Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

  • 3 maanden later...
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 276
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Ook de Nederlandse overheid ziet sinds kort het belang in van het in stand houden van de bijenpopulatie, en heeft bijenkasten op de regeringsgebouwen laten plaatsen: http://nos.nl/artikel/442682-bijenkassen-op-overheidsgebouwen.html

 

De eerste honing daarvan is recent aangeboden aan de kamervoorzitster Van Miltenburg: http://www.powned.tv/nieuws/politiek/2013/10/miltenburg_eet_hohohohoning.html

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

En ik haal hem maar weer even naar boven. Gisteren een ( klein)artikel in de Telegraaf. Niet echt mijn krant, maat hij lag bij de garage als tijdsverdrijf.

Volgens het artikel zitten we min of meer op een kantelpunt. Wanneer er nog meer bestuivende insecten, zoals bijen, hommels en zweefvliegen verdwijnen, komt de wereld voedsel produktie ernstig in gevaar. Het is nu dus MSM geworden.:mad:

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

Ik zag het op nu.nl (in principe hetzelfde als de telegraaf)

 

En de mensen worden wel wakker, maar zien de ernst nog niet. En niet alleen de bijen sterven, de imkers zijn ook een uitstervend ras. 70% van de (hobby)imkers zijn op een dermate hoge leeftijd dat ze het geen 10 jaar meer volhouden.

 

[Edit] @Highway Goede informatie!!!!!!

 

En het houden van één enkel volkje is ook héél erg goed voor de bijenstand. Ten eerste steek je er (soms letterlijk maar meestal figuurlijk) wat van op, het is interessant, vergt niet zo heel veel tijd. Als je een dag geen zin hebt kan het ook de volgende dag (in tegenstelling tot sportverenigingen waarbij je aan vaste tijden zit)

Kortom, zoek een bijenvereniging in de buurt en vraag informatie hoe je een bijenvolkje kunt onderhouden. Ik ben er van overtuigd dat 90% van de imkers je willen helpen, want wij weten verdomd goed dat er meer imkers bij moeten komen de aankomende 10 jaar.

 

Desnoods vraag je of je een volkje kunt 'adopteren.' Ga je samen met de imker af en toe kijken in de kast en deel je de honing opbrengst o.i.d.

Imker blij omdat hij een extra plekje heeft, jij blij omdat je échte honing hebt en je de bijen helpt!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Bijenman

 

Dat klinkt best goed eigenlijk.

 

Zou je nog iets specifieker kunnen zijn met hoeveel tijd het kost, wat eventuele kosten zijn, en op welke plekken het zo allemaal kan ?

Heeft heen haast hoor.

 

En hoe erg is het als mijn kat dan af en toe een bij vangt en opeet ?

Of krijg ik een bonte-builen-kat dan ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo iedereen,

 

Hier nog een actie van Sum of Us, die de EU gaat helpen in het proces wat Bayer heeft aangespannen tegen de EU over de nieuwe richtlijnen waarin de stof neonicotinoid verboden werd. Deze stof is een van de redenen van de grote bijensterfte. Bayer wil deze nieuwe richtlijnen weer van de baan hebben. Je kunt de petitie hier tekenen: http://action.sumofus.org/a/bayer-bees-lawsuit/10/2/?sub=homepage

 

Vorig jaar in Spanje hebben we over de bijensterfte een documentaire-film gezien, waar ik best wel van geschrokken ben. Je kunt deze film hier ook zien: http://www.vanishingbees.com/ Gelukkig zitten er in de film ook hoopgevende teksten verwerkt. Je kunt er als simpele consument aan meewerken dat het veranderd, koop biologisch gekweekte groenten en fruit, maak zelf een moestuin, neem een bijenkast.... bee the change, join the hive, spread the buzz!

 

Dus nu ga ik deze winter beginnen aan een cursus imkeren. Best spannend, want ik moet er wel voor leren, en zelfs een examen doen. Je mag blijkbaar niet zomaar kasten neerzetten....

 

Dinkie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik was een aantal maanden geleden nog op een voordracht hier in Stabroek over bijen en de kweekhuisjes.

Was door de gemeente georganiseerd en heel plezant...ook voor de kinderen.

Nu hebben we daar uit verschillende overschot materialen een bijenhuisje gebouwd samen met onze kinderen.

Dit allen op zich was al ongeloofelijk plezant.

Nadien opgehangen en moet zeggen dat het voor de helft vol zit met kleine bezoekers in afwachting tot hun toetreding in deze wereld.

