Ga naar inhoud
GENEGEERD

Voorjaarsstorm Ciara op komst


Bunkerprepper
 Share

Recommended Posts

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

De voorspellingen zijn redelijk dreigend:

 • Dit is echt een enorme storm. Dit soort weerkaarten zien we zelden tot nooit. Het is echt wel heel bijzonder wat er aankomt 
 • UK weather forecast: Danger to life warnings issued
 • ...zware windstoten voor tot 120 km/uur aan zee, boven land 100 tot 110 km/uur tijdens buien

Zaterdag hebben al tijd ingepland om een aantal voorbereidingen te nemen. Auto's weghalen van de 28 meter hoge populieren en elders parkeren, bouwborden platleggen en verzwaren, buitentafels/stoelen vastzetten, extra stoeptegels op bv zandbakdeksel en compostbak-deksels, poorten en hekken goed sluiten.

 

Er liggen ook 32 zonnepanelen op een bijgebouw met een plat dak, gemonteerd op frames met windschermen en verzwaard conform de gangbare berekeningen. Geen idee welke windbelasting is ingecalculeerd, dus misschien gaan we nog een paar 50x50 betontegels bij op de frames. Just to be sure.

 • Leuk 4
Link naar reactie
Share on other sites

Heb mezelf ook al voorbereid :
 

 • Alles wat weg kan waaien op de grond zetten.
 • Motorzaag ketting geslepen/stokzaag klaar gezet voor eventuele takken die op scherp staan.
 • Hoge laders klaar gezet voor het geval we het dak op moeten.
 • Ratel takel klaar gezet om eventueel bomen weg te krijgen.
 • Regenpak klaar gelegd om misschien even de storm te ervaren buiten ?
 • Tien dakpannen klaar gelegd voor het geval er een paar afwaaien, maar dat betwijfel ik aangezien ik elke pan van een panhaak voorzien heb :p
 • Gopro's aan de laders om eventuele destructie vast te leggen ? 
   

Dus ik denk dat het hier helemaal goed gaat komen, zo even bij scouting nog kijken of er geen bomen op scherp staan bij het gebouw en de gastank.

 • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

16 uur geleden, Greener zei:

Zet je spullen in je tuin goed vast ?

 

Ondanks dat de Duitsers het al een monsterstorm noemen denk ik dat het naast wat omgevallen bomen wel weer over zal waaien.

 

Dat denk ik dus ook.

tegenwoordig is het al snel code rood of geel in Nl.

 

vroeger gingen we lopen als het wat harder waaide.

nu is het code rood.

 

en gaan er wat daken aan? Dan moet er wat gerepareerd worden,

ik durf het bijna niet te zeggen maar mijn dak is wel aan vervanging toe.

 • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

43 minuten geleden, OBL-Rien zei:

@Bunkerprepper Bedankt voor de heads-up... dat is inderdaad een 'biggie'. Zelfs hier bij ons (langs de Duitse grens) wordt behoorlijk wat, en vooral langdurig wind verwacht.

Extra preps zijn er niet nodig, maar ik ga m'n aangekondige bezoek wel even waarschuwen om liever een andere dag uit te zoeken.

 

Bij meteorologische voorspellingen worden er altijd meerdere soorten scenario's doorgerekend waarbij telkens de parameters automatisch iets worden aangepast (wat als de windrichting een paar graden verschuift, wat als de temperatuur toch iets lager/hoger uitvalt enz). Als je al die verschillende uitkomsten van die berekeningen over elkaar heen legt, kun je kijken of er een algemene trend te zien is die in al die berekeningen voorkomt.

 

De doorgerekende meteomodellen gaan voor wat betreft gemiddelde windsnelheid uit van ruim 50 km/per uur voor zondagavond. Op zich is dat nog allemaal te overleven (belangrijker zijn de windstoten, zie 1 tabel later).

afbeelding.png.eed8ec87ddd138ccd85ef7165ba74915.png

Bron: ECMWF/KNMI

 

Op dit moment laten alle doorgerekende meteomodellen voor zondagavond en de nacht van zondag op maandag een serieuze windstoten zien. De gemiddelde hoogste waarde in alle berekeningen komt uit op 110 km/uur. Sommige doorrekeningen laten uitschieters tot 140 km/uur zien.

 

afbeelding.png.d371b4f9a894fc7776e564cfa2129832.png

Bron: ECMWF/KNMI

 

Ook nuttig om te weten: de windrichting zal daarbij met name zuid en zuid-west zijn.

