Ga naar inhoud
GENEGEERD

Alternatieven voor de Euro?


lewieke
 Share

Recommended Posts

Veel mensen weten dat het fout kàn gaan. De regels voor de redding van de banken zijn intussen aangescherpt. Het zal de gemeenschap in de toekomst minder geld kosten, tenminste dat is de bedoeling en tegelijk ook het einde van het goede nieuws. Om falende banken toch te redden zal er in de toekomst gebruik gemaakt worden van de deposito's van de klanten. Jouw tegoeden dus.

 

Kunnen we zonder bank, bankrekening en spaarrekening? Deze vraag houdt me toch wel bezig. Ik doe mijn best maar ik stel vast dat het in de praktijk moeilijk is. Betalen in contanten proberen we wel maar de kaart is nooit ver weg. Je wil ook de studies van de kinderen kunnen betalen, dan heb je daarvoor middelen nodig. Die spaar je van je loon en stal je op je zicht- of depositorekening. Niet veilig dus.Zelf kreeg ik al een lesje over onbetrouwbare politici, falende banken, volksverlakkerij. In de crisis rond Belfius ben ik al 6000€ kwijtgespeeld. Ze staan nog wel netjes op een rekening, maar je kan er niet meer bij. Wellicht nooit meer. Ondanks alle mooie beloftes. 7 jaar duurt dit spelletje nu al. Dus pensioensparen? Daar doen we -om begrijpelijke redenen- niet (meer) aan. Omdat -zoals@keyser_suze onlangs zei, de spelregels veranderd worden terwijl we het spel spelen. En je dus nooit de juiste beslissingen kàn nemen.

 

De alternatieven waar ik voor kies zijn : vastgoed en diversificatie. Diverse banken, diverse rekeningen, diverse producten, ... .

 

Maar als het nu écht fout gaat. Wat kunnen we dan doen? Er blijken alternatieven te zijn. De mens is vindingrijk en heeft de wil om te blijven overleven. De crisis in Griekenland en Oekraïne zijn menselijke tragedies maar voor ons kunnen ze een wijze les inhouden. Het zal ons toelaten om de volgende grote crisis gemakkelijker te overleven. Wat kunnen we er uit leren? Hoe kunnen we die kennis gebruiken om minder slaaf te worden van het systeem?

 

Krim

 

Een van de eerste maatregelen die werden genomen bij het conflict in Oekraïne was het verbieden van bitcoin als betaalmiddel. Het argument was dat dit betaalmiddel te veel kan gebruikt worden voor illegale praktijken. De echte reden is natuurlijk omdat het aan de controle van de overheid ontsnapt. Het overwegen waard om enkele honderden/duizenden euro's om te zetten in bitcoin. Voor zover je budget en je vermogen het toelaten. Is het een blijvertje? Als systeem allicht wel. Bitcoin zelf, dat is moeilijk te voorspellen. Investeren in bitcoin houdt ook risico's in zoals we in het verleden al zagen. We onthouden : ontsnappen aan overheidscontrole en centraal beleid. http://www.zerohedge.com/news/2014-11-10/ukraine-central-bank-bans-bitcoin-protect-citizens-financing-terrorism

 

Oekraïne is gered. Financieel dan toch. Voorlopig. Het BNP daalt peilsnel. Nuttige landbouwgronden liggen braak. Dorpen worden vernield, burgers sterven, de uitgaven voor defensie en oorlog swingen de pan uit. Oekraïne is maar een paar stappen meer verwijderd van een ingreep door het IMF. Die zal straks het beleid in het land gaan bepalen. Uit het Griekse scenario weten we al dat dit beleid niet ten goede komt aan de burger. Die betaalt altijd de rekening. De heren met relaties ontspringen altijd de dans. http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-01/franklin-templeton-4-ukraine-creditors-said-to-form-committee Hoe lang duurt het nog voor de deposito's in Oekraïne worden gebruikt om het land te redden? Elke dag een dagje minder lang.

