Ga naar inhoud
GENEGEERD

Konijnen fokken


CityPrepper

Aanbevolen berichten

Het SHTF-scenario m.b.t. de koelkast of vriezer is zo erg niet, je kunt je konijnen ook gewoon gaan wecken. Gaat prima.

 

Ik zou graag het recept hebben van konijn wecken . Ik zit al heel mijn leven in de konijnen kweek en ik heb bijna alles al geweckt . Maar konijn wecken dat is nieuw .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Ik zou graag het recept hebben van konijn wecken . Ik zit al heel mijn leven in de konijnen kweek en ik heb bijna alles al geweckt . Maar konijn wecken dat is nieuw .

 

Je kan gewoon konijnendelen rauw in een pot doen en dan wecken. Je kan kiezen uit wecken met bouillon/jus of zelfs droog wecken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Had ik dat nog niet verteld dat het lachwekkend is dat je van konijn eten dood gaat . Of had jullie dat er niet uit begrepen .

 

Nou ja, ik had jouw bericht gelezen, en naar mijn weten ben jij behoorlijk levend.

Maar zoals ik begreep is het niet zo dat je dood gaat door het eten van konijnen, dus was dat het punt ook niet, maar dat als je langere tijd alleen maar of voornamelijk konijn eet, dat dat dan weer minder gezond is.

Aangezien ik dat nog niet wist (echt geen flauw benul) vond ik dat wel nuttige info. En aangezien ik ook niet wist dat dat alleen voor wilde konijnen zou gelden, en niet voor tamme vind ik dat ook weer nuttige info. Daarom ben ik erg benieuwd naar verdere uitleg, en staan konijnen ook weer mooi op mijn preplijstje :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Loreen als jij ooit begint met konijnen neem een vlees ras ( soort ) . Gen dwerg konijnen langoor of dergelijke . Geef de dieren ook geen naam . Dan wordt het nog moeilijker om afscheid tenemen . Stel je voor een hele morgen aan een lekker potje konijn gewerkt met pruimen . En dan moet je aan zoon en dochter vertellen dit is onze Stamper . Smakelijk.

En @Bla Bla mij is altijd vertelt dat je geen botten kan wecken . Dus jou weck resept van konijn vertrouw ik niet .

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Loreen als jij ooit begint met konijnen neem een vlees ras ( soort ) . Gen dwerg konijnen langoor of dergelijke . Geef de dieren ook geen naam . Dan wordt het nog moeilijker om afscheid tenemen . Stel je voor een hele morgen aan een lekker potje konijn gewerkt met pruimen . En dan moet je aan zoon en dochter vertellen dit is onze Stamper . Smakelijk.

En @Bla Bla mij is altijd vertelt dat je geen botten kan wecken . Dus jou weck resept van konijn vertrouw ik niet .

 

Als ik me niet vergis hebben ze bij @Bla Bla Franse hangoren. Nadat ik die een keer gegoogeld had was ik spontaan verliefd geworden, ik betwijfel of een naam dan nog veel verschil maakt ;)

Sowieso thanx voor de tips! Momenteel heb ik alleen een kat, ik denk dat als ik die in een stoofpot verwerk mijn kinderen daarna mijzelf gaan slachten. Af en toe verdenk ik ze er van dat ze dat mormel liever vinden dan mij ;)

Wel heb ik al een aantal keer het onderwerp van dieren fokken, slachten en opeten geïntroduceerd. Ondertussen reageert dochterlief al iets minder geschokt als in het begin.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb mijn konijnen in hokken met latten bodem, hierdoor valt de ontlasting door de bodem en kan hij makkelijk worden gebruikt als meststof. ik heb 2 hokken van 3 delen. in 1 hok zitten 3 vrouwtjes, dit zijn verschillende rassen want mijn ervaring is dat kruisingen toch sterker zijn dan zuiveren dieren. in het 2de hok zit een ram (rode nieuw zeelander) deze is oud, wij hebben hem pas een jaar maar je kan aan hem zien dat hij zeker een jaar of 7 is. de andere 2 delen van het hok zitten de jongen die we opkweken.

de konijnen die drachtig zijn worden ongeveer een week voor het werpen in een hok met vlas gezet.

