Ga naar inhoud
GENEGEERD

Waarschuwingsstelsel (luchtalarm) stopt per 2017 definitief


apex
 Share

Recommended Posts

Artikel uit maart 2015, maar kon geen gerelateerd topic vinden..

 

http://nos.nl/artikel/2026571-sirenes-voor-noodsituaties-blijven-straks-stil.html

 

Sirenes voor noodsituaties blijven straks stil

 

De sirenes die elke eerste maandag van de maand worden getest, gaan waarschijnlijk verdwijnen. De minister wil met de sirenes stoppen.

 

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt het voorstel nu voorgelegd aan de voorzitters van de veiligheidsregio's. Daarna wordt besloten wanneer de sirenes voor het laatst te horen zijn. Het onderhoudscontract voor de sirenepalen loopt in 2017 af. "Dat zou een natuurlijk moment zijn om te stoppen", zegt de woordvoerder.

NL-alert

 

Het huidige waarschuwingssysteem met de sirenepalen werd in 1992 ingevoerd. Volgens het ministerie zijn er tegenwoordig modernere communicatiemiddelen, zoals sociale media en NL-alert.

 

De kosten voor het beheer en onderhoud van de palen bedragen bijna 4 miljoen euro per jaar. De laatste jaren zijn er nauwelijks nieuwe palen geplaatst. Een nieuw contract moet dan Europees worden aanbesteed en dat ziet het ministerie niet zitten.

 

Al ben ik een groot voorstander van technologische innovatie, lijkt het me een verdomd slecht idee om het waarschuwingssysteem enkel en alleen over het mobiele netwerk te laten lopen. Weet iemand hier meer over? En is er een lobby om hier een stokje voor te steken?

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Volgens het ministerie zijn er tegenwoordig modernere communicatiemiddelen, zoals sociale media en NL-alert.

 

Sociale media heb ik niet. NL-alert is toch voor op een smartphone? Tja, die heb ik ook niet.

 

Conclusie: Burgers met een werkelijk sociaal leven zónder mobiele telefoon mogen doodvallen bij calamiteiten :)

Link naar reactie
Share on other sites

Tja, de meerderheid heeft een smartphone en het bereik daarmee is aanzienlijk hoger dan die roeptoetertorens.

 

Welke techniek er ook gebruikt wordt, er zal altijd een deel van de bevolking zijn die 't niet doorkrijgt als er iets gebeurt. Zolang er met deze techniek MEER mensen bereikt worden, is 't een stap vooruit.

Link naar reactie
Share on other sites

Volgens het ministerie zijn er tegenwoordig modernere communicatiemiddelen, zoals sociale media en NL-alert.

 

Sociale media heb ik niet. NL-alert is toch voor op een smartphone? Tja, die heb ik ook niet.

 

Conclusie: Burgers met een werkelijk sociaal leven zónder mobiele telefoon mogen doodvallen bij calamiteiten :)

 

 

Dan heb je toch de regionale rampenzenders? (FM) Dus als je een klein radiootje van 15 euro bij je hebt ben je ook op de hoogte:cool:

 

Deze past in je binnenzak van jas of in tasje.

https://www.conrad.nl/nl/philips-fm-middengolf-zakradio-zwart-1333837.html?WT.mc_id=gshop&gclid=CL65jf3q9McCFQWdGwodf84Bwg&WT.srch=1

 

En kan bij een stroomuitval beter zijn, omdat je op de middengolf ook zenders uit Duitsland en Belgie kunt ontvangen en in het donker nog wel verder weg gelegen zenders en dat komt door de Propagatie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Propagatie_(radio)

Link naar reactie
Share on other sites

Persoonlijk denk ik dat juist de combi van beide enorm waardevol zou zijn.

Met de moderne communicatie bereik je in no time een heel breed publiek, en kan je ook nog in het waarschuwingsbericht tekst en uitleg geven. Bij het luchtalarm krijg je alleen de waarschuwing, maar ben je afhankelijk van andere media om te achterhalen waarvoor je gewaarschuwd wordt.

Nadeel is dat het systeem kwetsbaar is. Als het goed is weten we allemaal dat de stroom uit kan vallen, het netwerk overbelast kan zijn, en tal van andere zaken die kunnen storen. Daarnaast kan je batterij leeg zijn, je geluid uit staan, je telefoon in een andere kamer liggen etc. Daarnaast heb je natuurlijk de mensen zonder smartphone die niet bereikbaar zijn.

 

Met het luchtalarm ondervang je veel van die factoren, want ookal zit je op de plee en licht je telefoon nog op de bank (erg onwaarschijnlijk maar goed, het kan!), het luchtalarm hoor je toch. Stel de netwerken zijn overbelast, dan doet het luchtalarm het toch.

Nadeel van het luchtalarm is natuurlijk dat doven en zeer-slechthorenden er niets van meekrijgen, voor hen is een mobiele alert dan weer ideaal.

 

Vandaar dat ik denk dat en/en een heel mooie combi zou zijn. Beide methodes vullen elkaar aan met voor- en nadelen. Denk ik.

Link naar reactie
Share on other sites

Dan heb je toch de regionale rampenzenders? Dus als je een klein radiootje van 15 euro bij je hebt ben je ook op de hoogte:cool:

Die zet je aan als je weet dat er een ramp is...nádat de sirene is afgegaan.

 

Verder, veel mensen weten nog steeds niet wat ze moeten doen bij sirene, bij afgaan in Kampen vorig jaar ging bijna niemand naar binnen...bleven gewoon door winkelen (schreef een forumlid ter plekke)

Kinderen moesten op school blijven tot ouders hen opgehaald hadden...ehm, die ouders moesten dus wél naar buiten.

Veel mensen weten niet dat je ventilatiesysteem ook uit moet doen...en het blijkt dat in flats dat centraal geregeld is en dat niet uit kán.

Bij de gijzeling in NOS studio's bleek dat het overnemen van de zenders door regiozenders niet goed geregeld is.'De NOS is de nationale rampenzender. “Een zender op zwart, zoals donderdagavond, dat kan niet en dat mag niet”, zei de minister op vrijdag. RTL4 en regionale zenders zouden in een dergelijk geval in de praktijk als vervanging kunnen fungeren, maar dat is niet helemaal wettelijk geregeld, aldus Opstelten.'

Er hebben wel 51 mensen getekend voor de petitie het luchtalarm te behouden.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...