Ga naar inhoud
GENEGEERD

Niemand meer te vertrouwen


**Royale**

Aanbevolen berichten

Vertrouwen

 

Helaas heb ik de neiging om iedereen in eerste instantie te vertrouwen tot het tegendeel bewezen is, zij het met enige terughoudendheid. Waarom helaas. Omdat dit simpelweg betekend dat dat vertrouwen erg vaak geschaad wordt. Toch blijf ik bij dit standpunt, waarom, omdat dit is wie ik ben en ik dus wel heb leren vertrouwen dat de mogelijke gevolgen nogal negatief kunnen uitvallen. Met deze les is het gevolg van geschaad vertrouwen wat minder hard.

 

Hoewel er toch situaties zijn waarin dit ernstige gevolgen heeft. Zo zit ik midden in zo'n situatie waar ik maar niet over in details ga op dit forum.

 

Kijk ik zal niet zomaar een zwerver mijn huissleutel geven en zeggen ik vertrouw erop dat je niks meeneemt, dat valt imo niet meer onder vertrouwen, maar onder naïef zijn. Dus daar zit het stukje "enige terughoudendheid".

 

Dus ja ik leen geld aan mensen, maar alleen als ik het zodanig kan missen dat als diegene het niet terugbetaald, ik zelf niet in de problemen komt (wijze les uit het verleden) Krijg ik het dan niet terug binnen de door de lener gestelde termijn verteld mij dat ik diegene op dit gebied dus niet kan vertrouwen. Resultaat is dan simpelweg, we lenen niet meer aan deze persoon.

 

Vrienden

 

Zijn mensen die je kan vertrouwen en die voor elkaar klaar staan en "nee" kunnen accepteren. Het zijn mensen die je gerust jaren niet ziet of spreekt, maar door omstandigheden weer geheel in je leven terug zijn. Geen verwijten of wrok. Geen verhalen als, ja maar jij belde mij nooit (alsof de ander jou belde) En inderdaad daar heb ik er een enkele van. Mensen die in de moeilijke tijd waar wij nu in zitten, nog steeds klaar staan voor je en je helpen waar ze kunnen. En mensen waar wij ondanks onze moeilijke tijd nog steeds voor proberen klaar te staan als we kunnen en nee daar komt nooit geld bij kijken. Tenzij het nodig is. Ik ga niet iemand zijn auto lenen en dan zeggen dat de benzine kosten voor die persoon zijn. Nee ik gooi zelfs liever iets meer benzine in de auto dan ik nodig had, dan per ongeluk te weinig.

 

Ik weet van mezelf dat ik te vertrouwen ben, en ik vertrouw mijzelf (ondanks dat ik een geboren en getogen Rotterdammer ben ;) , denk dat ik dat ook niet kan terugwerpen op mijn Duitse komaf lol) En ik voor iemand anders een goede vriend ben, ondanks dat ik dat niet altijd zo terug krijg.

 

Zo ben ik nu vele littekens verder, maar weet je wat het is met littekens, het waren open wonden en die zijn met de jaren geheeld, ondanks dat je nog wat schade ziet, is de wond dicht. En ik blijf liever goed voor mijn medemens, dan dat ik andere mensen niet meer help, omdat er mensen in het verleden zijn geweest waardoor ik nu littekens heb. Want deze mensen kunnen ook niks doen aan het handelen van anderen uit mijn verleden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Ik ga af op mijn buikgevoel van het eerste moment. De eerste paar minuten zijn bepalend. Na 5 minuten merk je al of ik tijd/energie investeer of niet. Iemand die de moeite waard blijkt te zijn krijgt een achtergrondcheck. Ik ga na of de verhalen kloppen, er gaten in zitten, er geen verrassingen zijn. Als dat klopt, dan kunnen we verder. Twijfel ik,dan stel ik enkele gerichte vragen.

 

Te allen tijde blijf ik alert en ik hou vast aan een paar eenvoudige principes. Een daarvan is dat ik nooit geld leen. Aan niemand. Hulp en raad kan je wel krijgen. Daarnaast wil ik een wisselwerking. Het hoeft niet afgemeten te worden maar het mag ook geen eenrichtingsverkeer worden.

 

En ja, ik ben net als iedereen, door scha en schande wijzer geworden. Op vandaag is het moeilijker geworden om mij ergens te laten in tuinen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vertrouwen

 

Helaas heb ik de neiging om iedereen in eerste instantie te vertrouwen tot het tegendeel bewezen is, zij het met enige terughoudendheid. Waarom helaas. Omdat dit simpelweg betekend dat dat vertrouwen erg vaak geschaad wordt.

