Ga naar inhoud
GENEGEERD

Corona virus in NL, wat doe jij?


FincaInSpanje
 Share

Recommended Posts

1. Wat ga jij doen wanneer het ook in Europa massaal uitbreekt en met name in of richting NL verspreid.

 

Sluit je jezelf een paar weken af van de buitenwereld met je gezin en ga je van je preps leven?

 

BIL of ga je naar je BOL?

 

Zeg je laat maar komen, ik ben gezond dus overleef een dergelijke griep wel?

 

Anders?

 

2. Tref je naast je reguliere preps andere extra maatregelen?

 

Denk aan hygiëne,  medisch, voorraad, brandstof, gear etc.

 

3. Wanneer is voor jou het dat je actief je plannen in werking gaat stellen?

 

Wacht je het momentum af, vaar je op de overheid, RIVM, beslis je snel en ben je weg etc.

 

4. De Spaanse griep was een sluipmoordenaar omdat we toen vergeleken met nu weinig reisden, vliegtuigen, auto's, OV ect. Nu kan het snel gaan. Hoelang denk je dat een dergelijke pandemie kan gaan duren?

 

 

 

 • Leuk 2
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Ik zal aftrappen. We zijn verhoogd paraat maar nog wat afwachtend of het de EU of in NL echt op grote schaal gaat uitbreken. We verkeren in redelijke gezondheid dus een besmetting zouden we moeten kunnen overleven. 

 

Mocht de pleuris uitbreken gaan we naar de BOL, dat wel. Gewoonweg omdat we meer ruimte hebben, het minder dicht bevolkt is en een beter klimaat. Medische standaard is gelijk of beter dan in NL.

 

De voorraden zijn zoals ze zijn, alleen houdt ik mijn diesel voorraad op 1000 liter.

 

We trekken ons eigen plan op basis van het nieuws dus wachten niet op de overheid of andere instellingen.

 

Mocht de griep massaal uitbreken dan gaan we uit van 15 tot 25 weken duur.

 • Leuk 3
Link naar reactie
Share on other sites

BIL, hier blijven zolang het kan, uitwijkplaats voor fam. +

Veel materiaal gekocht om eventuele zieken dan te verplegen, zoals mondkapjes, med.handschoenen, wegwerpoveralls, veiligheidsbril. Plan gemaakt, wat, waar. Medicatie voor zieken gekocht, en voedselpreps. Bleekwater had ik nog heel veel.

Ja, wanneer in werking ? Denk, op gevoel, verspreiding gaat snel nu. Maandag naar Rotterdam, maar hotel gecanceld, wie weet wie er in dat bed gelegen heeft .... ga kind helpen met verhuizing, dus kan niet thuisblijven.

Zij werkt in een hotel......al veel keer gezegt, dat ze veel moet handen wassen enz...   

Verder veel mensen gewaarschuwd, koop dit, doe dat, maar of ze het doen ?

Wordt trouwens wel serieuzer genomen, mensen zijn bang, dus dan vinden ze preppen toch ietsjes minder gek.

Denk dat dit hele circus nog wel lang gaat duren.......

Op Netflix serie over pandemie, dat is 1 groot juichcircus voor vaccinatie, pure propaganda, vraag me af, wat daar dan weer achter zit.......TEOTWAKI is in ieder geval gaande, na deze pandemie zal het anders zijn, maar hoe ??

Hou je veilig.

 • Leuk 2
Link naar reactie
Share on other sites

 • Admin

Als zoiets overal heerst, dan denk ik dat ik binnen het veiligst ben.

Dus wel net wat extra's weer voor mijn voorraad bijgehaald. Mocht er sprake zijn van quarantaine achtige omstandigheden (of geen bevoorrading supermarkten) denk ik dat ik genoeg in huis heb om minimaal wel een half jaar te kunnen overleven.

 • Leuk 4
Link naar reactie
Share on other sites

Ook hier, hoge paraatheid .

man en kind ga steeds met openbaar vervoer. Als het meer besmetting zijn binnen Europa/ Nederland . Dan hoop ik mijn zeer koppige maar zeer geliefde man te overtuigen thuis te blijven. Kind van school houden is geen probleem. Welke tieners will dat niet.

mijn oudste heeft net een vriend gister opgehaald uit schipol. Jongen kom uit NZ, via Sidney, HK en Dubai hier geland. Pandemie zijn momenten waarop onze internationale lijf stijl zich tegen ons keer.

we kunnen hier thuis een lockdown inzetten als wij het nodig achten. Ook genoeg masker, veiligheid brillen, chloor,zeep en dergelijke 

nu nog even na de Sligro.

