Ga naar inhoud
GENEGEERD

Duurzaam leven: verwarming


lewieke

Aanbevolen berichten

Ik woon in een nieuwe woning opgeleverd in 2012. Isolatie zover het oog rijkt, HR++ glas, HR ketel met warmtepomp, minimale ventilatie, LT vloerverwarming beneden en boven radiatoren die bijna dicht staan, boven stoken doen we niet. In een jaar met een rustige winter zoals afgelopen jaar verstook ik zo'n 1100 kuub gas, in een jaar met een strenge winter zo'n 1350 kuub. Het is een 535 kuub grote hoekwoning en heb me laten vertellen dat we een laag verbruik hebben.

Toch zijn we aan het kijken en sparen voor een pelletkachel. Deels om minder afhankelijk te zijn van energieleveranciers, deels comfort, en deels besparing. Wel is het zo dat hoe beter een woning is geïsoleerd hoe lager de besparing. Maar goed, besparen is niet de enige motivatie om zo'n ding aan te schaffen. Ik verwacht hiermee een besparing van zo'n 800 kuub gas minimaal mee te gaan behalen. Enige waar we dan nog gas voor nodig zouden hebben is koken en warm tapwater. Ook hiervoor ben ik al stiekem aan het loeren naar een warmwatersysteem voor op het dak. Koken kan ook elektrisch, hoef ik alleen maar mijn fornuis te vervangen. Dan zou ik in theorie van het gas af kunnen.

Ja maar, hoor ik jullie al zeggen, zo'n pelletkachel verbruikt ook stroom. Ja dat klopt, tijdens de opstartfase ongeveer een 100 watt, dit duurt enkele minuten, daarna nog maar ~ 40 watt. Een minimum vergeleken met de warmtepomp bij mijn CV. wat de warmtepomp bespaart aan gaskosten, kost ie dubbel aan de stroom. En als de pelletkachel gestookt wordt hoeft de ketel niet te stoken en de wamrtepomp ook niet aan te slaan, 2 vliegen in 1 klap. Wat? 3 vliegen zelfs.

 

Elektrisch onafhankelijk zijn van het net zal lastiger zijn vanwege de weinige beschikbare ruimte voor panelen. Ik zou het wel kunnen door er een paar op het platdak van de keuken te leggen, een paar op het schuindak van het hoofdgebouw, een paar op de schuur in de tuin en een paar op de carport. Met een dergelijke opstelling zouden er ook meerdere omvormers geplaatst moeten worden en dan zou het systeem zo ongans duur worden dat het de komende 20 jaar niet terugverdiend is. Daarbij wordt in 2020 het salderen "geëvalueerd', wat er in de praktijk op neerkomt dat de regeling gaat verdwijnen. Zou ik dus zoveel willen opwekken als wat ik in en door het jaar heen verbruik zal ik het voorgenoemde PV-systeem met een factor 4 moeten uitbreiden (winter, minder zon, minder opbrengst per zonuur) en een hele zwik aan accu's moeten neerzetten om overschotten in op te slaan zodat ik kan gebruiken als de zon onder is.

 

Conclusie: van het gas af is te doen, van het stroomnet blijf ik helaas wel afhankelijk

 

 

@lewieke ik woon in jaren 30 woning, spouwmuren zonder isolatie, oude ramen vervangen voor AA++ (isolerend en geluiddempend 30% minder), plafonds voorzien van steenwol 12 cm dik, behalve de zolder en vloer isolatie in de woonkamer met standaard piepschuim broodjes, dan beton, vervolgens piepschuim matten met folie voor vloerverwarming, zandcement deklaag en daarop marmer.

Nu ligt er in de woonkamer en een gedeelte bijkeuken vloerverwarming.

In de gang, bijkeuken en alle kamers boven cv radiatoren.

Die in de bijkeuken, hal en badkamer staan altijd open, de rest gaat alleen aan bij extreme koude, nog niet voorgekomen.

Nu is het de bedoeling dat er in de woonkamer en gietstalen vrijstaande houtkachel komt ( kan een jotul krijgen met goed rendement).

Ik wil vervolgens de thermostaat verplaatsen van de woonkamer naar de gang en deze instellen zo rond de 15/16 graden, zodat de vloer niet koud aanvoelt en omdat deze dan niet reageert op de warmteafgifte van de houtkachel.

Persoonlijk denk ik dat het juist dan een ideale combinatie is.

Ik koop mijn gemengd hout, es, iep, abeel, esdoorn, eik voor 17,50€ per m3, moet dit dan nog wel kort zagen vervoeren en klieven, maar vind dit prachtig werk, dus dat is geen probleem.

