Ga naar inhoud
GENEGEERD

Nederlandse overheid wil af van de WAS-sirene


Flow
 Share

Recommended Posts

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie wil af van het huidige waarschuwings- en alarmeringssysteem (sirene). Iedere eerste maandag van de maand om 12:00 uur is de sirene te horen. Vanaf 2018 zal dit veranderen.

 

Directeur Weerbaarheidsverhoging Paul Gelton van het ministerie schrijft in een brief aan de veiligheidsregio's dat zij het sirene systeem gaan vervangen, voor een meer moderne manier van informeren. Bij grote calamiteiten zal de burger via de telefoon, bijvoorbeeld NL Alert en Social Media worden geïnformeerd.

 

Drempel te hoog

 

De drempel om de sirene af te laten gaan bij een incident is vaak te hoog. Burgemeesters moeten de afweging maken tussen maatschappelijke onrust en de gevaren van het incident. In de praktijk gaat de sirene enkel af bij grote industriële branden waarbij giftige rook vrijkomt.

 

Verouderd systeem

 

De sirene-installaties zijn zeer verouderd. Het onderhoud van de ruim 4275 sirenes kost jaarlijks bijna 4 miljoen. Bovendien loopt eind 2017 het onderhoudscontract af. Dit zou opnieuw Europees aanbesteed moeten worden, een kostbare klus. Een digitale manier van informeren gaat dus veel geld besparen.

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

En dan de Alarm App! Super handig! Luchtalarm op je mobiel!

Natuurlijk het liefst wel met je GPS aan. Dan kunnen ze je nog gerichter informeren... oftewel 24/7 zien waar iedereen is.

Denk ik nu te veel door? Misschien.

 

Hoe dan ook, ik blijf er bij dat een dergelijk noodsysteem er nu eenmaal bij hoort. De drempel te hoog om ze te gebruiken? Gelukkig maar, dan zijn er geen grootschalige rampen. Het is een soort verzekering, voor het geval dat. Dit kun je niet uitbesteden aan telefoonmaatschappijen. Als ik hetwel heb behoort het sirene systeem los van het stroomnet te functioneren, als de noodsignalering via het telefoonnetwerk gaat betekend dat dat de providers een zelfde voorziening moeten treffen. Dat zie ik nog niet gebeuren.

Link naar reactie
Share on other sites

Bij een landelijke stroomstoring zal een groot deel van 't mobiele netwerk al snel onderuit gaan. Kleinere masten direct, wat grotere na een paar uur en de belangrijkste misschien na een dag. Daarna is 't afgelopen met het alerten via mobieltje. Lekker over nagedacht dus...

 

Hier in Zweden hebben we ook wel een app, maar die is nog steeds als extra. De sirenes (hier hese fredrik genoemd) werken hier op luchtdruk, geen electra nodig. Perslucht door een grote toeter douwen.. heel simpel, net een mega vuvuzela! :)

 

Het echt afschaffen van de sirenes lijkt me een onverstandig plan. Een relatief kleine geldbesparing die niet opweegt tegen de nadelen van 't ontbreken van een functioneel alarm systeem...

Link naar reactie
Share on other sites

Dit moet haast wel een 1 april grap zijn. Wat een onzin zeg!

 

Hoe kan je nou iedereen alarmeren via internet en gsm?

Hoe vaak gebeurt het niet dat je het geluid uit hebt staan, of dat je accu leeg is.

Wanneer zit je nou achter de pc 24/7 je mail te controleren? Als ik achter in mijn tuin bezig ben wil ik toch ook wel graag weten of er poep aan de knikker is.

 

Kan het niet geloven.

Link naar reactie
Share on other sites

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie wil af van het huidige waarschuwings- en alarmeringssysteem (sirene). Iedere eerste maandag van de maand om 12:00 uur is de sirene te horen. Vanaf 2018 zal dit veranderen.

Natuurlijk.

Nog meer techniek stapelen op een belangrijke functie.

De ontvangstrandvoorwaarden verleggen naar de burger. (mobiel nodig...niet alleen je oren)

'Kosten' besparen. Wat is 4 miljoen tegenwoordig? Onderhoud loopt af? Aanbesteden hebben ze zichzelf opgelegd.

Wat een onzin.

 

 

Maar hoe gaan die luitjes dat begrijpen?

Link naar reactie
Share on other sites

Handig want de meeste mobieltjes kunnen NL alert niet eens ontvangen.

Daarnaast vraag ik me af hoe ze de mensen willen waarschuwen als er een ramp gebeurd. Want je kunt ervan uit gaan dat het hele mobiele netwerk dan op zijn gat ligt (overbelasting)

 

Participatie maatschappij?

Link naar reactie
Share on other sites

Grappig, dit is eigenlijk weer de overheid die zijn taak bij private ondernemingen legt, namelijk de telecom providers... En weer is alles koek en ei totdat het dat niet meer is...

 

Nu de overheid al zoveel taken heeft afgestoten naar private ondernemingen, provincies en gemeentes vraag je je af waarom de Haagse overheid niet een stuk kleiner zou kunnen worden.

Link naar reactie
Share on other sites

Nu de overheid al zoveel taken heeft afgestoten naar private ondernemingen, provincies en gemeentes vraag je je af waarom de Haagse overheid niet een stuk kleiner zou kunnen worden.

 

Hahaha scherpe observatie!

 

Waarom gaan preppers niet een bedrijf beginnen die de taken die de overheid afstoot over te nemen? Heb je gelijk inkomen en controle, hoppakee!