Knap om te zien hoe de gaatjes zijn toegemetseld door de bijen.

Maar bovenal is het gewoon heel erg belangrijk om dit te doen. Ook onze toekomst hangt af van die kleine wezentjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Amber @Stuudje

 

In principe kun je alles zelf bepalen. Hoe duur je iets maakt, hoeveel tijd je erin stopt, waar je ze neer zet en ga zo maar door. Er zijn alleen een paar factoren waar je rekening mee moet houden. Zie imkerkalender

Eén (of hooguit twee) volkjes kun je zelfs thuis neerzetten als je in een rijtjesruis woont. Als je het goede ras hebt dan zullen je buren niet eens merken dat je bijen in de tuin hebt staan. Het valt hooguit op dat ze veel bijen op hun bloempjes krijgen. Zal even kort de vragen beantwoorden.

Tijd: van oktober tot maart doe ik bijna geen f*ck. Dan zijn de bijen in winterrust. Maart tot september kun je het af met 3 uurtjes in de week denk ik. En die kun je zelf indelen.

Kosten: Beginnend imkers krijgen vaak een opstartvolkje van de vereniging waarbij ze zitten. Voor de rest is het moeilijk te zeggen wat alles kost. Ik maak alles zelf, dus ben niet zo veel geld kwijt. Tweedekands is ook niet duur, maar als je alles nieuw koopt ben je al snel €300,- per volk en kast kwijt.

Katten blijven wel uit de buurt van bijenkasten hoor. Op mijn BOL heb ik een aantal bijenkasten staan en katten lopen tegen ongedierte, maar het gaat prima samen.

 

Ik stel voor om over te gaan naar het het draadje over bijen[\URL] en daar alle vragen in te stellen. Hier staan ook de basics en mochten er vragen zijn beantwoord ik ze daar graag. Houden we dit draadje ook on topic :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Imker woedend na vuurwerkaanslag op bijen

 

Utrecht De 62-jarige imker Jan Bos is furieus. Na twee weken vakantie kwam hij er bij thuiskomst achter dat vandalen het op zijn bijenkasten hadden gemunt. In vier van de veertien kasten waren vuurpijlen gestoken en afgebrand. Of de bijen deze explosie hebben overleefd, weet Bos pas in het voorjaar. 'Abnormaal dat mensen zoiets doen. En het gaat al zo slecht met de bijen,' verzucht hij.

Dinsdagochtend ging Bos bij zijn bijen op het terrein van het Fraterhuis Sint Jozef aan de Schorteldoeksesteeg in De Bilt kijken en zag hij dat in vier vliegopeningen vuurpijlen waren gestoken. De brandvlekken bij de openingen en de afgebrande lonten lieten niets aan de verbeelding over: de pijlen waren afgestoken. Omdat de bijen in hun winterslaap zitten, durft Bos de kasten niet te openen om te zien of ze nog leven. 'Als ik de deksel van de kasten afhaal, gaan ze sowieso dood. Ik zal tot het voorjaar moeten wachten. Je moet ze nu zo min mogelijk storen. Als ik slaap, wil ik ook niet wakker gemaakt worden,' grapt Bos.

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3575225/2014/01/10/Imker-woedend-na-vuurwerkaanslag-op-bijen.dhtml

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast ghostwhiper

Jaren geleden zijn de kasten van mijn opa ook vernield toen ze op de heide stonden.

 

Mijn vader heeft ook jaren bijen gehad maar doordat hij 4 jaar op rij na de winter geen volk meer over had is hij tijdelijk gestopt.

Zowel hij als andere imkers hebben er bijna iedere winter mee te maken.

Niemand weet precies waardoor die sterfte is en het is voor ons helaas te duur om weer een volk aan te schaffen op moment.

Vorig jaar op de bijenmarkt een bijenvolk voor 250 euro en dan wilde ze de kast ook nog terug hebben.

Hopelijk hebben we deze zomer geluk en kunnen we ergens een zwerm weghalen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
Gast ghostwhiper

Ja hoor wil je wel advies geven en je eventueel helpen opstarten

 

Eigenlijk om te beginnen heb je de volgende dingen nodig:

Bescherming:

Handschoenen

Bijen kap (zelf een ouderwetse maken van katoen en stuk horgaas is het goedkoopste)

Pijp en tabak er voor.

