Ga naar inhoud
GENEGEERD

Kijk tip: De Glutenvrije hype uit Amerika


Raycoupe

Aanbevolen berichten

 

@FincaInSpanje: Ik denk nog geeneens dat die veredelde paprika rassen (of andere groenten) het grote probleem zijn. Het grootste probleem is dat we ze zo snel mogelijk de grond uit willen stampen en de groentes alleen de voedingsstoffen krijgen die nodig zijn om een dikke paprika te vormen. Veel sporenelementen komen veel minder voor door uitputting van grond (of ander gebruikt medium), bv magnesium en selenium. Zou je deze paprika rassen telen op een normale manier en in goede grond dan zijn ze volgens mij net zo gezond als de oude rassen.

 

Het grootste probleem is volgens mij dat mensen liever kant en klaar, bewerkte rommel eten en fabrikanten liever smaakversterker (de beruchte E621) toevoegen dan bv. meer paprikapoeder voor de smaak, want dat is goedkoper. Ook is het veel goedkoper vulmiddelen te gebruiken in bv. leverworst, dan echt vlees en meestal is dat zetmeel. Dat is goedkoop en onze consumptie van dit eenzijdige spul is dan ook veel te groot. Kijk voor de grap maar eens in hoeveel producten er al dan niet gemodificeerd zetmeel op de ingrediëntenlijst staat, in producten waar je dit niet verwacht.

Volgens mij was deze al een keer gepost maar dan nog maar een keer al is het offtopic.

 

geigy.jpg?w=395&h=308

 

https://swpfuture4you.wordpress.com/2011/04/18/daling-voedingswaarde/

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 65
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

@FKAGB: Dank voor dit tabelletje, het geeft precies weer wat ik bedoel en wat de effecten zijn van een teeltwijze die voornamelijk gericht is op snelheid en kwantiteit. Wellicht deels offtopic omdat het niet over granen/gluten gaat, maar ook voor die soorten geldt precies hetzelfde.

 

Dat is precies wat ik altijd bedoel met verwisseld doel/middel. In mijn ogen zou het doel van een boer moeten zijn om gezonde voeding te produceren voor zijn klanten. Geld zou daarbij een middel moeten zijn. Nu is echter vaak geld het doel en het geleverde product het middel om dus zo veel mogelijk geld te verdienen in zo min mogelijk tijd, met zo min mogelijk middelen en zo min mogelijk inzet. Ook de "gezondheidsgoeroes" zijn vaak alleen bezig met zo veel mogelijk boeken verkopen, om hypes te creëren waaraan verdiend kan worden ipv mensen daadwerkelijk te adviseren over gezonde voeding.

 

Daarnaast wordt volgens mij de nadruk enorm veel gelegd op gewicht en afvallen, als er dan een artikel verschijnt dat je niet afvalt door [noem maar wat gezonds] en dat je niet aankomt door [noem maar wat ongezonds], dan zien veel mensen dat als de bevestiging die ze zoeken om hun ingebakken voedingspatroon voort te kunnen zetten. Ik wil potjandikkie helemaal niet afvallen, ik wil gewoon gezonde voeding voor mezelf en mijn kinderen, maar als ik dan google naar gezonde voeding krijg ik massa's sites over afvallen. Persoonlijk denk ik dat gezond eten en een gezonde leefstijl zorgt voor een gezond lijf, en een gewicht dat bij jouw lichaam past en dus jouw natuurlijke gewicht vanzelf volgt op het moment dat je gezond leeft. In mijn ogen zou afvallen niet het doel moeten zijn maar een gevolg van gezond eten.

 

Ik ga tegen niemand zeggen wat ie wel of niet moet eten, en ik ga mijn voedingskeuzes aan niemand verantwoorden. Ik ken beide kanten van de medaille, ik rookte, dronk drie blikjes redbull per dag, een hoop cola, en minimaal 1 zak snoep en een zak chips werkte ik zo naar binnen per dag. Nou heb ik geen aanleg om dik te worden, dus in die tijd was ik zelfs dunner dan dat ik nu ben, maar ik was wel altijd aan het kwakkelen met mijn gezondheid. Mijn kinderen aten een stuk gezonder dan ik (lekker hypocriet) maar wel veel brood, en allerlei sapjes, af en toe een snoepje, kleurige feestelijke toetjes, regelmatig van die knorr wereldgerechten, je kent het wel. Mijn zoontje was ook altijd aan het kwakkelen met zijn gezondheid, heel vaak hoofdpijn, buikpijn, allerlei kwaaltjes, en op een gegeven moment werd ie echt ziek. Heel verhaal, ga ik nu hier niet over beginnen, maar dat was voor mij wel een extra stimulans om me in gezonde voeding te verdiepen en ons voedingspatroon aan te passen. Ik ben niet met een of andere hype meegevlogen maar heb me serieus ingelezen, van allerlei producten de verhalen van voor- en tegenstanders gelezen en op basis daarvan keuzes gemaakt. Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat ik geen voedingsdeskundige ben, maar voor mezelf kan ik mijn keuzes verantwoorden en wat voor mij het aller belangrijkste is: het gaat ontzettend goed met allebei mijn kinderen.