 

afbeelding.png.f7d234132e1ec1bb12618fdd7834860c.png

Bron: ECMWF/KNMI

 

 Vandaag schreef de meteoroloog van dienst van het KNMI (Homan) de volgende uitleg bij de doorrekeningen van de windstoten:

Quote

../..
Belangrijkste aandachtspunt is de kans op (zeer) zware windstoten op met name zondag. Het zwaartepunt ligt op de zondagmiddag en -avond en de kans op zeer zware windstoten uit een zuidwestelijke richting is nog wat verder toegenomen t.o.v. de voorgaande dagen. In de koers en diepte van het laag is de spreiding in de oplossing nu nog maar zeer gering. De kans op zeer zware windstoten van boven de 100 km/uur is in het hele land nagenoeg 100%. De kans op windstoten van meer dan 120 km/uur bedraagt nu ca. 50% en een enkele EPS-leden komen nog steeds met uitschieters van boven de 140 km/uur. De zeer zware windstoten van 100-120 km/uur zullen al optreden in de warme sector, maar de windstoten op het koufront in de avond verdienen extra aandacht. Doordat de jet een vrij grote hoek maakt met de oriëntatie van het grondfront krijgen we te maken met een split-koufront. Dat betekent dat de opbouw bij het koufront potentieel onstabiel wordt waardoor er zich een felle buienlijn kan vormen, mogelijk is er sprake van een LEWP. In de EC-progtemps van vlak voor koufrontpassage zien we in de onderste niveaus zeer veel wind, op 2000 vt staat er bv. 80 kn. Het is derhalve aannemelijk dat de zwaarste windstoten gaan optreden tijdens passage van de buienlijn op het koufront, mogelijk boven de 120 km/uur. Naast de windstoten brengt deze storm ook veel regen met zich mee, cumulatief valt er t/m de nacht naar maandag 15-30 mm. Bovendien is het zondag erg zacht met een maximumtemperatuur van ca. 12°C, die in de avond voor passage van het koufront wordt bereikt. Na passage van het koufront draait de wind naar west en neemt weliswaar af, maar de zware windstoten blijven tot en met dinsdag aanwezig. Pas vanaf woensdag neemt de kans op zware windstoten af wanneer de doorstroomde trekrug passeert.
../..

Bron: https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-meerdaagse

 

Als traktatie voor na de storm, laten de modellen voor maandagavond en de nacht van maandag op dinsdag een verhoogde kans op onweersbuien zien:

afbeelding.png.bdb8c05e52c60b43aaf1197083d44f26.png

Bron: ECMWF/KNMI


 

Bij het Engelse KNMI is mooi de weergave van deze storm Ciara te zien (bewegend beeld op de site, onderstaand alleen een stilstaand beeld):
https://www.met.ie/storm-ciara

 

afbeelding.thumb.png.5c9291e56408e64bca3022bbf018973d.pngspacer.png

Bron: https://www.met.ie/storm-ciara

 

Enige tijd geleden hebben de meteorologische diensten van Engeland, Ierland en Nederland afgesproken om grotere stormen een naam te geven.
Ciari is de naam van de derde grote storm. De conceptnamen voor eventuele volgende stormen liggen ook al vast:
 

afbeelding.thumb.png.3f28a593adaf682db1425cc3ca793986.png

Bron: https://www.met.ie/forecasts/storm-names

 

In Nederland is afgesproken om officiële weeralarmen pas 24 of 12 uur vooraf te geven.

In Ierland en Engeland kunnen weeralarmen ook eerder worden afgegeven als de situatie daar aanleiding toe geeft.

Zo heeft het Engelse KNMI voor Engeland een vooralarm geel en amber afgegeven voor 9 februari:

afbeelding.png.3c3e2df4bcbbfa1d8b8df7ac3c42810d.png

https://www.metoffice.gov.uk/weather/warnings-and-advice/uk-warnings#?date=2020-02-09

en

https://www.metoffice.gov.uk/weather/warnings-and-advice/accessible-uk-warnings#warningCard0

 

 

 • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Rijkswaterstaat verwacht op dit moment naar aanleiding van de storm voor wat het waterbeheer betreft verder geen extreme situaties..

De eigen modellen van RWS voorspellen wel verhoogde waterstand op 10 en 11 februari. Zie als voorbeeld de doorrekening van het model m.b.t. de waterstanden in Scheveningen.