 

De kast zelf:

Broedkamer (grote ramen waar de koningin eitjes legt)

Honing kamer (smallere ramen waar de honing in opgeslagen word)

Eventueel koninginnen rooster om tussen broedkamer en honing kamer te doen.

Koningin is groter dan een werkbij en past er niet Door en zal dus bovenin heen eitjes kunnen leggen.

De buitenkant (ringen) van de kast zijn los van de kamers van de kast

Mijn voorkeur gaat uit naar een dak van blik op dakleer

Uiteraard broedramen en honing ramen

Klosje ijzerdraad om in de honing en broedramen te doen waaraan je kunst raat aan vast smelt

Smelt ding waarvan ik de naam niet meer weet

 

Oogsten:

Ontzegelaar om de zegels van de raten te halen.

Kolf toestel om de honing mee voor te verwarmen (niets anders dan een ding met spijkers die je in een pan water heet maakt)

Honing slinger (vaak te leen of te hoor bij een imkers vereniging.)

 

Daarnaast heb je natuurlijk nog een volk nodig maar dat leek me duidelijk ;)

 

Op het in Internet is een hoop te vinden maar het meeste leer je toch van iemand die er al langere tijd mee bezig is en je zult zelf een eigen manier gaan ontwikkelen.

 

Korven zijn mooi maar ik vind ze niet echt praktisch om een volk in te houden.

We hebben hier een korf en die is alleen om een zwerm ergens weg te halen en later gaat die zwerm een kast in.

Ik zal kijken of ik nog 1 of 2 kleine 6 raams fruitkastjes heb liggen die zijn leuk om mee op te starten.

Weet niet hoe handig je bent maar als je een kast wil kopen koop dan een bouwpakket dat scheelt aanzienlijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb me opgegeven voor een cursus, maar die begint pas volgend jaar...ik was net een week te laat zei de beste bijenmeester.

Maar goed, dan maar een lange aanloop.

Wat dat betreft helpt zo'n overzicht wat nodig is wel, want dan kan ik het verspreid aanschaffen. Dat vind de portemonnee wat leuker.

Verder zoek ik sponsors, wijkvereniging, buurtzorg, onze wijkagenten, dat soort dingen, anders kan ik de kosten amper dragen. Ik bedenk nog wel iets grappigs, een houten bloem met de sponsornaam erop rondom de korf of zoiets.

 

Ik ben ook bezig met een wijkmoestuin in mijn wijk. Ik heb er al twee elders aangestuurd, beide een enorm succes, maar mijn eigen wijk heeft er zelf geen.

Hiervoor moet ik nog een fantastisch praatje in elkaar zetten voor de scholen en wijkbewoners, en dan krijg ik die wel mee. Naast de wijk zit er een mooie groenstrook, waar wel een stukje van gebruikt kan worden.(ofwel, IK wil dat stuk, lekker dichtbij) Zo'n bijenkorf in de wijkmoestuin zou voor de educatieve lessen van de scholen weer een extraatje zijn. Zo niet, zet ik hem in de gemeenschappelijke moestuin van mijn woongroep.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast ghostwhiper

Het is dat ik geen bijen meer heb anders had ik wel een workshopje kennismaken met bijen willen doen in het voorjaar/zomer

Zal binnenkort wel een soort how to achting topic maken als er interesse voor is en ik een dagje vrij heb

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast ghostwhiper

Of gsm netwerk

Er is geen oorzaak bekend waardoor de bijensterfte die we op moment hebben veroorzaakt.

Zijn diverse theorieën over en ook diverse onderzoeken gaande.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is dat ik geen bijen meer heb anders had ik wel een workshopje kennismaken met bijen willen doen in het voorjaar/zomer

Zal binnenkort wel een soort how to achting topic maken als er interesse voor is en ik een dagje vrij heb

 

Als je dat zou willen doen, dan heel graag!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Een artikel van bijna een jaar geleden, maar niet minder actueel:

 

Agressief lobbywerk Syngenta en Bayer in bijendossier

 

De chemiegroepen Syngenta en Bayer hebben "zeer agressief gelobbyd" tegen een verbod op drie neonicotinoïden waarvan vermoed wordt dat ze verantwoordelijk zijn voor bijensterfte. De ngo Corporate Europe Observatory baseert zich op brieven en e-mails van de multinationals aan het adres van de Europese beleidsmakers. EU-parlementslid Bart Staes spreekt van een "gigantisch democratisch probleem".

 

Bron: Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw, Vilt.be

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...