 

Donetsk People's Republik heeft ervoor gekozen om de roebel te gebruiken als betaalmiddel. Die verliest 'maar' 15% van zijn waarde door inflatie in vergelijking met de hryvnia 60%. Zonder probleem maakten de burgers de klik en namen ze de juiste beslissing en ze kozen voor een andere munt. Het wordt pas interessant als we de beide munten afzetten tegen goud. Op het forum zijn er voor- en tegenstanders want goud kan je niet eten. Maar je kan het wel gebruiken als tussenopslag om je welvaart te beschermen. Het was dus nog slimmer geweest om hun vermogen om te zetten in PM. En naar gelang de behoefte geleidelijk aan weer om te ruilen in de munt die je nodig hebt. Voor kleine hoeveelheden goud/zilver zijn er altijd kopers. Rechtstreeks in PM gaan handelen lijkt me geen goed idee.

 

Maar net nu wordt het interessant want in DPR bestaat 90% van de middelen uit roebel, ongeveer 5% uit hryvnia en ongeveer 1% uit dollar. (Waar de ontbrekende procenten zijn is mij een raadsel, misschien zijn dat euro's maar daar vond ik geen cijfers over). Er blijken dus gewoon verschillende munten naast elkaar te bestaan die zorgen voor enige stabiliteit. Winkeliers, horeca, taxi's geven hun prijzen gewoon aan in de drie munten en als burger kiès je letterlijk welke munt je gebruikt. Het houdt in elk geval de economie gaande. Tijd dus voor een voorraadje aan USD (relatief duur voor het ogenblik), GPB, CHF, NOK, CAD, ... . Kies maar de meest stabiele. Wellicht zal de ondergewaardeerde euro op middellange termijn weer stijgen tov de USD dus hoogst waarschijnlijk krijg je in de toekomst een betere deal dan vandaag. Ik weet zeker dat we als burger de ECB behoorlijk nerveus krijgen als we zelf gaan kiezen voor meerdere munten. Dan verliest de elite namelijk de controle en kan je dynamisch reageren op grote veranderingen. Met multicurrency halen we de macht van de ECB onderuit en uiteindelijk de hele EU. Ik vermoed dat sommige landen binnenkort misschien wel weer een eigen munt gaan invoeren.

 

Griekenland

 

Varoufakis, voormalig minister van financiën in Griekenland, had het plan opgevat om een parallel bankensysteem op te vatten. De manier waarop hij dat wilde doen strookte niet met de visie van de ECB en het IMF. Het plan om dàt te doen is niet eens zo gek. De politicus bewees daarmee dat hij hart heeft voor het volk en dat hij beseft dat er zonder volk ook geen land is. Dat streek de financiële dictators tegen de haren in. Die willen niets meer dan macht. Macht over volledige landen, volkeren, ... . En dan hun wetten opleggen. Tot we allemaal slaven zijn. En wees eerlijk, we zijn al goed op weg. We houden steeds minder over en steeds grotere groepen krijgen het moeilijk om in hun basisbehoeften te voorzien. http://fubar.mobi/2015/07/27/varoufakis-wilde-een-parallelle-munt-de-drachme-en-wilde-eigen-belastingsysteem-hacken/

 

Moet er daarom een alternatief bànkensystem zijn? Dit speelt zich af op een niveau dat de burger niet beheerst. We kunnen er als individu niet tegen op. Wat we wel kunnen doen is gebruik maken van wat er al bestaat. Momenteel is dat giraal en chartaal geld. Beperk het aanhouden van giraal geld (op rekeningen, via plastic, via betaalkaarten) en kies voor biljetten. Bij voorkeur kleine coupures want in Griekenland blijken voornamelijk briefjes van 50€ beschikbaar te zijn.

 

De Grieken zijn ook niet dom. Ze willen gewoon blijven functioneren, voor hun kinderen zorgen, ... . Daarom ontstaan er steeds meer ruilsystemen die werken. Dikwijls lokaal en kleinschalig maar waarom zou dat een probleem zijn. Het laat je toe om in je omgeving goederen/diensten te gaan ruilen met elkaar. Het volstaat voor je dagelijkse levensonderhoud. Je hoeft in dit ruilsysteem niet te sparen! Als het om een beperkt deel van je middelen gaat, beperk je ook het risico als het systeem uit elkaar valt. http://www.volkskrant.nl/buitenland/grieken-gebruiken-vaker-alternatieven-voor-euro~a4123223/

 

Ook in onze omgeving zijn steeds meer mogelijkheden om toch nog iets te maken van je spullen. Via tweedehandssites vind je de kopers/verkopers. Daarnaast ontstaan ook bij ons (soms wel soms niet succesvol) initiatieven, ideeën om minder een beroep te doen op 'geld'. Deze vond ik gisteren. Prachtig initiatief. Komt alleen niet van de grond. http://www.moestuinruil.be en http://www.groenteruilen.nl Het zijn nog maar beginnende initiatieven maar dit worden mogelijkheden voor de toekomst. De systemen, ideeën, denkwijze bestaat al, nu alleen nog uitvoeren. Om dit op grote schaal gerealiseerd te krijgen hebben we een crisis nodig. We kunnen het wel helpen ontwikkelen door er aan mee te werken. Doen!

