Ga naar inhoud
GENEGEERD

Welke vaardigheden heb jij post shtf?


Kaat

Aanbevolen berichten

Na 8 pagina's van discussie verandert het draadje natuurlijk meerdere malen van richting en dat lijkt me niet vreemd. Er zijn mensen die een mening geven, een verdieping of verbreding, een aanvullende vragen\discussie, voorbeelden etc

 

Misschien ken je het spelletje nog wel van vroeger op school. Alle kinderen in een kring en de eerste fluistert iets in de oor van de volgende. Als de laatste is geweest is het woord of zin meestal anders, dan dat de eerste heeft gefluisterd.:rolleyes:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 166
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Gast Heksenboot
Post shtf hoop ik dezelfde vaardigheden te bezitten als pre shtf. Dan heb ik de shtf zonder letsel overleefd. ;)

 

Een slimme meid, is op een SHTF voorbereid. :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mja, ik ben it'er van beroep dus... :(

 

Ik kan redelijk goed schieten, zowel met luchtdruk als normaal maar iets anders dan een luchtbuks heb ik natuurlijk niet voorhanden.

 

Ik ben van plan om een ehbo cursus te doen gevolgd door iets van een cursus (als die bestaat) over welke planten in NL welke eigenschappen hebben. Qua voedel en medische kwaliteiten.

 

In het begin kan ik wat ruilen met m'n prep voorraadje (water in 50cl flesjes) maar dat houd na een paar dagen ook wel op.

 

Eigenlijk moet je zo'n psychopatische profeet worden die op charismatische manier 'de leiding' overneemt en ervoor zorgt dat andere mensen dingen voor je doen maar daar ben ik niet maf genoeg voor :p

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

Eigenlijk moet je zo'n psychopatische profeet worden die op charismatische manier 'de leiding' overneemt en ervoor zorgt dat andere mensen dingen voor je doen maar daar ben ik niet maf genoeg voor :p

 

Ik neem die rol dan wel op me

ik heb dan wel een paar man nodig om mijn bedoelingen duidelijk te maken aan het gewone volk.

Ik kan me dan natuurlijk niet verlagen om dat zelf te doen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast DickBerts
Ik kan kleding maken en breien lukt ook wel.

Moestuinieren

Inmaken en inleggen

 

Nu ik het opschrijf besef ik dat het niet zoveel skills zijn. Ik moet nodig wat bijleren.

 

Misschien moet ik me er niet mee bemoeien Amero, voor mij is dat nog een belangrijke skill om te leren. Maar onderhand denk ik toch, tsjonge dat is meer dan voldoende. Alleen goed kleding kunnen maken gaat je door de shft heen helpen. Omdat kleding massaal voor een habbekrats beschikbaar is, zijn we vergeten dat het een eerste levensbehoefte is. Daar gaan we nog achter komen. Als ik jou was, zou ik me daarin specialiseren, je hoeft niet alles te kunnen, het wordt geen eenzame missie naar Mars, overal gaat ruilhandel ontstaan. Koop nog een extra Singer. Naalden, garen etc. kun je niet genoeg hebben. hg Dick

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot
Ik kan kleding maken en breien lukt ook wel.

Moestuinieren

Inmaken en inleggen

 

Nu ik het opschrijf besef ik dat het niet zoveel skills zijn. Ik moet nodig wat bijleren.

 

Mooie skills. Niks mis mee. ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou, ik ben een (oud) stroper, mijn vrouw en kinderen hebben groene vingers. En o ja, ben nogal geneigd tot geweld als iemand in de buurt komt van mijn gezin...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Had al een keer eerder gepost op dit draadje maar is inmiddels een jaar geleden en behoorlijk wat bijgeleerd

 

Koken

Jagen en snares zetten en vissen

wecken .zouten en roken

Leerbewerking en tanning van huiden

basic EHBO

Plantenteelt en Groenvoorziening (ook op school gedaan Wellant College maar toch meer in de praktijk geleerd afgelopen jaar/jaren)

hydroponics

Dierhouderij

 

 

Dingen die ik nog wil leren:

De Botten en geweien verwerken tot handgereedschap

De huiden verwerken tot kleding

Netten knopen

En meer EHBO cursussen doen

Link naar reactie
Delen op andere sites

*Update sinds vorig jaar*

 

Wat kan ik:

- Getrainde vechter/zelfverdediging

- Handig met klussen en bouwen

- Ordelijk

- Koken

 

Waar ik momenteel mee bezig ben:

- Knopen leren

- Messen en Bijlen slijpen

 

Waar ik binnenkort mee ga beginnen:

- Cursus Survival

- BHV (Via werk… scheelt weer)

 

Wat ik later nog wil leren:

- Jagen en slachten

- Bomen en planten herkennen en wat je ermee kunt doen.

