Ga naar inhoud
GENEGEERD

Petroleumstel , wanneer een 1, 2, 3 of 4 pits gebruiken


Aanbevolen berichten

Ik overweeg om een  petroleumstel aan te schaffen.  Enerzijds omdat  beschikbare energie een steeds een groter probleem dan wel kostenpost  gaat worden, anderzijds omdat ik  voor mijn  qlima dubbelbrander al een  voorraadje aan petroleum heb, plús  de nodige liters aan lampenolie   voor mijn Feuerhandjes en/of Dietz lampen  .

Dat een 4 pits petrostel meer warmte produceert dan een 1 of 2 pits, is mij kristal helder.

Maar wat is  het meest handig in gebruik voor een een persoons huishouden?  1, 2  3 of 4 pitten?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

@Oma Miet,

Erg veel tips krijg je hier nog niet, maar wat een goed idee ! Dat ga ik volgen, want ik zie dat ze online nog gewoon te koop zijn.

Het oudje dat ik ooit van mijn oma erfde, was helaas doorgeroest en lekte,dus dat heb ik weg moeten doen.

Dat was een dubbelpits , zij warme daar altijd het afwaswater alvast op, tijdens het warm eten !

 

Voor mijn 1 tot hooguit 2 pers.huishouding ga ik voor een 1 pittertje , want ik zal het vnl. als "slow cooker" gebruiken.

Dat vergt het minste toezicht, dan kan het in de schuur of kas ( met zicht erop!) ,want als het ding gaat walmen, dat wil je 

in huis echt niet hebben !!

Zou ik hem gebruiken om bv een grotere pan waswater op te verwarmen, dan kocht ik evenwel een 2 pitter.

Ik denk dat dat de beste leidraad is in je keuze : hoe ga je het gebruiken ? met grote of kleine pannen.

Anderzijds , als ik toch slim aan het investeren ben ,misschien  koop ik wel alletwee...😉🤔!

 

Ben heel benieuwd waar jij voor gaat kiezen ?! 

Veel succes met je keuze en zeer bedankt voor dit idee!

groet,mevr.Grijpstra

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@mevr.Grijpstra, ja, waar ga ik voor kiezen?

Ik hoopte een beetje op reacties met  voors en tegens en op grond daarvan een bewustere keuze te maken

Wellicht komen die nog.😉

Een één pits toestel blijft altijd een één pits toestel.

Maar een 3 pits kan ik in gebruik  ook teruggeschaald  worden tot een pits. Omgedraaid niet..

Maar daar zullen ook nadelen aan kleven, en die wil ik graag horen.

Ik zie genoeg stelletjes op MP staan, maar is er ergens een web winkel waar ze nog nieuw aangeboden worden?

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Oma Miet , of ze echt nieuw zijn , weet ik niet (denk het niet!) , maar ik vond ze hier :

 

https://www.emaillekeukengerei.nl/product-categorie/petroleumstellen/grijsgewolkt-petroleumstellen/

 

Ik begreep je vraag naar voors en tegens ,hoor, maar helaas ik ken ze ook niet echt!

Enkel dus de afweging tussen gebruik met grotere of kleinere pannen.

 

Terugschalen kan idd qua warmteafgifte, maar de pit moet goed volledig kunnen verbranden, anders gaat de boel 

snel walmen , als je teveel tempert is dat risico groter.

En de bodem van de pan moet ook goed passen, anders gaat kostbare warmte verloren.

Maar dat kun je oplossen door een grote pan te gebruiken, maar dan minder erin !

Dus best een lastige keuze  !

Ik hoop voor je op meer en betere reacties 😄

 

 

  • Niet leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 maanden later...

@Oma Miet...ik heb 'n 1 en 'n 2 en ook 'n 3 pits. ....de 2 pitter is tot op heden de enige die ik gebruik en daar trek ik soep op en gebruik het ook om draadjesvlees te sudderen.

De 1 pits geeft erg weinig warmte en het gaat lang duren als je er echt iets op aan de kook wilt krijgen.

