Ga naar inhoud
GENEGEERD

Complotdenkers zijn geen gekken (maar kleine sekte-leiders)


Tom
 Share

Recommended Posts

Eindelijk gaat het Main stream de complotdenkers zijn niet gek.

Althans dat is het enige pluspunt volgens psycholoog en universitair docent Jan-Willem van Prooijen van de Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar complotdenken.

 

En volgens voorzitter Jan Willem Nienhuys van Stichting Skepsis (de organisatie die kritisch kijkt naar buitengewone beweringen) draait complotdenken vooral om aandacht. ,,Mensen die complotten verspreiden zijn allemaal kleine sekte-leidertjes en zoeken naar een groter plan of grotere macht, iets waardoor ze anderen de schuld kunnen geven van hun falen.''

 

 

Hitler was er ook een, want volgens zijn theorie waren de Joden schuldig aan alles wat er mis was. Wat resulteerde in de Holocaust.

 

Complotdenken kan in extreme gevallen voor een hoop leed zorgen. Recent liet Anders Breivik zien waar het toe kan leiden. Breivik had de overtuiging dat marxisten in de jaren 50 zijn begonnen met het overnemen van de politieke elite, aldus het artikel.

 

 

Volgens de Universiteit van Kent dromen complotters er vaak zelf van om als machthebber de burgers te belazeren. Volgens de onderzoekers Karen Douglas en Robbie Sutton treedt bij complotdenkers 'psychologische projectie' op, de neiging om de eigen houding toe te dichten aan anderen.

 

Na iedere ramp duiken ze weer op. Ook na de vreselijke aanslagen in Parijs. De complotdenkers. Zij zien in iedere heftige gebeurtenis een complot van de overheid of 'de elite' om hun wil op te leggen aan de burger. Maar hoe denkt een complotter eigenlijk? En waarom?

 

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4190279/2015/11/19/Complotdenkers-zijn-vaak-echte-sekte-leidertjes.dhtml

 

 

 

In het artikel wordt Micha Kat als een bekende complotdenker genoemd, zijn publicatie's worden vaak op andere (complot)-sites aangehaald. http://revolutionaironline.com/

 

De voormalig medewerker van NRC schrijft regelmatig op zijn website dat 'de elite' een nieuwe wereldorde wil vestigen om zo onder meer ongestraft kinderen te kunnen misbruiken.

 

Ik denk zelf dat hij een agent provocateur is die met zijn publikatie's de waarheid (gedeeltelijk) mag publiceren en ondertussen men kijkt wie er in geloofd en zijn site regelmatig bezoekt.

Net zoals ook wel wordt gezegd van David Icke http://www.davidicke.com/

 

Maar dat is wat ik er van denk, staat niet in het krantartikel.

 

 

En dan diverse (complotsites)

 

http://www.niburu.co/

 

http://xandernieuws.punt.nl/

 

http://boinnk.nl/

Deze site neemt vaak gewoon de berichtgeving over van Amerikaanse sites, zoals;

http://beforeitsnews.com/

http://www.godlikeproductions.com/

http://www.rense.com/ (sterk antisemitisch, Jodenhaat).

 

 

 

http://www.infowars.com/

Deze site wordt gekoppeld door andere complotdenkers aan Operation Mockingbird een programma van de Amerikaanse overheid die zo in staat op een legale manier desinformatie te verspreiden onder burgers.

http://www.ninefornews.nl/operation-mockingbird-hoe-de-cia-het-wereldnieuws-wist-te-manipuleren/

 

Dus niet blindstaren op de alternatieve sites, al denk ik dat er ook wel juiste informatie wordt doorgegeven, maar meer om de resultaten te analyseren.

 

Het grootste deel van de bevolking heeft er geen weet van en weet zelfs niet het bestaan van alternatieve sites.

En heeft het gewone nieuws als voldoende info, is het wel zo veilig geen complotten in de pijplijn.

 

Maar dat er iets groots (negatieve zin) gaat gebeuren denk ik ook wel en daarom ben ik prepper en houd ik me hier vaak op, dat is tenminste geen complot! Preppen is geen complot, maar ik hang het ook niet aan de grote klok in mijn kennissen kring.

 

Neen, ben geen agent provocateur of van de AIVD of enig andere instantie, gewoon een prepper. Die zich op Preppers.nl nog het beste thuis voelt!

