Ga naar inhoud
GENEGEERD

Discussie over gezond eten, recepten, foodporn


Gast

Aanbevolen berichten

6 uur geleden, MamaM zei:

Echt, die felgele stukjes zijn wel ananas? 🤨. Vanwege je eerdere opmerking op 17-4 dacht ik 'het kan geen ananas zijn, maar wat dan wel, want het lijkt echt heeeeel erg op ananas'. 😬

Oeps, sorry, dat was wel ananas. Ik moet mijn posts echt nalezen voordat ik op "post" druk.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

@OBL-Rien,

 

Kaas, is koeienzuivel, meestal.

Onze darmen zijn niet gemaakt om koeiezuivel goed te kunnen verteren.

Ook hebben wij helemaal niet zo veel "kalk" nodig, om onze botten, gebit in stand te houden.

Dat zijn allemaal commerciële argumenten..🤑🤑🤑🤑

Ik eet bijna nooit koeie kaas.

Vind het ook niet echt lekker.

 

Plus, je moet ook niet vergeten dat veel koeien antibiotica & groeihormonen krijgen, 

Antibiotica als preventieve medicatie- om bij voorbaat al te proberen te voorkomen, dat die koeien ziek worden... omdat ze 24/7 in een super onnatuurlijke situatie verblijven..

Ik eet geiten of schapenkaas. 

Nooit dagelijks.

Wat in de supers wordt verkocht, als "kaas" vind ik vaak zo naar niks smaken.... 

Ook in Kaas zit volgens mij suiker, als toevoeging... (weet ik niet zeker..)

Van uit het Paleo eten, is kaas natuurlijk  totally not done! 😁

In de oertijd? KAAS! 😳😱🤣

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ananas!

Ja, dat is nog iets waar ik wel mee struggle.

Al die dingen, die 4 x de wereld over zijn gegaan- Voordat ze bij jou/ mij op mijn bordje belanden...

Heb ik veel moeite mee....

 

Ik eet ook noten uit Zuid Amerika...  kikkererwten, rijst, bananen.... 

 

Als wij hier in Nederland alleen zouden eten wat deze grond ons levert...?

Scheurbuik en andere gebreksziektes....?!

 

Plunderaars, zijn wij.....( andere discussie!😉

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

13 uur geleden, Ron sr zei:

Sommige mensen kunnen niet tegen lactose of caseine.

 

Mijn dochter heeft er eens een uitgebreid verslag over gemaakt en ik vond dit onderwerp uitermate interesant.

 

Als we het hebben over "lactose-intolerantie" dan kreeg ik gelijk het idee "wat een gezeur".

Maar dat blijkt toch een stuk genuanceerder te liggen.

 

Blijkbaar hebben jonge zoogdieren (baby's zijn ook jonge zoogdieren) een enzym lactase.

En dit enzym is instaat om lactose om te zetten naar glucose en nog iets (nog iets is galactose, maar die moest ik even opzoeken)

Het bijzondere van dit enzym is dat dit verdwijnt op oudere leeftijd.

 

De korte versie (verslag was 120 blz dus ik hou het kort) is dat de mens eigenlijk lactose intolerant zou moeten zijn maar dat in de loop der duizenden jaren er een genetische verandering heeft plaatsgevonden onder de Europeanen (in een gen) waardoor deze voor 85 a 90% lactose kunnen verdragen.

Zelfs de neanderthalers hadden reeds deze genetische verandering. (

 

In Aziatische en Afrikaanse landen zijn volwassen mensen voor 90% lactose-intolerant. Volwassen mensen in Afrika zouden je voor gek verklaren als je daar melk zou drinken of kaas zou eten.

 

Wat ik zo interessant vind aan dit onderwerp (lactose-intolerantie) is dat je dus niet zo simpel kunt zeggen dat iets wel of niet gezond zou zijn.

Het is dus overduidelijk dat iets wat voor een bepaalde bevolking goed is voor een andere bevolking ander zou zijn.

Of dat iets voor een bepaalde leeftijd goed is, voor een andere leeftijd minder goed kan zijn.

 

Dat maakt het dus ook gelijk een stuk complexer.  Ik denk zelfs dat het eetpatroon van een bouwvakker compleet anders zal uitpakken bij een kantoormedewerker.

 

Ik ben er wel van overtuigd dat overgewicht onverstandig is en dat "te" altijd vermeden moet worden.

 

Op 19-4-2021 om 17:25, OBL-Rien zei:

Wat denken jullie over kaas?

 

Ik denk dat het dus voor een heel groot gedeelte van de bevolking onverstandig/ongezond is. Maar dat de Europeanen het blijkbaar voor 85% prima kunnen verdragen.

Kaas heb je in heel veel soorten en maten. Ik zou het zonder kaas wel overleven maar ik vind het persoonlijk een prima uitvinding.

 

Een lekkere carpaccio zonder Parmezaanse kaas zou ik niet graag willen missen.

 

afbeelding.thumb.png.2f9721e00b2abe45358ee9971772c4b1.png

De pijnboompitten moeten er nog op en ik had geen rucola dus dan maar gewone sla (en mijn rode ui was ook op)

Maar goed, soms moet je improviseren en dat geeft soms nieuwe inzichten.