 

 

afbeelding.png.ac5642e168fe073c2fe172bdfac39791.png

Bron: https://waterberichtgeving.rws.nl/water-en-weer/verwachtingen-water/water-en-weerverwachtingen-waternoordzee

 

Op de bovenstaande link kun je voor ieder meetstation de actuele meetgegevens en de doorrekening van de modellen zelf inzien.

 

(Voor nerds als ik heeft RWS de mogelijkheid om data te downloaden van alle meetpunten: https://waterberichtgeving.rws.nl/wbviewer/wtz_viewer.php)

 

Om goed inzicht te hebben in de kracht die golven op de kust hebben, heeft Rijkswaterstaat op allerlei plaatsen gespecialiseerde meetapparatuur staan.

Als voorbeeld:

afbeelding.png.61fce2519366df14e6b1d34fce69b14e.png

 

afbeelding.png.5fe230841103b523ff34d8c63fba3c9e.png

Doel van dergelijke apparatuur is om te zorgen dat precies bekend is wat de hydrologische omstandigheden zijn waar we in Nederland mee te maken kunnen krijgen.

https://waterberichtgeving.rws.nl/water-en-weer/metingen/noordzee/golfspectra

 

Extra tip voor diegenen die URL's sparen van nuttige sites qua dashboards. Aan de hand van de informatie op dit soort dashboards kun je weten of je je zandzakken al moet gaan vullen.?

URLS:

https://waterberichtgeving.rws.nl/water-en-weer/actuele-overzichten-watersystemen/landelijk-overzicht

https://waterberichtgeving.rws.nl/include_files/dynamisch/iwp_extern/IWP-HWS.html

https://waterberichtgeving.rws.nl/include_files/dynamisch/iwp_extern/WMCN_verwachtingen.html

 

afbeelding.thumb.png.d0588a98e972239b4dbbd4f5ed36636b.png

afbeelding.thumb.png.f502bc0fd126bd0fe4578fdfa9fd6cdd.png 

Link naar reactie
Share on other sites

Ik ben inmiddels volledig allergisch voor alle code-kleurtje-regenboog weer gebeurtenissen.

Voor mijn gevoel wordt ieder stormachtig briesje of sneeuwbuitje volledig opgehyped door de media.

Ook deze "storm van de eeuw" plaats ik tot nog toe in de categorie "reguliere januari/februari storm". Of zie ik het verkeerd?

 • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

33 minuten geleden, Invictus zei:

Ik ben inmiddels volledig allergisch voor alle code-kleurtje-regenboog weer gebeurtenissen.

Voor mijn gevoel wordt ieder stormachtig briesje of sneeuwbuitje volledig opgehyped door de media.

Ook deze "storm van de eeuw" plaats ik tot nog toe in de categorie "reguliere januari/februari storm. Of zie ik het verkeerd?

 

Allergie voor regenboogkleuren? Dan hier speciaal voor jou dan een extra kleurige weerkaart (SMILE, knipoog) ?

 

afbeelding.png.9d9620c13039f744f085704367231592.png

 

Nee, zonder gekheid... Uiteraard is het goed om een bepaalde nuchterheid te hebben ten aanzien van weerwaarschuwingen (of eigenlijk: ieder soort waarschuwing).

Aan de andere kant kan het voor sommige mensen wel handig zijn om te weten dat het zondagavond waarschijnlijk gewoon hard gaat waaien.

Mocht je net zondag en maandag je dakpannen willen vervangen of iets anders 'windgevoeligs' gaan doen, dan kun je daar rekening mee houden.

 

 

afbeelding.png.5b5d5565defb53ca1261d3c5b85ed201.png


Let op: bovenstaande grafiek is voor regio west (Nederland).

Zelf grafiekjes ophalen voor andere regios: https://www.weerplaza.nl/15daagse/?type=both&r=west en kies bovenin een andere regio of klik 'expert' aan om onder nog meer kleurtjes bedolven te worden. ?