 • Leuk 3
Link naar reactie
Share on other sites

Een beetje prepper heeft natuurlijk al lang het spul voor een Bug-in in huis. Ook voor hygiënische maatregelen, dus de zeep, mondkapjes en handschoenen, waarschijnlijk al complete overals om zelfs slachtoffers te kunnen begraven (als het echt uit de klauwen loopt). Als je nu als een malle achter mondkapjes aan moet, doe je iets niet goed en betaal je de hoofdprijs. Mondkapjes worden straks, als dit virus op zijn retour is plots heel goedkoop.

 • Leuk 2
Link naar reactie
Share on other sites

In de praktijk is het vrijwel onmogelijk om je goed te isoleren van de samenleving. Tenzij je geen sociaal leven hebt, geen verplichtingen, geen werk, geen medische afspraken en geen school, kom je in aanraking met anderen. Zolang er dus geen officiële lockdown is, zal alles gewoon doordraaien, ook voor ons.

Qua preps, fase 1 (dus nu)

 • desinfecterende zeep, zowel thuis als op kantoor (vanaf volgende week)
 • fysieke contacten vermijden (hugs/handen geven); volgende week ook instructies geven aan collega's het handen geven te mijden
 • handen uitsluitend drogen met wegwerp tissues (alleen op kantoor)
 • uitgaan limiteren (geen bioscoop/sport/muziek evenementen, beperkt buiten de deur eten)
 • beperken van reizen, zowel auto als OV
 • instructies voor gebruik leren/latex handschoenen en ffp3 maskers (alleen thuis)
 • medische spullen, voorraad, brandstof, gear, etc zijn op orde voor 6-12 maanden

Als het pandemisch wordt en er worden quarantaine maatregelen opgelegd (of toegestaan) wordt het een bug-in. Een lockdown in de Nederlandse steden zal niet snel gebeuren volgens het Outbreak Management Team van het RIVM. Qua voorzieningen en locatie zitten we best okay. De kans is groot dat er binnen een half jaar een vaccin ontwikkeld is. Ook zal er dan meer bekend zijn over het ziekteverloop en de mortaliteit wat ongetwijfeld leidt tot nieuwe inzichten en keuzes.

 • Leuk 6
Link naar reactie
Share on other sites

Wij blijven gewoon thuis en gaan niet meer de grens over naar Nederland ? .

Maar goed als het in Nederland is zal het ook in Vlaanderen zijn of komen.

Bug in dat staat vast en de poort op slot. Ook mijn vrouw blijf dan thuis van het werk.

Mond maskers voldoende in voorraad. Ook ontsmettingsmiddel. 

Prik gehad tegen griep en longontsteking maar die zullen niet helpen.

Maar baat het niet schaadt het niet.

 • Leuk 4
Link naar reactie
Share on other sites

Wij leven niet in angst want angst is een slechte raadgever, maar zien de bui wel hangen en waar we kunnen nemen we wel hier een daar maatregelen.

Boodschappen doen in plaatsjes op het platte land, (waar geen Chinees restaurant zit) misschien iets minder kans op besmetting.

Op de broodafdeling van de Aldi heb je plastiek handschoentjes die zijn makkelijk aan te trekken te bescherming om spullen te pakken en betalen, maar hoe doe je het dan weer thuis? dus preppen blijft de aanrader.

 

(((Wij hebben ook gereageerd op een andere woning in een andere provincie (en staan nummer 1), maar hinken ook op het idee om te vertrekken uit ons dicht bevolkte Nederland (Europa) maar waar naar toe?

 • Leuk 3
Link naar reactie
Share on other sites

@F150 Dat is een kwestie van eigen keuzes maken, maar er is gelukkig nog geen enkele reden voor een bug-in. Ook niet als er straks wel een paar honderd bekende gevallen in Nederland zijn, dan schakel je uiteraard wel over op de bekende hygiëne en mondkapjes maatregelen als je naar de supermarkt moet. Maar het als 't puntje bij het paaltje komt, moet je toch kiezen, blijf ik thuis vrienden uitnodigen, blijf ik naar m'n werk gaan en niet hoog noodzakelijke medische afspraken maken. Een keertje naar de kapper, sneuvelt als eerste lijkt mij.

 • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Laat je niet voor de gek houden de goedkope mondkapjes bieden geen goede bescherming tegen de Caronavirus zelf deze prof kapjes niet:

 

In het geval van Coronavirus worden FFP2 of FFP3 maskers gebruikt, bij voorkeur zonder ademhalingsventiel.

Verschillen mondmaskers:

Er zijn dus belangrijke verschillen tussen een chirurgisch masker (bijv. Type II) en een ademhalingsbeschermingsmasker (bijv FFP2).

Een chirurgisch masker, veelal 3-laags Type II, houdt vloeistofspatten tegen, maar geen kleine deeltjes, zoals virussen, bacteriën en fijne stofdeeltjes.

Indien de gebruiker beschermd wil zijn tegen risico’s van buiten, bijv.

 

Dit vind ik weer vaag!!!

de FFP3-masker word niet geadviseerd.

in het geval van het Corona virus, dan wordt een ademhalingsbeschermingsmasker (FFP-masker) aanbevolen want die houdt die deeltjes wel tegen. Het beschermt de gebruiker bijvoorbeeld voor besmetting bij een hoestende patiënt met een infectieziekte. Het beschermt ook tegen het inhaleren van kleine deeltjes tijdens een handeling bij een patiënt die aerosolen veroorzaakt, zoals een bronchoscopie.

Daarnaast sluit het chirurgisch masker niet goed aan op het gezicht waardoor ongefilterde lucht langs de randen ingeademd en uitgeademd wordt. Een FFP masker sluit beter af rondom kin en bovenlangs de neus en langs de zijkanten van het gezicht.

https://www.medicamarkt.nl/blogs/blogs/corona-virus-en-mondmaskers/

 

De ketting is zo sterk als de zwakste schakel.

Alleen een totale bescherming en de heel nauwkeurige chemische reiniging in een daar voor gespecialiseerd cabine er na kan afdoende zijn,

een andere optie is er niet, ja je kan je zelf voor de gek houden maar daar heb je niets aan.

 

Stel je gebruikt het beste van het beste maar zonder pak, dan kan je de virus nog in je kleding, huid, gezicht en haren, dan ga je je zelf toch nog besmetten, houd daar rekening mee als je je en gezin familie wilt beschermen.

 

Als je toch boodschappen moet doen in een gebied waar mogelijk de uitbraak is, dan word het heeeeel moeilijk besmetting te voorkomen, of wel onmogelijk.

Buiten lopen in te totale bescherming, dat is goed, maar in de winkel moet je spullen pakken die mogelijk besmet zijn dan de grootste besmetting mogelijkheid bij de kassa's de bediende heeft beslist de virus besmetting in de handen door de producten aanraking en GELD wat door vele handen is gegaan.

 

BESMETTING NUMMER ÉÉN

Oké dan doe je het geld terug in je portemonnee BESMET.

En je handschoenen zijn BESMET.

Dan doe je de boodschappen in je tas BESMET.

Dan kom je thuis en doe de deur open met je sleutel, TWEE BESMETTINGEN.

Je doet de deur open, BESMET.

De boodschappentas op het aanrecht, BESMET.

Je doet de boodschappen op zijn plaats, BESMET.

 

Waar doe je de bescherming uit, de ruimten waar je bent geweest, BESMET.

NU MOET JE JE ZELF NOG HELEMAAL ONTSMETTEN, EN ALLES WAT JE HEBT AAN GERAAKT, OOK DE VOER, OOK DE LUCHT IS, besmet.

 

Wat is de enige oplossing een beste voorraad, en een top bescherming in je huis, met totale lucht filtering met overdruk en luchtsluis (ontsmetting ruimte) in je huis.

 

Alleen wat een probleem blijft is de besmette boodschappen, hoe in vredesnaam moet je dat ontsmetten,

dat word een heel ingewikkeld proces.

Je kan waarschijnlijk niet alles invriezen en hopen dat de besmetting dood is gevroren, al hoewel ik het wel als de beste mogelijkheid zie.

 

 • Leuk 2
Link naar reactie
Share on other sites

9 minuten geleden, JJ&A zei:

Alleen wat een probleem blijft is de besmette boodschappen, hoe in vredesnaam moet je dat ontsmetten

 

UV licht + tijd.

 

Na 48 uur is het virus onschadelijk, misschien wil je er nog 24 uur bij doen voor alle zekerheid.

Met UV licht er bij veel sneller. Ik heb nog geen getallen gevonden, maar meer UV is beter ?

