Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
@frank1964

 

overvoeren? kan dat? ... mja, ze hebben altijd alles tot hun beschikking. Zowel legvoer als kippevoer als grit. en natuurlijk de restjes van ons elke dag.

volgens de verkopers (gewoon particulier) waren ze net een jaar oud.

 

Als kippen te dik worden, kunnen ze stoppen met leggen, of in jouw geval, misschien niet eens starten. Je kunt dit eenvoudig checken. wanneer je ze oppakt, kun je aan de voorkant het borstsbeen voelen. Dit moet duidelijk voelbaar zijn, maar niet scherp ( hard en uitstekend). wanneer er veel vlees overheen zit, dus slecht voelbaar is, zijn ze zeker te dik.

Je zou eens kunnen proberen om ze minder graan te geven en wat meer legkorrels, dus de verhoudng anders.

Wat vers groen erbij, zoals gesneden paardenbloem blad of vogelmuur wil ook nog wel eens helpen. T blijft zoeken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hebben kippen kiezen?

 

Dat wist ik daarom niet! Maar goed, om me aan te sluiten bij Amazing Dree, het is leuk kioppen te houden. De onze zijn Barnevelders, van ongeveer 1,5 kg. Het nadeel van alleen kippen houden, is dat ze vrij snel verslijten. Na een jaar of 3 is het wel gedaan met het leggen. Dan zijn ze nog wel goed voor soep of spit. (Sorry Chinook, maar in tijden van crisis moet je je niet hechten aan vee).

 

Dus in het geval van een SHTF situatie is het wel zaak een haan op de kop te pikke...tikken. Dan kun je wel een mooi handeltje opzetten en zullen de buren waarschijnlijk ook minder bezwaar maken tegen kukelekuu.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb alle posts gelezen maar kan het antwoord niet vinden. Waarom een kip voor 1 speciaal functie en niet 2 functies. (leggen en vlees) De NoordHollandse wordt wel genoemd.

 

Hoi John, zoals op pagina 4 al kort beschreven staat:

 

Voor je keuze van het ras zul je dus moeten kijken wat je ervan verwacht. Hoeveel kippen wil je en hoeveel eieren. Als je een mooi toompje van 20 kippen hebt maar niet zoveel eieren wil kan je een ras nemen die minder legt en ook de tijd kan nemen om broeds te wezen (veel eieren leggen is vermoeiend voor een kip). Wil je juist veel eieren maar heb je niet de ruimte voor veel kippen dan kan je een ras nemen die niet zo vaak broeds is. Wil je de kippen ook voor het vlees? Dan is een zwaarder kippenras beter. Je kan ook op het uiterlijk afgaan, ze zijn er in vele kleuren en types. Met kale poten en poten die helemaal onder de dons zitten etc. Zo zijn er veel combinaties mogelijk.

 

Wat toelichting erbij: Voor welke kip je wilt hebben moet je keuzes maken. Welke eigenschappen wil ik en welke niet? Een kip voor niet 1 speciaal functie maar 2 speciaal functies zul je niet vinden. Simpel gezecht omdat specialiseren inhoud dat je je maar op 1 ding richt. Wanneer een kip energie steekt in het aanleggen van vet reserves kan die energie niet meer gestoken worden in het leggen van veel en grote eieren. Dat is waarom we een legkippen en vleeskippen industrie hebben. Beide specialiseren zich op een bepaald aspect en stoppen alle energie daarin.

 

Het is echter wel mogelijk om een ras te nemen dat veel vlees en veel eieren produceert maar deze zal niet kunnen tippen aan de gespecialiseerde rassen. Hij zal dus er langer over doen om te volgroeien voor de slacht en minderen eieren leggen dan een pure legkip of kleinere eieren. Het is dus kiezen aan welke eigenschappen je de meeste waarde hecht. Ik heb mijn kippenboeken er even bijgepakt en wat voorbeelden voor je opgezocht:

 

Marans Zwaar ras met gemiddeld/laag aantal eieren maar met flink gewicht van de eieren

Eierproductie: 150 donkerbruine eieren a 67 gram per stuk per jaar

Gewicht haan: 4 kilo

Gewicht hen: 3 kilo

 

Drents hoen Licht ras met gemiddelde eierproductie met gemiddeld gewicht van de eieren