 

afbeelding.png.01ca7a0bca51017ac5d63d3455f3060c.png

Met gebrek aan pijnboompitten gebruik gemaakt van zonnebloem pitten.

 

afbeelding.thumb.png.f95cfd6c36b6d9dceae995bdff0ccaf7.png

Amuse formaat carpaccio (met stukjes blad van rode biet en wat overige sla)

 

afbeelding.thumb.png.6161edb29e7dbf0a28b2b12ce51d9492.png

 

En soms maak ik carpaccio van rosbeef i.p.v. rauw rundvlees. En ik miste alsnog de Parmezaanse kaas dus die ga ik niet meer overslaan.

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@martin,

 

Ooh, wat weer een mooie plaatjes?!

 

Inderdaad, wat jij als kleuter at, eet je nu ook niet meer, dat zou eigenlijk mee moeten evolueren....

Met je leeftijd, werk omstandigheden, etc...

Helaas is dat besef er nog niet echt..  overal....

 

Wat een gemiddelde kantoor mens, tussen de middag weg kan kanen is ook pure cafetaria voer, vaak hoor

Die kantines zijn écht niet veel gezonder. 

Net zo als cafetaria`s in ziekenhuizen, daar ligt het broodje hamburger, hotdog ook gewoon voor aan.

Of die milkshakes>? gruwel!! 

 

@Ron sr,

Volgens mij zei jij iets over vervuiling?

 

Ja, vooral als in de buurt woont van die mega stallen in N-Brabant? Achterhoek/ Limburg, ?

dan zit je goed fout!

Of bij de Hoogovens, Beverwijk, etc... 

Dat fijnstof wat je daarvan inademt is écht niet gezond! 

Heeft ook op alle lichaamsfuncties effect.

 

Dat is bijna het enige voordeel van in t achterland, redneck country wonen.

Racisten overall, buitenlander haat is dé norm, alles wat "anders" is wordt verketterd, maar de lucht is ietsjes schoner(?).

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast OBL-Rien

@martin @Ron sr @Sjuul Dank voor jullie menig.

 

Ik eet wel kaas, en heel kleine hoeveelheden Yoghurt (als deel van een recept). En dat is alle zuivel die ik binnenkrijg.

Ik ging er tot nog toe van uit dat de fermentatie van de melk de meeste suikers er wel uit haalt. En lactose intolerant ben ik niet.

Dus alhoewel ik niet overtuigd ben dat kaas gezond zou zijn, geloof ik ook niet dat kaas voor mij slecht is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@martin,

 

Maak jij altijd je borden zo op?

Of is dat voor de food porn? ;-). 

 

Alsof je in een restaurant te eten krijgt? 

Ik ben niet zo'n salade eter,  witlof salade maak ik nog wel es...

Heel simpel, en ook heel uitgebreid, :-), 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

10 uur geleden, Sjuul zei:

Maak jij altijd je borden zo op?

Of is dat voor de food porn? ;-). 

Ik probeer dit eigenlijk wel.

Als we boerkool met rookworst eten, of spruiten met braadworst, dan doe ik het niet.

 

Het klinkt misschien gek maar als je een bord opmaakt dan smaakt het gelijk een stuk beter.

En het is ook nog leuk om te doen. Als je aan het koken ben dan ben je voor 75% van de tijd aan het wachten. Tijdens het wachten kan je dan mooi iets nuttig doen zoals een bord opmaken.

En wat ook nog een rol speel is dat ik het minimalistisch probeer te houden. Zowel qua hoeveelheid ingrediënten, als kostprijs, als calorieën.

Dan ontkom je er niet aan om je ingrediënten zelf te verdelen over het gerecht.

 

De grootste uitdaging zit in het niet verspillen van voedsel. Want het is eigenlijk niet te doen om voor 2 mensen te koken zonder de helft te moeten weggooien.

(laat staan voor 1 persoon, en ik kan me echt niet motiveren om iets te maken voor 1 persoon, minimaal 2 maar liefst 4 personen)

En ik ben een echte vrek dus dan neem ik het restant mee naar mijn werk en probeer ik daar iets voor de rest van het personeel te maken.

 

Zelfs als ik sushi haal bij de sushi tent dan haal ik alles uit de plastic bakjes en leg het op een bord.

Dit ziet er toch een stuk smakelijker uit?

afbeelding.thumb.png.be825960517588b43843fa228ac85956.png

 

Dan de boel naar binnen schransen vanuit de plastic verpakking?

 

Onderstaande was mijn 2e poging om zelf sushi te maken en dit is echt veel werk.

 

afbeelding.thumb.png.ce51af0e0016a9aa8666a547547c1db1.png

 

 

Hier ben ik bezig met opmaken bord terwijl ik zit te wachten i.v.m. hoofdgerecht.

 

afbeelding.thumb.png.e955ac2d99facb1febb2dbb1239c4c97.png

 

Hoeveel extra tijd kost het om stukjes kipfilet op een getoast brood te leggen zodat het er zo uitziet?