Met de waanzinnige tijd die op ons af gaat komen zal het 'n ander verhaal zijn en waarschijnlijk zal ik ze dan wel alle 3 gebruiken.....die 1 pits is dan handig om iets warm te houden.

De 3 pits is best wel 'n groot vuur en ik denk handig als je iets wilt bakken en zoals je zelf al schreef.....je hoeft niet alle lonten te branden.

Ik ben blij met die 3 stellen want in tijd van nood kan ik er dan alle kanten mee uit.

Het is al even geleden dat je hier hebt geschreven en inmiddels ben je misschien al voorzien. En wat je ook hebt gekocht .......alles is goed!

Link naar reactie
Delen op andere sites

IGoedemiddag,

Ik heb via Markplaats 2 petroleumstellen op de kop kunnen tikken.

1 ervan zojuist geprobeerd met lampenolie, werkte wel,

Maar ik kreeg het idee dat de lont (heb maar 1 pit aangestoken) meer verbrandde als wenselijk.

Kan dit te maken hebben dat de lonten al oud zijn? Er werd wel olie opgezogen door het lont.

Ook is de lont tamelijk kort (10 cm of zo).

 

Ik hoop op een reactie

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

40 minuten geleden, Bramborduur zei:

IGoedemiddag,

Ik heb via Markplaats 2 petroleumstellen op de kop kunnen tikken.

1 ervan zojuist geprobeerd met lampenolie, werkte wel,

Maar ik kreeg het idee dat de lont (heb maar 1 pit aangestoken) meer verbrandde als wenselijk.

Kan dit te maken hebben dat de lonten al oud zijn? Er werd wel olie opgezogen door het lont.

Ook is de lont tamelijk kort (10 cm of zo).

 

Ik hoop op een reactie

 

 

 

Met een petroleumstel moet je leren omgaan.

Op dit forum  vind tig topics   over die petro stelletjes,  als je de zoekfunctie gebruikt komt voor een hele avond leesvoer boven. 

Het ene stelletje is het andere niet en elk heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Ik heb ook nog wat te leren 😅

 

Heb je de pit de tijd gegeven om zich vol te zuigen alvorens te ontsteken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 27-9-2022 om 15:49, nanna zei:

@Oma Miet...ik heb 'n 1 en 'n 2 en ook 'n 3 pits. ....de 2 pitter is tot op heden de enige die ik gebruik en daar trek ik soep op en gebruik het ook om draadjesvlees te sudderen.

De 1 pits geeft erg weinig warmte en het gaat lang duren als je er echt iets op aan de kook wilt krijgen.

Met de waanzinnige tijd die op ons af gaat komen zal het 'n ander verhaal zijn en waarschijnlijk zal ik ze dan wel alle 3 gebruiken.....die 1 pits is dan handig om iets warm te houden.

De 3 pits is best wel 'n groot vuur en ik denk handig als je iets wilt bakken en zoals je zelf al schreef.....je hoeft niet alle lonten te branden.

Ik ben blij met die 3 stellen want in tijd van nood kan ik er dan alle kanten mee uit.

Het is al even geleden dat je hier hebt geschreven en inmiddels ben je misschien al voorzien. En wat je ook hebt gekocht .......alles is goed!

 

Bedankt voor jouw reactie,  gelukkig is dat niet aan tijd gebonden.

Mijn stelletjes geven heel veel roet, is dat altijd het geval, of  moet ik wat verbeteren aan mijn techniek?

Link naar reactie
Delen op andere sites

3 uur geleden, Bramborduur zei:

1 ervan zojuist geprobeerd met lampenolie, werkte wel,

Maar ik kreeg het idee dat de lont (heb maar 1 pit aangestoken) meer verbrandde als wenselijk.

Het kan zijn dat het door de lampenolie komt. Lampolie is meestal meer gespecialiseerd (additieven toegevoegd) in het maken van licht, en dus een lange vlam in plaats van petroleum dat meer voor verhitten is. Probeer het eens met alleen peut of paraffine olie, en kijk of de vlam dan nog steeds even hoog komt. Als dat zo is heb je waarschijnlijk de lont iets te hoog staan, of is er ergens iets in de mechaniek van het ding zelf niet helemaal lekker gegaan.

