Ga naar inhoud
GENEGEERD

of the grid, mogelijk of utopie ?


FincaInSpanje

Aanbevolen berichten

Ik ben tot februari in Nederland daarna gaan we naar Spanje toe.Als er voor die tijd nog iets gaat gebeuren probeer ik zekers van de partij te zijn.Als antwoord op je vraag .ja daar mogen ook Caravans en ik zie ook regelmatig tentjes naast camper of caravan.Het lijkt me denk ik niet echt een probleem zeker niet in deze maanden..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 103
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Gast Heksenboot

@offgrid en de rest,

 

Datum?

Voor mij is elk weekend geschikt.

 

Plaats?

Maakt me niet uit: Flevoland - Drenthe - Friesland - Overijssel.

De offgrid - camper - plaats? Of nog andere voorstellen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@heksenboot ziet er eigenlijk wel verdomd goed uit. 18. ‘t Springendal Ootmarsum lijkt me wel wat. Dicht bij de Duitse grens en in een bosrijke omgeving. Sta altijd open voor als jullie een andere locatie beter vinden. Wat wordt de smoes die we de "leiding" van het kampeerterrein gaan geven ? ;)

Hahaha.... Wie denkt er nog meer hetzelfde over, en lijkt dit een goed idee als "Basis"?

Ik kan niet zomaar elk weekend want werk praktisch elk weekend dus zal op tijd vrij moeten vragen.

Eeeeuh om even terug te komen om dit samen te voegen met het tripje van Bushcraft zeg ik nee. het zijn twee verschillende dingen. Tijdens Bushcraft is alles op survival gericht en dus niet op kamperen. Maar goed, misschien dat het mensen uit dit groepje ook een goed/leuk idee lijkt om mee te gaan.

Ik ben voor!!!

Onze eigen undercover basis voor Preppers (Allemaal welkom) als SHTF ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot

Ja, @Jager, dat bedoelde ik ook, dat er een paar van die bushcrafters ff meegingen, voor de gezelligheid en de extra input.

Kunnen ze misschien ook nog wat kunstjes vertonen. ;)

 

Maakt mij niet zoveel uit, tijd en plaats.

Smoes voor camping-mensen hoeft voorlopig niet. Gewoon een dagje uit van de stichting (zoals dat heet).

Voor nu ook niet erg, om gewoon in het openbaar over te praten. Dit wordt de eerst kennismaking/proefronde. Vandaar uit valt van alles en nog wat te bekokstoven.

 

Het begint steeds meer vorm te krijgen in mijn hoofd. Ben er nog niet helemaal uit. Heb ik jullie nog bij nodig.

Het uiteindelijke plan, bedoel ik.

Kampeer weekend gaan we gewoon doen.

 

Misschien moeten we ff een nieuwe topic in deze groep beginnen.

Oproep kampeer weekend, zus en zo, daar en daar.

Kunnen we gelijk zien, welke leden nog actief zijn hier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb deze draad met veel plezier gelezen, hier worden goede ideën geopperd!

Ik droom zelf ook wel eens van een zelfvoorzienende community, ga graag naar Duitsland op vakantie (voornamelijk eiffelgebied, volgend jaar zwarte woud). Eiffel lijkt me ook een goede uitwijkplaats in geval van overstroming.

Momenteel heeft mijn prioriteit om in mijn huisje hier zo zelfvoorzienend mogelijk te worden, zowel in shtf-geval als zo.

zo'n kampeerweekend spreekt me op zich ook wel aan, al denk ik dat het praktisch gezien moeilijk gaat worden om eraan deel te nemen (hangt ervan af hoeveel tijd ik hiervoor kan vrijmaken).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot

@mr T, weekendje vooruit plannen. Moet kunnen.

 

Zelfvoorzienend huis, daar zijn wel meer mensen mee bezig. Of the grid, als het ff kan.

Lukt het al een beetje? Ook in Nederland?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog niet lang mee bezig, heksenboot.

Het begint met een plan...

Ik heb een beetje de behoeftentrap van maslow in mijn hoofd, dus te beginnen met eten en drinken.

Voor eten ga ik volgend jaar starten met een volkstuintje, verder wil ik mijn opvang voor regenwater wat uitbreiden.

Ik denk in het algemeen dat je een eind kunt komen met zelfvoorzienendheid, welke situatie je ook hebt. Ik ben nu ook bezig in "the book of self sufficiency" (link hier ergens op de site gevonden) en daarin wordt het wel mooi uitgelegd, dat je zelfvoorzienendheid hebt tegenover "organisatie" en we leven in een samenleving waarin we praktisch alles uitbesteden.