 

afbeelding.thumb.png.e52a311ae8b660d238e287d724f1e596.png

Zorg dat je een bieslook plantje binnen handbereik heb staan in de keuken en een schaar, zodat je het ook gebruikt in een minimalistisch gerecht.

(De toast is met een tomaat en stukje knoflook bewerkt voordat die kip er op gaat)

 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik doe zo iets eigenlijk meteen op mijn bord, met opscheppen... 

garneren met rozijntjes, kappertjes, ansjovis... eitje, 

Heb bieslook, peterselie als plantjes in huis, heerlijk! ook om zo even te snacken... als ik er langs loop.

 

 Ook gebruik in "onkruiden" uit mijn tuin, hondsdraf, de jonge blaadjes+ bloemetjes, dovennetel, brandnetel topjes,  zevenblad, salie, rozemarijn, heerlijke smaken. 

Om wat te snacken, of thee van te maken... 

k wou een plaatje toevoegen... kan ik nergens meer vinden.... 😫😳

Link naar reactie
Delen op andere sites

@martin,

 

Als mijn dochter en ik wel es afhaal spul aten, ging dat ook in borden, schaaltjes, etc eet veel lekkerder.

 

T is geen fish and chips, bij de kraam, dat krijg je in een oude krant! 😁, doordrenkt met azijn...

😉🤣😂😋

Link naar reactie
Delen op andere sites

1 uur geleden, Sjuul zei:

Dat is toch mozzarella?

Klopt, het is een Italiaanse salade waar je gebruik maakt van:

- Tomaat (1 tomaat per persoon)

- Mozzarella (in dit voorbeeld is het flinterdun gesneden, in Italië zal men kiezen voor wat dikkere plakken.

- Blaadjes basilicum

- Een goede olie (extra vierge)

- Een beetje gerookt zout.

 

In het voorbeeld heeft men de blaadjes basilicum vervangen voor een pesto van basilicum met walnoot want het is was een voorgerecht wat ik in Spanje heb gegeten.

En omdat ze een verkoopprijs hanteren van 12 euro voor een menu (dat zijn dus 3 gangen) waar ook nog water/wijn bij zit moet het echt tegen minimale kosten.

En dat vind ik zo knap om het dan op deze manier alsnog lekker/gezond/goedkoop te kunnen presenteren.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@martin,

 

Uit eten in Portugal was zuper duper goedkoop, ook met een klein wijnflesje erbij.

Daar was ik echt stom verbaasd over.

Voor dat bedrag krijg je hier nog niet eens een voorgerecht! 

Ik ging dan ook daar eten waar 'de locals' ook kwamen! 

Van die onooglijke tentjes, tl verlichting enzo, geweldig!! 

 

En ook nog es super lekker & puur.

Geen liflafjes, maar "een maaltijd," 

Ik ben een viseter, als het kan...,

of vegetarisch. 

Ma stond in de keuken, pa deed de bediening, Geweldig! 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Veel mensen eten " gezond" uit angst voor ziektes, kanker, suikerziekte e.a.

Ik eet gezond, omdat ik graag mijn organen wil ondersteunen.

Zodat zij niet uitgeput raken.

Want veel organen in je lijf, hebben last van uitputting, zonder dat je daar al/ nog last van hebt, merkt..

 

In de Chinese geneeskunde, bijv,  gaan zij ervan uit, dat je MILT het meest belangrijke orgaan is.

In de Westerse "gezondheidsmanie" hebben ze geen idee, van de functie en nog belangrijker, de samenhang, tussen wat je allemaal consumeert en hoe je organen daar onder kunnen lijden?  En samen werken van je organen....

 

Huisartsen zijn monteurs, als je mazzel hebt, anders zijn het pillen pushers voor de Farmaceutische industrie.

Hebben in die jarenlange studie / zeg maar, brainwashing, nooit werkelijk iets geleerd omtrent de functie van voedsel op je organen, je wellbeing.

ieder mens heeft andere behoeftes, qua voedsel, rust, actie etc..

 

Ik geloof dat *de mens* omnivoor is.

Opportunistische jager/ verzamelaar. 

Dat geeft je een geheel ander uitgangspunt.

De wijsheid van 

"voedingsdeskundigen" / diëtisten  wordt vaak betaald door de fabrikanten van Becel, e a. 

Belangenverstrengeling, geen werkelijke voeding kennis. 

 

ik vind het ook leuk om via andere culturen kennis te vergaren.

Ayurveda  is een hele oude voedsel kennisbron, vanuit India.

Zo ook met Chinese gezondheidskennis en kennis van het functioneren van je lichaam. 

Ying &Yang.

Lekker vegie eten, heerlijk zelf prutsen in de keuken, centreert mij.

In de basis.

Zo ga ik straks heerlijk vegie koken, met soya brokken in marinade, pastinaak, wortel, prei broccoli, miss nog bonen? of rijst? ei? vis? who knows!?! 😊

Genieten! 🥦🥬🥕🍲🥘🥗🥣🍜

 

 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...