 

Weeralarm drempelwaarden

Rondom het afkondigen van een weeralarm zijn voor code geel en code oranje de volgende drempelwaardes afgesproken:

afbeelding.png.897581c318958504ee4b3b6b94ea633f.png

Bron: https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/knmi-waarschuwingen

 

afbeelding.thumb.png.af23f3be4718dc3f12bf1aea1ded6d8a.pngspacer.png

 

Bron: https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/knmi-waarschuwingen

 

In principe zul je dus alleen met een code-geel of code-oranje waarschuwing worden geconfronteerd als er sprake is van overschrijding van deze drempelwaarden. Ook voor code rood zijn drempelwaarden afgesproken, maar bij een code rood situatie wordt de beslissing om op te schalen door het weerimpactteam genomen in overleg met diverse betrokken partijen:

Quote

Het KNMI voert bij opschaling naar code oranje of rood overleg met het weerimpactteam. In dit team zitten de Departementale Coördinatiecentra (DCC), het Nationaal Crisiscentrum (NCC), het Verkeerscentrum Nederland (VCNL), politie en brandweer (LOCC) en Prorail. Zij hebben de kennis van de gevolgen van het weer op de weg, op het spoor en op het water. Ook hebben zij een landelijke overzicht van geplande evenementen. Dit team voert na uitgifte van code oranje, of eerder als daar aanleiding toe is, een impactanalyse uit met als basis de weersverwachting van het KNMI. Deze analyse van de mogelijke impact van het weer op de maatschappij, leidt tot een advies, op basis waarvan het KNMI een besluit neemt over de uitgifte van code rood.

Bron: KNMI

 

Niet om jou te irriteren, maar om toch compleet te zijn, volgen hier de waarschuwingsteksten die in 2015 gestandaardiseerd zijn afgesproken:

 

afbeelding.thumb.png.611b42fa78aca090f8f99143b7b8bf4c.png

 

afbeelding.thumb.png.f7c95b0907579e35434e4c697e213c6b.png

 

afbeelding.thumb.png.049c3f3d7f30c5da33ed19dd74c64a94.png

 

afbeelding.thumb.png.21f9f707c29bc075f820f1e1600b65c1.png

 

afbeelding.thumb.png.5fd0edf988094978907c8e1e07b2fd1b.png

 

afbeelding.thumb.png.626ee9f07542b4b0fc815bc690c8650a.png

 

 

 

 

 • Leuk 2
Link naar reactie
Share on other sites

2 uur geleden, Invictus zei:

Ik ben inmiddels volledig allergisch voor alle code-kleurtje-regenboog weer gebeurtenissen.

Voor mijn gevoel wordt ieder stormachtig briesje of sneeuwbuitje volledig opgehyped door de media.

Ook deze "storm van de eeuw" plaats ik tot nog toe in de categorie "reguliere januari/februari storm". Of zie ik het verkeerd?

 

Overigens deel ik professioneel gezien die code-kleurtjes-regenboog allergie, maar om een andere reden.

Op zich vind ik het werken met een kleurensystematiek nuttig en het is vanuit het oogpunt van perceptie handig om aan te sluiten bij een groen-oranje-rood systematiek, simpelweg omdat iedereen die kleuren direct snapt.

 

De reden dat ik als professional (die met dit soort systemen moet werken of die systemen moet beoordelen of monitoren) kritiek heb op het systeem, is omdat blijkt dat organisaties zelf niet consequent met dergelijke systemen omgaan.

 

Neem nu de situatie van zondag. Alle modellen voorspellen een serieuze windkracht en we krijgen in de nacht van zondag op maandag te maken met windstoten van 100 tot 120 km/uur en gedurende de maandag houden we zware windstoten van 75 tot 90 km/uur.

 

Als ik kijk naar de afgesproken systematiek, dan hebben we zondag dus minimaal een code oranje,

 

Mensen die vandaag de site van het KNMI aanklikten en naar 'zondag' navigeerden zagen dit:

afbeelding.png.391f3dcd337a7f0edf0158939bd98572.png

Bron: https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/utrecht

 

Ergo: geen code geel, geen code oranje. Ik zie duidelijk een GROEN Nederland (niks aan de hand).

Maar in de tekst... DAAR schrijven we nu wel in de kop 'Vanaf het einde van zondagochtend zware windstoten' en in de platte tekst:

Quote

In de tweede helft van de middag neemt de wind verder toe en is er kans op zeer zware windstoten van 100-120 km/u. Dit gebeurt in het noordwesten in de tweede helft van zondagmiddag, in het westen en zuidwesten in de eerste helft van zondagavond en de rest van het land volgt daarna.

