Ga naar inhoud
GENEGEERD

Ergan Jones downgrades Netherlands


Gast Dick Berts
 Share

Recommended Posts

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Kunnen hem niet ongelijk geven toch? Nederland kan t.o.v. andere Eurolanden dan wel rijk en gezond zijn of lijken ... but if they go down, we go down.

 

Subvraag 3c lid 2: Zijn dergelijke ratings eigenlijk absolute of relatieve waarden? Zo vraag ik mij zojuist af ...

Link naar reactie
Share on other sites

Kredietbeoordelaars brengen landen aan de afgrond? Een gevalletje van shooting the messenger. Het is de politiek die een land aan de afgrond brengt (wie bouwt de gigantische staatsschulden op, niet die kredietbeoordelaars, toch?).

 

Ja, klopt in theorie, echter is het mijn mening dat het niet uitmaakt wat een regering doet, de banksters besturen het land en dat zijn de werkelijke boosdoeners.

Link naar reactie
Share on other sites

Ja, klopt in theorie, echter is het mijn mening dat het niet uitmaakt wat een regering doet, de banksters besturen het land en dat zijn de werkelijke boosdoeners.

 

En als je het iets breder trekt ook de energie(olie)bedrijven, wapenproducenten en pharmaceuticals.

 

Kortom allemaal bedrijfstakken die boven de wet staan, althans zich als dusdanig wanen. En daar ook mee wegkomen, zie de mega bailouts.

Link naar reactie
Share on other sites

Ik vond het niet echt een nieuw draadje waard, dus plempte ik de Tegenlicht aflevering hier, maar als er zo op gereageerd wordt, hoort het eigenlijk niet in 'Binnenland' thuis.

 

Een gevalletje van shooting the messenger. Het is de politiek die een land aan de afgrond brengt

 

Zoals Tegenlicht mijns inziens zo mooi laat zien is dit alles behalve 'shooting the messenger' - dat is veel te simpel, kort door de bocht, zwart-wit en een te makkelijke dooddoener in deze, denk ik. The messenger is namelijk niet objectief; the messenger wordt dik betaald voor z'n boodschap; the messenger is wellicht heel erg beïnvloedbaar; the messenger bericht soms over iets waarvan ze wellicht amper iets over kùnnen berichten en the messenger meet wellicht met twee maten (zo hebben Moody's en Fitch de VS op AAA staan); kortom de messenger is niet eerlijk en soms onwetend en ronduit fout. Hierdoor kunnen ze er mede voor verantwoordelijk zijn een land naar 'de afgrond' te brengen. Of die medeverantwoordelijkheid nu een héél klein beetje is of groot laat ik even in het midden. Door de AAA rating van Enron- en Lehman Brothers-obligaties zijn ze medeverantwoordelijk voor het verdampte pensioen van de koffiejuffrouwen van deze bedrijven. Maar wat dat betreft denk ik dat het niet toevallig is dat er zo veel ex-bankiers bij rating agencies werken en sta ik erg open voor wat de Duitse ex-handelaar Dirk Müller allemaal in deze aflevering stelt.

Link naar reactie
Share on other sites

@Joris3P: idem met media. Beroepen zich nog vaak genoeg op rol van "slechts de boodschapper" maar o jee sinds 9/11 werd zelfs in Nederland duidelijk hoe groot de concurrentie - vanwege de commerciële waarde - is. En toonden ze zich keer op keer creatiever om zelf nieuws te creeëren. Recent voorbeeld was het dagelijks nieuws met "geen nieuws" uit het Catshuis.

 

En wat denk je van Maurice de Hond en andere bureaus met politieke peilingen? Die maken en breken ook. Omdat een groot deel nou eenmaal bij de winnaar wil horen, niks menselijks is ons vreemd. En hand in hand - media en peilers - zijn helemaal te machtig.

 

Dergelijke peilingen (politiek) zouden m.i. In verkiezingstijd verboden moeten zijn.

Link naar reactie
Share on other sites

@Dr.Pepper. Ik snap je. 'Self-fulfilling prophecy' is waar je volgens mij op doelt. Die term had ik trouwens ook nog aan mijn stukje kunnen toevoegen, met betrekking tot de rating bureaus. 'Manipulatie' wellicht ook nog. Echter vind ik boodschappen danwel media, meningen of peilingen verbieden, erg eng. Daar ben ik volgens mij niet zo'n voorstander van.

Link naar reactie
Share on other sites

@J3P: SFP komt idd erg dicht in de buurt, goeie. En verbieden zuigt idd ook, heb je gelijk in. Toch is het kwalijk dat een 'objectieve' doch commerciële kracht hiermee verhoudingen en processen verstoort. Maar een oplossing is er niet voor.

 

(Zelfde geldt overigens ook over sites als kieswijzer.nl die enerzijds mensen helpen bij hun keuze, maar vaak zulke slechte - te sterk versimpelde - bewoordingen kiezen dat de onderbouwing van de keuze in mijn ogen dusdanig ongenuanceerd is, dat het bijna zinloos is.)