Link naar reactie
Share on other sites

belachelijk als je het mij vraagt.

je moet dus een abonnement hebben, een smartphone of je moet achter de computer zitten om gewaarschuwd te worden voor een mogelijke ramp of aanval. Lijkt mij eerder een kwestie van geld boven men mensenlevens. Niet te vergeten dat het nieuwe systeem ook onderhoud , updates en dergelijke nodig heeft. Niet te vergeten dat er nog genoeg fouten in het NL-alert systeem zitten, bijvoorbeeld dat niet alle gangbare telefoons geschikt zijn voor het systeem en dat in grensstreken nog steeds weleens geen signaal te krijgen is.

 

Als ik een beetje paranoide zou zijn zou ik zelfs zeggen dat het een plan is om mensen te dwingen om abonnementen van telefoon/netwerk providers, nieuwere smartfoons te kopen van bepaalde merken en modellen met daarin de GPS systeem die men op afstand kan activeren en volgen, het perfecte plan om machtige bedrijven meer te laten verdien en om burgers stiekem te volgen. De volgende stap: het verbannen van de prepaid simkaart.

Link naar reactie
Share on other sites

Je word min of meer aan je lot overgelaten eigenlijk, denk aan de mensen die geen mobieltje of geen computer of tv hebben. Daarnaast is er zoveel campagne gemaakt op tv, het zou zonde zijn als je dat zo overboord zou gooien.

http://www.crisis.nl/wees-voorbereid/de-sirene-gaat.aspx

 

Er staan er 3800 van in Nederland, of ze allemaal werken is dan nog maar de vraag. Maar wat is 4 miljoen onderhoud per jaar, op 16,8 miljoen Nederlanders die je in veiligheid kan houden inderdaad....

Als Ivo niet met criminelen had samen gewerkt, dan had die de veiligheid van 8,4 miljoen inwoners voor een jaar kunnen garanderen. Daarnaast lijkt het mij geen verstandig idee om juist in deze tijd, te gaan bezuinigen op veiligheidssystemen m.b.t ongevallen die afgelopen jaren zijn gebeurd. En misschien wel de dreiging op het moment die van vele kanten komt, dus we zullen dit systeem echt nodig hebben. Misschien een mooie aanvulling op nieuwe systemen via je smartphone, maar als het niet 100% werkt bestaat er in mijn ogen geen mogelijkheid voor afschaffing. Tenzij er binnen een bepaalde perioden zuiniger sirenes gemaakt kunnen worden, die misschien meer volume hebben zodat je er minder hoeft te plaatsen. Maar dat zou afwegen tegen die financiële kosten, van zo een groot project natuurlijk.

Link naar reactie
Share on other sites

Goed artikel op webwereld waarom het geen goede reden is het luchtalarm op te heffen:

1. Het systeem dat het luchtalarm moet 'vervangen' - NL-alert - werkt niet op alle toestellen doordat SMS Cell Broadcast (SMS-CB) niet door alle toestellen wordt ondersteund. En kwaliijker: het is compleet afhankelijk van de beschikbaarheid van mobiele telefoon netwerken

2. Voor NL-alert heb je een mobiele telefoon nodig. Toch zijn er nog genoeg mensen die geen mobiele telefoon willen hebben, gebruiken of kunnen betalen.

3. Je moet thuis zijn; je ontvangt de (regionale) berichten pas op het moment dat je binnen bereik van de mast bent.

4. Er zijn nog struikelblokken bij het inzetten van NL-alert, o.a. technische problemen en onduidelijkheid over de criteria wanneer en hoe.

5. 's Nachts zetten veel mensen hun mobiele telefoon uit of op airplane mode. Dan word je letterlijk overvallen in je slaap.

6. Lang niet alle providers hebben 2G, 3G en/of 4G stations die uitgerust zijn met SMS-CB.

7. NL-alert is nu het backup systeem van het luchtalarm. Straks is er alleen NL-alert, zonder backup..

 

Allesbehalve rocket science, deze 7 punten. Maar wel goed dat de zorg ook gedeeld wordt binnen een grote community van ICT-specialisten en niet alleen door preppers of bezorgde hulpverleners.

 

http://webwereld.nl/telecom/85728-7-redenen-waarom-nl-alert-de-sirene-niet-kan-vervangen

Link naar reactie
Share on other sites

Hier in de buurt hebben we een kerktoren met bel erin... en dat onding stopt toch nooit met lawaai maken, dus zelfs dat doet niets als "waarschuwing".

Dat is zowat het enige waar ik op kan komen hier qua "massa-verwittiging", haha.

 

er is wel be-alert, maar dat systeem werkt geloof ik nog amper.

Link naar reactie
Share on other sites

bovendien heb ik op school bijvoorbeeld mijn mobiel uit, het is onverantwoordelijk om er van uit te gaan dat iedereen elk moment van de dag met voldoende mate geinformeerd kan worden met zijn telefoon. wat nou als je licht te slapen? van zo'n bliepje word je niet snel wakker lijkt mij en dan zie je de volgende dag dat je beter kan vertrekken omdat er een grote gifgaswolk rond je huis zweeft :rolleyes:. bovendien weet ik niet hoe mensen er op gaan reageren als ze ineens een sms'je krijgen, zo'n sirene triggert toch een stuk meer om in actie te komen dan een sms'je.

 

het zou een goede aanvulling zijn maar ik vind dat de sirene echt moet blijven, stel namelijk dat het mobiele verkeer platlicht vanwege storingen en hackers. oke de elektrische sirene's zijn ook vatbaar voor storingen maar dan toch een stuk minder lijkt me.

 

die sirene's mogen blijven van mij

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Denk de hoofd reden simpel is. Nu is de regering in naam verantwoordelijk. Men schuift dat hiermee naar de particuliere markt,die nu alleen geld zien natuurlijk. En als het dan eens mis gaat kunnen de nabestaande van de slachtoffers daar hun “recht” halen.Mits die een geschikte telefoon en abonnement hadden natuurlijk.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...