Eierproductie: 200 witte eieren a 55 gram per stuk per jaar

Gewicht haan: 1,7 - 1,9 kilo

Gewicht hen: 1,3 tot 1,5 kilo

 

Australorp Zwaar ras met hoge eierproductie met gemiddeld gewicht van de eieren

Eierproductie: 260 lichtbruine eieren a 55 gram per stuk per jaar

Gewicht haan: 3,25 - 4 kilo

Gewicht hen: 2,5 - 3 kilo

 

Barnevelder Zwaar ras met gemiddelde eierproductie met gemiddeld/hoog gewicht van de eieren

Eierproductie: 190 bruine eieren a 60 gram per stuk per jaar

Gewicht haan: 3,5 kilo

Gewicht hen: 2,75 kilo

 

Brahma Zeer zwaar ras met gemiddeld/laag aantal eieren met gemiddeld gewicht van de eieren

Eierproductie: 150 geelbruine eieren a 53 gram per stuk per jaar

Gewicht haan: 5 kilo

Gewicht hen: 4 kilo

 

Cochin Zeer zwaar ras met gemiddeld aantal aantal eieren met gemiddeld gewicht van de eieren

Eierproductie: 170 bruingele eieren a 53 gram per stuk per jaar

Gewicht haan: 5 kilo

Gewicht hen: 4 kilo

 

Langshan Zeer zwaar ras (de hennen althans) met gemiddeld aantal eieren met gemiddeld gewicht van de eieren

Eierproductie: 180 gele eieren a 55 gram per stuk per jaar

Gewicht haan: 3,75 kilo

Gewicht hen: 4,25 kilo

 

Mechels hoen Zeer zwaar ras met gemiddeld/laag aantal eieren met gemiddeld gewicht van de eieren

Eierproductie: 150 gele eieren a 53 gram per stuk per jaar

Gewicht haan: 5 kilo

Gewicht hen: 4,5 kilo

 

Wyandotte Zwaar ras met gemiddeld/laag aantal eieren met gemiddeld gewicht van de eieren

Eierproductie: 150 lichtbruine eieren a 55 gram per stuk per jaar

Gewicht haan: 4 kilo

Gewicht hen: 3 kilo

 

Bielefelder Zwaar ras met gemiddeld aantal eieren met gemiddeld/hoog gewicht van de eieren

Eierproductie: 180 bruine eieren a 60 gram per stuk per jaar

Gewicht haan: 3 - 4 kilo

gewicht hen: 2,5 - 3,25 kilo

 

Leghorn Zwaar ras met gemiddeld aantal eieren met gemiddeld gewicht van de eieren

Eierproductie: 220 witte eieren a 56 gram per stuk per jaar

Gewicht haan: 3 - 3,5 kilo

Gewicht hen: 2,75 - 3 kilo

 

Dit is slechts een klein aantal van de vele tientallen rassen die er zijn maar zoals je ziet is er veel verschil en zul je dus moeten kiezen aan welke eigenschappen je de meeste waarde toekent. Het aantal eieren, het gewicht van de eieren, het gewicht van de haan, het gewicht van de hen, het aantal kippen dat je wilt houden, broedsheid etc.

 

Als je veel ruimte hebt en meer kippen neemt krijg je dus ook meer eieren en wanneer je denkt te veel eieren te gaan krijgen kun je dus kiezen voor een zwaarder ras met lagere ei productie. Of je wilt juist minder eieren maar wel dikkere eieren. Of meer eieren en daar wil je wel een halve kilo per kip op inleveren. Of je wilt de haantjes niet inleven houden voor het vlees omdat ze geen eieren leggen maar je wilt weldegelijk vlees naast de eieren, kies dan een ras met extra zware hennen. Of gewoon een licht ras dat wel veel eieren legt (scheelt weer in het voer) maar niet veel vlees op de botten heeft. Veel keuzes dus. En dit is enkel nog met betrekking op eieren en vlees.

 

Als je eenmaal weet wat voor combinatie van eieren / vlees je wilt heb je vaak alsnog de keuze uit verscheidene rassen met ongeveer de zelfde gewenste eigenschappen. Vervolgens kun je hieruit verder selecteren op de uiterlijke kenmerken als bevedering (kale poten, beverde poten etc.) en kleur maar ook in grote lijnen de persoonlijkheid van de kip. Worden ze handtam? Zijn ze kindvriendelijk? Worden ze snel broeds? Kunnen ze goed vliegen? Graven ze veel? Hebben ze veel ruimte nodig?

