heb je in huis om je kleding/schoeisel eventueel te onderhouden en/of te repareren? ( ja Dick, een Singer bijvoorbeeld).

 

Nu zijn goede wandelschoenen makkelijk te verkrijgen en betaalbaar, dan ook nog? Zelfde geld voor overige outdoor kleding.

 

Heeft iemand hier aan gedacht en er ook actie op ondernomen?

 

Goede Prepass! Voor onszelf hebben we voldoende. Voor de kinderen is het lastig! We hebben in verschillende maten warme truien gekocht en een winterjas in de volgende maat, dus daarmee kunnen we 2 jaar vooruit. Schoenen blijft een ding. Weer hadden 2 paar schoenen vooruit, maar de tijd heeft ons ingehaald, deze schoenen zijn al in gebruik. Tijd dus om nieuwe paren in te kopen! Snowboots en regenlaarsjes staan ook nog op het lijstje.

Over kleding maak ik me geen zorgen. Onwillekeurig hebben we stof genoeg, al is het een kledingstuk van mij, een deken, verzin het maar, daar kan ik iets van naaien. We hebben een hand naaimachine (dank Dick), met de hand is ook nog een optie. En voor patronen voor kinderen heb ik een stapel Knippies, voor volwassenen de knipmode. Komt goed dus!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Opvallend Greener. Ik begreep van enkele ex collega's bij defensie, dat die Haix juist niet zo heel sterk/best waren? Neemt niet weg dat ze voor jou waarschijnlijk best goed bevallen. Wat is jou ervaring ermee?

 

Ik zie net dat ik wel het type zonder beschermde neus heb.

Dat terzijde, het zijn de beste schoenen die ik ooit gehad heb. (Ik heb meerdere paren)

Ik heb ze toentertijd aangeschaft aangezien na onderzoek bleek dat de ME ze ook verstrekt.

(Al begreep ik dat ze nu ook Magnum, legerkisten en andere dingen dragen)

Mijn gedachtengang was dus dat het wel snor zou moeten zitten.

 

Greener

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goede Prepass! Voor onszelf hebben we voldoende. Voor de kinderen is het lastig! We hebben in verschillende maten warme truien gekocht en een winterjas in de volgende maat, dus daarmee kunnen we 2 jaar vooruit. Schoenen blijft een ding. Weer hadden 2 paar schoenen vooruit, maar de tijd heeft ons ingehaald, deze schoenen zijn al in gebruik. Tijd dus om nieuwe paren in te kopen! Snowboots en regenlaarsjes staan ook nog op het lijstje.

Over kleding maak ik me geen zorgen. Onwillekeurig hebben we stof genoeg, al is het een kledingstuk van mij, een deken, verzin het maar, daar kan ik iets van naaien. We hebben een hand naaimachine (dank Dick), met de hand is ook nog een optie. En voor patronen voor kinderen heb ik een stapel Knippies, voor volwassenen de knipmode. Komt goed dus!

 

Thx Vlinder. Goed dat je het eea al hebt geregeld!

 

@ greener, die Magnums zijn dacht ik van nog mindere kwaliteit? Meerdere paren schoene is ook zoals al genoemd erg verstandig.

 

@ Kans Ik vraag me alleen af waarom je die binnenkant moet invetten? Dan gaan je voeten toch enorm zweten? Ik heb het echt nog nooit gedaan en heb er ook geen nadelige effecten van gezien. Volgens mij krijgt het leer dan helemaal geen mogelijkheid meer om te "ademen" ? Persoonlijk zet ik mijn schoenen nooit bij een warmtebron. Ik laat ze gewoon enkele dagen staan en laat het vet rustig intrekken. Ik ben ook erg spaarzaam met vet. Naden vet ik wel goed in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor Schoenen heb ik de Scarpa Kailash GTX. Ik heb deze vaak gedragen en ze bevallen prima. Ik hou ze nu appart bij de bob. Prijs is redelijk ongeveer 180 euro.

 

Edit

Link naar een site met plaatje. Ik heb de grijze. (Heb ze hier niet gekocht alleen linkje)

 

http://www.backcountry.com/scarpa-kailash-gtx-boot-mens

 

Zeker de moeite waard ik heb veel soorten getest voor ik deze koos. Blijft uiteraard persoonlijk maar ik geef de voorkeur aan dit soort schoenen boven leer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Kans Ik vraag me alleen af waarom je die binnenkant moet invetten? Dan gaan je voeten toch enorm zweten? Ik heb het echt nog nooit gedaan en heb er ook geen nadelige effecten van gezien. Volgens mij krijgt het leer dan helemaal geen mogelijkheid meer om te "ademen" ? Persoonlijk zet ik mijn schoenen nooit bij een warmtebron. Ik laat ze gewoon enkele dagen staan en laat het vet rustig intrekken. Ik ben ook erg spaarzaam met vet. Naden vet ik wel goed in.