  • Leuk 2
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

@lewieke

goede post.

Omdat cash onderuitgehaald wordt wordt onze afhankelijkheid van de banken 100% welhaast

We moet idd snel een alternatief komen liefst meerdere

De overheid staat in onze dienst, dus ik ben van mening dat deze alternatieven zou moeten ondersteunen en niet tegen werken.

Ik dacht alltijd dat kapitalisten voor concurentie zijn..... maar dat is blijkbaar alleen binnen het "systeem"

ik deel je zorgen

Link naar reactie
Share on other sites

Goede punten. Zolang er nog cash bestaat als betaalmiddel heb ik dat gewoon in huis, niet op een rekening. Voor de rente hoef je 't niet te doen dus.... Verder pm's. Ik heb wel een betaalrekening met een paar honderd europ erop voor de boodschappen enzo, maar als ik iets groots koop (komt zelden voor gelukkig) betaal ik met cash, als de winkel dat niet accepteerd zoek ik een andere winkel. Mocht het helemaal niet lukken dan stort ik wat cash op die rekening en ga dan direct naar de winkel om te kopen wat ik op dat moment nodig heb.

Dan zijn er nog de artikelen die ik altijd met cash betaal (een lekker flesje scotch voor m'n verjaardag of de kerst, duur vlees etc...). omdat ik die niet geregistreerd wil hebben. Tenminste niet op een gemakkelijk toegankelijke manier. Of de economie nu helemaal inelkaar stort binnenkort of niet, cash gaat op een gegeven moment verdwijnen. Ik vermoed dat dan ruilhandel terug gaat komen. Denk bijvoorbeeld aan iets vragen voor het gebruik van skills die je hebt. Of iets dat je produceerd (geweckt spul) voor vlees van een slager etc... Of dat gaat lukken weet ik niet. Ligt er aan hoeveel mensen hun ogen open doen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk je compleet afhankelijk te maken van de staat. Werk je niet lekker mee, of waag je het iets te zeggen of posten dat ze niet leuk vinden kun je plots geen boodschappen meer doen, of niet meer met het ov. Bedenk het maar.

Link naar reactie
Share on other sites

Goede punten. Zolang er nog cash bestaat als betaalmiddel heb ik dat gewoon in huis, niet op een rekening. Voor de rente hoef je 't niet te doen dus.... Verder pm's. Ik heb wel een betaalrekening met een paar honderd europ erop voor de boodschappen enzo, maar als ik iets groots koop (komt zelden voor gelukkig) betaal ik met cash, als de winkel dat niet accepteerd zoek ik een andere winkel. Mocht het helemaal niet lukken dan stort ik wat cash op die rekening en ga dan direct naar de winkel om te kopen wat ik op dat moment nodig heb.

Dan zijn er nog de artikelen die ik altijd met cash betaal (een lekker flesje scotch voor m'n verjaardag of de kerst, duur vlees etc...). omdat ik die niet geregistreerd wil hebben. Tenminste niet op een gemakkelijk toegankelijke manier. Of de economie nu helemaal inelkaar stort binnenkort of niet, cash gaat op een gegeven moment verdwijnen. Ik vermoed dat dan ruilhandel terug gaat komen. Denk bijvoorbeeld aan iets vragen voor het gebruik van skills die je hebt. Of iets dat je produceerd (geweckt spul) voor vlees van een slager etc... Of dat gaat lukken weet ik niet. Ligt er aan hoeveel mensen hun ogen open doen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk je compleet afhankelijk te maken van de staat. Werk je niet lekker mee, of waag je het iets te zeggen of posten dat ze niet leuk vinden kun je plots geen boodschappen meer doen, of niet meer met het ov. Bedenk het maar.