Ook kom ik regelmatig sprokkelhout/afvalhout tegen wat ook mee gaat.

 

Er bestaan ook thermostaten met een open haard functie erop. Die houden het verwarmingswater op een door jouw ingestelde temperatuur, lijkt me een stuk handiger dan de thermostaat verplaatsen met alle breekwerk en leidingen verplaatsen wat erbij komt kijken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 jaren later...
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Jaren terug heb ik een houtkachel in laten bouwen in de woonkamer. Ideaal, de stookkosten zijn flink gedaald, zelfs als je de stookkosten van de kachel bij de normale stookkosten telt. Hout komt uit de omgeving en kost tussen de 35 en 70 euro per m3. Jammer dat er een tendens is dat houtkachels slecht zijn, aangezien het eigenlijk een van de milieuvriendelijkste manieren is om te stoken (waar ik woon dan). Goedkoper dan gas, olie en alle nieuwerwetse manieren. Warmtepompen worden hier afgeraden, die verwarmen niet voldoende.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
Op 27-4-2015 om 17:46, Gast Peerke zei:

Een gratis tip. Neem een flinke hap sambal van 1 van onze plaatselijke Chinese restaurantjes. Daarna hoef je geen kachel meer te stoken.

 

Op 27-4-2015 om 22:27, strijder zei:

 

haha die is heeeet

Wij stoken al jaren niet meer en hebben amper stroom gebruikers.

We hebben de laatste zes maar €50,- per maand betaald de energie verstrekker adviseerde ons €25,- te betalen, we kregen elk jaar aardig wat honderdjes terug.

Als Budget prepper kan je ook goed leven maar je moet het uitkienen, hoe je het beste met de centen om moet gaan.

En kou leiden hoeft niet.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
  • 5 maanden later...
1 uur terug, Perry zei:

Kwam dit artikel tegen en was het concept nog niet eerder tegen gekomen. Lijkt me een goed idee.

Het idee bestaat al redelijk lang en het klinkt iets te mooi om waar te zijn.

Als hij 90 graden water (warmtecollectoren via het dak) via buizen in een buffer in de zomer transporteer en dat het in de winter dan 10graden zou zijn en hij via een warmtepomp dit naar 22 graden krijgt dan wil ik graag weten hoeveel stroom/energie hij daar voor nodig heeft.

 

@OBL-Rien

Was jij niet helemaal into deze materie, of was dat alleen zonnepanelen?

 

p.s.

Wat extra info:

 

https://www.tubantia.nl/haaksbergen/uitvinding-van-engelbert-85-uit-buurse-maakt-zonnevelden-en-windmolens-overbodig~a06099ff/

https://stateninformatie.flevoland.nl/documenten/schriftelijke-vragen/DOCUVITP-2665802-v3-Beantwoording-schriftelijke-vragen-FvD-opslag-van-zonnewarmte-in-de-grond.PDF

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast OBL-Rien
14 uur geleden, martin zei:

Was jij niet helemaal into deze materie, of was dat alleen zonnepanelen?

 

Hoofdzakelijk zonnepanelen, maar energie in zijn geheel is wel een beetje "mijn ding".

 

En ja, ik zie zijn verhaal wel zitten. Dat kun je inderdaad zo wel doen geloof ik. Ik heb zelf ook al met die gedachte gespeeld, maar het nooit gedaan of zelfs maar doorgerekend.

 

Dat gezegd hebbende: dit systeem werkt ook zonder opslag van zomerwarmte. Hoezeer de zomerwarmte nog bruikbaar is in de winter is de vraag, de verliezen in het systeem zijn zeer hoog. Hoe hoog zal voornamelijk bepaald worden door de aanwezigheid van grondwater. Heb je veel doorstroming, dan zal dit systeem nauwelijks nog zomerwarmte naar de winter kunnen overbrengen. Zit het grondwater zeer diep, dan kom je er veel beter uit wat betreft het doorgeven. Daar staat tegenover dat met veel doorstroming de warmtepomp ook in de winter veel beter blijft werken (ook zonder doorgave).

 

Uiteindelijk loopt het verhaal stuk op de kosten. Niet zozeer de total-cost-of-ownership-over-time, maar de up-front kosten. Die zijn flink hoog en kun je waarschijnlijk niet rechtvaardigen met de actuele energie prijzen. (Men vergeet in dit soort berekeningen gemakshalve vaak de inflatie en vooral ook de toename van belasting)

 

Overigens blijf je wel afhankelijk van de elektriciteit met dit systeem.