 

Dat vind ik dus niet consequent, helemaal niet omdat pal onder die graphic nadrukkelijk dit staat:

 

afbeelding.png.2a9f935326762141ced82c5204766eca.png

 

 

 

Gelukkig is nu (17.15 uur) alsnog besloten om nu die code geel ook zichtbaar te maken qua kleur.

Let op: de tekst is nog steeds hetzelfde.

 

(Ik klaag daar beroepsmatig nu bijvoorbeeld al de hele middag over tegen iedereen die ik spreek. Ik weet niet of de collega's bij het KNMI nu 'zelfstandig' tot dit besluit zijn gekomen, maar ik sluit niet uit dat iedereen die ik vanmiddag gesproken nu kennelijk de weerkamer van het KNMI heeft gebeld om te vragen of het veranderd kan worden zodat ik stop met zeuren ?)

afbeelding.png.c6541aba645d315696b8892d8dc65df4.png

 

 

 

 

Ik ben van mening dat de tekst en kleuren altijd met elkaar synchroon moeten lopen.

Je kunt niet tekstmatig een code geel situatie beschrijven, en vervolgens in de graphic een groen Nederland laten zien.

 

Affin... Er zal nog wel wat water door de zee gaan (letterlijk en figuurlijk) voordat dit soort dingen automatisch synchroon gaan lopen...

 

 

 

 • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

En daar is de code oranje!

 

 

 

image.thumb.png.2374dfc12cf29d9791aed1550d4c45bf.png

 

image.png.c439fc5335e57b94e8255851a24b18d3.png

image.png.299a0e8971e8828a67160208f5c38bfd.png

 

image.png.1bc9bb8d32cac3ae852592cfda70d887.png

 

Allerlei evenementen en wedstrijden worden afgelast.

https://www.ad.nl/binnenland/knmi-code-oranje-voor-monsterstorm-duels-eredivisie-mogelijk-afgelast~a96decb9/

 

De NS heeft er vertrouwen in dat ze kunnen blijven rijden. 

Ik durf te wedden dat ergens wel een boom of afgewaaide tak in de hoogspanningsleiding terechtkomt, of dat ergens materiaal tussen één of andere wisselsteller blijft zitten! ?

Kennelijk denk ProRail dat ook, want die heeft voor morgen op bepaalde trajecten wat treinen uit de dienstregeling gehaald om meer 'lucht' in de dienstregeling te krijgen om op eventuele problemen te kunnen reageren. Ook worden op diverse strategische plaatsen locomotieven op standby gezet om eventueel gestrande treinen weg te kunnen slepen (dat zijn dan diesellocs die geen last hebben van problemen met de bovenleiding). Als extraatje houdt ProRail links en rechts wat storingsteams achter de hand. 

https://nos.nl/artikel/2322104-morgen-code-oranje-vanwege-storm-ciara-treinen-blijven-rijden.html

 

 • Leuk 2
Link naar reactie
Share on other sites

Voetbal

De KNVB heeft uit voorzorg alle wedstrijden afgelast. 

 

Schiphol

KLM heeft uit voorzorg morgen veertig Europese vluchten geschrapt. Het gaat om twintig inkomende en twintig uitgaande vluchten op Schiphol. Mensen die morgen, maandag of dinsdag met KLM vliegen via Schiphol, kunnen hun reis uitstellen tot uiterlijk 18 februari zonder extra te hoeven betalen.

 

Terschelling

De rederij die de overtochten naar Terschelling verzorgt, houdt morgen alle veerboten aan de kade.

 

Kaartje van Weerplaza 

image.thumb.png.20636eeb6eac30463752f9747617024b.png

 

Hoe mooi kan je achternaam bij het beroep van meteoroloog passen als je Diana Woei heet en bij Weerplaza werkt? ?

Quote

"De weerkaarten laten zien dat de windvlagen ons behoorlijk parten kunnen gaan spelen morgen", zegt Diana Woei van Weerplaza.

Bron: https://nos.nl/artikel/2322104-morgen-code-oranje-vanwege-storm-ciara-klm-schrapt-40-vluchten.html

 

 • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

53 minuten geleden, CMFC1988 zei:

 

Zo kan je de straalstromen volgen en een schatting maken wat het weer gaat worden.

 

Ik zie dat je via een klik op het menu linksonder nog allerlei andere nuttige informatie kunt afbeelden.

Vanuit professioneel oogpunt heb ik wel één kritische noot t.a.v. de bronnen die gebruikt worden om deze kaarten te genereren. 