 

Vandaag kan je in Vlaanderen al geen bedragen meer contant betalen die hoger zijn dan 3000€. Dat moét via een rekening of de handelaar krijgt een boete. Boven 3000€ mag nog slechts 10% als voorschot contant. That's it. Bij de aankoop van een woning is contant verboden. Bij de aankoop van een auto is het contant bedrag beperkt tot het voorschot (van max 10%). Bij storting van bedragen groter dan 3K wordt de fiscus automatisch ingelicht. Storten op een spaarrekening kan enkel via een zichtrekening, ... .

 

Het net gaat stilaan dicht. Tussen particulieren mag het wel nog gewoon (en is het ook niet te controleren). Wie veel contanten aanhoudt staat straks ook voor een probleem. Het enige wat ze hoeven te doen is alle contant geld op het zelfde moment vervangen door nieuw en het oude ongeldig verklaren. Dat zou je dan (beperkt?) kunnen ruilen tegen nieuwe briefjes. Wie geen zinnge uitleg kan geven aan een grote hoeveelheid contanten loopt het risico het afgenomen te worden. Met briefjes van 500€ kan je op vandaag bijna nergens betalen hoewel het een wettelijk betaalmiddel is.

Link naar reactie
Share on other sites

Dat ruilen, werkt enkel tussen particulieren zolang het geen 'professioneel' karakter draagt... Eigenlijk is het BTW ontduiking, maar als particulier ben je niet verplicht BTW aan te rekenen en door te storten.

Als bedrijf ben je dat wel...

 

In Canada waar "barter" (ruil) wel kan wanneer er een bedrijf bij betrokken is, betaalt het bedrijf de BTW (tax) naar de staat in de officiele vanuta op de door het bedrijf geschatte en boekhoudkundig vermeldde waarde...

 

Wanneer de staat verder failliet gaat en de economie verder stagneert, kan het zijn dat onze overheid niet anders kan dan ruil te gaan belasten, om de eenvoudige reden dat ze net als de burgers te weinig fondsen

hebben op de 'normale' manier. Iets om over na te denken zou ik zeggen.

Link naar reactie
Share on other sites

Dat ruilen, werkt enkel tussen particulieren zolang het geen 'professioneel' karakter draagt... Eigenlijk is het BTW ontduiking, maar als particulier ben je niet verplicht BTW aan te rekenen en door te storten.

Als bedrijf ben je dat wel...

 

In Canada waar "barter" (ruil) wel kan wanneer er een bedrijf bij betrokken is, betaalt het bedrijf de BTW (tax) naar de staat in de officiele vanuta op de door het bedrijf geschatte en boekhoudkundig vermeldde waarde...

 

Wanneer de staat verder failliet gaat en de economie verder stagneert, kan het zijn dat onze overheid niet anders kan dan ruil te gaan belasten, om de eenvoudige reden dat ze net als de burgers te weinig fondsen

hebben op de 'normale' manier. Iets om over na te denken zou ik zeggen.

 

Dan zal er een controleur naast mij moeten komen staan vrees ik. Anders zal ik misschien wel eens iets vergeten. Of je geeft een fictief (laag) bedrag aan waar je alle kanten mee uit kan. We zoeken toekomstige oplossingen voor de huidige problemen, een problemen voor de toekomstige oplossingen. Als we zo ver zijn, dan zoeken we wel weer oplossingen voor de problemen die zich dan voordoen.

Link naar reactie
Share on other sites

Dat ruilen, werkt enkel tussen particulieren zolang het geen 'professioneel' karakter draagt... Eigenlijk is het BTW ontduiking, maar als particulier ben je niet verplicht BTW aan te rekenen en door te storten.

Als bedrijf ben je dat wel...

 

In Canada waar "barter" (ruil) wel kan wanneer er een bedrijf bij betrokken is, betaalt het bedrijf de BTW (tax) naar de staat in de officiele vanuta op de door het bedrijf geschatte en boekhoudkundig vermeldde waarde....

 

Geen idee hoe het in België geregeld is maar als een bedrijf hier iets ruilt met een particulier dan moet het bedrijf BTW afdragen over de waarde van het uitgaande goed. (Of over de marge bij margegoederen) en wordt het binnenkomende product met dezelfde waarde als margegoed in de boeken bijgeschreven.

Op zich geen probleem, geeft alleen wat administratieve rompslomp.

Link naar reactie
Share on other sites

Er bestaan nu al lets systemen waar mensen een eigen 'munt' hebben. Een soort ruilhandel in diensten en producten die betaald worden mbv de plaatselijke munt.

