Ga naar inhoud
GENEGEERD

Economische gevolgen SARS-COV2 en COVID-19


Bunkerprepper
 Share

Recommended Posts

@FincaInSpanje heeft al een draadje geopend over de economische gevolgen van SARS-COV-2 en COVID-19 voor China.

Zie https://forum.preppers.nl/topic/14356-economische-gevolgen-corona-virus-productieland-china/

 

In dat draadje gaat het (volgens de titel van dat draadje) vooral over de economische gevolgen voor de productie in China zelf.

Ik wilde dat draadje niet vervuilen met de volgende vraag en heb daarom een apart draadje gestart met de volgende gedachte:

 

Ik denk dat het misschien handig kan zijn om eens in beeld te brengen wat verschillende statistische en economische partijen verwachten qua economische gevolgen voor de rest van de wereld en voor Nederland specifiek.

 

Kunnen we in dit draadje proberen om wat gezaghebbende bronnen te verzamelen om te kijken of er een overall trend/verwachting te vinden is waar al die externe experts het over eens zijn?

 

Wie zou het leuk vinden om concreet mee te zoeken naar informatie, rapporten en voorspellingen over

a) de economische gevolgen van de SARS-COV-2 en COVID-19 voor wereldwijd
b) de economische gevolgen van de SARS-COV-2 en COVID-19 voor Nederland in het bijzonder

 

Oproep: Als het gaat om rapporten in PDF vorm, graag (als het niet teveel werk is) die rapporten als bijlage bijvoegen zodat het bronbestand altijd via dit forum beschikbaar blijft. Als je alleen verwijst naar een PDF bestand op een externe site, dan ben je in de toekomst afhankelijk van die site en dan loop je het risico dat bepaalde bestanden in de toekomst niet meer raadpleegbaar zijn. Ook zijn er gevallen bekend waarin de inhoud van rapporten wordt gewijzigd. Door het opnemen van het rapport als bijlage bij je post voorkom je dat soort problemen.

 • Leuk 3
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

De economische gevolgen laten zich raden.

De helft van China zit thuis opgesloten.

Veel fabrieken krijgen hun onderdelen niet.

Meer dan de helft van alle medicijnen komen uit China.

 

Trump voert een handelsoorlog in zonder effect.

`1 virus legt alles lam.

Link naar reactie
Share on other sites

29 minuten geleden, Peerke zei:

De economische gevolgen laten zich raden.

De helft van China zit thuis opgesloten.

Veel fabrieken krijgen hun onderdelen niet.

Meer dan de helft van alle medicijnen komen uit China.

 

Trump voert een handelsoorlog in zonder effect.

`1 virus legt alles lam.

 

Dank voor je opmerkingen, maar eigenlijk was mijn bedoeling om in dit draadje wat analyses van externe gezaghebbende partijen te verzamelen en te analyseren

Quote

Kunnen we in dit draadje proberen om wat gezaghebbende bronnen te verzamelen om te kijken of er een overall trend/verwachting te vinden is waar al die externe experts het over eens zijn?

 

Je schrijft 2 dingen:

 • fabrieken die hun onderdelen niet krijgen
 • meer dan de helft van de medicijnen komt uit China


Kun je kijken of je bij die uitspraken wat onderzoeken, rapporten of analyses kunt vinden om hier in dit draadje te delen?

 • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Het lijkt er voorlopig op dat telefonie producenten als eerste de gevolgen gaan merken. Hierna zal het onduidelijk zijn wie de volgende producenten zijn die geraakt gaan worden. Met name in de supply chain zal er iemand het gaan voelen, en wie en welke supply chain het gaat worden is voorlopig nog lastig in te schatten. Zie meer info hieronder...

https://news.harvard.edu/gazette/story/2020/02/the-global-economic-impact-of-the-coronavirus-outbreak/

 

 • Leuk 2
Link naar reactie
Share on other sites

@prepass niet enkel in de supply zullen er gevolgen zijn  want minder export geeft minder verbruik van brandstof  waardoor de olie maatschappijen en olielanden  minder inkomsten zullen hebben waardoor zij weer minder kunnen investeren  dus de hele economie krijgt mee te maken en dat wereldwijd 

gr will

 • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Er wordt veel gekeken naar de gevolgen van China als productieland, maar minstens net zo interessant is de impact op consumptie binnen China. Veel van onze westerse multinationals zien met name groei in hun afzet in de groeiende Chinese middenstand.