 

14 uur geleden, martin zei:

Als hij 90 graden water (warmtecollectoren via het dak) via buizen in een buffer in de zomer transporteer en dat het in de winter dan 10graden zou zijn en hij via een warmtepomp dit naar 22 graden krijgt dan wil ik graag weten hoeveel stroom/energie hij daar voor nodig heeft.

 

 

Dat is niet te zeggen, er zitten veel te veel variabelen in. Een moderne warmtepomp kan een rendement rond de 500% hebben, dwz voor elke KWh aan elektriciteit krijg je 5KWh aan warmte uit. Lokale omstandigheden bepalen het uiteindelijke systeem rendement. (In sommige delen van het land kun je niet eens een warmtepomp gebruiken, zo slecht kan het systeem rendement worden!)

 

 

Conclusie: Sceptisch over kosten en energie overdracht zomer-winter, maar ondanks dat werkt het wel. 

 

Ik zou heel graag een wat getallen zien van die meneer. Hoe warm maakt hij de grond in de zomer? hoe warm blijft deze in de winter? en natuurlijk vergelijkende metingen in de gebieden er omheen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later...

@vheeswijk ik heb nog nooit gehoord dat er met de opbrengst van vier waxinelichtjes, zeg te samen ongeveer 120 watt een kamer(tje) te verwarmen zou zijn.

Ik heb altijd geleerd dat je geen energie uit niets kan halen, en van een beetje energie niet een beetje of boel meer...

Maar ik ga het desondanks gewoon uitproberen en het resultaat zal hier verschijnen.

Even wachten op wat lagere buitentemperaturen.....

 

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

11 minuten geleden, Roel zei:

 ik heb nog nooit gehoord dat er met de opbrengst van vier waxinelichtjes, zeg te samen ongeveer 120 watt een kamer(tje) te verwarmen zou zijn.

Ik heb met deze constructies gespeeld en daarbij is gebleken dat de hete gassen van een waxinelichtje direct opstijgen naar het plafond. Met een terracotta bloempot wordt de pot verwarmd en kan zelfs heet worden. Deze pot wordt dan een warmtestraler. De pot zet de hete convectie om in warmtestraling die je echt kan voelen.

De pot moet een gat of gaatje in de bodem hebben om goed te kunnen werken.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

45 minuten geleden, Roel zei:

Maar ik ga het desondanks gewoon uitproberen en het resultaat zal hier verschijnen.

Even wachten op wat lagere buitentemperaturen.....

Er zijn in het verleden (ook op dit forum) al heel veel testen gedaan en zoals je zelf al aangeef is het natuurkundig gezien onmogelijk dat je met 120 watt aan energie een ruimte zou kunnen opwarmen.

 

Maar....

 

Als je in een (zeer) kleine ruimte zoals een tent een waxinelichtje zou branden met of zonder bloempot dan zal je toch de indruk hebben dat die bloempot een soort van stralingswarmte gaat produceren. Je kunt het vergelijk met het effect van een zibro kachel. Die heeft ook een prima stralingswarmte.

En zoals @vheeswijkook aangeeft gaat de warmte niet voor 95% gelijk naar het plafond en is deze manier een stuk efficiënter dan geen bloempot.

Een nog beter voorbeeld is een speksteen/fin kachel. Je gaat dan niet alleen de warmte omzetten naar stralingswarmte maar ook nog bufferen zodat je na het uitdoven van de warmtebron nog een tijd warmte zal uitstralen.

 

Zodra je echter met een goede thermometer (geplaatst aan de wand, en niet boven/naast die kachel) een ruimte die bijvoorbeeld 5 graden is zou voorzien van deze terra cotta potkachel na 1 uur gaat meten wat de temperatuur heeft gedaan dan blijkt de natuurkunde het toch te winnen van het gevoel en zal je nog steeds 5 graden aflezen op die thermometer.

 

Je brein blijft echter denken dat als je voor een open haard vuur zit in een ruimte die 15 graden warm is het een stuk warmer zal zijn dan een ruimte die 21 graden warm is gestookt door een CV installatie.

 

p.s. Het is nogal warrig als ik het teruglees maar er zit dus een verschil tussen hoe je als mens reageert op stralingswarmte (op je huid/gezicht) en de daadwerkelijke temperatuur van de omgeving.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waar ik eerder werkte maakte we stralingspijpen waar branders in zaten 6mtr boven de werkvloer, in  hallen waar die gemonteerd werden konden de vrachtwagens doorrijden al stonden de deuren open kon je toch de warmte voelen, net als wat jij schrijft warmtestraling voel je, ook als de wind er langs blaast.

Een bloempot in een tentje of auto geeft al een aangenamer gevoel, bovendien gebruikt een waxinelichtje niet zoveel zuurstof als een gasbrander, waar een paar jaar gelen nog twee mensen door zijn overleden bij ons op een camping in Neede.