..........

Beste Novitamya, lees dit eens. Wellicht heb je er wat aan.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is voor mij persoonlijk een zeer dunne grens tussen een verwachting en een aanname maar het de gevolgen van beide kunnen dan weer groot zijn.

 

Vertrouwen is iets dat mensen voor mij moeten verdienen en het is een spel van geven en nemen. Doet men een belofte en ze houden zich er niet aan dan heeft men imo het recht om die persoon qua geloofwaardigheid en vertrouwen niet serieus te nemen.

 

Verwachtingen zijn ook naar mijn gevoel gevormd door de opvoeding en de omgeving waar men zich in bevindt.

Een vb uit m'n eigen kindertijd. Ik kreeg van mijn vader steeds de belofte als ik met een goede schoolresultaten naar huis kwam, dat we naar de kermis zouden gaan en dat is ook destijds gebeurd maar de keerzijde was ook indien met slechte resultaten ik vroeger m'n bed in moest en voor een periode niet buiten mocht spelen. Maar het was ofwel goed ofwel slecht, dat slecht was dus vanaf 1 vak onder de 80% Er was voor mij dus geen middelmaat. de verwachting van de schoolprestaties lag bij m'n vader vrij hoog. Echter ben ik iemand dat nooit heeft kunnen blokken en kon ik die verwachting niet vaak op alle vakken waarmaken en werd ik op m'n middelmaat als het ware afgestraft. en niet zo vaak naar de kermis geweest met m'n vader...

 

Daardoor was het later een hele aanpassing mbt de relatie tussen werknemer en werkgever: er wordt verwacht dat je je job goed doet en dan mag je deze houden, doe je deze slecht dan zal de carrière bij die werkgever niet lang duren. Maar als je gaat kijken naar de onbesproken verwachtingen:

Vaak verwacht de werkgever dat hij of zij indien het nodig is je een uurtje of meerdere extra werkt en afhankelijk van het statuut zal je daar al dan niet extra voor betaald worden. Ik heb vroeger altijd als arbeider gewerkt en daar werden overuren zonder problemen uitbetaald of men kon deze opsparen voor extra verlof. bij een bediende statuut hangt het beetje af van de goodwill van de werkgever... hetzelfde met ploegenpremies.

 

In persoonlijke kringen is het natuurlijk iets anders maar als het gaat om vertrouwen is het nog steeds gevoelige materie.

een voorbeeld : je maakt een afspraak om ergens naartoe te gaan en last minute komt er iets tussen en wordt verplaatst. Kan altijd maar als het 3 keer gebeurd in een maand tijd... terug die geloofwaardigheid. dan kan je de boel relativeren en zeggen ok volgende keer dan... nu als erna blijkt dat die persoon (waar je mee afgesproken had) op dat moment een feestje bij hem of haar thuis heeft gegeven met nog een paar mensen die je vrij goed kent. geloofwaardigheid en vertrouwen zakt zeker een paar punten...

 

Hetzelfde met mensen waar je in het verleden dag en nacht voor hebt klaargestaan, geholpen met klusjes ed en je was telkens de eerste die gebeld werd om te helpen maar als je iets later eens vraagt of ze een half dagje kunnen komen helpen direct antwoorden met de vraag "en wat brengt dat op", zeggen dat ze komen maar niet komen opdagen zonder iets te laten weten of zich eruit lullen en je echt voelt dat ze tegen je aan het liegen zijn... zulke mensen verdwijnen zonder pardon uit m'n mobiel...

 

Vertrouwen is voor mij gekoppeld aan een paar eigenschappen.

 

- Nakomen van gemaakte beloftes.

- Loyaliteit

- Geloofwaardigheid

- Eerlijkheid

 

 

MOOI Verwoordt en Herkenbaar!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...

Wat ik las recentelijk in het boek van Donald Trump:

 

Loyaliteit

 

Ik veronderstel je dat je door schade en schande wijs wordt. Toen ik begin jaren negentig in de problemen zat, van wie ik dacht dacht ze me volkomen trouw zouden zijn dat Totaal niet waren. En natuurlijk waren er ook mensen van wie ik geen enkele loyaliteit had verwacht Geweldig waren. Die me niet trouw waren toendertijd zoeken wel eens contact met mij op om het mij goed te maken. Mijn antwoord is kort maar krachtig: BARST

 

Want iemand die je één keer ontrouw is geweest zal dat ook wel een tweede keer zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik krijg bij dit soort discussies altijd Deja Vu's naar andere discussies zoals de vrijheidsdiscussie.