 

Hoi prepass, leer heeft vet nodig anders droogt het uit en wordt het broos.

Je schone sokken nemen altijd weer wat vet uit het leer op dus je moet af en toe opnieuw invetten.

Ik heb in mijn, goed ingevetten, leren schoenen eigenlijk nauwelijks last van zweetvoeten terwijl ik in bv mijn snowboard schoenen zo wat een chemische giffabriek run....

 

Ik vermoed dus dat een goed vet nog wel wat ademd ?

En natuurlijk heb ik het over een leren schoen die ook aan de binnenkant van leer is..

Er trekt ook wel iets vet van je buitenlaag in je binnenleer, dat kan voldoende zijn maar als je af en toe vocht in je schoenen krijgt of van zweet of van iets anders dan zul je toch merken dat ook je binnenleer verzorging nodig heeft.

Mischien heb jij weinig last van zweet of minder agressief zweet daar zit ook nog veel verschil in.

Kun je na elke wandeling je schoenen goed drogen of heb je zoals ik soms je schoenen in je bivakzak en een week of meer 16 uur aan je voeten?

 

Grt

Kans

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kans,

 

Helaas heb ik niet meer de mogelijkheid om weken mijn schoenen te gebruiken. Blijft vaak bij dagen en hooguit een week aaneengesloten. Ondanks dit kan ik ook niet altijd mijn schoenen voldoende laten drogen. S'ochtends zijn ze geregeld dan nog klam/vochtig. Maar heb hier dus nooit issues mee gehad. Zal inderdaad ook sterk aan de persoon /situatie liggen.

In schoenen met gore-tex weet ik zeker dat ik zeiknatte voeten krijg, zeker in de zomer, plus Gore-tex voelt na flink wat km's ook te warm aan mijn voeten, zelfs in de winter.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
vroeger kon je op de nike air max snel 1,5 jaar lopen maar dat red je tegenwoordig ook al niet meer

 

Ik doe daar veel langer mee. M'n laatste Air Max 1's heb ik bijna vier jaar mee gedaan en are still going strong want zijn sinds ik nieuwe heb gedegradeerd tot m'n fitness schoenen - tevens elk jaar (dus vier keer) in de wasmachine geweest!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik begrijp dat Magnum dus k*t is? Zijn leren schoenen niet een nadeel juist omdat je ze moeten onderhouden (SHTF-technisch gesproken)? Is er een goed niet leren all-terrain alternatief of gaat er uiteindelijk niks boven leer? Qua leren schoenen heeft Noorloos mooie Scarpa's in de aanbieding voor 100 EUR. Iemand ervaring met deze Ladakh Black GTX? Deze Danner boots vind ik overigens mooi om in het hedendaagse dagelijks leven nog enigszins normaal over straat te gaan - iemand daar ervaring mee dan wel een mening over? Of over de andere paren?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik loop nu 3 jaar dagelijks met legerkisten en heb slechts in het begin een paar keer de boel in het vet gezet om het leer wat soepeler te krijgen.

Het profiel van de schoenzool is onderhand erg ondiep aan het worden, maar verder geen problemen. Zelfs de veters zijn nog goed.

Ooit gekocht om warme voetjes te houden op een bedrijfsuitje in de winter, dat lukt prima. Wat ik zelf een goede eigenschap van de schoenen vindt is dat de grip in de sneeuw formidabel is en na uren in de sneeuw gelopen te hebben zijn je voeten nog droog, broekspijpen waren daarentegen nat of bevroren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gezien kou een grote mogelijkheid is tijdens een SHTF situatie, heeft iemand nog tips t.a.v. de aanschaf van thermisch ondergoed (vooral waar je op moet letten) en een goede (lees goedkope) winkel waar het te koop is.

 

Wij lopen s winters al jaren in het spul van de Zeeman - hemden met korte/lange mouw en lange onderbroeken. Werkt fantastisch, kost maar n paar euro. Ongetwijfeld niet van t niveau van de bergsportwinkel, maar prijs/kwaliteit verhouding is voor mij super.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goede schoenen zijn essentieel, en ook sport tape om blaren en wrijfpunten mee af te plakken.

 

Tip uit het lijstje van Mat Stein:

"During the height of the 'Goldilocks economy' of the mid-1990s, Mat Stein wrote When Technology Fails: A Manual for Self-Reliance, Sustainability, and Surviving the Long Emergency, a master compendium of do-it-yourself preparation skills."

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik begrijp dat Magnum dus k*t is? Zijn leren schoenen niet een nadeel juist omdat je ze moeten onderhouden (SHTF-technisch gesproken)? Is er een goed niet leren all-terrain alternatief of gaat er uiteindelijk niks boven leer? Qua leren schoenen heeft Noorloos mooie Scarpa's in de aanbieding voor 100 EUR. Iemand ervaring met deze Ladakh Black GTX? Deze Danner boots vind ik overigens mooi om in het hedendaagse dagelijks leven nog enigszins normaal over straat te gaan - iemand daar ervaring mee dan wel een mening over? Of over de andere paren?