Ik probeer ons risico qua geld te spreiden, deels bank, deels contant, deels edelmetaal. En verder zorgen voor voldoende andere ruilmiddelen als het echt gierend uit de hand loopt (zeep, zaden, olie etc).

Link naar reactie
Share on other sites

Dat ruilen, werkt enkel tussen particulieren zolang het geen 'professioneel' karakter draagt... Eigenlijk is het BTW ontduiking, maar als particulier ben je niet verplicht BTW aan te rekenen en door te storten.

Als bedrijf ben je dat wel...

 

In Canada waar "barter" (ruil) wel kan wanneer er een bedrijf bij betrokken is, betaalt het bedrijf de BTW (tax) naar de staat in de officiele vanuta op de door het bedrijf geschatte en boekhoudkundig vermeldde waarde...

 

Wanneer de staat verder failliet gaat en de economie verder stagneert, kan het zijn dat onze overheid niet anders kan dan ruil te gaan belasten, om de eenvoudige reden dat ze net als de burgers te weinig fondsen

hebben op de 'normale' manier. Iets om over na te denken zou ik zeggen.

 

Als je niet meer met het huidige (of toekomstige) door de Europese of wereld-regering gesanctioneerde financiele systeem werkt heb je in principe geen bedrijf nodig. Totdat ze je moestuin van een hectare ook gaan verbieden. Wellicht doordat er een Monsanto zaadje in is gewaaid. Als genoeg mensen elkaar gaan helpen en/of met elkaar gaan ruilen stort 't zaakje vanzelf in. Of denk ik nu te simpel?

Link naar reactie
Share on other sites

Ik had ook al zo'n beetje dat gevoel. Het concept wordt niet uitgelegd, de werking is niet transparant, er worden geen garanties geboden, ... .

 

Precies. Zodra zo'n concept geen duidelijkheid verschaft en er klanten aan het woord komen die laaiend enthousiast zijn en hierover schrijven op de website, haak ik al af.

Link naar reactie
Share on other sites

Donetsk People's Republik heeft ervoor gekozen om de roebel te gebruiken als betaalmiddel. Die verliest 'maar' 15% van zijn waarde door inflatie in vergelijking met de hryvnia 60%. Zonder probleem maakten de burgers de klik en namen ze de juiste beslissing en ze kozen voor een andere munt. Het wordt pas interessant als we de beide munten afzetten tegen goud. Op het forum zijn er voor- en tegenstanders want goud kan je niet eten. Maar je kan het wel gebruiken als tussenopslag om je welvaart te beschermen. Het was dus nog slimmer geweest om hun vermogen om te zetten in PM. En naar gelang de behoefte geleidelijk aan weer om te ruilen in de munt die je nodig hebt. Voor kleine hoeveelheden goud/zilver zijn er altijd kopers. Rechtstreeks in PM gaan handelen lijkt me geen goed idee.

 

"PM kan je niet eten" is geen argument om er niet enthousiast over te zijn ;D. Het is het enige vorm van geld dat de garantie heeft om niet voor 99,9% in waarde te verdampen. In een oorlogssituatie is PM het geld naar keuzen. Als je de rest geregeld hebt en je wilt je geld fail-safe maken kan ik me niet voorstellen waarom je geen grote hoeveelheid PM zou willen bezitten. En een magneet. Natuurlijk.

 

De mensen/bedrijven die voedsel verbouwen, dat ook maar een paar weken houdbaar is, hebben geen behoefte aan eindeloos ruilhandel. Op ten duur is er niets te ruilen tegen hun sla en dan willen ze geld, PM.

 

@lewieke

@Longmen

Het is simpel. Overkoepel ZZP-ers/kleinere bedrijven, laat ze onderling gebruik maken van elkaars diensten in fictief geld dat 1:1 ratio heeft met euro's. Hierdoor kan een klein bedrijfje gebruik maken van bijvoorbeeld een elektricien zonder er belasting over te betalen(omdat ze betalen met fictief geld). Hierdoor wordt het totaal plaatje goedkoper voor bedrijven en kunnen ze beter concurreren. Wanneer de bedrijven hun fictie geld uitbetaald willen hebben zetten ze het om in euro's

 

Via dit systeem kan diezelfde elektricien de dienst voordeliger doen zonder er zelf op achteruit te gaan

Link naar reactie
Share on other sites

Alle eurolanden terug naar hun eigen munt is geen rationele optie. Doorgaan met de euro zoals het nu gaat op termijn ook niet. Daarom verwacht ik dat er maatregelen zullen worden genomen om de basis van de euro gezonder te maken en daarmee het vertrouwen te herstellen. Als dat niet gebeurt zullen er, met Griekenland voorop, meerdere landen komen die zich de euro niet langer kunnen veroorloven en gedwongen zijn er uit te stappen.