 

Eerlijk gezegd vind ik het credo "niemand meer te vertrouwen" nogal flauwekul en onwerkbaar. Het feit alleen al dat mensen hier op dit forum zitten betekent dat je 1) vertrouwen hebt in computers 2) vertrouwen hebt in je besturingssysteem 3) vertrouwen in internet 4) vertrouwen in je interprovider en 5) vertrouwen hebt in een forum om je boodschap te verkondigen. Alles continu wantrouwen betekent een nogal eenzame opsluiting van jezelf.

 

Ik denk dat gezond wantrouwen een goede basis is in het leven. En zoals ik al eerder had aangegeven denk ik dat dat wantrouwen begint bij je eigen waarnemingen en je eigen oordelen. Daarnaast zul je mensen en systemen in zekere zin te vertrouwen, want anders kom je geen stap verder. Bovendien is vertrouwen werkelijk zo verkeerd? Uit de wetenschap blijkt immers: Nice guys finnish first.

 

Een mooi en interessant boek dat dit onderwerp aanhaalt is The Selfish Gene van Richard Dawkins (ja, dat is de bekende evolutiebioloog). In de laatste 3 hoofdstukken behandelt Dawkins moraliteit en evolutie en beschrijft daarin welke 'systemen' beter zijn; bijvoorbeeld egoïsme, altruïsme of tit-for-tat (een coöperatieve houding van geven en nemen). Uit computermodellen komt naar voren dat als je dit soort morele systemen tegen elkaar uit laten spelen dat tit-for-tat (oftewel een coöperatieve houding) uiteindelijk het beste werkt. Mocht je opponent in enige vorm de coöperatieve houding beantwoorden met een niet-coöperatieve houding, dan beantwoord je zijn volgende handeling eveneens met een niet-coöperatieve houding. Het blijkt de meest productieve (en dus beste) houding.

 

Dit is een interessant filmpje dat het dilemma nog veel beter uitlegt dan ik zojuist heb gedaan:

 

En los van alle conceptuele wetenschappelijke modellen: pas het toe in je dagelijks leven. Dus zorg ervoor dat er een balans bestaat tussen geven en nemen en dat je niet alleen geeft of neemt. Werkt in mijn overtuiging voor relaties, vriendschappen, zakenrelaties of andersoortige duurzame relaties het best. Of in het geval van vertrouwen. Iemand die je vertrouwen beschaamt, beantwoordt je met wantrouwen. Iemand die je vertrouwen beantwoord met vertrouwen, beantwoord je met vertrouwen. En daarnaast altijd opletten of iemand uberhaupt vanuit goede intenties handelt om niet de eerste de beste keer te worden bedondert (maar daarom heb je een familie-, vrienden-, kennissen-, zakenkring of tegenwoordig beoordelingen op internet die je aardig op weg kunnen helpen).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eerlijk gezegd vind ik het credo "niemand meer te vertrouwen" nogal flauwekul en onwerkbaar. Het feit alleen al dat mensen hier op dit forum zitten betekent dat je 1) vertrouwen hebt in computers 2) vertrouwen hebt in je besturingssysteem 3) vertrouwen in internet 4) vertrouwen in je interprovider en 5) vertrouwen hebt in een forum om je boodschap te verkondigen. Alles continu wantrouwen betekent een nogal eenzame opsluiting van jezelf.

 

Je weet toch wel het verschil tussen "iets" en "iemand" hè :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou denk ik niet zo snel VVD stemmen, maar ik heb een redelijk vertrouwen in onze overheid. Ik zie weinig mensen die nadeel van de overheid ondervinden zoals in landen als Rusland, China, India, vrijwel alle landen in Zuid-Amerika, Pakistan en veel landen in Afrika

 

Dat klopt, dat soort regeringen zijn pas niet te vertrouwen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zie weinig mensen die nadeel van de overheid ondervinden zoals in landen als Rusland, China, India, vrijwel alle landen in Zuid-Amerika, Pakistan en veel landen in Afrika

 

Je bent een grapjas. Onze overheid gedraagt zich als een bende struikrovers. Graaien, afpersen, intimideren, chanteren. Alles om de kleine man zijn laatste euro's afhandig te maken en klein te houden. Ik noem dat gelegaliseerde criminaliteit. Als ik zulke dingen zou doen zat ik binnen een paar dagen in de cel maar de overheid kan gewoon haar gang blijven gaan.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Je bent een grapjas. Onze overheid gedraagt zich als een bende struikrovers. Graaien, afpersen, intimideren, chanteren. Alles om de kleine man zijn laatste euro's afhandig te maken en klein te houden. Ik noem dat gelegaliseerde criminaliteit. Als ik zulke dingen zou doen zat ik binnen een paar dagen in de cel maar de overheid kan gewoon haar gang blijven gaan.