  • Leuk 4
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Bedankt voor de info/link, Als aanvulling een presentatie over dit onderwerp door Jan Willem van Prooijen

 

 

Hetgeen ik bezwaarlijk vind aan een "extreme" complotdenker is dat hij/zij de mogelijke discussie over bepaalde discutabele zaken (filmrolletje / corruptie / Demmink) door zijn aanpak degradeert tot "zucht, weer een complot, wat een sukkels die complotdenker"

En wat me persoonlijk stoort is het structureer verschuilen achter vage bronnen zonder zelf een stelling in te nemen.

Een discussie heeft geen enkele zin, want de (extreme) complotdenker is niet capabel om zijn verhaal te onderbouwen.

 

Dat is jammer, want als de gematigde of kritische complotdenker, met een stelling komt die zeker het bespreken waard is, dan zal de extreme complotdenker zonder enige rationaliteit de discussie om zeep helpen.

Link naar reactie
Share on other sites

Wat een fucking bullshitverhaal weer... Zet een complotdenker weg als Sekteleider, Hitler of Breivik, that will shut them up!

 

Ik vind dat nogal kortzichtig, alle complotdenkers over 1 kam scheren. Voor de gemiddelde burger/debunker is een complotdenker gewoon een complotdenker, er word geen onderscheid gemaakt tussen een "extreme" complotdenker of een kritisch persoon. Ik twijfel bijvoorbeeld in sterke mate aan het verhaal dat door de Amerikaanse regering naar buiten is gebracht over 9/11 oftewel ik ben een complotdenker! Ik ben erg kritisch en zie/lees dat het verhaal dat naar buiten gebracht is door de 9/11 commissie voor geen snars klopt. Er zijn vandaag de dag genoeg bronnen te vinden om te achterhalen dat het verhaal dat naar buiten gebracht is niet klopt, http://www.wanttoknow.nl/dossiers/politiek/9-11/ daar is niets vaags aan.. Toch worden de meeste mensen die twijfelen aan dit soort flutonderzoeken zoals die van de 9/11 commissie weg gezet als aluhoedjes. Voor mij persoonlijk is het benoemen van een complot in een discussie enkel & alleen een manier om de discussie monddood te maken.

Link naar reactie
Share on other sites

http://www.rtlz.nl/programma/van-liempt-live

Welke groeperingen zitten achter de aanslagen in Parijs? Al snel deden de wildste complottheorieën de rondte. Schrijver Tomas Ross gebruikt zulke theorieën maar al te graag, ook in zijn nieuwe boek 'Van de doden niets dan goeds'. Waarom fantaseren we er zo graag op los? En zit er een kern van waarheid in?

 

Van Liempt en Tom Ross in gesprek over complotten

(derde blok...al zijn de andere onderdelen van VanLiempt ook altijd boeiend)

Link naar reactie
Share on other sites

Speciale editie voor @FincalnSpanje Misschien ook maar achter de oren krabben;)

 

Franse ziekenhuizen met spoed voorzien van antistoffen tegen sarin en zenuwgas – Drinkwaterbedrijf Parijs sluit 6 installaties hermetisch af - Voor de zekerheid extra chloor aan drinkwater toegevoegd – Franse veiligheidsdiensten: ISIS bezig met productie mosterdgas

http://xandernieuws.punt.nl/content/2015/11/Dreigende-aanslag-Fransen-vrezen-vergiftiging-watervoorziening-Belgi-zet-leger-in

Link naar reactie
Share on other sites

De ware complot denkers zijn zei die juist alle anders denkende bestempelen als complot denker.

 

Het is links die rechts misbruikt om zelf onder de radar te kunnen blijven opereren.

Het is de manier om anders denkende mond dood te maken niets meer of minder!!

Gij die het bestempelen als complot theorie, willen de verspreide leugen in stand houden. Vanwege het grote belang die ze daar bij hebben.

 

En iemand die anders denkende weg zet als sekte leider vind ik nogal al wat !! Zegt meer over hen die het liefst anders denkende mond dood maakt om zelf de paranoïde controle op hun te kunnen houden.

 

Lezen is kennis, kennis is macht!!

Link naar reactie
Share on other sites

De ware complot denkers zijn zei die juist alle anders denkende bestempelen als complot denker.