- Schieten op de schietvereniging

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

-EHBO (ook bij kinderen) + reanimatie

-Hout hakken/zagen/sprokkelen (wel natuurlijk het beste hout, dus niet alles wat op de grond zwerft)

-Vuur maken, dat lukt mij met een fire steel en charcloth, Dan een nestje en blazen maar.

-Ervaring met buiten slapen onder behoorlijk natte omstandigheden. (daar wordt je echt niet blij van)

-Improviseren, is altijd handig

-Leiding geven

-Pionieren met hout en touw, verschillende dingen gebouwd, van een vuurtafel tot schommel, en van schommel tot eettafel. (met bijbehorende knopen)

- Vecht sporten zoals jui-jitsu en judo

- koken

 

Dat was het wel een beetje, want zingen is niet mijn beste kant.

 

Heeft 1 van jullie nog tips waar ik me nog op kan focussen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben je ook in staat salpeterzuur en of zoutzuur te maken? Zwavel te extraheren of te herkennen in natuur? Dat zouden super skills zijn, ben zelf een klungel met chemie, alhoewel de basis er wel is....

Zwavelzuur: Haal ik wel uit een maag, al eens aan braaksel geroken?

Zwavel: Kan je herkennen aan de gele kleur en de geur...

Salpeterzuur maken lijkt me niet zo eenvoudig, hangt af van wat je ter beschikking hebt...

 

Mijn skills: Ik kan van alles, maar goed, dat is een andere vraag :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@johnsmit, Goed om te horen:) ik denk ook dat het goed is om minimaal enige vorm van zelfverdediging te beheersen of in ieder geval die mindset te hebben, ofwel; ik bescherm mijn familie en eigendommen omdat het systeem

zoals we dat nu kennen dat niet meer doet (WROL in wat voor vorm dan ook) mocht het zover komen

Link naar reactie
Delen op andere sites

als het zover komt heb je aan mma helemaal niets.

 

heb zelf meerdere wedstrijden gedaan en ben in het dagelijkse(nachtelijkse) leven portier waardoor ik vaak met geweld in aanraking ben gekomen. hierdoor weet ik dat het oefenen van mma leuk is en het je fit houdt en in de huidige situatie zeker een voordeel opleverd in een geweldssituatie maar in een situatie waarbij de wetten en regels niet meer gelden je er niet of nauwelijks extra profijt van zal hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu ik m'n laatste spulletjes binnen heb of iig besteld heb en m'n lijstjes met levensmiddelen en gear heb afgestreept ben ik ook aan het leren geslagen. Er zullen heus naar aanleiding van onderstaand verhaal nog wat dingetjes bij komen maar ik verwacht niet dat dat stapels geld gaat kosten. En natuurlijk zijn er sommige dingen die zo af en toe vervangen moeten worden (waterzuiveringstabletten die ver over datum zijn, rook- en hittemelders etc)

 

Wat preppen in verband met spullen, water, voedsel etc. betreft ben ik dus redelijk op orde denk ik zelf. Ik wil mezelf niet deskundig noemen maar ik heb in de tijd dat ik bezig ben al heel wat opgestoken en dat is in een stroomversnelling geraakt sinds ik weer op het forum actief ben. Wat de meeste skills betreft echter... Ik ben IT'er van beroep en heb me dan ook wat betreft opleiding alleen maar daarmee bezig gehouden. Simpele elektra is al een uitdaging, ik heb sinds een week m'n eerste soldeerboutje. Eerste projectje wordt het maken van een simple kooi van faraday van een paar lege blikken waar flessen whisky in gezeten hebben

 

Dus een nieuw lijstje gemaakt met dingen die ik niet of onvoldoende kan, nu maar hopen dat er niet al teveel spullen bij gaan horen die ik weer moet gaan aanschaffen, budget is een beetje op.

 

Ik hoop dat ik niet in m'n eentje overblijf en dat er mensen zijn die skills hebben waarmee ik kan ruilen. Met skills van mij of met preps die ik daarvoor heb, maar hoemeer ik zelf kan hoe beter.

 

Begonnen met knopen (paracord) omdat het leuk is om te doen en ik even een zetje nodig heb om weer in 'leer modus' terecht te komen. Heb beide boeken van Tying it all Together gekocht en rond de 150 meter paracord in verschillende kleurtjes. Tot nu toe wat knoopjes geprobeerd, twee messen verbeterd door paracord om het heft te wikkelen (afgekeken bij youtube), een monkey fist geprobeerd die is mislukt en m'n veters vervangen door paracord.