 

Goretex is een goed alternatief voor leer, maar leer ademt een klein beetje beter. Als je niet zo snel zweetvoeten hebt dan is goretex een heel goed materiaal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goede schoenen zijn essentieel, en ook sport tape om blaren en wrijfpunten mee af te plakken.

 

Blaren kunnen behandelen is ook erg belangrijk, voorkomen natuurlijk nog meer. Als vervanger voor sporttape kun je hansaplast gebruiken. Bij schoenen waarbij de hak tijdens het inlopen voor blaren op de hiel zorgde heb ik de plek die schuurde afgeplakt met hansaplast, daarna nergens last meer van. Je bespaart een hoop tape door het niet op je huid maar in de schoen te plakken!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@prepass Bij de Hema verkopen ze een setje 'Hobbynaalden' voor maar 2,10 daarbij zit ook een naald waarmee je leer kunt naaien. Helaas kon ik hier de setjes hakken met lijm niet meer vinden, die hadden ze vroeger wel. Ga daar nog even verder naar zoeken. En zoals ik al in een andere post noemde heb ik 'ijzergaren' op voorraad en nog wat bijgekocht omdat dit sterk genoeg is om ook in leer te kunnen naaien.

En als vrouwlief een echt leren tas heeft die op een gegeven moment 'uit de mode' is of vervangen moet worden door een ander formaat, dan kun je dat leer bewaren. Hiermee kun je wellicht een schoen repareren in geval van nood. Koop een goede lijm die zowel leer als kunststof kan lijmen dan kun je eerst weer voorruit.

 

@holland Als het bij de zeeman is uitverkocht heeft de Action soms ook nog wel wat thermoshirts/broeken in het assortiment. Of natuurlijk bij de Hema.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb in mijn prephok/commandocentrum:cool: een aantal genummerde boxen staan waarin ik kleding en schoeisel bewaar.In mijn 'bijbeltje' staat wat er in de boxen zit en of het voor mij (M) is of voor mijn vrouw (V). voorbeeldje: box 2 M= wintersokken 10x, onderbroeken 10x, werkbroeken 4x, thermohemd 2x, t-shirts 10x. Ik wil e.e.a. nog sorteren op de seizoenen. De winters zijn dan wel niet zo streng meer maar vergeet je winteruitrusting niet! Winterkleding, handschoenen, sjaal, muts, oorwarmers.

 

Extra jassen hangen in de overloopkast. Voor mijn buitenjas heb ik gekozen voor een originele M-65 met uitneembare voering. Helaas desert camo maar de prijs was te mooi om te laten liggen.

Ik heb een flink aantal werk overals gekocht voor het buitenwerk. Op rommelmarkten kom je splinternieuwe overals voor een prikkie tegen. Goede merken zijn Havep, KLM en Snickers.

Naast regulier schoeisel nog 2 paar goede rubberen laarzen met verstevigde zool en stalen neus. Klompen kunnen natuurlijk ook niet ontbreken, 2 paar Gevavi schoenklompen. 1 paar oer hollandse houten klompen.

2 paar Gevavi Werklaarzen 1 gevoerd en 1 niet gevoerd beide met kruipneus. Diverse werkschoenen.

 

Ik kijk voor mijn keuzes, naast eigen ervaring, ook naar de mensen uit de praktijk: wat draagt een boer, bouwvakker, militair, hardloper, cv-onderhoudsmonteur, jager, collega prepper.

 

Textiel heb ik als subje ondergebracht onder het hoofdstuk kleding en kan in de voorbereiding natuurlijk niet ontbreken: handdoeken, washandjes, theedoeken (5xD), vaatdoeken, gastdoekjes, beddengoed, slaapzakken, zakdoeken.

Goede legerhanddoeken voor een mooie prijs kun je hier vinden: http://www.de-generaal.com/gebruiksgoederen/zak_hand_doeken/index_zak_hand_doeken.htm snel droog en extreem duurzaam.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goede legerhanddoeken voor een mooie prijs kun je hier vinden: http://www.de-generaal.com/gebruiksgoederen/zak_hand_doeken/index_zak_hand_doeken.htm snel droog en extreem duurzaam.

@Crafts wat een leuke site! Die kende ik nog niet! Ze verkopen schoenen voor slechts 39.95 EUR en zelfs in maat 35 (maat van mijn vriendin). Vééééél goedkoper dan schoenen waar ik naar zat te kijken en waarnaar ik eerder verwees. Heeft iemand ervaring dan wel een mening over deze zogenaamde Sniper Boots? Zou goedkoop duurkoop zijn in deze?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...