Hier worden dus geen geraffineerde suikers meer gegeten, überhaupt nauwelijks granen maar sowieso geen witmeel, zo min mogelijk geraffineerd zout, bijna geen aardappels, geen "pakjes en zakjes". Wel veel verse groentes, noten, fruit, kruiden etc. en zo veel mogelijk biologisch.

 

Zelf maak ik er een sport van iedere keer weer dingen te bedenken die de kids lekker vinden en dus toch gezond zijn. Het leukste vind ik om dingen die ze niet lekker vinden op zo'n manier klaar te maken dat ze het wel lekker vinden. Nou heb ik enorm dankbaar publiek, vooral mijn zoontje is enorm leuk om voor te koken en te bakken. Bij bijna alles dat ik maak roept ie enthousiast dat het het lekkerste is dat ie ooit gegeten heeft :o Behalve wanneer hij het niet lekker vindt, dan laat ie dat ook weten haha, gelukkig komt dat niet vaak voor.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja @Raycoupe, ons voedings gedrag is geestlijk en lichamelijk verstoord geraakt door het vele aanbod vanuit de industrie: weinig vezels, mineralen, spoorelementen, vitamines en diverse zuren.

Maar wel te veel verzadigd vet, te zout, veel geraffineerde suikers, gechloorde suikers, gebrande suikers , synthetische zoetstoffen, synthetische geur kleur en smaakstoffen ... dat is dus eigenlijk schapenvoer :p

 

Hier heb ik m'n opleiding gedaan: http://www.kraaybeekerhof.nl en het is een aanrader voor preppers met moestuinen of voedings vraagstukken zoals in dit topic. Zeer je geld en tijd waard!

 

[video=youtube;Udm_bV2s-es]

 

Nee, het zijn geen geitewollensokken hippie's die daar komen. Maar moderne hippie's en die dragen sokken van bio katoen ;)

 

Socrates, had sandalen aan :) : " Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding "

Link naar reactie
Delen op andere sites

Spelt bestaat niet meer zoals hier al eerder is vermeld.

 

Een Duitser die het heeft "teruggekruist"???

Hoe doe je dat zonder dat je echt 100% spelt hebt staan...

Een groot fabeltje.

 

Mogelijk dat er bij een opgraving wat spelt naar boven komt wat kiemkrachtig is.

Helaas de enige manier om "echt" Spelt te kunnen gaan telen.

 

Greener

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel eenvoudig gesteld en los van alle discussies. Eegisteren heb ik voor het eerst in een paar jaar een klein bruin broodje gekocht bij de plaatselijke handelaar. We zijn al jaren ons eigen brood gewoon. De opmerking van mijn vrouw was dat mijn broodjes merkelijk lekkerder zijn. Gisteren bakte ik weer een zelf een broodje en het restje gekocht brood bleef liggen en gaat de zak in die aan de kippen wordt gegeven. Ook mijn kinderen willen geen brood meer van de bakker. Zegt dat niet genoeg ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, je hebt dus verwende kinderen... foei :D

 

On topic: Ik heb op het forum al wat geschreven over eten en zo, ik sluit me in dit draadje aan bij wat oa. Loreen en FKAGB gepost hebben.

 

Tegenwoordig hebben we een overaanbod aan keuze van allerlei producten, dus dat is niet echt een probleem, je moet ze enkel kunnen kopen en eten.

Wat veel erger is is de voedingswaarde (zowel scheikundig, bvb vitamines, mineralen, enz) en de enzymen (dat wat oa eten laat verrotten om het plastisch te zeggen)

maar ook zorgt dat we dit verteren. Een leuk voorbeeld daarvan is de zeer lang houdbare maar volledig dode melk welke zoveel mensen drinken en

daarna lactose intolerant worden gelabeld... Tja... Kennen we dat verhaaltje van ergens? Gluten anyone?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel eenvoudig gesteld en los van alle discussies. Eegisteren heb ik voor het eerst in een paar jaar een klein bruin broodje gekocht bij de plaatselijke handelaar. We zijn al jaren ons eigen brood gewoon. De opmerking van mijn vrouw was dat mijn broodjes merkelijk lekkerder zijn. Gisteren bakte ik weer een zelf een broodje en het restje gekocht brood bleef liggen en gaat de zak in die aan de kippen wordt gegeven. Ook mijn kinderen willen geen brood meer van de bakker. Zegt dat niet genoeg ?