 

M'n setje slijpstenen van Eden zijn ook binnen dus ik ga binnenkort (als ik een rustige bui heb) eens op m'n gemak aan de slag met slijpen. Heb al een beetje wat geleerd met een dc4 slijpsteentje (onder andere dat 't mes scherp genoeg wordt om flink in je eigen duim te snijden :p )

 

Ik wil zo snel mogelijk beginnen met de skills waarbij je jezelf kunt verwonden als je het fout doet want elk wondje kan fataal zijn al naar gelang de situatie. Verder heb ik geen volgorde vastgelegd of een tijdlijn omdat ik geen idee heb hoe lang het duurt om de skills voldoende aan te leren zodat ik ze kan gebruiken in de praktijk. Zelfbeheersing zal ik ook moeten leren want ik heb de neiging om als ik iets begin te leren en ik vind het leuk om tot het gaatje door te gaan, op die manier andere skills verwaarlozend. Er zijn er ook bij die je niet in de praktijk kunt/mag oefenen dus dan zal ik me moeten behelpen met theoretische kennis.

 

Skills die ik denk nodig te hebben voor een bugin (niet noodzakelijk in deze volgorde) en waar ik dus aan moet gaan werken hieronder vermeld (GRAAG COMMENTAAR EN SUGGESTIES:

 

 

 

 

 

 

Simpel kluswerk (zagen, timmeren, werken met pvc buizen)

 

Simpele elektrische reparaties, meer kennis van accu's, spanningen, voltages etc etc..

 

Beetje chemische kennis, niet zozeer om vanalles te kunnen maken, maar meer om te zorgen dat ik geen gemakkelijk te voorkomen fouten maak

 

Knopen leggen

 

Omgeving in kaart brengen, waar is water, mogelijk voedsel, waar houden dieren zich op, waar zijn andere mensen en hoe zijn die?

 

Elementaire kennis van communicatie technieken (morse, hoe werkt een porto)

 

Kaartlezen en goed omgaan met m'n kompas

 

Basis kennis positie van diverse sterren en andere hemellichamen

 

Taktische kennis (situational awareness zeg maar, ik kom even niet op de term)

 

Eventueel met anderen samenwerken zonder zelf van locatie te veranderen (samenwerking is niet m'n sterkste punt dus ik heb 't bij m'n skills om aan te werken gezet)

 

Omgaan met isolatie (Ik kan heel goed alleen zijn, weken lang zelfs maar er is altijd telefoon en internet dus... is niet te oefenen maar wellicht is het bewust zijn dat het zou kunnen al een begin)

 

Een hobby zien te vinden om mezelf te amuseren en bezig te houden, ik denk aan houtsnijden (kan nog handig zijn ook) of mondharmonica spelen (als er geen zombie in de buurt zijn)

 

Boogschieten (kruisboog), luchtgeweer ben ik meer dan redelijk mee

 

Jagen (het zorgen dat ik dicht genoeg bij een dier kan komen zonder dat 't me opmerkt en er vandoor gaat)

 

Vallen zetten, dieren vangen/doden

 

Slachten

 

Prepareren en preserveren vlees

 

Beter leren divers voedsel te bereiden

 

Simpele reparaties kleding/schoenen (Ik zet met wat moeite een knoop aan en kan een scheurtje in een broek of trui repareren. Niet netjes maar 't blijft zitten)

 

Simpele medische handelingen/ehbo

 

Kennis opdoen over diverse medische zaken zoals infecties, besmettingen, vergiftingen

 

Kennis opdoen over planten en eigenschappen, wat elementaire bushcraft

 

Onderhoud gereedschap

 

 

EDIT: Waar ik al wel goed in ben:

 

Typen (duh), multitasking, werken onder stress, problemen opmerken bij andere mensen, zelfbeheersing in conflictsituaties, functioneren met isolatie (denk ik), analytisch denken, leren

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Ik zit zelf op een groene school.

Daar leer ik van alles zoals:

- Techniek (metaal, lassen, auto in elkaar zetten, hout bewerken enz)

- kas planten potten. En oogsten.

Straatjes maken, met gereedschap om gaan. enz

- koken dingen leren koken spreekt voor de rest voor zich zelf.

- dieren verzorging. Dieren eten geven. Schoonmaken, poep schepen op de mest hoop.

- handel goed leren gaan met je geld.

- bloemschikken daar heb je alleen tijdens een shtf.

 

Zelf ben ik aan het boogschieten. Ik ben namelijk gestopt met game.

En ik zit op athletiek.

Ik zou het liefst fitnessen maar daar ben ik nog iets te jong voor.

Ik kan een beetje vissen.

Ben ook nog bezig met mijn vuur maak skills.

Ik kan ook messen werpen.

Dat was het wel zo,n beetje

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...