 

Veel om op je in te nemen en uit te zoeken dus. Vandaar dat er niet één speciale 2 in 1 kip wordt aangeprezen hier. Het is een hele persoonlijke keus en de kip die voor de een ideaal is kan totaal niet bij een ander passen. Als je verder nog vragen hebt, stel ze gerust.

 

Wijziging

 

Voor je andere vraag. Stille hanen zijn er niet. Stembanden verwijderen zou ik, als het uberhaupt al mogelijk zou zijn, afraden. Hanen kraaien om hun gebied af te bakenen richting andere hanen en om de hennen te roepen, orde te bewaken etc. ("in toom houden", vandaar het spreekwoord dus) en zonder gekraai kan dat niet. De haan zou dan al snel tot een zielig hoopje wegkwijnen met de hennen die de baas over hem zijn (dat kan overigens ook gebeuren wanneer de haan wel kan kraaien hoor. Soms heb je dominanten hennetjes die boven de haan staan.)

 

Ikzelf vind het gekraai van een haan mooi om te horen maar als je buren willen uitslapen is dat niet zo handig. Wat je hier tegen kan doen is zoals hier al genoemd het nachthok verduisteren. De haan zal denken dat het nog nacht is en nog niet gaan kraaien. Wanneer jij vervolgens om 9 uur op zondag ochtend het hok opendoet en licht bij de kippen naar binnen schijnt zal de haan pas licht zien en zal hij pas gaan kraaien. De buren hebben dan mooi kunnen slapen, zij blij, jij blij, Tegen het gekraai van de haan overdag is dan verder niks te doen maar het grootste heikelpunt met de buren is toch het gekraai bij zonsopgang dus met de buren overleggen en de verduister optie voorstellen kan geen kwaad.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet helemaal niks van kippen.Straks willen we wel kippen hebben in Spanje.nou was mn vraag zijn er speciale bloedlijnen die t beter doen in de warmte.?(of beter tegen de warmte kunnen dan andere.)

 

Kippen komen oorsronkelijk uit het warme Azie en er werden zelfs in het oude Egypte al kippen gehouden. Kippen kunnen doordat ze zich snel voortplantenen en daarbij ook nog eens veel nakomelingen voortbrengen snel geselecteerd worden op bepaalde kenmerken. De rassen die dus al lange tijd in Nederland worden geteeld zullen hier dus ook al snel goed aangepast zijn aan de omstandigheden en het hier beter doen dan wanneer je een kip van het zelfde ras uit een ander klimaat hierheen haalt. Wanneer je in Spanje opzoek gaat naar wat lokale rassen zul je zien dat die vast prima aangepast zijn aan het weer daar en geen problemen hebben in de hitte. Daarnaaast zal een kip extra water drinken vanwege de extra verdamping en zullen ze in de schaduw onder struiken gaan liggen wanneer het ze echt te warm word.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog even een waarschuwing over die *7%$2^kippen die je bij sommige boeren krijgt

neem nooit kippen die er uit zien als een regenboog,dus met blauw en rood en zo

deze maken smorgens de hele buurt wakker,spitten je hele tuin om,vechten zelfs met n duitse herder,verrekken het om ook maar een ei te leggen,lopen het liefst in de dakgoot te klooien en te kukelekuiende hele dag.

daarom voor ons geen kippen meer

Onze 5 kippen liggen nu lekker met de pootjes omhoog in de vriezer en eitjes halen we weer gewoon bij de groente boer

grts parti

 

Dat klinkt toch meer als hanen dan als hennetjes Partizan. Hennen kraaien niet, ze kunnen af en toe wel luid tokken maar doen dit vaak niet zonder aanleiding (wanneer een hen gescheiden raakt van de rest kunnen ze gaan roepen bijvoorbeeld). Vooral het feit dat ze 's ochtends de buurt wakker maken duid op hanen want die zullen dan gaan kraaien en dat ze geen eieren leggen ook... Verder zegt de kleur niet veel want er zijn veel rassen die er op elkaar lijken (en dan nog de rasloze kruisingen) en zijn vaak allemaal wel bij boeren te verkrijgen.