 • Leuk 3
Link naar reactie
Share on other sites

kleine update over dit Corona virus  ,  het was al bekend dat mannen het meer kregen dan  vrouwen , met name oudere mannen en ze zijn er nu achter 

over wat dit veroorzaakt , het gaat om  blijkbaar om een cel , de ACE2  cel mannen hebben er meer dan vrouwen en dit Corona virus hecht zich daaraan .

 ik ben niet medisch onderricht maar anderen hier misschien wel  dus vandaar dat ik het hier plaats 

gr will

 

 • Leuk 3
Link naar reactie
Share on other sites

9 minuten geleden, Wafels zei:

kleine update over dit Corona virus  ,  het was al bekend dat mannen het meer kregen dan  vrouwen , met name oudere mannen en ze zijn er nu achter 

over wat dit veroorzaakt , het gaat om  blijkbaar om een cel , de ACE2  cel mannen hebben er meer dan vrouwen en dit Corona virus hecht zich daaraan .

 ik ben niet medisch onderricht maar anderen hier misschien wel  dus vandaar dat ik het hier plaats 

gr will

 


Aparte materie. 
Ik ben misschien raar maar ik vraag mij direct af of het slikken van hormonen de ACe2 cellen zou doen verminderen.

Heb ik weer wat om uit te zoeken vanavond.

 

(Al sterf ik liever als vent dan met borsten te blijven leven ?)

 • Leuk 4
Link naar reactie
Share on other sites

Ik heb de gewoonte om vaak de handen te wassen maar mbt het corona virus heb ik van 3M een stuk of 40 FFP3 mondkapjes.

FFP1 kan ik ook makkelijk aankomen maar als ik me niet vergis is FFP3 de betere vd 2?

daarnaast mijden wij zo goed en kwaad als het kan mensenmassa's

 

beter iets dan niets moeten we maar denken

aangepast door Hermanusb
 • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

3 uur geleden, Hermanusb zei:

Ik heb de gewoonte om vaak de handen te wassen maar mbt het corona virus heb ik van 3M een stuk of 40 FFP3 mondkapjes.

FFP1 kan ik ook makkelijk aankomen maar als ik me niet vergis is FFP3 de betere vd 2?

daarnaast mijden wij zo goed en kwaad als het kan mensenmassa's

 

beter iets dan niets moeten we maar denken

 

Misschien is het 8-pagina overzicht van Drager (fabrikant van adembeschermingsapparatuur) handig om als referentie te gebruiken, zie de bijlage bij deze post.

 

Tip: print deze 8 pagina's uit en stop die in je standaarduitrusting. Als je hoort dat er een bepaald soort probleem is met een een bepaalde stof die vrijgekomen is in de lucht, dan weet je in ieder geval welke van je filters je op je gasmasker moet schroeven (als je een gasmasker met losse individuele filters voor iedere situatie hebt natuurlijk.... ?)

 

Jouw vraag of een FFP3 beter is dan een FFP1

@Simurgh heeft al het nodige geschreven over het verschil in filterkwaliteit tussen FFP1/FFP2/FFP3. 

 

Er is ook nog een andere soort term die in dit verband extreem nuttig is om te weten: de nominale beschermingsfactor

Een FFP3 filter (mits die voldoet aan de juiste normen ?) geeft een nominale beschermingsfactor van 50 (ten opzichte van een nominale beschermingsfactor van 4 voor een FFP 1 filter).

Doordat een FFP3 filter meer filtert, zal je met een FFP3 filter op doorgaans wel meer energie moeten steken in het proces van ademhalen.

Vanwege de hogere beschermingsfactor van een FFP3 filter t.o.v. ene FFP1 filter, is dat doorgaans wel de moeite waard.

 

 

image.png.f3a9b2bb48873d3fc7514a3028aed3cb.png

 

Je kunt uitrekenen welke beschermingsklasse je nodig hebt in een specifieke situatie door te kijken naar a) de vervuilende stof/besmetting, b) de concentratie op de plek waar je bent, en c) de blootstellingsgrens (in vakjargon OEL, Occupational Exposure Limit genoemd). 


Als voorbeeld

image.png.be97a4603470d8e31dcd738e65674d28.png

 

De uitkomst van het bovenstaande voorbeeld is dat voor het werken op deze plek een beschermingsfactor van 30 nodig is. Het beschermingsmiddel dat je gaat dragen moet voor deze specifieke vorm van vervuilde stof/besmetting dus minimaal een beschermingsfactor van 30 hebben. 