 

de konijnen krijgen veel onkruid, groenten en groenten afval. ook krijgen ze wel eens hooi en gedroogd brood (voor de vezels) ook krijgen ze tarwe/havens kuni excellen m5 dit in mindere mate. waarom havens? goede ervaringen mee en geen last van diarree ook betaal ik slechts 10 euro voor 20kg. ook heb ik ooit een konijn gehad dat in een ren zat van 15m² met holen gras etc. dit konijn at geen brok en minimale hoeveelheden graan en heeft meerdere malen succesvol een nest jongen groot gebracht. wel kreeg ze natuurlijk veel soorten groen planten takken etc bij gevoerd.

 

meer foto's komen later, ook heb ik op dit moment 2 jongen van 3 weken, later als ik ze ik ze opkweek volgt er wel een grafiek van hun gewicht

Link naar reactie
Delen op andere sites

@jacobus mooi hok . Maar vallen de keutels door de spleten ? Je gebruikt de zelfde voederbakken maar welk systeem heb je voor drinken . En in jou post die havens dat zal haver moeten zijn denk ik . En 10€ voor 20kg vind ik nog prijzig .

Wat kost ander voer voor konijnen en of kippen in nl.

 

de keutels vallen 9 van de 10x door de spleet en helemaal rechts is de spleet ook iets groter en kan ik het doorheen vegen. ik gebruik 1 liter drinkflessen van therbo, deze http://broedmij.nl/product/details/231 en havens is het merk konijnen voer. http://www.konijnenvoeders.nl/kuni-excellent-m-5/ helaas is dit 1 van de goedkopere konijnen voeren. bij mij leverancier kan ook een merk voor 8.30 maar daar kregen ze diarree van. ook heeft hij voer van 12,50 en 14,- per zak. voor gemengd graan betaal ik 9 euro per 20kg en tarwe 6,30 per 20kg 11 euro voor legkorrel of legmeel. voor een baal gehakseld vlas in plastic betaal ik 5,50. dit gebruik ik omdat het goed bevalt en snel composteert. (er ligt een compost hoop van nu zo'n 4 kuub in de tuin, want recyclen is een must als je zelfvoorzienend wil zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vraagje aan de konijnenboeren @Geert, @jacobus...hoeveel kosten maken jullie met een konijn van geboorte tot slacht?

 

een zeer goede vraag. ik ga dit bij houden bij de 2 konijnen die ik opkweek. deze zou ik in aparte hokken opkweken op verschillende manieren en dan alles bijhouden.

wel heb ik het ooit voor japanse kwartels gedaan en zet op 31 cent opkweek kosten aan voer tot slachtgewicht (geen rekening gehouden met broedmachine en donkerstraler die stroom gebruiken)

 

oja ook het mooie aan mijn hokken. het hout was gratis, oud pallethout, de dakplaten 2dehands gratis, blik verf koste me een paar cent (ooit paar honderd oude blikkenverf opgekocht voor 15 euro) gaas hadden we liggen van een oud hok dus was al betaald en de scharnieren en slotjes van beide hokken waren samen 20 euro geloof ik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@jacobus de prijzen zijn per zak tevergelijken als bij ons . Alleen bij ons zijn het verpakkingen van 25kg . @Stuudje ik heb al dikwijls gerekend wat een konijn mij kost tot het slachtbaar is maar dit is bijna onmogelijk . Het uitrekenen per worp heb ik ook al eens geprobeerd ook dat is niet simpel .

Dus ik doe mijn best voor jou .

zonder het moederdier en volledig op aangekocht voer eet een konijn in drie maand ongeveer 7€ voer . Daar komt nog bij een vaccin van 1€ . Dan moet je nog het stro hooi of vlas rekenen. Komt dan op 8.5€ per konijn . Maar als je zelf voor voer gaat zorgen gaat de prijs al snel naar beneden .

Link naar reactie
Delen op andere sites

@jacobus de prijzen zijn per zak tevergelijken als bij ons . Alleen bij ons zijn het verpakkingen van 25kg . @Stuudje ik heb al dikwijls gerekend wat een konijn mij kost tot het slachtbaar is maar dit is bijna onmogelijk . Het uitrekenen per worp heb ik ook al eens geprobeerd ook dat is niet simpel .