 

Nee. In mijn ogen niet.

Dat zegt iets over smaak, maar dan zegt het nog altijd niets over de voedingswaarde van het product. Zelf probeer ik het eten ook zo lekker mogelijk te maken voor de kinderen, maar dat is toch echt bijzaak. Dat het gezond is is prioriteit, als het lekker is, is dat mooi meegenomen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee. In mijn ogen niet.

Dat zegt iets over smaak, maar dan zegt het nog altijd niets over de voedingswaarde van het product. Zelf probeer ik het eten ook zo lekker mogelijk te maken voor de kinderen, maar dat is toch echt bijzaak. Dat het gezond is is prioriteit, als het lekker is, is dat mooi meegenomen.

 

Wel als je er rekening mee houdt dat de ingrediënten bestaan uit :

 

tarwemeel

spelt/gierst/granen zonder toevoegingen

een schepje zout

een lepeltje suiker

wat melk/water

wat maïsolie of margarine

en gedroogde gist,

 

Dan is wel duidelijk dat het niet alleen lekker maar ook gezond is. Waarom zou mijn meel minder voedzaam zijn dan het spul van een bedrijf ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wel als je er rekening mee houdt dat de ingrediënten bestaan uit :

 

tarwemeel

spelt/gierst/granen zonder toevoegingen

een schepje zout

een lepeltje suiker

wat melk/water

wat maïsolie of margarine

en gedroogde gist,

 

Dan is wel duidelijk dat het niet alleen lekker maar ook gezond is. Waarom zou mijn meel minder voedzaam zijn dan het spul van een bedrijf ?

 

Vergeet je de soya niet?

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is precies wat ik altijd bedoel met verwisseld doel/middel. In mijn ogen zou het doel van een boer moeten zijn om gezonde voeding te produceren voor zijn klanten. Geld zou daarbij een middel moeten zijn. Nu is echter vaak geld het doel en het geleverde product het middel om dus zo veel mogelijk geld te verdienen in zo min mogelijk tijd, met zo min mogelijk middelen en zo min mogelijk inzet. Ook de "gezondheidsgoeroes" zijn vaak alleen bezig met zo veel mogelijk boeken verkopen, om hypes te creëren waaraan verdiend kan worden ipv mensen daadwerkelijk te adviseren over gezonde voeding.

 

Daarnaast wordt volgens mij de nadruk enorm veel gelegd op gewicht en afvallen, als er dan een artikel verschijnt dat je niet afvalt door [noem maar wat gezonds] en dat je niet aankomt door [noem maar wat ongezonds], dan zien veel mensen dat als de bevestiging die ze zoeken om hun ingebakken voedingspatroon voort te kunnen zetten. Ik wil potjandikkie helemaal niet afvallen, ik wil gewoon gezonde voeding voor mezelf en mijn kinderen, maar als ik dan google naar gezonde voeding krijg ik massa's sites over afvallen. Persoonlijk denk ik dat gezond eten en een gezonde leefstijl zorgt voor een gezond lijf, en een gewicht dat bij jouw lichaam past en dus jouw natuurlijke gewicht vanzelf volgt op het moment dat je gezond leeft. In mijn ogen zou afvallen niet het doel moeten zijn maar een gevolg van gezond eten.

 

Ik ga tegen niemand zeggen wat ie wel of niet moet eten, en ik ga mijn voedingskeuzes aan niemand verantwoorden. Ik ken beide kanten van de medaille, ik rookte, dronk drie blikjes redbull per dag, een hoop cola, en minimaal 1 zak snoep en een zak chips werkte ik zo naar binnen per dag. ...........

Je vergeet er nog één :)

 

Als je naar het gewicht van KS kijkt dan zul je zien dat jij volgens de normen overgewicht heeft. Ik zit er net tegen aan. Van de 16 kilo die ik afviel door gezond te eten en te sporten zijn er nu 7 weer terug. Toch ben ik van maat 36 naar 31 gegaan en zit ik op de rand van gezond gewicht/overgewicht. Een niet representatieve steekproef wijst dus uit dat je van gezond eten overgewicht krijgt. Maar zolang dat niet veroorzaakt wordt door vet en de spiermassa op een goede manier tot stand kwam is dat niet het soort overgewicht waar ik me druk over maak. Je hoeft dus niet te stellen dat je van gezond eten afvalt, wel dat je lichaam erdoor veranderd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat BMI manier van rekenen om overgewicht te bepalen, werkt prima voor mensen waarvan een blinde bijna kan zien dat ze te dik (vet teveel) zijn...