 

Om te bepalen of adembescherming bij een bepaalde concentratie van een vervuilende stof nog te gebruiken is, wordt gekeken naar de volgende formule:

Maximaal toegestane concentratie = de nominale beschermingsfactor x de blootstellingsgrens (OEL)

 

Als voorbeeld hier een berekening van het werken in een omgeving met chloorgas:

 

image.png.c3c7c3e11711a20be0fb28b3d8786f7c.png

 

In dit voorbeeld: als de concentratie chloor/chloorgas die in een ruimte aanwezig groter is dan 1000 ppm, dan kun je in die ruimte niet werken (ook niet met een filter). Uiteraard heb je voor alle soorten gassen meetapparatuur om te bepalen wat de concentratie in een ruimte is. 

 

Uiteraard is het wel mogelijk om in een ruimte te werken waar concentraties van stoffen te hoog zijn als je gebruik maakt van ademlucht (persluchtflessen), maar dat is weer een hoofdstuk apart.

 

Maximale bescherming voor virussen a la nieuw corona virus

Een maximale bescherming tegen externe airborn virussen bereik je met een TM3P volgelaatsmasker met een reinigend filter onder druk (nominale beschermingsfactor 2000). 

Voor de meesten onder ons zal dat veel te exotisch zijn. Anders gezegd: als je met een TM3P volgelaatsmasker en bijbehorende gear rondloopt, wees dan niet verbaasd als mensen denken dat je bij een meetploeg van de brandweer hoort die giftige stoffen meet ?.

 

Voor de meesten zal een FFP3 filter de keuze zijn van het soort masker dat mensen dagelijks in hun EDC bij zich zullen hebben om in noodgevallen te kunnen gebruiken, maar dit masker beschermt dus NIET tegen het inademen van het nieuwe corona virus. Wel zorgt het dragen van een masker (van welke smaak dan ook) ervoor dat je eraan herinnerd wordt om niet met je handen je gezicht aan te raken. Op die manier helpt het dragen van een masker (ieder masker) dus via een omweg wel als hulpje om minder risico op besmetting te lopen.  

 

Let op: de meeste FFPx (1/2/3) maskers die je koopt, zijn niet herbruikbaar. Je kunt deze maskers herkennen door de toevoeging NR (Non-Reusable) achter de naam. Een FFP1 NR masker is dus een FFP1 masker dat niet herbruikbaar is. 

Er wordt van uitgegaan dat je het masker na gebruik weggooit en de volgende keer een nieuw masker gebruikt. Hoe lang je een masker kunt gebruiken hangt uiteraard af van de mate van vervuiling/noodzakelijke filtering. 

Als je een masker hergebruikt, loop je het risico dat je met je handen de buitenzijde van het masker aanraakt, waardoor je toch weer in aanraking kunt komen met de vervuilende stof.

 

Tip: Als je FFP maskers koopt, controleer dan of er een CE markering op staat met een 4 cijferig nummer. Het 4 cijferige nummer bij de CE markering betekent dat het masker getest is volgens de europese richtlijn voor persoonlijke beschermingsmiddelen 89/686/EEG / EN149:2001+A1:2009 en uit het 4 cijferige nummer blijkt welke keuringsinstantie (notified body) verantwoordelijk was voor de keuring. Als een masker NIET zo'n markering heeft en geen 4 cijferig nummer, dan kan het gaan om een fake masker dat niet getest is.

image.png.c76e4602c66047c7fc3ce295c9d9e462.pngimage.png.ed81d9a2a00999cee70269bb6e10f30d.png image.png.9c41f233ab4d414d42d0600ea2a6a480.png

 

Er zijn voorbeelden bekend van zendingen maskers waar alleen de EN norm EN149:2001+A1:2009 op een masker werd vermeld, zonder dat de maskers ook daadwerkelijk getest waren. 

Op maskers die specifiek in Nederland gemaakt zijn en alleen in Nederland gebruikt worden kan eventueel een verwijzing naar NEN-EN 149+A1 staan.
Artsen zullen doorgaans chirurgische mondmaskers gebruiken die voldoen aan NEN-EN 14683 type IIR. 