 

Het is links die rechts misbruikt om zelf onder de radar te kunnen blijven opereren.

Het is de manier om anders denkende mond dood te maken niets meer of minder!!

Gij die het bestempelen als complot theorie, willen de verspreide leugen in stand houden. Vanwege het grote belang die ze daar bij hebben.

 

En iemand die anders denkende weg zet als sekte leider vind ik nogal al wat !! Zegt meer over hen die het liefst anders denkende mond dood maakt om zelf de paranoïde controle op hun te kunnen houden.

 

Lezen is kennis, kennis is macht!!

 

Dat zou betekenen dat elke complottheorie dus waar is?

Bestaan er geen theorieën die niet kloppen?

Link naar reactie
Share on other sites

Ikzelf denk dat het gelijktijdig redelijk simpel en verdome complex is...

 

Menselijk gedrag, groepsdynamiek, machtshonger, zorgdrang, e.d. zijn in grote lijnen (lees grote groepen, de doorsnee, globaal) zo verotte basic en simpel, dat er zoveel voorspelbaar is. Zelfs als je het niet voorspeld had, denk je als iets aan het licht komt "DUH!..." Je kan er over leren of er van nature al een goed gevoel voor hebben. Vooral dat laatste werkt vaak het beste... Ofwel menselijk gedrag voorspellen is simpel (en Maslov was een slimme jongen)...

 

Geopolitieke verhoudingen daarentegen zijn verdomde complex om een goed totaalbeeld van te krijgen! Er is zoveel (des)informatie en wat is nu werkelijk belangrijk? Wat zijn de beslissende factoren (maslov) en wanneer is de prikkel groot genoeg voor de massa om iets te doen of te laten? En nog belangrijker wellicht, wanneer is een prikkel subtiel genoeg om door de massa genegeert te worden, terwijl het bloed van de machtshebbers sneller gaat stromen? En tot welke subtiele en minder subtiele shifts leid dat? Wat is de trend? En hoe zit dat vanuit historisch oogpunt gezien? Wat gebeurt er op de korte/middellange termijn en locaal dat invloed heeft op de lange globale trends? Kan je dat zelf beinvloeden? Wie zijn daarin je tegenspelers? En heb je voldoende massa voor zo'n kentering?

 

Kortom verrotte lastig en complex allemaal!!... En precies de reden dat de gemiddelde wereldburger er veelal geen wijs uit wordt, instictief aan schaalverkleining gaat doen en vervolgens dingen indeeld in waar hij wat van wil weten en wat de 'ver van zijn bed show' is...

 

"Small minds talk about people, bright minds talk about events, but great minds talk about ideas"

 

Wetend dat menselijk gedrag simpel is en geopolitiek zeer complex... Is de logische vervolgredenering dat wanneer jij als persoon menselijk gedrag kan herkennen en voorspellen, en goed op de hoogte bent van de geopolitieke verhoudingen en ontwikkelingen. En je kunt dit ook nog eens plaatsen in een historisch kader (gedrag tot aan de neanderthaler en globale verhoudingen tot liefst een aantal duizend jaar voor Christus maar toch minstens een paar honderd jaar geleden) het vrij eenvoudig is om uit te werken wat er op deze aardkloot gaande is!...

Welke landen en overheden elkaar steunen of bestrijden en waarom. Welke volkeren er nooit met elkaar door 1 deur zullen kunnen, ongeacht wat je er allemaal aan doet. Waar macht, grondstoffen en geld zitten en hoe dit rondstroomt. Waarom sommige continenten, volken, culturen en landen groeien, gedeien en anderen nooit van de grond zullen komen. Waarom sommige militaire strategieen zinvol of zinloos zijn en hoe politieke wispelturigheid en populisme hier absoluut destructieve invloed op kan hebben...

Hoe sommige bevolkingslagen elkaar in symbiose nodig hebben en waarom anderen de boel keer op keer ondermijnen en de globale cycly die hier al vele tienduizende jaren op van toepassing zijn. En ook op kleinere schaal, waarom macht corrupt maakt, mensen altijd meer van het goede willen, al hebben ze zat. En dat ook 'goede' mensen tot slechte dingen te verleiden zijn en andersom...