Ik hoop binnen een paar jaar 50/50 uit te komen. Op het gebied van energie valt, denk ik, ook veel te winnen, maar dat komt na het eten voor mij.

Volledig zelfvoorzienend in mijn huidige leefstijl hoeft voor mij niet per-se. Een schatting die ik maak is dat als ik op gebied van eten 75% zelfvoorziening haal, water 100% en energie 25% dat ik dan in mijn basisbehoeften zelfvoorzienend ben, en dat zou mooi zijn. Ik schat het wel in als haalbaar, met creatief durven zijn en zaken te durven ondernemen. Ik hoop dan ook onder andere hier, inspirerende gekke ideëen tegen te komen....

Link naar reactie
Delen op andere sites

nb: Als het mij lukt in een rijtjeshuisje met een kleine tuin, dan zou het voor Jan Modaal dus zeker moeten lukken.

Mensen in een flatje hebben het misschien iets lastiger, maar ik ben ervan overtuigd dat je daar ook meer zelfvoorzienendheid kunt krijgen.

Mijn motto op dat gebied: elke druppel op de gloeiende plaat helpt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot

In een rijtjeshuis kan het ook, @mr T. Hier bij de preppers zitten natuurlijk veel mensen die de stad uit willen. Liefst zo snel mogelijk, nu, gister.

Beter gelijk veilig zitten, dan moeten vluchten over dichte snelwegen met roadblocks, enz. Dus daar wordt ook heel wat over afgefilosofeerd. Leerzaam.

 

Zo te zien ben je al aardig ingelezen wat betreft zelfvoorzienend/self sufficiency/autarky.

De plannen die je hebt zijn haalbaar en reëel. Voorlopig een mooi streven.

 

Mag ik weten hoe je het voor elkaar gaat krijgen? Daar denken we hier - met liefde - over mee.

 

En die druppel op een gloeiende plaat? Tja, dan blijf ik gewoon bij het motto: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Ben je geen voorbeeld, dan heb je er zelf profijt van.

Lagere kosten. Gezonder eten. Onafhankelijkheid/volwassenheid. Lekker toch? ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@heksenboot, "Think globally, act locally" is ook zo'n mooie.

Tja, hoe ga ik dat voor elkaar krijgen?

Volgend jaar in elk geval de moestuin starten, wat geld betreft verwacht ik daar het eerste jaar geen rendement uit, maar het jaar daarop mischien wel. Het geld wat ik daarmee uitspaar wil ik dan investeren in zonnepanelen. Van de winter wil ik nog experimenteren met windbelts, dit lijkt me een eenvoudig systeem om b.v. een ruimte van licht te voorzien, helaas schat ik zo in dat voor andere energieverbruikers een paar windbelts onvoldoende capaciteit heeft. Maar het bracht me wel op een idee om kweeklampen op windbelts te laten branden (zoals cannabiskwekers die ook gebruiken) Daarmee zou je misschien weer wat gewassen binnen kunnen kweken in de winter.

Veel zal gaandeweg ontstaan, eerst low-tech en dan ontwikkelt het zich hopelijker tot iets efficiënters.

Als je regenwater kunt opvangen, kun je dat ook gebruiken om de toilet door te spoelen, je hoeft daarvoor geen leidingen te veranderen. Gewoon een kan regenwater op de toilet zetten, dat is niet efficient, maar wel een begin, dan kun je misschien een trechter op je stortbak zetten, kraantje van de waterleiding dicht en het wordt al wat efficiënter. Van het uitgespaarde geld kun je misschien na een X tijd wel de leidingen (laten)omleggen, dat scheelt weer een dagelijks loopje naar de regenton.

Tja, ideën genoeg, je moet ergens beginnen, dan breidt het zich vanzelf wel uit. Mocht ik gaandeweg tegen zaken aanlopen, dan heb ik hier een forum waar ik wel eens een balletje op zou kunnen gooien...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot

Hoi @Mr T, je ben al lekker bezig met je ideeën.

 

Moestuin, prima, fantastisch, niets op aan te merken.

 

Windbelt, nee. Heb veel gelezen over windmolens. Zet die 2 eens naast elkaar, zeg een windmolentje, diameter 1 m, en een windbelt. Oppervlakte verschil.