Ik zie dat dat alle bronnen US based zijn (NCEP, US National Weather Service en GFS). 
Nu wordt GFS ook als extra model in Europa gebruikt, maar het GFS model wordt relatief minder gebruikt in Europa. 
Voor uitleg over GFS zie: https://www.ncdc.noaa.gov/data-access/model-data/model-datasets/global-forcast-system-gfs

 

Voor meteorologische voorspellingen in Europa wordt doorgaans gekeken naar de modellen zoals die door de ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) in omloop worden gebracht. 

Op de site van van het ECMWF kun je diverse nuttige kaarten raadplegen zonder dat je in hoeft te loggen: https://www.ecmwf.int/

Als je een account aanmaakt, dan kun je ook alle andere detailkaarten inzien. 

 

Ergo: US based modellen en GFS zijn leuk, doorgaans zijn de modellen van het ECMWF net iets meer toegesneden op de Europese situatie.  


PS 1: Met name als het gaat om het tijdig voorzien van situaties die een risico voor Europese landen kunnen opleveren is het ECMWF ook net iets alerter dan de US Weather Service. Dit is uiteraard volledig te begrijpen. Het ECMWF zal op haar beurt ook geen zaken in de VS voorspellen. ?

 

PS 2: Het leuke regenboogplaatje waarmee ik @Invictus plaagde was overigens wel een GFS plaatje van het Duitse KNMI (bron: https://www.wetterzentrale.de/en/topkarten.php?model=ecm&lid=OP

 • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Als je zelf wilt kunnen zien wat de maximale windstoten zijn die vandaag behaald werden, dan kun je op de onderstaande link klikken:

https://oud.weerplaza.nl/gdata/10min/GMT_FXFX_latest.png

Het plaatje wordt ongeveer ieder kwartier ververst en geeft de maximale windstoten aan die vandaag gemeten werden (als ergens bijvoorbeeld 130 km/uur behaald werd, dan blijft die 130 km/uur dus voor de rest van de dag staan... het is een soort scorebordplaatje ?.

 

Als voorbeeld het plaatje van 18.00 uur:
 

image.png.cbc35b980811f568bf0040fbe7306ae3.png

Op dit moment hebben de Waddeneilanden 129 km/uur voor de kiezen gekregen als maximum windstoten. 

 

Wil je in plaats daarvan zien wat de actuele windstoten zijn die worden gemeten, klik dan hier: https://oud.weerplaza.nl/gdata/10min/GMT_FXFF_latest.png

Je kunt uiteraard de beide links zoveel verversen als je wilt door op F5 te drukken (of de refreshbutton uit je browser te gebruiken) als het plaatje eenmaal geladen is. 

 

Als voorbeeld:

 image.png.a3a2dcfda7586d76ee00a85257e7e127.png

 

De NS rijdt voorlopig nog relatief gewoon door.

De boom die ik voorspelde, viel vanmiddag op het spoortraject tussen Eindhoven en Helmond. Daar is een trein tegen een omgewaaide boom op het spoor gereden. Niemand raakte gewond, maar de schade aan de trein is volgens ProRail aanzienlijk. Het treinverkeer ligt op dat traject ligt stil.

 

De Duitse spoorwegen zijn voorzichtiger. Zij halen vanavond alle intercitytreinen binnen en laten de treinen rond 20.00 uur stoppen op de grotere stations waar die treinen rond 20.00 uur zijn. De treinen zullen dan waarschijnlijk (net als de reizigers die daardoor stranden) moeten overnachten. Reizigers wordt aangeraden om dan een hotel of pension te zoeken. 

 

Het meetstation op het L9 platform in de Noordzee staat stevig op zijn grondvesten te schudden. Daar is score bijna 30 meter per seconde geweest.

image.png.ed4afa119564794fef49c3ad5c50f271.png

image.png.5d1d77f1a7b4638f1bf6931661c93b15.png

Zelf actuele meetgegevens bekijken kan via https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/wind/

 

Na middernacht, ca. 00.30 sluit de Hollandsche IJsselkering vanwege de hoge waterstanden/springtij. De torens zijn dan rood verlicht, zodat mensen in de omgeving weten dat er sprake is van hoogwater. 

 

Succes allemaal bij het uitzingen van de storm!

 

 • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Gast
Je kunt niet (meer) reageren in dit topic.
 Share

×
×
 • Nieuwe aanmaken...