Dus ik doe mijn best voor jou .

zonder het moederdier en volledig op aangekocht voer eet een konijn in drie maand ongeveer 7€ voer . Daar komt nog bij een vaccin van 1€ . Dan moet je nog het stro hooi of vlas rekenen. Komt dan op 8.5€ per konijn . Maar als je zelf voor voer gaat zorgen gaat de prijs al snel naar beneden .

Hierbij krijg ik toch zeker wel een goed idee wat de kosten voor een konijn zijn @Geert. Dit wilde ik graag weten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@jacobus de prijzen zijn per zak tevergelijken als bij ons . Alleen bij ons zijn het verpakkingen van 25kg . @Stuudje ik heb al dikwijls gerekend wat een konijn mij kost tot het slachtbaar is maar dit is bijna onmogelijk . Het uitrekenen per worp heb ik ook al eens geprobeerd ook dat is niet simpel .

Dus ik doe mijn best voor jou .

zonder het moederdier en volledig op aangekocht voer eet een konijn in drie maand ongeveer 7€ voer . Daar komt nog bij een vaccin van 1€ . Dan moet je nog het stro hooi of vlas rekenen. Komt dan op 8.5€ per konijn . Maar als je zelf voor voer gaat zorgen gaat de prijs al snel naar beneden .

 

hier was het ook eerst 25kg maar vanwege arbo wet is het 20kg geworden en de prijs hetzelfde, vaak beiden ze ook nog zakken aan als 25kg maar als je op de zak kijkt staat er 20kg

Link naar reactie
Delen op andere sites

hier was het ook eerst 25kg maar vanwege arbo wet is het 20kg geworden en de prijs hetzelfde, vaak beiden ze ook nog zakken aan als 25kg maar als je op de zak kijkt staat er 20kg

 

Waar ik mijn voer koop . En die maakt zijn konijnen voer zelf verkopen ze zakken van 50kg maar met mijn voetje kan ik dat niet dragen . 2 zakken van 25kg kosten meer dan 1 van 50kg . Daarom koop ik zakken van 50 en verdeel ze daar terplaatse in kleinere hoeveel heden . Zo heb ik 50cent winst . Ja wie het kleineniet eert is het grote niet weert .

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Loreen als jij ooit begint met konijnen neem een vlees ras ( soort ) . Gen dwerg konijnen langoor of dergelijke . Geef de dieren ook geen naam . Dan wordt het nog moeilijker om afscheid tenemen . Stel je voor een hele morgen aan een lekker potje konijn gewerkt met pruimen . En dan moet je aan zoon en dochter vertellen dit is onze Stamper . Smakelijk..

 

Geen naam is voor tere zieltjes idd makkelijker en beter. Van mij krijgen ze ook geen naam. Mijn man noemt ze kerst 1, kerst 2, kerst 3 etc.

 

En @Bla Bla mij is altijd vertelt dat je geen botten kan wecken . Dus jou weck resept van konijn vertrouw ik niet .

Een receptje om de initiele vraag te beantwooren:

http://www.weckenonline.eu/Uitleg_werkwijze/Wild_en_gevogelte_wecken/Konijn_met_pruimen/konijn_met_pruimen.html

En met bot om gelijk te behalen:

 

Maar vooral mij niet vertrouwen hoor. Ik weet niet waar ik het over heb...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kijk @Bla Bla met dat resept ben ik het eens het vlees word van het bot gehaald. Dus niet zoals je schijft in post nr. 52 ook rauw wecken . Dat is gedoemd te mislukken .

 

Botten kan je niet wecken .

 

Jouw initiële vraag was echter of konijn geweckt kon worden. Ja dat kan vanaf de meest eenvoudige situatie: Rauw, met bot zonder vloeistof. Lekkerder is er een heerlijk stoofpotje van te maken en dit weg te wecken.

 

Vlees kan rauw al dan niet met bot en zelfs droog geweckt worden. Is het altijd een verbetering van de smaak? Dat durf ik ook te betwisten, maar belangrijker is dat het kan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier de man van BlaBla op verzoek van @Loreen om mijn visie zicht op het konijnenfokken hier neer te pennen waarbij ik vooral het verschil met het openingstopic er op aan zal spreken. Alles wat ik dus neerzet is mijn visie wat haaks staat op het openingstopic.

