Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Dat las ik:

Waarom de pakkans nihil is?

Reden 1: Meetbaarheid
De Baofeng is in te stellen tussen de 1W en 5W. Als je hem op de laagste stand zet bespaar je batterij maar zit je nog steeds boven de wettelijke maximaal toegestane 0.5W (voor gebruikers zonder zendlicentie). Het feit is alleen, dat de agentschap telecom niet kan ruiken hoe sterk jouw portofoon is. Dit moeten ze meten.

En laat dit nou alleen goed te meten zijn van dichtbij. Zou het agentschap bij jou voor de deur staan dan nog zouden ze waarschijnlijk bij je binnen moeten komen om te bevestigen of je echt uitzendt boven de 0.5W.

 

Mocht je de Baofeng UV-5R in huis halen voor een noodsituatie dan raden we je aan om de portfoon in de orginele verpakking te laten zitten. Dus in het plastic & in de doos. De Baofeng is niet illegaal om in huis te hebben als je hem hebt voor "handels doeleinden". Als je hem dus weer verkoopt na een noodsituatie is het goed ;).

 

Maar ik denk dat ik voor de 0.5 w bf 88e ga en mischien de 5r voor shtf in de verpakking weliswaar.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Gast OBL-Rien
11 uur geleden, Perry zei:

portfoon in de orginele verpakking te laten zitten.

 

Ik meen me te herinneren dat alleen het gebruik strafbaar is, niet het bezit.

 

Nu er maar weinig zendamateurs meer zijn zul je niet zo snel opvallen, wanneer je ten minste de officiële gebruiks-protocollen volgt. Ik heb zelf een UV-5R+Plus en heb deze wel eens scanned aan staan, ik vind maar zelden of nooit een paar HAM-ers. Zenden doe ik niet.

Overigens is de licentie niet zo heel moeilijk te halen, misschien zelfs wel leuk om wat extra kennis op te doen. Duur is het niet. Je bent alleen een halve dag kwijt om naar de locatie te gaan en een examen te doen.

De voorbereiding voor de examens kun je geheel online doen (gratis).

 

 

Edit: ik heb hem even aangezet en ontvang nu op de 2 meter een paas-kerkdienst. Ik wist niet dat kerken ook op deze frequenties zaten!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...

Goedendag allemaal,

 

Gezien de versnelde en beangstigende ontwikkelingen van de laatste tijd (2021) neem ik prepping serieuzer dan ooit. Ben nu ook lid geworden van dit forum.

 

Ik heb zojuist een Baofeng UV-5R gekocht (en plan in de loop v.d. komende maanden er meer te kopen, naarmate aanbiedingen zich aandienen). Ik ben een absolute leek betreffende portofoons/HAM-radio's en ik ben niet van plan om een HAM-radio hobbyist te worden (al sluit ik niet uit om tzt misschien een cursus te doen en een licentie te behalen) - het gaat mij dus alleen maar om SHTF scenario's!

 

Het lijkt mij dat als de samenleving uit elkaar valt en er geen elektriciteit/stromend water/voedsel voorraden/etc. meer zijn, dat de wettelijke regels omtrent HAM-radio niet meer relevant zijn. Vandaar mijn vraag of iemand mij kan helpen de Baofeng UV-5R te programmeren voor eventuele SHTF scenario's.

 

Ik ga ervan uit dat er meerdere mensen zijn die hierin geïnteresseerd zijn. Wellicht is het een idee om ons "preppers" te organiseren en een bepaalde communicatie-frequentie of kanaal(?) af te spreken voor het geval SHTF daadwerkelijk uitbreekt - gezamenlijk weten we meer, kunnen we meer, hebben we meer resources en staan we sterker, toch?

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Een fijne dag @BABO,

 

Leuk dat je zo enthousiast bent en uitziet zekerheid en bescherming bij ons forum.

Misschien mag ik je uitnodigen om je enthousiasme nog meer te laten uitkomen in deze topic: 

https://forum.preppers.nl/forum/9-voorstelronde/

 

Je ideeën zijn goed om als preppers zo in contact met elkaar te komen bij een eventuele SHTF, daarom is het ook belangrijk dat je elkaar redelijk goed kent, en contact mogelijkheden hebt.

Ook een goede voorbereiding is noodzakelijk spullen er mee om te weten gaan, weten hoe je in bepaalde omstandigheden je zelf weet te redden, ja dat zijn zo een paar dingen die noodzakelijk zijn.

Wij hebben ook een paar walkietalkies die ik nog van vroeger heb maar goed is om die te vervangen naar betere met meer mogelijkheden, en vooral met voldoende  zendkracht, en mogelijkheid om een betere antenne aan te sluiten, zoals jij die hebt aan geschaft.