 

Een aantal voorbeelden van geraakte sectoren

 • Luchtvaart - verwachte daling van 4-5 miljard US$ wereldwijd door travel bans op Chinese reizigers
 • Toerisme - alleen al voor Japan en Thailand een verwachte daling van resp $1.29 en $1.15 miljard
 • Automotive - Covid19 zorgt niet alleen voor niet voor productieproblemen, ongeveer een derde van (alleen al) Duitse auto's wordt in China verkocht

Op basis van onderzoek onder Chinezen zelf, kunnen de volgende sectoren nog klappen verwachten, zowel binnen als buiten China, zowel tijdens als na een eventueel einde van de uitbraak:

 

spacer.png

 

Ik verwacht dezelfde schok voor grotere FMCG's, die na een tijdelijke opleving door het hamsteren, geraakt gaan worden door problemen in de distributie, alsook Media & Entertainment en  Luxury, die beide grote belangen hebben in China, terwijl de bevolking thuis blijft.

 

Als de impact op wereldgezondheid alweer achter ons ligt, zal de impact op de wereldeconomie nog wel even nadreunen is mijn verwachting.

 

 

 • Leuk 5
Link naar reactie
Share on other sites

Korte observatie dat het financieel sense maakt om dit forum te volgen:

https://www.bol.com/nl/p/3m-8833-stofmasker-ffp3-medisch-masker/9200000131437229

Van 8 naar 50€ in een paar weken.

Wie zei ook alweer "The time to buy is when there’s blood in the streets.”?

Oh ja..

http:// https://www.forbes.com/2009/02/23/contrarian-markets-boeing-personal-finance_investopedia.html

"even when the blood is your own.."

Wow.

JD

Link naar reactie
Share on other sites

 • 2 weeks later...

ik denk dat we ons gek laten maken om niks.

 


https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/opmerkelijk/expert-corona-angst-is-veel-erger-dan-corona/ar-BB10W1d3?li=BBoPEwG&ocid=mailsignout

Een Canadese arts, expert op het gebied van infectieziekten, heeft opzien gebaard door te beweren dat corona-angst erger is dan het virus zelf. Hij deed dat in een post op Facebook die intussen al 1,2 miljoen keer is gedeeld. Abdu Sharkawy is als geneeskundige verbonden aan de University of Toronto in Canada.

 

Sharkawy schrijft hoe hij in de krottenwijken van Afrika bloot is gesteld aan hepatitis, Aids, kinkhoest en allerlei andere ziektes, maar dat hij nu pas bang is. Niet voor corona, maar wat het met mensen doet. Om hem heen ziet hij mensen hamsteren alsof het einde der tijden is aangebroken. Dat gedrag maakt andere mensen weer angstig, waardoor een 'spiraal van bangmakerij' is ontstaan.

In Australië gingen dit weekend mensen met elkaar op de vuist vanwege toiletpapier. Dat hamsteren mensen voor het geval het straks niet meer verkrijgbaar is. Waardoor het steeds moeilijker verkrijgbaar is en supermarkten nog maar een pak per persoon verkopen.

Sharkawy maakt zich vrolijk over mensen die met gezichtsmaskers over straat gaan. Het helpt volgens hem helemaal niet, maar het zorgt er wel voor dat de maskers verdwijnen uit ziekenhuizen. Daardoor kunnen professionals de maskers niet meer dragen op momenten dat ze echt nodig zijn. In veel landen is de voorraad helemaal op.

Volgens Sharkawy is het virus alleen gevaarlijk voor ouderen en zwakken. Alle andere mensen moeten zich niet aanstellen en geen overdreven maatregelen nemen.

 

 

 

aangepast door blablabla
.
Link naar reactie
Share on other sites

wat je ook kunt doen je neemt een stuk weiland, zet daar in het midden je tent neer, je stopt je tent vol met voedselvoorraden voor de komende 6 maanden en iedereen die binnen een straal van 10 meter rond om je tent komt schiet je gewoon neer.  dan weet je zeker dat het helemaal goed komt. ik zou voor een gras weiland gaan of zo een waar net mais is ingezaaid, dan zit je straks lekker uit het zicht. ;-))

 

ik zou wel eerst vriendelijk vragen of ze op wille rotten.. voordat je gaat schieten.. maar ja zo ben ik.. maar in case of survival is alles toegestaan.. persoonlijk zou ik ervoor zorgen dat er een kabeltje wordt gelegd zodat ik het laatste nieuws op tv niet hoef te missen.. zou toch wat zijn..

 

aangepast door blablabla
.
Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
 • Nieuwe aanmaken...