Ga naar inhoud
GENEGEERD

Wat is de ideale bijl?


koningsjef

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 199
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Gerber Kick Axe :

 

kick-axe.jpg.e641824c16833e33829c2d06ef88cf6d.jpg

 

Leuk ding, hoog wannahave gehalte.....de vraag is altijd hoeveel winst qua ruimte je nou daadwerkelijk boekt ten opzichte van verlies aan kwaliteit van een vaste steel met bijl. Nog los van het feit dat ik zelf nogal hard sla met een bijl en bijna zeker weet dat ik de scharnier punten kapot sla.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk ding, hoog wannahave gehalte.....de vraag is altijd hoeveel winst qua ruimte je nou daadwerkelijk boekt ten opzichte van verlies aan kwaliteit van een vaste steel met bijl. Nog los van het feit dat ik zelf nogal hard sla met een bijl en bijna zeker weet dat ik de scharnier punten kapot sla.

 

Hij is ook niet bedoeld om het tropisch regenwoud mee te vellen ...

Deze is ideaal voor takken, brandhout en het gewone kamp-werk.

 

De snede is derhalve ook recht (en niet afgerond, zoals bij een vel-bijl).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Koop nou gewoon zo'n huis tuin en keuken bijl bij de gamma / praxis voor 6.99 ~ 14,99 Eurootjes. Als je die hebt versleten mag je iets anders kiezen ;)

 

Ik heb ondertussen 2 van die goedkope en gebruik ze vooral in plaats van een snoeischaar voor reeds afgezaagde takken. Als je m ff goed slijpt sla je zijtakken zo weg (lukte me niet met mijn coldsteel machette) daarnaast gebruik ik m ook om bijvoorbeeld iets te merken in de tuin, wilgenteen doorslaan, punt er aan en met de achterkant van de bijl in de grond rammen.

 

1 kop kwam wat los, meteen een spiesje in geslagen, zit nu weer hardstikke vast.

 

Ook gebruik ik deze bijl icm een kleine moker (of een mooi stuk hout) vaak om van niet gekloofd beukenhout (tot +/- 10 cm doorsnee) 's avonds binnen aanmaak houtjes te maken. Blijven splijten tot ze flinter dun zijn (de echte dunnetjes tik ik vaak nog een keer door met mijn elcheapo gelaste rambo mes.). Met een mooie variatie aan maten maak ik de volgend dag mijn vuur weer aan met wat resterende vonken van de dag ervoor.

 

Afgelopen December 2 weken op BOL gezeten en 2 met aansteker uur aangestoken.

 

natuurlijk als ik zoiets zie:

 

http://www.gerbergear.com/Outdoor/Gear/Gator-Combo-Axe-_31-001054

images?q=tbn:ANd9GcRK_IbdTo1yEKIpXJIV32jlKw2W0GO4LbM9tDsHV5NV-W9M7S0L

 

dan vindt ik dat ook wel gaaf. Maar deze weegt toch stiekem ook gewoon 600 Gram. Doe mij dan maar een simpel stuk staal voor 7 euro...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat is de ideale bijl?

Die vraag is alleen te beantwoorden met: Wat ga je er mee doen?

 

We kunnen we van alles typen (kies deze, nee, kies deze!) maar niemand heeft gevraagd wat hij/zij er mee van plan is te gaan doen?

 

Alleen wat kamperen, snoeien of het hele woud van Brazilië naar beneden halen??

 

Dus... Wat ben je van plan te gaan doen met een bijl??

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij het merk Gerber wel altijd even goed opletten dat er géén "Bear Grylls" op staat.

 

Of deel uitmaakt van hun " Zombie Apocalypse Survival Kit " (...)

 

Want dan weet je zeker dat je rotzooi in huis haalt.

 

Ik wil niet bijdehand doen, maar de derde van rechts uit de ZombieApocalypseSurvival is wel een LMFII. Dit is zeker geen rotzooi. Ik heb zelf het kleine broertje hiervan, de Prodigy. Heb hem nu 4 jaar en echt ruig gebruikt. Slechts een paar keer moeten slijpen.

 

Ok, ff weer ontopic. Heb zelf een handbijl van IronSide. Voor het kleinere werk is dit goed te doen. Heb daarnaast met mijn zwager een aantal bomen geveld. Dit gebeurde echter met een kettingzaag. En daarna met een kloofbijl mooie handzame blokken gemaakt voor de openhaard.

 

Let er even op als je een grote hakbijl koopt, deze ook goed bij je postuur, lengt past. Ik ben zelf maar een klein tenger mannetje. Mij moet je geen bijl met een 90cm steel in de handen drukken, dan val ik bij de eerste hak al om.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Let er even op als je een grote hakbijl koopt, deze ook goed bij je postuur, lengt past. Ik ben zelf maar een klein tenger mannetje. Mij moet je geen bijl met een 90cm steel in de handen drukken, dan val ik bij de eerste hak al om.

 

Makkelijke truc: pak de bijl vast aan de kop en met de snijkant van je af gericht, als de steel nog onder je oksel past dan heb je een prima maat. Groter is onveilig en inefficiënt. Enige uitzondering is een kloofbijl.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gebruik prive als op mijn werk een paar verschillende bijlen, en deze zijn allemaal van het merk Gransfor. Ik gebruik de Small forest axe het meest. De grote en het gewicht van deze bijl is goed. Wat ik al veel heb gezien is dat mensen met een te grote en te zware bijl te grote bomen wil omhakken. Ik denk altijd hoe groter een boom is hoe meer werk je er aan hebt om te verwerken.