 

Inteelt:

Dit kan wel degelijk een groot probleem zijn. Het zorgt voor meer aangeboren afwijkingen van het nageslacht en zodoende minder betrouwbare konijnen om te eten. Eet altijd alleen maar gezonde konijnen. Het probleem word door topicstater opgelost door regelmatig nieuw bloed toe te voeren. Dit betekend dus regelmatig nieuwe konijnen vanuit een andere lijn waarvan je de gezondheidsrisico's niet weet. Dit kan het fokresultaat namelijk ook zwaar verminderen.

 

Fok:

Ga nooit voor een intensieve teelt. Ook niet als je goed je best doet. Dit put de moer compleet uit en zorgt ervoor dat het nageslacht zwakker word. Tevens heb je sneller nieuwe moeren nodig die je waarschijnlijk niet uit eigen fok zou kunnen verkrijgen. Wederom nieuw bloed benodigd met alle risico's van dien. Hoe snel op zijn konijntjes dan ook is, doe maar rustig aan. Je hebt alle tijd :)

 

Ras:

Vlaamse Reuzen zijn echte vleeskonijnen maar totaal ongeschikt voor de beginnende vleesfokker. Ze zijn namelijk erg gevoelig. Zelf heb ik Franse Langoren (volgens @Loreen extreem schattig). Ook dit is een goed vleesras, maar nog niet geschikt voor de beginner. Een mooi ras voor de beginner is het Hollands konijntje.

https://www.bing.com/images/search?q=hollander%20konijn&qs=n&form=QBIR&pq=hollander%20konijn&sc=8-16&sp=-1&sk=&ghc=1

Ok, ze zijn wat kleiner, maar wel robuuster. Ideaal om te leren. Koop nooit konijnen in de dierenwinkel of bij een "showfokker". Deze dieren zijn vaak ingeent tegen alles en nog wat en wij willen biologisch vlees zónder troep erin. Vraag gewoon eens bij een oud boertje. Die hebben meestal wel wat konijntjes. Of anders bij een andere vleesfokker.

 

Temperatuur:

Konijnen zijn koudedieren. Van teveel warmte gaan ze dood. Zorg dat ze een goed nachthok hebben waar het tochtvrij is en ze kunnen daar het gehele jaar zitten en zelfs werpen. Ik haal ze er wel 1 a 2 keer per week uit om ze even te laten rennen.

 

Fokverhouding:

Om mooie bloedlijnen te creëren zijn minimaal 4 rammelaars en 4 moeren benodigd. Hiermee kan je, mits je alles goed bijhoud zéér zuivere bloedlijnen houden zonder inteeltoverschrijdingen. Je ziet dan ook dat 4 moeren a 2 nesten per jaar al 8 nesten zijn. 10 konijntjes per worp is dan al 80 konijnen. Dat betekend dat je er genoeg hebt om te eten en om wat weg te geven (Loreen wil nog een Franse Langoor hebben) zónder dat je enig vorm van inteelt of uitputting hebt bij de moeren. Diervriendelijkheid is altijd prio 1! Tevreden dieren betekend namelijk lekkerder vlees :) Uiteraard nooit meteen met 8 dieren beginnen. Dan word je gek. 1 rammelaar en 1 moer is voldoende voor de start. Daarna langzaam uitbreiden tot de gewenste stapel.

 

Voeding:

Doe niet al te moeilijk. Dat zijn konijnen ook niet. Leer je aan dat als je een lading paardenbloemen/jonge brandnetels etc tegenkomt dat je deze plukt. Even uitspreiden en een dagje drogen en de konijnen eten wel. Oud brood, rauwe groentes en fruit als keukenafval? Geef het aan de konijnen. Ze zullen groeien als kool.