Voor een sportieve dame of heer met veel spiermassa, werkt de BMI formule niet. Maw, ze is geen drol waard.

 

Als je dik van het vet staat, heb je geen formule nodig om te weten dat je 'te dik' bent, daar werken ogen plus een spiegel prima voor.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Iets wat ik schokkend vind wat betreft BMI: een jaar of 15 geleden werd mij geleerd dat een gezond BMI tussen de 20 en 25 ligt, dat je bij 19,4 officieel ondergewicht hebt en dat als je behandeld wordt voor een eetstoornis 19,4 als ondergrens wordt gerekend. Nu lees ik ineens overal dat 18 een prima BMI is :eek::confused: Dat vind ik verontrustend op z'n minst...

 

Edit: Dit zou inhouden dat ik met mijn 1.76m 55,8kg zou wegen... Ik heb jaren lang ongeveer 70kg gewogen en dan te bedenken dat ik zelfs volgens de Hartstichting nog wel 12,6kg kon afvallen (zij hanteren een ondergrens van 18,5)... :(:confused:

In mijn ogen is BMI niet alleen mode gevoelig maar ook een bizarre maatstaf. Ter illustratie: een bodybuilder heeft gemiddeld een BMI van 32 (niet dat ik van mening ben dat bodybuilden gezond is)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zegt dat niet genoeg ?

 

Wel als je er rekening mee houdt dat de ingrediënten bestaan uit :

...

Dan is wel duidelijk dat het niet alleen lekker maar ook gezond is.

 

Ah, een aanvulling. Dus het zei niet genoeg.

 

Je vergeet er nog één :)

 

Als je naar het gewicht van KS kijkt dan zul je zien dat jij volgens de normen overgewicht heeft.

 

Hihi hoewel KS en ik natuurlijk onwijs veel op elkaar lijken (zou het m'n baard zijn?) is hij hij en niet ik :p

 

Maar goed, on-topic: nee hoor dat vergat ik niet ;) Daarom heb ik het ook over "het gewicht dat bij jouw lichaam past".

In mijn cola-redbull-snoep-koek-chips-tijd woog ik 56kg. En ik at niet alleen ongezond maar ook VEEL. Na twee zwangerschappen woog ik 60kg. 60kg is overigens bij mijn lengte ook het minimale gezonde gewicht, dus ik had altijd ondergewicht. Nu weeg ik 68 kg. Geen overgewicht, maar dus wel 12kg meer dan voorheen en ik voel me er top bij. Ik denk dan ook dat dit gewicht voor mij gezond is, bij mijn lijf past.

Ik denk dan ook niet dat je van gezond eten afvalt, ik denk dat je door gezond te leven (wat natuurlijk meer is dan alleen gezond eten) wel een voor jou gezond gewicht krijgt. Voor sommige mensen zal dat inhouden dat ze flink afvallen, voor anderen dat ze aankomen.

 

-edit: @Shush volgens mij was vanaf 19 een gezond gewicht, ik heb het net tenminste gescheckt, en bij mij komt 60kg op een BMI van 19 en dat werd toen aangegeven als gezond gewicht. Nou weet ik niet wat ik van die cijfertjes moet vinden, zelf had ik dan een BMI van 17,5 en tja, ik was indd behoorlijk dun. Maar volgens mij moet je gezondheid indicatie zijn, en niet zo'n cijfertje...

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

 

-edit: @Shush volgens mij was vanaf 19 een gezond gewicht, ik heb het net tenminste gescheckt, en bij mij komt 60kg op een BMI van 19 en dat werd toen aangegeven als gezond gewicht. Nou weet ik niet wat ik van die cijfertjes moet vinden, zelf had ik dan een BMI van 17,5 en tja, ik was indd behoorlijk dun. Maar volgens mij moet je gezondheid indicatie zijn, en niet zo'n cijfertje...