 

 

 

 

 

overzicht_keuze_filterapparatuur_br_nl.pdf

 • Leuk 4
Link naar reactie
Share on other sites

Goede tips weer @Bunkerprepper

Ik zou zeer zeker ook de levensduur nog even benoemen mbt gebruik. Allen; denk niet dat je met 1 setje reserve filters voor je half/volgelaats masker klaar bent. Bij zware lichamelijke inspanning zal je adem volume toenemen en hiermee je filter levensduur dramatisch dalen! Ik heb beroepsmatig destijds gevallen gezien dat verse (gloednieuwe) filters na 3 uur zwaar fysiek werk, al zo goed als verbruikt waren. Een collega wilde de filters niet wisselen (wilde doorwerken om eerder thuis te zijn) en kreeg 1u later een vieze smaak in z’n mond, wat een duidelijke indicatie is dat het filter "op" was......gelukkig zonder ernstige gevolgen.

zie ook bijlage van Dräger via Bunkerprepper...?

7250E3A9-6197-4C51-8EBD-45F45132D0B1.jpeg

 • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Waar nog niemand het over lijkt te hebben gehad is de duur van een mogelijk besmettingsrisico.

Stel dat dit vanaf eind feb in NL het geval zou zijn, dan moeten we er op rekenen dat tot het begin van de zomer besmettingsgevaar bestaat. Ten minste wanneer zich bewaarheid dat het virus niet van warmte houdt (hetgeen het geval lijkt te zijn). Dus ongeveer 3 maanden.

 • Leuk 2
Link naar reactie
Share on other sites

Misschien ben ik wel overdreven in het nadenken over de genomen maatregelen, die genomen worden, voor de gerepatrieerden, betreft die twee weken quarantaine.....

Maar waarom maar 2 weken ? Is het dan 100% zeker maar 2 weken besmettelijk ?? Waarom niet daar wat overheen gaan zitten, bv. 3 weken. Ik denk, better safe dan sorry. Oke, als je in quarantaine moet, is die week extra zeker niet leuk, maar het lijkt me leuker,  dan wanneer je andere mensen ook ziek maakt !

Oke, ik ben geen viroloog, maar hoe zeker zijn ze van die twee weken ? Ze weten immers nog niet alles van dat virus.

 

 • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Bij een echte uitbraak in NL zal het hier zoveel mogelijk thuis blijven zijn en interactie proberen te beperken. Ik hoef niet perse naar kantoor dus thuiswerken is een goede optie. Redelijke voorraad FFP2/FFP3 maskers en latex handschoenen aanwezig, heel veel meer opties zie ik niet.

 

Verder hier een artikel van notabene NOS, wat eigenlijk iedereen die zich een beetje informeert reeds wist:

https://nos.nl/artikel/2321361-china-wilde-liever-geheimhouding-dan-paniek-door-virusgeruchten.html

 

 

 

 

 • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Wat ik niet heb begrepen@Bunkerprepper is je stelling dat ffp3 er beschermd tegen nieuw corona virus. Als ik alle Engelstalige artikelen lees is het advies n95(Amerikaanse norm) maskers te gebruiken terwijl in verhouding en ffp3(Europese norm) nog beter is dan de n95. Vergelijkbaar met hun n99 norm.

Nu snap ik logischerwijs dat een gesloten ademhalingssysteem met perslucht nog veiliger is. Maar dat maakt niet dat ffp3 niet beschermd. Of zeg je dat het niets uithaalt? Je vergelijkt het immers met een reminder dat je niet aan je gezicht moet zitten (een geel gekleurde hand zou dan ook werken )

Ik vind je verdiepende stukken echt super, maar ik begrijp niet hoe het verband houdt met de stelling een ffp3 is gelijk aan een reminder.

Zou je het willen toelichten of anders willen uitleggen? Ik dacht dat ik met ffp3 goed zat?

 • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

52 minuten geleden, Amazing Dree zei:

Misschien ben ik wel overdreven in het nadenken over de genomen maatregelen, die genomen worden, voor de gerepatrieerden, betreft die twee weken quarantaine.....

Maar waarom maar 2 weken ? Is het dan 100% zeker maar 2 weken besmettelijk ?? Waarom niet daar wat overheen gaan zitten, bv. 3 weken. Ik denk, better safe dan sorry. Oke, als je in quarantaine moet, is die week extra zeker niet leuk, maar het lijkt me leuker,  dan wanneer je andere mensen ook ziek maakt !

Oke, ik ben geen viroloog, maar hoe zeker zijn ze van die twee weken ? Ze weten immers nog niet alles van dat virus.