 

Dat ze spitten is normaal, ze zoeken wormen, insecten, zaden en net ontkiemende plantjes etc. en woelen in de aarde om een stofbad te men, dit beschermt tegen luizen en andere beestjes. Wij vinden het prima want sinds we de kippen hebben komt er geen onkruid meer te voorschijn, dat wordt allemaal snell opgepikt. Wil je kippen die niet graven zul je dus een ras moeten kiezen die hier minder ombekend staat. Om woelen op ongewenste plekken te voorkomen kan je een stukje tuin met mul zand reserveren voor ze (liefst overdekt onder een boom of grote sruik zodat het droog en mul blijft) waardoor ze daar al gauw zullen gaan woelen.

 

Het vechten, handtamheid etc. verschilt van ras tot ras maar ligt er ook aan hoe ze grootgebracht worden. Als ze van kuiken af aan al bij honden komen kunnen ze prima met elkaar opschieten. Hier lopen de honden ook gewoon tussen de kippen en dit zijn twee jack russels. Dat ze niet bang zijn om gevaren aan te vallen (een vreemde hond, een vos etc.) is niet vreemd want een haan wil zijn hennetjes beschermen, en 'iets' doen is beter dan niets doen. Rustig zitten en opgepeuzeld worden door een hond is niet de optie waar een trotse haan voor kiest.

 

Als je niet wilt dat ze niet in je dakgoten zitten kan je een zwaar ras nemen dat niet goed kan vliegennof de kippen kortwieken. Met kortwieken knip je de een aantal veren voor een stukje af aan één vleugen waardoor ze uit balans raken bij het opvliegen en dus niet meer kunnen vliegen. Het doet ze geen pijn (mits je ze niet te kort knipt!!) en de veren groeien na de rui gewoon weer aan dus het is geen permanente verminking.

 

 

Ik heb tot nu toe nog maar 1 ei gehad van onze 2 kippen. Maar verder zijn ze wel heel rustig en lief. Als ze binnen afzienbare tijd nog niet gaan leggen... heb ik een ander plan voor ze...

 

Ze krijgen alles wat ze nodig hebben. Legvoer, kippevoer, grit, restjes van onze maaltijden, groentes, voldoende water.

waar zou het nog meer aan kunnen liggen?

 

Weet je wat voor ras het is? Niet alle rassen leggen in de winter door vanwege het verminderde aantal lichturen.

 

Andere redenen kunnen zeer uiteenlopen:

 

Overvoering (of te veel voer in verhouding tot de beweging die ze krijgen in de tuin/ren) is een mogelijkheid. Parasieten, deze kunnen de kippen uitputten waardoor ze ook niet meer gaan leggen. Ziekte maar dit zou je zeker aan het gedag moeten kunnen zien. Of ze voelen zich gewoon niet thuis in het nachthok, nestbakken zijn te klein, te laag of te hoog of er loopt steeds een kat of vos voor de ren langs. Maar ze kunnen ook gewoon in de rui zijn.

 

Meest waarschijnlijke is dat je een ras hebt dat nu in de rui is / net geweest is en in de winter gewoon niet zal leggen. Van het voorjaar zodra de dagen weer langer worden zullen ze dan weer aan de slag gaan. Dat is de reden dat bakkers en anderen die eieren nodig hadden vroeger overtollige eieren in kalkwater bewaarden om de winter door te komen (zo blijven ze een paar maanden goed) totdat ze in de lente weer verse eieren kregen.

 

Ze zullen overigens in tegenstelling tot wat Joyke beweerd eerder in het topic in hun 2e legjaar wel minder eieren gaan leggen. Het eerste jaar is het topjaar waarin de meeste eieren gelegd worden. De jaren daarop neemt de productie met elk jaar af. Dat is ook de reden dat de kippen in de bio industrie na 1 jaar afgedankt worden. Ze leggen dan niet meer genoeg om economisch verantwoord te zijn. In je eigen toom is het dan ook belangrijk als je een regelmatige stroom eieren wilt om af en toe nieuwe aanwas van jonge kippen te hebben en de oude kippen in de soep te goeien.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...