 

Grappig. Ik werk voor mezelf, maar ik herken me niet in je verhaal. En ik woon (en werk) toch echt in Nederland. Hoe zou jij dat verschil kunnen verklaren?

En belasting betalen vergelijken met "graaien, afpersen, intimideren, chanteren"; vind je dat zelf niet een beetje aangezet? En hoe verklaar je het feit dat we wat betreft welvaart voorop lopen in de wereld als onze overheid zich gedraagt als een struikrover?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Grappig. Ik werk voor mezelf, maar ik herken me niet in je verhaal. En ik woon (en werk) toch echt in Nederland. Hoe zou jij dat verschil kunnen verklaren?

En belasting betalen vergelijken met "graaien, afpersen, intimideren, chanteren"; vind je dat zelf niet een beetje aangezet? En hoe verklaar je het feit dat we wat betreft welvaart voorop lopen in de wereld als onze overheid zich gedraagt als een struikrover?

 

Hier heb je een punt.

Hier in België net zo zeer. Allemaal klagen en zagen . Ik ben tevreden met wat ik heb en verdien. Ik betaal ook op alles belasting aar rijdt daardoor wel op relatief goede wegen , kan naar de dokter wanneer het nodig is (en daar wordt dan ook weer een deel van terug betaald ) ik heb een goed werk dus ik kan mij een en ander veroorloven , mijn kinderen gaan allemaal naar school enz enz...

Maar blijven kankeren op de regering ..dat lukt voor velen moeiteloos.

Dus ja , buiten nu niet te willen reageren op de topicpost over vertrouwen , heb ik nu ook een deel vertrouwen in de overheid . Niet alles neen maar een gedeelte laat ik wel toe.

Wie zo blind is om dit niet te willen zien raad ik aan om jouw huisvesting te verplaatsen naar pakweg Iran , Iraq enz...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Echt byzonder om te zien hoe mensen zich voor de gek laten houden door de overheid.

 

En over 10jaar staan die graaiers voor 1miljoen op de loonlijst bij een groot bedrijf.

Tja wie zijn belangen zullen ze nu behartigen!

Er zijn in Brussel 2x zoveel lobbyisten van grote bedrijven uit heel de wereld dan politici.

 

En uit het verleden is gebleken dat ze liegen en bedriegen.

 

De mens is gewoon een volgzaam schaap wat zich graag voor de gek laat houden, het liefste horen ze Rutte blablablabla zeggen tijdens het NOS journaal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Echt byzonder om te zien hoe mensen zich voor de gek laten houden door de overheid.

 

En over 10jaar staan die graaiers voor 1miljoen op de loonlijst bij een groot bedrijf.

Tja wie zijn belangen zullen ze nu behartigen!

Er zijn in Brussel 2x zoveel lobbyisten van grote bedrijven uit heel de wereld dan politici.

 

En uit het verleden is gebleken dat ze liegen en bedriegen.

 

De mens is gewoon een volgzaam schaap wat zich graag voor de gek laat houden, het liefste horen ze Rutte blablablabla zeggen tijdens het NOS journaal.

 

Je kan ook tevreden zijn met wat je hebt en niet steeds meer willen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet aleen overheid.

 

Ik vond op mp een mooie Graetzin alcohol lamp die ik nog niet had.

Prijs overeen gekomen en vandaag vrij genomen om hem vanmiddag op te halen. Gistermiddag vraagt de verkoper hoe laat ik langs kom.

Gisteravond gemail rond 2 uur.

Volgende bericht was : oh, jammer want ik heb de lamp net voor je antwoord verkocht aan iemand anders. Ik dacht dat je geen interesse meer had. Je antwoorde niet direct. Alsof ik elek minuut mijn email controleer.

 

Hij bedoelt: ik heb toch nog een betere aanbieding gehad en moet je kwijt.

 

Waar is de tijd gebleven dta je iemand op z'n woord kan vertrouwen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...
Mee eens. Ik leende ooit eens een goede vriend een paar honderd euro die ik eigenlijk zelf niet missen kon. Afspraak was dat hij iedere maand een X bedrag zou terug betalen. Dat ging niet goed en ik moest er iedere maand om vragen wat erg vervelend is, los van dat ik het geld zelf nodig had.

