Ga naar inhoud
GENEGEERD

Facebook en privacy


Marc67NL
 Share

Recommended Posts

Een rechter heeft een toch wel opmerkelijke uitspraak gedaan.

Even opmerkelijk is de reactie van Facebook.

 

 

Facebook moet binnen twee weken de gebruikersgegevens verstrekken van de persoon die een seksfilmpje op de website heeft gezet. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald.

 

Als Facebook de gegevens niet meer heeft, moet het bedrijf een externe partij toegang geven tot zijn systemen voor onafhankelijk onderzoek.

 

De 21-jarige Chantal uit het Brabantse Werkendam had Facebook voor de rechter gedaagd in een poging te achterhalen wie een seksfilmpje van haar eind januari op de website had geplaatst. Sinds de plaatsing op Facebook is haar leven "in een hel veranderd'', zei haar advocaat Thomas van Vugt eerder.

 

Facebook verklaarde niks meer te kunnen doen omdat de gegevens al in februari voorgoed van de servers zijn gewist. Daarin gaat de rechter niet mee. Een bijzondere uitspraak, vindt privacy-advocaat Christiaan Alberdingk Thijm.

 

Geheel ongeloofwaardig is het argument van Facebook, dat het de gegevens heeft gewist, namelijk niet volgens de advocaat. Een hoop bedrijven hebben als beleid dat ze gegevens binnen een bepaalde periode wissen. In het geval van Facebook is dat naar eigen zeggen na drie maanden, dat is op zich geloofwaardig."

 

Waar het volgens de rechter daarentegen mis ging, is dat het slachtoffer een aantal maal bij Facebook had geklaagd en aangegeven dat ze die gegevens wilde. "Op dat moment ontstond er voor facebook de verplichting die gegevens te bewaren en dat heeft het niet gedaan. Dat is wat de rechter Facebook aanrekent", zegt Alberdingk Thijm.

 

Dat maakt dat de uitspraak een grote impact kan hebben, ook voor andere sociale media.

"In feite heb je het hier over een extra aansprakelijkheid voor aanbieders van sociale media die kan leiden tot grote schadeclaimes als personen schade lijden door toedoen van anderen via sociale media."

 

Bron: BNR

 

Zou Facebook werkelijk alle gegevens na 3 maanden wissen? (Ze zouden een hoop onzin moeten opslaan als ze dat niet doen).

En gaat de uitspraak van de rechter nu ten gevolge hebben dat sociale media sites gegevens langer gaan bewaren?

 

(Wil iemand mij svp 'beschadigen' via sociale media? Delen we de schadeclaim).

Link naar reactie
Share on other sites

  • 2 months later...
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Zou Facebook werkelijk alle gegevens na 3 maanden wissen?

 

Geen idee. Als deze gegevens eenmaal commercieel zijn uitgemolken heeft Facebook geen reden om ze te bewaren. Wel een reden om de data weg te gooien want opslag kost geld. Mogelijk is er op de achtergrond een instantie in de VS die dat betaalt, zou mij niets verbazen.

Link naar reactie
Share on other sites

  • 2 months later...

A Belgian court has given Facebook 48 hours to stop tracking the online activities of non-Facebook users in Belgium unless they have their explicit consent or face a daily fine of €250,000. The internet giant has pledged to appeal the decision.

“If a surfer doesn’t have an own Facebook account, Facebook from now on will have to explicitly solicit consent and provide the needed explanations,” the Brussels court of first instance said.

 

https://www.rt.com/news/321373-facebook-belgium-court-tracking/

Link naar reactie
Share on other sites

Het is toch eigenlijk van de zotte, dat er nu nog steeds (met alle informatie die hierover beschikbaar is) zoveel mensen zijn die willens en wetens hun privé leven zomaar op Facebook knallen... En wat ik misschien nog wel erger vind is dat ze dus klaarblijkelijk mensen volgen (ook al heb je helemaal geen Facebook account) dmv cookies. Enge zooi. Dank voor het delen, @Keyser Suze

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...