 

Als je dit soort dingen ziet, snapt, intrinsiek begrijpt, kan het niet anders dan dat je een gevoel ontwikkeld voor hoe dingen in elkaar steken... Dat je bij sommige dingen al aan je water voelt dat je niet de waarheid verteld wordt, dat je een verhaal op de mouw gespeld wordt. Dat een aangekondigde maatregel meer effecten heeft dan de reden die vermeld wordt bij het invoeren... En dat sommige mensen hier meer baat bij hebben dan anderen. En dat je de motivatie al kunt raden, of een goed idee hebt welke partij, lobbyist of organisatie hier veel invloed op heeft gehad.

Je ruikt de doofpot al of je ziet de zwarte geldstromen alweer van handen wisselen!!

 

Dat heet geen COMPLOTDENKEN, maar doodsimpel je BOEREN VERSTAND GEBRUIKEN!!!

 

En we weten dat het gebeurt! In de politiek, in de sport, in het zakenleven, binnen je eigen kennisenkring en we doen het zelf ook vast wel eens!...

 

Laten we dan niet zo hoerig naief zijn om te denken dat het dan niet op globale schaal, tussen naties en bij veiligheidsdiensten gebeurt!!

 

Dit is waarom de roep om transparantie steeds meer gehoor krijgt, en de beweging die kan steeds meer momentum geniet. Het is niet die eindoplossing en die weet ik ook niet want ik ben ook maar een mens. Maar ik roep al langer dat transparantie helpt om niet continu belazerd te worden!

Ook roep ik dat het omdraaien van de cameras (net zo hard de bewegingen van onze machthebbers monitoren als dat zij dat bij ons doen) de laatste weg naar vrijheid is die ons nog rest!

 

Maar dat is voer voor een andere discussie...

 

Complotten zijn een feit!! Je kunt je kop in het zand steken, je kan proberen dingen bloot te leggen, of je kan het negeren... Anyway, deal with it!

Link naar reactie
Share on other sites

En de zogenaamde bevrijding 1945, aan dat onderonsje zit ook een luchtje aan. Die 70 jaar bevrijding is net als die 22 jaar wapenstilstand na 1918 , de eerste wereld oorlog en tweede wereld oorlog is één en dezelfde oorlog en is dus eigenlijk nooit uitgevochten. Nu zitten we zo goed als aan de rand van derde wereld oorlog. Dus in die 92 jaar lopen nog steeds rond met de nasleep van de eerste en tweede oorlog. Dat hele EU verband is een zoethoudertje geweest om opzettelijk de gemoederen te sussen. Winston Churchill had gezegd de derde wereld oorlog begint in het midden oosten, kijk nu eens waar we nu staan.

Wie dit tegen beter weten in wegwuifd heeft dus duidelijk de trein gemist. Wetende dat lesmateriaal al decennia lang gemanipuleerd is om het links universele politiek correctheid op te leggen door indoctrinatie en psychische mishandeling.

 

Maar ik ben neutraal en laat me niet zomaar brainwashen.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Wilders werd in z'n muil uitgelachen met zijn waarschuwingen, zie nu de harde realiteit dat datgene wat Men tegen beter in wegwuifde, en nu steeds meer pvv agenda punten kaapt om zelf te kunnen roepen dat zei het linkse gedrocht het ei van Columbus uitgevonden hebben.

 

Ach, de SP was in 1983 er als eerst bij toen er ook nog daadwerkelijk wat verandert kon worden: Gastarbeid en Kapitaal. De SP werd voor alles en nog wat uitgemaakt, maar 30 jaar later is vrijwel iedereen dat vergeten. Dat Wilders nu wat onzinnige dingen roept over het sluiten van grenzen vind ik alleen maar aandoenlijk. Wilders heeft eigenlijk vrij weinig profetische afspraken gedaan. In die zin is hij geen complotdenker, maar zoveel vooruit op de troepen loopt hij nu ook weer niet. Wel vind ik het fijn dat Wilders sommige dingen benoemd die door veel andere partijen niet gezegd worden: http://www.volkskrant.nl/recensies/nauwgezet-relaas-over-criminele-marokkaanse-jongens~a4163993/

 

Maar goed, met complotdenken heeft Wilders weinig van doen. Pas als ik de PVV over chemtrails hoor dan zou mij een andere mening zijn toegedaan ;-) !

Link naar reactie
Share on other sites

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...