Een extra antenne op de wagen monteren.

Of een goede antenne aan of op het huis te monteren, met een kantelmast van behoorlijke afmeting zou ook best mooi zijn maar dat begint het toch wel echt professioneel te worden, zover zie ik het op dit moment niet bij ons gaan.

 

Ik hoop veel van je te zien op het forum, houd in gedachten dat vele leden het druk hebben en belangrijke dingen pas later op kan worden gereageerd, maar je hoeft je niet te vervelen er is een behoorlijk wat info op het forum die je fijn kan doorspitten.😃😉

 

Mhg,

@JJ&A

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 9 maanden later...

Beste mede-preppers,

 

Ik ben op zoek naar een walkie talkie-set die geen ongewenste bliepjes geeft.

Heb al even gezocht op internet maar kan het zo gauw niet vinden.

Wellicht verkeerde zoek-termen...

 

Is er hier iemand die zijn of haar licht hierover kan laten schijnen?

 

Mijn dank is groot!

 

Groet, Joep

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 24-3-2022 om 10:18, Joep zei:

Beste mede-preppers,

 

Ik ben op zoek naar een walkie talkie-set die geen ongewenste bliepjes geeft.

Heb al even gezocht op internet maar kan het zo gauw niet vinden.

Wellicht verkeerde zoek-termen...

 

Is er hier iemand die zijn of haar licht hierover kan laten schijnen?

 

Mijn dank is groot!

 

Groet, Joep

 

Die "ongewenste bliepjes" heten "rogerbeep" en zijn bijna altijd wel uit te zetten; al zijn ze best handig als je met mensen communiceert die geen simplex gewend zijn, uitleggen dat ze van de zend knop af moeten blijven tot ze de bliep horen is makkelijker dan ze vragen na te denken ;)

 

Jaren geleden vond ik ze ook gruwelijk irritant, maar inmiddels hebben ze voor mij hun nut wel bewezen en heb ik ze meestal aan staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een veelgemaakte fout is ook om een zo sterk mogelijke radio te willen hebben, daarbij vergetend dat hoe verder het bereik is, hoe meer mensen er mee (kunnen) luisteren.

 

Een belangrijke regel met radiocommunicatie, zeker bij SHTF, is om zo min mogelijk vermogen te gebruiken zodat je elkaar nog net goed kunt verstaan. De rest van de wereld hoeft je niet te horen, sterker nog, liever niet zelfs! 🙂

 

Een andere belangrijke regel bij radio gebruik is om eerst te luisteren of je kanaal vrij is voordat je gaat brullen. Weinig wat zo irritant is als wanneer er tijdens een gesprek opeens iemand doorheen begint te blaten. Zeker bij SHTF heb je geen behoefte aan geruzie op de radio en potentieel dus een groep mensen die even verhaal komt halen.

 

Hou het kort, hoe langer je zendt hoe makkelijker je uit te peilen bent (en dat is voor een geoefend persoon echt niet moeilijk). Noem ook nooit locaties; spreek van te voren code woorden af voor een aantal locaties en gebruik alleen die. Noem ook geen namen. Ga er van uit dat er mensen meeluisteren en dat ze niet het beste met je voor hebben.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 8 maanden later...

 

Tegenwoordig lijkt alles mogelijk, zijn er ook toestellen waar het zendvermogen instelbaar is, dan heb je een extra mogelijkheid van beperken.

Dan heb je in een noodsituatie meer kans om hulp te krijgen.

Uiteraard draadloos om mee te nemen in de rugzak.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

De Baofeng radio's uit China zijn erg populair, maar de levertijd is tegenwoordig behoorlijk lang.

 

Een goed alternatief is de Midland CT590S, zelfde mogelijkheden en per channel in te stellen voor 0.5 of 4 Watt.

Een goede antenne (70cm/2m) is uiteraard altijd belangrijk, bij welke radio dan ook (en voor zenden is het essentieel, anders sloop je je radio). Deze zijn o.a. bij conrad te bestellen en het frequentiebereik (wat standaard erg beperkt is) is eenvoudig aan te passen zodat je bij SHTF eventueel wat buiten de normale frequenties kunt gaan zitten en er minder mensen meeluisteren. (Wel opletten dat je geen militaire frequenties kiest 😜 )

 

De afstand is uiteraard heel erg afhankelijk van de bebouwing en het terrein, maar ik kan met deze radio met gemak de repeater 30 km verderop horen en openen; die staat dan wel op 350m hoogte, maar dat is nou net de bedoeling van repeaters :)

 

Zonder repeater red ik makkelijk enkele kilometers met een standaard antenne, op de PMR frequenties.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...