 

Stel de gerepatrieerden komen in het gezin van meerdere oké overdreven 6 personen terecht, en de één heeft weer meer weerstand dan de ander, een rijtje van achter een volgende weerstand en na elkaar raken ze besmet, dan blijft in theorie de virus langer actief, en moeten de mensen ook langer in quarantaine.

De twee weken quarantaine geeft mij geen zekerheid.

Ik filosofeer maar even.

Link naar reactie
Share on other sites

15 uur geleden, Simurgh zei:

Wat ik niet heb begrepen@Bunkerprepper is je stelling dat ffp3 er beschermd tegen nieuw corona virus. Als ik alle Engelstalige artikelen lees is het advies n95(Amerikaanse norm) maskers te gebruiken terwijl in verhouding en ffp3(Europese norm) nog beter is dan de n95. Vergelijkbaar met hun n99 norm.

Nu snap ik logischerwijs dat een gesloten ademhalingssysteem met perslucht nog veiliger is. Maar dat maakt niet dat ffp3 niet beschermd. Of zeg je dat het niets uithaalt? Je vergelijkt het immers met een reminder dat je niet aan je gezicht moet zitten (een geel gekleurde hand zou dan ook werken emoji6.png)

Ik vind je verdiepende stukken echt super, maar ik begrijp niet hoe het verband houdt met de stelling een ffp3 is gelijk aan een reminder.

Zou je het willen toelichten of anders willen uitleggen? Ik dacht dat ik met ffp3 goed zat?

 

Een FFP3 filter is het beste soort filter wat mensen op dit moment kunnen gebruiken (kijkend naar wat nog redelijk is in gebruik en qua aanschaf/inzet).

Het advies voor alle gezondheidswerkers is nu op FFP2 gelegd, onder andere omdat die maskers ruimer beschikbaar zijn én omdat je in die die maskers doorgaans beter kunt blijven ademen (minder luchtweerstand dan een FFP3 filter). In praktijk blijkt dat ongeoefende mensen die je een FFP3 filter opgeeft, zo hard gaan ademen dat juist daardoor een extra filterprobleem ontstaat. Hierdoor kan iemand die een FFP2 filter draagt doorgaans effectiever werken (met een redelijke beschermingsgraad) in vergelijking tot een ongeoefende persoon die een FFP3 draagt.

 

De reden dat ik aangeef dat je je moet realiseren dat dergelijke mondmaskers nooit een 100% garantie kunnen geven, heeft te maken met het feit dat iedere smaak (FFP1/2/3) slechts een bepaald percentage van de schadelijke stoffen zal filteren. Omdat de maskers geen 100% filtering bieden, zal er bij ieder soort filter dus een restrisico op besmetting zijn.

En ja.. het wél dragen van een masker is natuurlijk altijd aan te bevelen boven het niet dragen van een masker, maar je moet uiteraard zorgen dat je die maskers goed gebruikt (goed opzet en goed afzet) en het risico op foutief gebruik of 'onkundig gebruik' is bij dit soort maskers enorm groot. Als je een masker opvouwt in in je tas hebt, dan zal dat masker na het uitvouwen doorgaans niet perfect meer op je gezicht passen en op die manier ontstaan extra risico's op lekken.

 

Realiseer je s.v.p. ook dat mondmaskers sowiezo nooit volledig luchtdicht zullen kunnen afsluiten. Er zal altijd een risico bestaan dat je langs de randen van je mondmasker een naad of opening hebt waardoor je 'vervuilde'  lucht inademt. Dat is die 2% die je ziet staan bij de FFP3 filters onder te term 'internal leakage'. Het wordt dus geaccepteerd dat iemand die een FFP3 filter maximaal 2% 'valse lucht' aanzuigt. In die 2% kan net het verschil zitten tussen wel of niet besmet raken (maar... het wél dragen van een masker is nog steeds beter dan het niet dragen van een masker...).

Daarnaast hangt de besmetting natuurlijk ook af van de grootte van de virusdeeltjes/particles. Als de virusdeeltjes/particles kleiner zijn dan de filtergrootte van het masker, dan kan ieder deeltje gewoon het masker passeren.