Dat gezegd hebbende is een grote vlam niet snel een echt probleem. Het vereist misschien extra oplettendheid om te voorkomen dat iets aanbrand of de vlam iets anders in de brand steekt, maar het is niet direct een vreselijke zonde. Pas wel op met ventilatie rondom deze stellen. Een onvolledige verbranding stoot veel CO en CO2 uit en vreet zuurstof totdat jij er blauw van wordt.

 

3 uur geleden, Bramborduur zei:

Kan dit te maken hebben dat de lonten al oud zijn? Er werd wel olie opgezogen door het lont.

Ook is de lont tamelijk kort (10 cm of zo).

Zolang de lont zelf niet in stof uiteen valt en duidelijk nog vochtig wordt bovenop zou het geen probleem moeten zijn. Een korte lont is niet direct een probleem zolang deze nog steeds bij de brandstof kan komen, maar is voor jou wel een teken dat je misschien moet gaan kijken naar een nieuwe. Deze zijn niet heel erg moeilijk te vinden gelukkig, want er zijn letterlijk miljoenen van deze stelletjes gemaakt en veel speciaalzaken hebben ze ook nog steeds in het assortiment. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...
6 uur geleden, brando zei:

waarom brand het lond na hoger gedraaid te hebben meteen tot onderen af

Hallo Brando, en welkom op het forum! Om je vraag maar direct te beantwoorden: Bij een petroleum stel is het de bedoeling dat het de petroleum is die verbrand niet de lont. De lont werkt net als die bij een kaars, waarbij het stukje stof alleen de brandbare stof naar boven toe verplaatst zodat het daar kan verbranden. De lont van een petroleumbrander werkt hetzelfde alleen is daar de stof al direct vloeibaar en wordt het dus niet eerst verwarmt door de brandende lont. Hierdoor is het dus ook zo dat een grotere brandende lont niet meer brandstof aanzuigt uit het reservoir, en daardoor verbrand alle lont die niet met petroleum bedekt wordt,

 

Lang verhaal kort: Langere lont, groter brandoppervlak maar geen grotere aanvoer van petroleum, dus alle lont waar geen petroleum bij komt brand weg.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Meestal is slecht; laag branden een oorzaak van een oude lont die z'n capilaire werking kwijt is. Lonten die lang in de petroleum hebben gezeten harden uit. Het best begin je dus met nieuwe lonten en verse petroleum. Lampolie kan ook, maar heeft een lagere calorische waarde als petroleum, maar walmt veel minder dan pure peut. Je lont goed vlak afgeknipt houden is belangrijk tegen walmen.

Succes.

aangepast door Albert1249
Link naar reactie
Delen op andere sites

1- 2-of 3 pits is eigenlijk puur het aanpassen van de warmte bron aan de pan. De stellen zijn zo berekend dat het best een pan kan worden gebruikt die de hele bovenkant bedekt. Dit in verband met aanzuigen van zuurstof. Bij een kleine pan op een groot stel komt er dus eigenlijk verhoudingsgewijs te  makkelijk zuurstof bij de brander en zul je sneller walmen krijgen. ( je kunt hem dan dus minder hoog zetten om niet te gaan walmen) De 1 pits dus voor bv een steel pannetje melk, de 3 pitter voor een grote braadpan etc. Vroeger had je hele grote gezinnen met enorme braadpannen, vandaar de 4 pits. Ook werd er natuurlijk water voor de (af) was mee opgewarmd of zelfs badwater voor in de teil....

Wat ik zelf doe is wanneer mogelijk het panrooster omdraaien zodat de pan dichter op de vlampunt kan komen net zoals de gasfornuizen doen. De punt van de vlam  is het heetst daar wil je je pan zo dicht mogelijk op hebben...

Succes.

aangepast door Albert1249
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...