Ga naar inhoud
GENEGEERD

[Review] Dutch oven


silver

Aanbevolen berichten

Goedenavond,

 

Door de leuke inkoopactie van de Prepshop ben ik verleid om een DO aan te schaffen. Na een aantal jaren vis gerookt te hebben leek het mij ook leuk om is wat nieuws te proberen. Dus de introductieactie kwam als geroepen.

De aankoop en verzending verliepen zonder enig probleem. Na 4 dagen had ik dan vorige week vrijdag de Dutch Oven binnen. Ik heb gekozen voor de kleinste variant 'slechts 3 liter'. Aangezien ik in mijn eentje ben.

 

Deze DO van Valhal outdoor komt in een kartonnen doos. Ondanks dat deze pan 3 liter inhoudt heeft weegt hij toch tegen de 5 kilo aan. Wat een kolos !

 

IMG_0921.jpg.34885e2ed875309861894d09274b3c48.jpg

 

Uitgepakt

 

IMG_0925.jpg.96ab336dd75927cf3317c7cdf522ef03.jpg

 

 

 

Vandaag aan het begin van de middag de DO ingebrand. De oven op 150 graden voor een half uur hierna even het was laagje eraf vegen en daarna insmeren met zonnebloem olie. Dit nog een kwartier laten staan in de oven hierna was hij klaar voor gebruik. Er zat in de doos geen gebruiksaanwijzing bij; echter op internet is dit eenvoudig terug te vinden.

 

Na het inbranden besloten om hem maar gelijk uit te proberen. Op internet had ik al wat goede recepten gezien voor het bereiden van spareribs. Zie de foto's hieronder voor een impressie:

 

IMG_0926-2.jpg.8d33ba49e8fda3143f56604464db4191.jpg

IMG_0931-2.jpg.7300936351ca8e714bbb7c6326a8be6d.jpg

IMG_0936-2.jpg.a848cf764cea8b105524de06a943b3bf.jpg

IMG_0940-2.jpg.0e090a83756110fce422945afbd70dbe.jpg

 

 

Conclusie:

Wanneer je de DO in je handen hebt voelt het als een 'machtige' pan. Die wel even meegaat wanneer je hem goed onderhoudt. De extra verkrijgbare accessoires zoals een lidlifter en kolentang zijn wel erg fijn om te gebruiken. De lidlifter doet zijn werk goed en zorgt ervoor dat je het deksel netjes omhoog kan tillen en de as niet in je DO kan vallen. De kolentang is makkelijk wanneer je gebruik maakt van briketten om deze op en af het deksel te halen. Wanneer je hem voornamelijk in een oven gebruikt zal je dit niet nodig hebben.

 

Het recept wat ik er in gemaakt hebt smaakte erg goed ! De reacties waren ook erg goed. Het is wel even goed opletten hoeveel briketten je gebruikt. Zo heb ik mij gehouden aan de tabel die op Prepshop.nl staat. Echter wanneer ik mij hieraan houdt wordt het warmer dan omschreven. Dit verkortte de gaartijd aanzienlijk. Dus pas je kolen hoeveelheid aan op het model oven wat je hebt.

 

Het schoonmaken van de pan ging wat moeilijker dan gewend. Mijn 'normale' pannen maak ik vaak schoon met gewoon wat zeepsop terwijl dit met een DO ten zeerste wordt afgeraden. Dus ben ik aan de slag gegaan met een afwasborstel en heet water. Uiteindelijk was de pan goed schoon. Hierna de pan laten drogen en nog even met zonnebloem olie de DO ingesmeerd om roestvorming te voorkomen

 

Al met al ben ik blij met deze aankoop. Ik heb erg veel zin om zelf te experimenteren. Een ding weet ik zeker: wanneer je het verknoeid ligt het niet aan de pan maar aan je eigen kookkunsten...

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
@silver Dat ziet er goed uit zeg. Heb je een link naar het recept?

 

Het recept is van Gary House. Op zijn Youtube kanaal heeft hij meer dan 20 filmpjes staan over DO cooking.

 

Het recept in de vorm van een filmpje:

 

Het recept uitgeschreven:

http://www.cooking-outdoors.com/best-dutch-oven-bbq-ribs-youll-ever-taste/

 

Ik moet toegeven het zijn de beste 'ribs' die ik ooit gegeten heb. Ga binnenkort zijn andere recepten uitproberen in de DO.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Chips, krijg gelijk honger en het is nog wat vroeg vandaag.:p Vandaag hoop ik de 18 liter binnen te krijgen, zal een bakbeest van een oven zijn maar geschikt voor mij straks om grote weckschotels te fabriceren, Die postbezorger zal er een kleine hernia aan overhouden.

@silver, hoe lang duurde het bereiden van de spareribs zelf ongeveer?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot

 

Hop dat ding erin dan. Gelijk briketten gebruiken, die je mooi kan aftellen voor het bereiden een gerecht. Even inbranden en gelijk in gebruik nemen.

(Ik ging brood bakken, zonder kennis van zoveel kooltjes is zus en zo temperatuur. Zwart buiten, deeg binnen. :p )

 

Foto's? :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot
Ja, dat wel. Ik heb een vuurschaal, maar las dat dat wat lastiger is? Heb jij daar ervaring mee?

 

Beetje wel.

Gewoon net als BBQ'en. Eerst gloeiende kolen maken en dan DO er opzetten zonder deksel, dan kan je in de gaten houden hoe het proces verloopt.

Niet te heet. Die neiging heb je al gauw. :p

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot
Haha, dat zal nog even moeten wachten.. We gaan morgen 3 weken naar Frankrijk, en daar mag je geen open vuur maken. Dus gewoon heeel saai op de Skottelbraai koken! ;)

 

Frankrijk, leuk! :)

Geen open vuur. :(

 

:p

 

Edit:

Goeie reis! :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...