Ga naar inhoud
GENEGEERD

of the grid, mogelijk of utopie ?


FincaInSpanje

Aanbevolen berichten

Super topic,

 

Mijn mening is als volgt: de enige beperking ben je zelf, ben je bereid heel wat luxe op te geven om een back 2 basic leventje te gaan leiden? Suvival/Preppen/Zelfvoorzienend leven is soms zwaar (voedsel verbouwen & ratsoeneren) en het heeft ook z'n mooie momenten (eten & kampvuurtje). Maar het is zeker niet makkelijk, anders ben je aan het kamperen;) Zolang 50% van de wereldbevolking nog van 1 dollar per dag leeft en sommige mensen (afrika) of stammen in het regenwoud helemaal zonder geld leven. Kunnen wij het ook, wat ben jij bereid op te tegen van je leven vol zekerheden op dit moment? En bieden die zekerheden (sociale vangnetten) je eigenlijk wel ook maar 1 zekerheid?

 

Wanneer vertrekken? Luister naar je (onderbuik)gevoel, dat zit vaak goed!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 103
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Volgens mij is het leven off gridd een utopie (behalve als je echt veel grond en middelen hebt), zelf beschik ik over een stukje natuur (1/2 Ha) met blokhut. Blokhut is voorzien van zonnepannelen (voor licht en geluid), er is een kachel en stromend water (water via net aansluiting) ook ligt er een voorraad kleiding, dekens etc.. Op het terrein is een moestuin, bosje, poel en de nodige besse struiken (voor jam). Je zou zeggen daar valt wel off grid te leven, maar ik denk het toch niet;

Als het waternetwerk stil valt dan kan ik gebruik maken van een aantal bronnen in de directe nabijheid (ik heb goed contact met mijn buren / boeren) maar als de pleuris uitbreekt zal iedereen van die bronnen gebruik willen maken met chaos en geweld tot gevolg.

Mijn huidige moestuin is 20 x 20 meter maar als ik daar mijn vrouw en kinderen een jaar van moet voeden dat heb ik toch x maal meer nodig (ervanuit gegaan dat ik het vele voedsel goed kan bewaren in de winter, afgelopen winter zijn me heel wat uien weggerot en aardappelen gaan schieten).

Als ik zelfvoorziennend eigen Hout zou stoken dan denk ik dat ik na 2 winters alle bomen op het terrein opgestookt hebt (nog even los van een jaar droog tijd). Zelfvoorziennend qua grond voor voeding en warrmte is m.i. minimaal nodig; 10 hectare)

De beschikking over benodigde eiwitten via vlees of vis, is ook een probleem, mijn kippen (bij mijn woonhuis) heb ik nodig voor eieren maar dit is maar beperkt en ze leggen niet in de winter. Ik zou toch wel n 50 kippen nodig hebben voor eieren en vlees.

Wat wel een optie is bij een ernstige calamiteit, is samenwerken met mensen uit de buurt, het starten van een eigen Gardening Community en een ruilgemeenschap. Maar desondanks denk ik dat behoorlijk afzien en het keihard werken zal zijn (en zo lang je een goede gezondheid behoudt).

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later...

Wat interessant al deze zienswijzen...

Ik ben nogal een einzelgänger en verzamel alle kennis in boeken en in mijn hoofd, zoveel mogelijk. Maar ik ken mijn beperkingen, om die reden verzamel ik veel boeken met mechanische en technische kennis, oude ambachtelijke kennis. Naslagwerken zijn zeer belangrijk. En ik kan veel maar niet alles... Dus ik denk dat ik wel een groep om me heen moet hebben, groter dan familie en vrienden...Vooral om redenen van verdediging.

 

Ik vind de dromen van BePrepared en Heksenboot de meest aansprekend en realistisch. Al heb ik nog steeds wel een (gezonde) weerstand tegen grote groepen...

 

Mijn droom:

Zelfvoorzienend in Nederland. Ik bereid voor, ik leer skills, mijn man werkt en financiert. (en heeft bepaalde skills zoals bijvoorbeeld vechttechnieken)

Dit vooral omdat we onafhankelijk willen zijn. Het zal een vorm krijgen als een soort earthship met een halve hectare grond per persoon voor voedselvoorziening op langere termijn en een voorraad aanleg van minstens 2 jaar. Voor het geval dat er toch iets vreselijk misgaat...

 

Maar stiekem heb ik ook een "voor het geval dat" droom. Een ondergrondse schuilplaats waar meerdere jaren vertoefd kan worden met naaste familie en beste vrienden. Zeer gedetailleerd en volkomen gericht op verborgen blijven en leefbaar klimaat en voorraad om 5 jaar vol te houden.

 

Ik hoop aan de eerste droom volgend jaar te kunnen beginnen en hou bij de bouwplannen de 2e droom in het achterhoofd.

 

Toch als ik dit zo allemaal lees, begin ik een beetje te twijfelen of ik meer kansen maak in een kleine, verborgen groep.

Wat is wijsheid...

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Ik denk dat off the grid wonen steeds makkelijker gaat worden, mede door de telkens verbeterende technologie. Technisch is het nu al mogelijk want een vriend woont momenteel al maar dan een jaar in mijn huis in Spanje off the grid. Technisch gezien is het dus redelijk eenvoudig.

 

Zelfvoorzienend leven is een stuk lastiger en om dat te bereiken moet je een paar jaar verder zijn. Maar een begin moet er eens van komen, misschien kom je momenteel tot 70% en volgend jaar 80.

 

Ik ben ook graag op mijzelf maar kan ook goed samenwerken. Het is dus fijn als je een paar soulmates in de buurt hebt die je zo nu en dan opzoeken en waarmee je samen dingen kunt ondernemen. Zo heeft mijn maat in Spanje samen met de buurman 6 hectare bomen gekapt om onze houtvoorraad op peil te houden. Ook help je elkaar met boodschappen en als iemands auto stuk is. Zo ook met bouwen en andere klusjes.

 

Je kunt dus op jezelf zijn en toch mensen om je heen hebben, want iedereen heeft andere kwaliteiten. Zo zie ik mijn leven in Spanje over 3 jaar. Zelfvoorzienend lukt me nog niet, maar er langzaam aan naartoe werken, lijkt me de volgende uitdaging.

Link naar reactie
Delen op andere sites


×
×
  • Nieuwe aanmaken...