Link naar reactie
Share on other sites

Het is simpel. Overkoepel ZZP-ers/kleinere bedrijven, laat ze onderling gebruik maken van elkaars diensten in fictief geld dat 1:1 ratio heeft met euro's. Hierdoor kan een klein bedrijfje gebruik maken van bijvoorbeeld een elektricien zonder er belasting over te betalen(omdat ze betalen met fictief geld). Hierdoor wordt het totaal plaatje goedkoper voor bedrijven en kunnen ze beter concurreren. Wanneer de bedrijven hun fictie geld uitbetaald willen hebben zetten ze het om in euro's

 

Via dit systeem kan diezelfde elektricien de dienst voordeliger doen zonder er zelf op achteruit te gaan

 

Kan je het net zo goed allemaal zwart doen, hoef je ook geen nieuwe munt in het leven te roepen.

Link naar reactie
Share on other sites

Om ook een bijdrage te leveren aan alternatieven aan de Euro onderzoek ik momenteel of er een ruilinitiatief gebouwd kan worden rond groenten, fruit en zelf gemaakte producten. Dit wil ik gaan doen via een internetplatform. Ik ben onderhandelingen gestart met een paar knappe programmeurs die een 'format' hebben maar op het vlak van marketing niet sterk zijn. Door particulieren (maar misschien ook handelaars?) toe te laten goederen te ruilen hoop ik een alternatief circuit op poten te zetten voor voedselvoorziening. In Griekenland zijn al een heel aantal initiatieven die blijken te werken en mensen een alternatief bieden in moeilijke tijden. Ik hou jullie op de hoogte van de vorderingen.

Link naar reactie
Share on other sites

Om ook een bijdrage te leveren aan alternatieven aan de Euro onderzoek ik momenteel of er een ruilinitiatief gebouwd kan worden rond groenten, fruit en zelf gemaakte producten. Dit wil ik gaan doen via een internetplatform. Ik ben onderhandelingen gestart met een paar knappe programmeurs die een 'format' hebben maar op het vlak van marketing niet sterk zijn. Door particulieren (maar misschien ook handelaars?) toe te laten goederen te ruilen hoop ik een alternatief circuit op poten te zetten voor voedselvoorziening. In Griekenland zijn al een heel aantal initiatieven die blijken te werken en mensen een alternatief bieden in moeilijke tijden. Ik hou jullie op de hoogte van de vorderingen.

Dit is geen unieke format, dit bestaat al, maar komt blijkbaar niet zo snel van de grond, dit zal echter wel een hoge vlucht nemen als meerderen ook eigen groenten terug verbouwen... Maar of je daarvoor een internetplatform nodig hebt?

Goede buren (met eigen groenten), dat heb je er voor nodig in mijn optiek.

Link naar reactie
Share on other sites

Dit is geen unieke format, dit bestaat al, maar komt blijkbaar niet zo snel van de grond, dit zal echter wel een hoge vlucht nemen als meerderen ook eigen groenten terug verbouwen... Maar of je daarvoor een internetplatform nodig hebt?

Goede buren (met eigen groenten), dat heb je er voor nodig in mijn optiek.

 

Het probleem is dat je wel dingen kan weggeven maar niets terugkrijgt van buren. Als je een ruilsysteem hebt kan je de juiste 'partner' zoeken die een leuke ruil kan aanbieden die jouw interesseert. Hoe moet je anders mensen vinden om mee te ruilen? Het is ook niet de bedoeling om met een originele format te komen. Als je bij ons in de regio kijkt, dan zie je de groententuintjes sterk opkomen, waar dat pakweg 10j geleden helemaal niet het geval was. Tegenwoordig vind je nog nauwelijks een stukje dat braak ligt.

 

 

Ik kan overigens wel 10 redenen bedenken om het niet te doen. Ik heb er maar 1 nodig om het wél te doen. Door low-budget te beginnen is het ook geen probleem als het opzet niet slaagt. Slaagt het maar een beetje, dan is het doel al bereikt.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...