 

Verder hoor ik veel over konijnenuithongering. Dit fenomeen bestaat inderdaad bij het eten van wild konijn. Echter is dit nog nooit voorgekomen bij de consumptie van tam konijn. Dit omdat tam konijn veel meer vet en in vet oplosbare vitamines bevat. Zie linkjes hieronder:

http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=19

http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=18

 

Dit was zo'n beetje uit het koppie een reactie met op- en aanmerkingen op het openingstopic. Ben ik wat vergeten of wil je wat weten vraag gerust.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@blabla

 

hier ben ik het bijna 100% mee eens alleen over de rassen ben ik het niet eens. vlaamse reuzen zijn ouderwetse konijnen en hebben veel voer nodig voor elk kilo lichaamsgewicht ook groeien sloom. franse hangoren zou nog kunnen maar vindt ik naar eigen ervaring ook geen fijn vlees ras en Hollanders vindt ik zelf ook te klein. wat mij opvalt is dat hier op dit forum de oude vleesrassen populair zijn en de moderne industrie rassen minder (terwijl dit geen problemen mee brengt als je gewoon verstandig fokt) zelf gebruik ik veel nieuw zeelander x californier

http://www.nrcenwnc.nl/index.php?page=aangesloten hier een klein beetje informatie over deze rassen alleen gebruik ik dan niet de showtypes maar de vleestypes. alleen gebruik ik een rode nieuw zeelander ram en heb daar ook onverwanten voedster van, deze jongen slacht ik niet maar verkoop ik vaak op 6 weken voor minimaal een tientje. ook heb ik meestal nesten van rond de 10 jongen.

 

ook heb ik nog nooit een konijn laten vaccineren en na honderden dieren heb ik nog nooit ziektes gehad. ook

Link naar reactie
Delen op andere sites

@blabla

 

hier ben ik het bijna 100% mee eens alleen over de rassen ben ik het niet eens. vlaamse reuzen zijn ouderwetse konijnen en hebben veel voer nodig voor elk kilo lichaamsgewicht ook groeien sloom. franse hangoren zou nog kunnen maar vindt ik naar eigen ervaring ook geen fijn vlees ras en Hollanders vindt ik zelf ook te klein. wat mij opvalt is dat hier op dit forum de oude vleesrassen populair zijn en de moderne industrie rassen minder (terwijl dit geen problemen mee brengt als je gewoon verstandig fokt) zelf gebruik ik veel nieuw zeelander x californier

http://www.nrcenwnc.nl/index.php?page=aangesloten hier een klein beetje informatie over deze rassen alleen gebruik ik dan niet de showtypes maar de vleestypes. alleen gebruik ik een rode nieuw zeelander ram en heb daar ook onverwanten voedster van, deze jongen slacht ik niet maar verkoop ik vaak op 6 weken voor minimaal een tientje. ook heb ik meestal nesten van rond de 10 jongen.

 

ook heb ik nog nooit een konijn laten vaccineren en na honderden dieren heb ik nog nooit ziektes gehad. ook

 

Wederom de man van Blabla hier.

Nieuw Zeelanders en Californiers zijn hele mooie rassen. Evenals het Rex konijn. Persoonlijk ben ik overgegaan naar de Franse Langoor ivm de hogwaardige vacht die ook bruikbaar is ;) Hollandertjes zijn geen perfecte vleeskonijnen maar zijn wel erg eenvoudig voor een starter en leveren een flink rendement op qua voer/vlees verhouding.

 

Vaccinaties doe ik ook niet aan. Kost alleen maar geld en "besmet" het vlees.

 

Verkopen is altijd een leuke bijverdienste. Alles wat hier verkocht kan worden word ok verkocht. Wat overblijft is voor de slacht. Op een gegeven moment kost konijnenhouden zo helemaal niets meer. Ook hier het voordeel van de Franse Langoor die ik heb. Door de knuffelfactor (@of niet @Loreen) verkoop ik ze gemakkelijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Bla Bla franse hangoren verkopen idd goed, zelf heel kort gehad maar had een lijn overgenomen die zeer ziekte gevoelig was en veel last van draaikopjes. en op dit moment gebruiken wij de vacht nog niet (liggen wel een aantal in de vriezer) wat maak jij er van en hoe?

en in het begin hield ik ook die kleine schattige dwerg hangoortjes die je in de dierenwinkel tegen komt, (ik kreeg 4 of 5 euro op 6 weken) maar vanwege het vele werk en omdat de grote konijnen ook hun kosten terug verdiende mee op gehouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...