Een Gransfors die ik afgelopen zomer heb gekocht is de outdoor axe en ondanks dat ie klein en een stuk duurder is vond ik het een heel fijn klein bijltje. Handig om mee te werken en vanwege het formaat ga je gewoon niet te snel te groot.

 

Gamma achtige bijlen zou ik persoonlijk heel ver links laten liggen als je niets anders hebt prima maar als je wilt investeren ga voor een Gransfors. Let wel op hoe de nerf van het hout loopt, of de bijl recht op de steel zit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...
  • 4 maanden later...

Voor de mensen die in de toekomst nog bij dit topic terecht komen voor advies over bijlen wil ik toch even het een en ander toevoegen. Ik zocht nog een kleine handbijl en had na het lezen van de meningen hier zo'n bijltje van een bouwmarkt aangeschaft voor een tientje. Ik had er niet veel van verwacht maar dat het zo erg zou zijn had ik niet gedacht. Het metaal was zo fragiel dat het gewoon niet te slijpen was, telkens als ik er een snijvlak aan sleep, hoe voorzichtig ook, braken er flinters/sliertjes metaal af aan de snede. In plaats van een scherpe snede had je dan werkelijk een plat breukvlak. Verder was de oriëntatie van de houtnerf ten opzichte van het bijlblad bij ieder bijltje in het schap volledig willekeurig, en verschilde de vormen van bijlblad en snede ook aanzienlijk.

 

Dit is het soort bijlen dat gewoon simpelweg kan breken, zeker de fiberglas varianten (zoals van de eerder genoemde fabrikant Gerber, google maar). Een bijl die kan breken is wat mij betreft absoluut onaanvaardbaar voor een prepper. Voor 30-40euro heb je bij de boeren bond een degelijke bijl, het hoeft niet meteen een Gransfors te zijn, hoewel ik zelf inmiddels er van overtuigd ben dat die het geld waard zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zijn veel goede bijlen en veel slechte.

De bijl die ik het meeste en liefst gebruik is een Gransfors Brucks Wildlife Hatchet. Door het relatief rechte snijvlak kan deze in veel gevallen je mes vervangen bij snij-activiteiten zoals bijvoorbeeld feather sticks maken.

 

Een andere die ik vaak gebruik is de Hultafors classic mini hatchet, omdat deze makkelijk plat in de rugzak past (korte steel) en ook geweldig presteert.

 

Thuis heb ik ook grotere bijlen om het zware werk makkelijker te maken, maar ik denk er niet over deze in een rugzak of tas mee te nemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 jaar later...
ik ben een stadsurvivor, ik zou zelf voor een tactical tomahawk gaan.

 

Ik denk dat de kans dat je daarmee een ongeluk veroorzaakt, veel groter is dan de kans dat je er een leven mee redt. Een bijl met een punt in plaats van hamervlak aan de achterkant is heel gevaarlijk in het gebruik.Het is ook niet voor niets dat dergelijke bijlen maar zelden worden gebruikt voor hout hakken. Je kunt daarmee jezelf of iemand die naast je staat levensgevaarlijk verwonden.

 

Je kunt bijvoorbeeld per ongeluk een gat in je schedel of borst slaan of een oog kwijtraken. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren, als je de bijl met kracht terugtrekt als hij klem zit in hout. Of je kunt de punt van de bijl op je voet laten vallen en daardoor ernstig gewond raken, terwijl een ziekenhuis niet bereikbaar is, enzovoort.

 

Bij een houten steel kan ook de steel breken tijdens hakken, waardoor de gevaarlijke scherpe stalen bijlkop er met hoge snelheid af kan vliegen. Stel dat daardoor je levenspartner of je kind verongelukt.

 

Als je in een rampsituatie in een vreemd huis zou moeten overnachten, omdat je anders doodvriest, kun je daarvoor toestemming vragen aan de bewoners, en daarvoor betalen met geld of door het doen van werk als tegenprestatie. Bij een ramp is goede voorbereiding belangrijk, en het is nodig dat mensen elkaar dan helpen, maar dat lukt niet als iedereen zich vooral voorbereid met wapens en wantrouwen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

een bijl steel breekt niet zomaar af dan moet je er toch echt dingen mee doen waar hij niet voor bedoelt is.
Bij langdurig gebruik, is er een reële kans dat de metalen bijlkop van een houten steel afglijdt tijdens het hakken, of dat de houten steel breekt. Dat komt door de vele grote schokken die een bijl te verduren krijgt.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb deze week voor 't eerst met 2 fiskars bijlen hout gekloofd. Een kleine handbijl en een grote bijl. Beide superscherp (sneed een plakje vlees van mijn duim af toen ik langs snijvlak voelde) en ook beide 2x zo licht als vergelijkbare bijlen. Maar wat kloofden deze 2 makkelijk zeg. Na 10 kruiwagens bleken beide nog even scherp te zijn. Toen sneed ik nog steeds makkelijk door een stuk papier. Dus hard staal., lichtgewicht en superscherp en de ideale vorm voor kloven en hakken. Dit zijn de beste bijlen die ik tot nu toe heb gebruikt! Dubbel en dwars de prijs waard.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...