Uiteindelijk na een een hoop moeite, voornamelijk van mijn kant, is het bedrag terug betaald maar niet zonder een deuk in het vertrouwen. In de jaren daarna kwam het nog wel eens voor dat ik hem een klein bedrag leende, 25 of zo maar niet zelden ging de terugbetaling daarvan ook niet vlot.

Jaren later zat ik wat beter in de slappe was en wilde hij een studie gaan doen en vroeg of hij van mij daar 3000 voor kon lenen (kon ik wel prima missen in die tijd). Dat heb ik geweigerd omdat hij in verleden bewezen had zich niet aan afspraken te houden en ik niet opnieuw geld tussen ons in wilde hebben staan. Hij was boos en teleurgesteld maar accepteerde mijn beslissing. Zijn vriendin echter was woest op mij omdat hij kennelijk niet eerlijk was over hoe hij in elkaar steekt als het om geld gaat. Hij vroeg aan mij wat er dan voor nodig was om het vertrouwen te herstellen en ik antwoordde zoiets als "je gewoon aan afspraken houden". Jaren later leende ik hem nog eens 75 euro, ik had geen zin om er steeds achteraan te zitten en tot op de dag van vandaag heb ik dat geld niet terug gekregen. Ondertussen zijn we geen vrienden meer...

 

Heel herkenbaar

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel herkenbaar

 

Dit bedoel ik op geen enkele manier veroordelend, maar puur uit nieuwsgierigheid:

Lees jij 1 x in de zoveel tijd heel dit topic door? En zo ja, waarom? Niet lullig bedoeld maar zijn er niet nuttigere of zinvollere of constructievere dingen om te lezen (dit is dus wel een eigen interpretatie met waardeoordeel van mij)?

Dit is nu de 4e keer dat jij dit topic oprakelt nadat het ruim een halve maand of langer stil is geweest, dit keer door met twee woorden te reageren op een bericht dat bijna 5 maanden geleden is geplaatst in dit topic (terwijl je hiervoor dus als meerdere keren hebt gereageerd, en dat bericht er toen al stond).

 

Nogmaals, dit bedoel ik echt niet als waardeoordeel ofzo, ik vraag me oprecht af waarom je steeds dit topic weer naar boven haalt :).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op het probleem vertrouwen heb ik de volgende oplossing voor mijzelf in het leven geroepen:

Ik geef zonder meer een stuk vertrouwen, en kijk wat degene die het gekregen heeft er mee doet.

Als je iets weggeeft, ben je het al kwijt, toch? Hoef je er ook niet over in te zitten als het beschadigd wordt.

 

Sommigen souperen dat stuk vertrouwen op binnen korte tijd.

Mooi, het heeft mij dan weinig gekost om er achter te komen hoe die persoon is.

En anderen laten het jaren lang ongebruikt in de kast liggen, zonder het te beschadigen.

:) Dat zijn dan degenen die meer van mijn vertrouwen kunnen krijgen.

 

 

Verder ken ik al heel lang een fantastisch en oud Chinees spreekwoord, waar ik veel waarde aan hecht:

"Stel hoge eisen aan jezelf, verwacht niets van anderen, en je hebt een goed leven".

 

En inderdaad, stel je hoge eisen aan jezelf, dan ben je in staat om veel voor elkaar te krijgen, en op hoog niveau te komen.

Verwacht je niets van anderen, dan is het absoluut geen ramp als je niets voor iets terugkrijgt. Je verwachte immers toch al niets.

Maar is het ook des te mooier als je wel wat terugkrijgt als je geeft. Al is het nog zo weinig, :) Je verwachte immers helemaal niets.

 

Ik zou het gezegd kunnen hebben, maar verwoord het niet zo goed als jou.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit bedoel ik op geen enkele manier veroordelend, maar puur uit nieuwsgierigheid:

Lees jij 1 x in de zoveel tijd heel dit topic door? En zo ja, waarom? Niet lullig bedoeld maar zijn er niet nuttigere of zinvollere of constructievere dingen om te lezen (dit is dus wel een eigen interpretatie met waardeoordeel van mij)?

Dit is nu de 4e keer dat jij dit topic oprakelt nadat het ruim een halve maand of langer stil is geweest, dit keer door met twee woorden te reageren op een bericht dat bijna 5 maanden geleden is geplaatst in dit topic (terwijl je hiervoor dus als meerdere keren hebt gereageerd, en dat bericht er toen al stond).

 

Nogmaals, dit bedoel ik echt niet als waardeoordeel ofzo, ik vraag me oprecht af waarom je steeds dit topic weer naar boven haalt :).

Doet die het toch weer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...