 

Bij de hartstichting kun je. nadat je de berekening gemaakt hebt, in de gekleurde balk het pijltje verschuiven om te kijken welk gewicht bij welk BMI hoort voor jouw lengte. Daar heb ik de getallen vandaan. Daar kun je ook zien dat zij de grens van 'gezond gewicht' naar 'ondergewicht' hebben liggen op 18,5. (gewoon ter informatie)

 

Ik ben het er helemaal mee eens dat je gezondheid de indicatie moet zijn en niet een cijfertje! :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij de hartstichting kun je. nadat je de berekening gemaakt hebt, in de gekleurde balk het pijltje verschuiven om te kijken welk gewicht bij welk BMI hoort voor jouw lengte. Daar heb ik de getallen vandaan. Daar kun je ook zien dat zij de grens van 'gezond gewicht' naar 'ondergewicht' hebben liggen op 18,5. (gewoon ter informatie)

 

Ik ben het er helemaal mee eens dat je gezondheid de indicatie moet zijn en niet een cijfertje! :)

 

Ja, ik was niet duidelijk sorry, ik zag inderdaad dat het nu veranderd is! Maar jij zei dat het eerst 20 was, maar volgens mij was het eerst 19. En nu dus 18 of 18,5. Dat bedoelde ik dus, en niet dat het niet veranderd is ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah, een aanvulling. Dus het zei niet genoeg.

 

 

 

Hihi hoewel KS en ik natuurlijk onwijs veel op elkaar lijken (zou het m'n baard zijn?) is hij hij en niet ik :p

 

Maar goed, on-topic: nee hoor dat vergat ik niet ;) Daarom heb ik het ook over "het gewicht dat bij jouw lichaam past".

In mijn JUPILER cola-redbull-snoep-koek-chips-tijd woog ik 56kg. En ik at niet alleen ongezond maar ook VEEL. Na twee zwangerschappen woog ik 60kg. 60kg is overigens bij mijn lengte ook het minimale gezonde gewicht, dus ik had altijd ondergewicht. Nu weeg ik 68 kg. Geen overgewicht, maar dus wel 12kg meer dan voorheen en ik voel me er top bij. Ik denk dan ook dat dit gewicht voor mij gezond is, bij mijn lijf past.

Ik denk dan ook niet dat je van gezond eten afvalt, ik denk dat je door gezond te leven (wat natuurlijk meer is dan alleen gezond eten) wel een voor jou gezond gewicht krijgt. Voor sommige mensen zal dat inhouden dat ze flink afvallen, voor anderen dat ze aankomen.

Terechte correctie. Dat krijg je als je te snel wilt tikken. Ik heb jouw bericht even gecorrigeerd :rolleyes:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is toch wel boeiend. Dus als je brood uit je menu schrapt, ben je al een heel stuk gezonder bezig. Toch nog eens overwegen. :confused:

 

Tenzij je het vervangt door een zak snoep met een glas cola-light :p

 

Maar even serieus, het is echt heel goed te doen hoor. En er zijn ook enorm veel gezonde lekkere voedzame alternatieven te bedenken =)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot
Tenzij je het vervangt door een zak snoep met een glas cola-light :p

 

Maar even serieus, het is echt heel goed te doen hoor. En er zijn ook enorm veel gezonde lekkere voedzame alternatieven te bedenken =)

 

Heb je nog tips voor een veganist?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toch opmerkelijk dat brood dik zou maken.

 

Toen mensen nog gewoon 2x brood aten per dag zag Nederland er een stuk slanker en gezonder uit.

 

Dat komt niet pur sang door het brood.

 

Zoals ik al eerder schreef is het graan van samenstelling verandert. En waar er vroeger roomboter en kaas of worst op gesmeerd werd, is het Nutella en Havelte hageltjes heden ten dage. Het glas melk en de beker thee is vervangen, wiki sap en multivitamine drankjes. Plus de koek die obligatoir elke dag genomen wordt. Plus een stuk taart want collega is jarig of er is weer eens een verjaardag van de familie.

 

Vroeger, toen alles nog normaal was, at je vier keer per jaar een klein stukje taart, met sinterklaas pepernoten en een chocolade kikker, dronk je cola als je bij die lieve oom en tante langs ging.

 

Wat vroeger (mijn jeugd en nog meer terug in de tijd, ja ik ben ouderwets opgevoed) een uitzondering was, is voor velen nu een normaal patroon. Op mijn lagere school zaten vier dikke kindjes. Ga nu eens op een schoolplein kijken. Ze worden voorzien van pakjes drinken die 12 gram suiker per 100ml bevatten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je de veranderingen in eten en eetpatroon en de samenleving wilt volgen is de serie "Back in time for dinner" erg informatief. Een gezin van vier leeft een week lang in de jaren 50, 60, 70, 80. Wat werd er gegeten, wie maakt het, wat is er verkrijgbaar, hoeveel geld en tijd is men eraan kwijt...

Engels, maar gaat grotendeels gelijk op met Nederland.

 

Deel 1, de vijftiger jaren: https://www.youtube.com/watch?v=XptYh0ZbeiI

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...