Generator op de windmolen heeft magneten en spoelen, vergeleken met die magneten en spoelen op een windbelt. Nee. Dat wordt niks.

En dan al helemaal geen groeilampen, die beginnen pas bij 150 watt, denk ik. Vergelijk dat met de opbrengst van een windmolen:

 

http://www.windenergy.nl/website/

 

Kweken in de winter kan prima, gewoon in kassen. Van je raam thuis kan je ook een kas maken. Van simpele materialen kan je een zonnewarmte paneel maken.

 

 

http://www.builditsolar.com/Projects/WaterHeating/ThermosyphonDIY/ThermosyphonDIY.htm

 

Vergeet die wiet-kwekers, die hebben lampen nodig om het stiekum in een donkere ruimte te kunnen doen.

 

Regenwater op vangen, helemaal goed. Maak er een filter-systeem bij en je hebt drinkwater. Lees daar wat meer over. Bio Sand Water Filter.

Deze b.v.:

 

 

En deze, met een toepasselijke site: Off-grid.net

 

http://www.off-grid.net/2008/05/29/diy-water-filter-purifier/

 

Verzin iets om je douche/bad/wasmachine water op te vangen. Hier op de site stond een tip: douchen met 1 been in een emmer. Dat is grijs water, beter om je toilet mee door te spoelen. Regenwater kan je drinkbaar maken (vergeet niet te koken en goed na te lezen hoe het moet) en plantjes water mee geven.

 

Een goed begin heb je al. Voedsel en water.

Dan energie. Vergeet niet een kamer te maken die goed geïsoleerd is. Als je 1 kamer 3 dubbel isoleert, kan je hem al met een waxine-lichtje verwarmen. Wel ventileren, dat spaart energie en geeft frisse lucht. Je lucht-afvoer eerst door je kas leiden. Dan gebruik je die warmte nog een keer en de co2 is goed voor je planten. Daarna nog een warmte wisselaar, die de binnenkomende, droge, frisse lucht voorverwarmt. Een buis in een buis kan al. Maar er zijn meer systemen, zoek maar ff.

 

Nog een keer, Raamkas. Dat is dus dubbelglas voor het dubbelglas van je bestaande ramen. Goeie isolatie dus. Kweken in de winter kan dan ook. Zomers zaden voortrekken.

 

http://www.karmakonsum.de/2010/11/04/coole-ideen-fur-die-urbane-landwirtschaft/

 

En aquaponics natuurlijk. Google. Zoek op deze site.

 

Nou dat was het eerste balletje dat werd teruggespeeld :D.

 

Succes! En hou ons op de hoogte.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet wel qie die voorzieningen in de gemeenschap gaan aanleggen;) Hier heb ik dus totaal geen kaas van gegeten.... Bouw ik de hokken wel (op jullie aanwijzingen) en verzorg de veiligheid..;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja t idd erg rustig hier..Dan maar ff een verhaaltje over onze voorbereidingen.Eind februari is t zo ver dat we afreizen om voor t eerst te gaan werken op de BOL.Dat werk zal in eerste instantie bestaan de containers van binnen bewoonbaar te maken.(het verdelen van de vertrekken t plaatsen van trap.natte cel.ed.en t aftimmeren van de binnen kant.)De Camper doet tot we er in kunnen dienst als ons huis.nu is t een kwestie van alles inpakken en merken.de meeste dingen zijn al klaar.En vanaf maart zal ik jullie hier zeker een keertje in de 2 weken updaten over hoe t gaat.tot nu toe is er weinig te melden.T is nu vooral dromen,afwachten en af en toe zorgen maken... of t idd allemaal lukken gaat.een leuk bericht van de week was wel dat t al jaren droog staande beekje wat over t land loopt.....door de bizarre regenval afgelopen week nu water stroomt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou, offgrid dat is in elk geval weer inspirerend. Ik zou wel foto's willen zien van je BOL (uiteraard begrijp ik het als je dat niet doet).

In elk geval lijkt het me leuk om praktische ervaringen van je te horen!

Ja, hier momenteel weinig ontwikkeling op 't gebied van off the grid. Laatst een waterfilter gemaakt met een oude fles, kool, zand en grind. Op een trage flow na werkt het wel.

Verder ben ik in de wacht voor een dakkapel, lijkt mee een mooi platform voor een evt windmolentje.

Link naar reactie
Delen op andere sites


×
×
  • Nieuwe aanmaken...