 

Toen de de Engelse overheid in 2015 diverse FFP3 maskers testte, bleken diverse FFP3 maskers bepaalde praktijktesten niet te kunnen doorstaan. Zie https://www.hse.gov.uk/research/rrpdf/rr1087.pdf

 

Ook kunnen mensen zelf bij foutief gebruik zorgen voor ineffectiviteit van een masker. Ik heb in de praktijk waarbij ik lesgeef in het gebruik van adembeschermingsmiddelen (waaronder mondmaskers) voorbeelden meegemaakt waarbij degene die ik lesgaf een diepe zucht slaakte (en dus meer c.q. harder uitademde dan het ventiel kon verwerken) waardoor hij het mondmasker voor een stukje van zijn gezicht los liet komen. Als zoiets gebeurt, dan kun je verwachten dat de eerstvolgende teug lucht die je inademt mogelijk vervuild is omdat er dan een opening is ontstaan.

 

Tot slot: ook in de testmethodes zelf zit een bepaalde fouttolerantie die maakt dat ook die FFP 1/2/3 classificatie niet waterdicht is.

Lees ter lering en vermaak dit artikel: https://www.veiligheidskunde.nl/xu/document/cms/streambin.asp?requestid=5868E144-9EF8-45BC-8AED-A4554C46BE28

 

En tot slot nog even op een rijtje

 • De aanduiding FFP wordt gebruikt voor disposable maskers. de aanduiding FMP wordt gebruikt voor professionele niet-disposable maskers
 • Vervolgens geven de 1/2/3 achter die letters de filterklasse aan (maar bedenk: hoe meer filtering, hoe lastiger het ademen!)
 • De letters NR achter een cijfer geven aan dat een masker Non Reusable is (1-malig gebruik).
  De letter R achter een cijfer geeft aan dat een masker Resuable (herbruikbaar) is.

 

Dit is waar maskers volgens EN 149:2001 aan moeten voldoen:

afbeelding.png.ad50150e59a72fa0432796b646515df1.png

 

Over N95 typeaanduidingen

Type N95 maskers verwijzen naar de Amerikaanse norm 42CFR84. Deze test is erkend door het National Institute of Occupational Safety and Health en controleert enkel het filtermateriaal (niet het masker) met homogene partikels bestaande uit NaCl van gemiddeld 0,3 μm aan een debiet van 85 l/min. N95 betekent dat 95% moet gefilterd zijn, bij N99 en N100 is dat respectievelijk 99% en 99,7%. Daar waar de CDC en WHO het gebruik van NIOSH- gecertificeerde N-95 maskers voorschrijven, dient in Europa een vergelijkbaar Europees CE-gecertificeerd EN143 P2 / EN149 FFP2 / EN149: 2001 masker te worden gekozen.

 

Samenvattend:

Het treffen van goede isolatie en hygiëne maatregelen (handen wassen, desinfecteren na iedere mogelijke vorm van besmetting enz) is een altijd een eerste vereiste. Een FFP2 masker is een prima aanvullend compromis qua beschermingsmiddel als het gaat om draagcomfort en een redelijke aanvullende bescherming. Een FFP3 masker is nadrukkelijk beter dan FFP2 of FFP1, maar is niet zaligmakend. Alle soorten maskers (FFP1/2/3) kunnen technisch nooit een 100% garantie tegen besmetting bieden, maar zijn uiteraard wel beter dan wanneer je niets zou doen.

 

 

afbeelding.png.8accee6f6edbb8be896424ab2045701f.pngafbeelding.png.ed6e3c6cf2c42954361f9ebcf130d6e1.png

 

 

Eigenlijk verplichte kost voor iedereen

Het volgende document zou eigenlijk verplichte kost voor iedereen moeten zijn: 

safe-use-of-ppe.pdf

In dit document staat allerlei aanwijzingen en tips over goede en foute manieren om persoonlijke beschermingsmiddelen aan en af/uit te doen.

Voorbeelden: 
image.png.a14bc680c4d2b2d0c2b49327c46cd258.pngimage.png.67a41303080e5795c4f18ceef9845265.png

image.png.1288fa4feb83cd0af93e9291c1ce03d2.png    

 

image.png

image.png

image.png

 

Nuttige overige literatuur

- https://www.biosafety.be/sites/default/files/ademhalingsbescherm_wiv_07_2505_64.pdf

- https://www.arbeidshygiene.nl/-uploads/files/insite/nvva-eindrapport-wg-ademhalingsbescherming.pdf

- https://www.pro-industry.nl/downloads/toolbox/toolbox-adembescherming.pdf

- https://www.veiligheidskunde.nl/xu/document/cms/streambin.asp?requestid=5868E144-9EF8-45BC-8AED-A4554C46BE28

 • Leuk 4
Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
 • Nieuwe aanmaken...