 

Sorry, zit op mn telefoon te tiepen dus kan niet meer even checken of ik té ver offtopic aan het gaan ben :)

Link naar reactie
Share on other sites

Joris, ik had het over kredietbeoordelaars die landen naar rand van de afgrond zouden brengen (het stukje met de bedrijven is een andere kwestie, daar kom ik zo op terug). Hier kan een kredietbeoordelaar een kunstmatig lage beoordeling geven, maar daardoor zou die heel snel door de mand vallen. Een kredietbeoordelaar heeft inderdaad een bepaalde invloed in zoverre mensen op hun beoordeling vertrouwen, maar die is zeer beperkt. Als een staat geen schuldenberg opbouwt, stelt een beoordeling van een kredietbeoordelaar helemaal niets voor. En laat nou die schuldenberg de basis vormen van de eurocrisis.

Enfin, verder naar de rest van het filmpje, waar er terecht problemen worden opgemerkt met de beoordeling van bedrijven. Die problemen zijn er niet zomaar. Wat ooit een heel goed business model was, is helemaal verpest door de SEC die een aantal reguleringen ingesteld heeft:

Low and behold the SEC came along in 1975 and ruined a perfectly viable business construct by mandating that debt be rated by a Nationally Recognized Statistical Rating Organization (NRSRO). It originally named seven such rating companies but the number fluctuated between 5 and 7 over the years.

 

Establishment of the NRSRO did three things (all bad):

 

1) It made it extremely difficult to become “nationally recognized” as a rating agency when all debt had to be rated by someone who was already nationally recognized.

2) In effect it created a nice monopoly for those in the designated group.

3) It turned upside down the model of who had to pay. Previously debt buyers would go to the ratings companies to know what they were buying. The new model was issuers of debt had to pay to get it rated or they couldn’t sell it. Of course this led to shopping around to see who would give the debt the highest rating

 

Bron (deeplink): http://globaleconomicanalysis.blogspot.nl/2007/09/time-to-break-up-credit-rating-cartel.html

 

Ik heb het belangrijkste stukje geciteerd, de rest van het artikel is echter ook het lezen waard, vooral voor wat uitgebreidere argumentatie en informatie.

 

Hier wordt duidelijk dat er sprake is van teveel overheidsregulering, niet te weinig.

 

 

Ja, klopt in theorie, echter is het mijn mening dat het niet uitmaakt wat een regering doet, de banksters besturen het land en dat zijn de werkelijke boosdoeners.

 

Ik denk dat dit redelijk meevalt. Wat heeft een bankier bijvoorbeeld aan een kookcursus allochtone vrouwen? Toch zijn dit soort dingen dingen die gesubsidieerd worden door overheid en daarmee bijdragen aan de schuldenberg. De bankierslobby speelt zonder twijfel mee in de problemen (al dan niet het meeste), maar dit is niet de enige lobby, het zijn ze allemaal. Of dat nou vakbonden, banken of simpelweg het gepeupel is. Maar wat ze allemaal in gemeen hebben is dat ze lobbyen bij staatsmannen en -vrouwen. En de reden dat ze bij staatsmannen en -vrouwen lobbyen is omdat die mensen de ultieme beslissingsbevoegdheid hebben.

De huidige problemen zitten in de natuur van het beestje 'democratie', vooral de representatieve variant. Het pamfletje 'De Democratie Voorbij' legt het haarfijn uit.

Link naar reactie
Share on other sites

@Rothbard

Uiteraard is de schuldenberg van landen funest en zijn de rating bureau's daar niet verantwoordelijk voor. Maar denk je niet dat manipulatie en self-fulfilling prophecy ook om de hoek komen kijken? Daarnaast geloof ik ook wel dat de Amerikaanse overheid een vinger in de pap heeft ten einde Amerikaanse belangen te dienen. Je had het over te lage waarderingen, maar denk je ook niet dat die AAA voor de VS wat te hoog is? En denk je niet dat dat ook van invloed is op bijvoorbeeld een plotselinge afwaardering van bijvoorbeeld Portugal met vier stappen tegelijk? Omdat kapitaal dan een andere bestemming moet vinden en doordat de VS kunstmatig wordt overgewaardeerd het geld makkelijker van (in dit geval) Portugal naar de VS vloeit? Er zijn vele en vele beleggings- en pensioenfondsen die zich aan bepaalde regels moeten houden wat betreft waar ze qua minimale rating in mogen beleggen bijvoorbeeld.

Link naar reactie
Share on other sites

Manipulatie en de betreffende 'self-fulfilling prophecy' kunnen denk ik wel meespelen in het tijdsbestek, maar leveren m.i. geen fundamentele bijdrage aan de problemen.

 

Je had het over te lage waarderingen, maar denk je ook niet dat die AAA voor de VS wat te hoog is?

Weet ik niet, hier is heel veel technisch onderzoek voor nodig. Wellicht is de VS nog prima in staat haar schulden af te betalen in de korte termijn. Al zegt de beoordeling van de overheid van de VS natuurlijk niet heel veel over de toestand van de bevolking. Het beoordelen van landen een geval apart omdat deze organisaties bepaalde middelen tot hun beschikking hebben die bedrijven niet hebben, zoals de geldpers en de belastingdienst. Door de organisatiestructuur van de EU ligt het beoordelen van Portugal ook iets anders dan het beoordelen van de Verenigde Staten, er zijn namelijk verschillende conventies.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...