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

@martin heeft al uitgelegd hoe het komt dat dit toch kan werken... ik wil nog toevoegen dat een waxinelichtje qua vermogen onderdoet bij het menselijk lichaam. Een persoon draagt veel meer bij aan de verwarming van een kamer dan een waxine lichtje.

 

Overigens heb ik een infrarood paneel staan in m'n hobby kamer. Werkt uitstekend en verbruikt minder energie dan de normale verwarming dankzij de stralingswarmte. Bij een temperatuur van 13 graden kan ik dan prima zitten werken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@rien, volgens mij schrijft @Martin dat het juist NIET werkt natuurkundig gezien maar dat het een "gevoel" is dat het werkt.

Je voelt de warmte wel maar de ruimte wordt niet warmer.

 

Persoonlijk wil ik er dit nog aan toevoegen: door de warmte toename onder de bloempot loop je het risico dat al het kaarsvet smelt en spontaan ontbrand. Dan heb je een grote uitdaging want die kleine fakkels van brandend vet zitten boordevol en krijg je moeilijk uit.

Ik heb dat zelf ervaren met een enkel groot model "waxine" lichtje laat staan dat je er vier in brand hebt staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@-geanonimiseerd- Ach, Jacke wie Hose :classic_rolleyes:

 

feitelijk was de conclusie van de OP onjuist, de ruimte wordt niet verwarmt, en @martin leverde de verklaring waarom men zich toch behaaglijk kan voelen.

 

Overigens heel terecht dat je die waarschuwing toevoegt! dit is inderdaad een gevaarlijke methode.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 jaar later...
Op 29-7-2021 om 21:29, vheeswijk zei:

Ik heb met deze constructies gespeeld en daarbij is gebleken dat de hete gassen van een waxinelichtje direct opstijgen naar het plafond. Met een terracotta bloempot wordt de pot verwarmd en kan zelfs heet worden. Deze pot wordt dan een warmtestraler. De pot zet de hete convectie om in warmtestraling die je echt kan voelen.

De pot moet een gat of gaatje in de bodem hebben om goed te kunnen werken.

Er is inmiddels veel onderzoek naar gedaan.

Deze gebruikt 2 potten en het liefste de Italiaanse. (Dikker)

 

Beide moeten een gaatje hebben. Bij de reacties zijn ook kijkers die alle mogelijkheden hebben getest en kwamen ook op de gaatjes uit.  
Ik heb ook gelezen dat de pot groot moet zijn om veel warmtestraling te creëren. Soms wordt de buitenzijde wel 75graden.

Heeft de pot een oppervlakte van 1600m2cm dan is dat vergelijkbaar met een electrische kachel van 40x40 en 75graden.

 

Maar de potten creëren ook nog een schoorsteen effect waardoor er hete lucht geblazen wordt. Een electrische plaat doet dat niet.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een standaard woonkamer van 90m3 vereist ongeveer 50 standaard waxinelichtjes (tussen de 20-30 watt) om een kamer 10 graden Celsius warmer te maken (en belangrijker, te houden). Hierbij wordt geen rekening gehouden met mogelijk energieverlies van bijvoorbeeld een luchttoevoer, meubilair, koelende objecten (zoals energievreters als water) of het verlies van warmte via muren en het plafond. Dat betekent dat als je er zeker van wilt zijn dat je deze kamer echt warm kan houden je er beter richting de 70 neer kan zetten. Deze kaarsjes moeten daarna volledig kunnen branden met voldoende zuurstof, minder vocht en de mogelijkheid om de energie af te geven aan de omgeving. Elke stap die tussen deze kaarsen zit bemoeilijkt het overdragings-proces van de warmte aan de omgeving. Net als met een thermoskan is een laag stilstaande lucht tussen twee wanden in een geweldige manier om energie overdracht tegen te gaan. Hierdoor bouwt de hitte binnen in de potten sneller op dan daarbuiten, verdampt het kaarsvet, en vormt het een walm aan brandbaar gas die zich mogelijk verspreid onder de potten buiten het zicht en hierdoor gevaarlijke situaties kan creëren.

Een petroleumkachel heeft slechts een kwart liter nodig per uur (3000 watt), is ervoor gebouwd om veilig te kunnen branden, verwarmt sneller, kan een hoger temperatuurverschil teweegbrengen, valt niet makkelijk om, kun je non-stop in de gaten houden of er iets mee mis gaat en is een stuk goedkoper dan het kopen van 400+ waxinelichtjes per dag omdat ze maar 4 uur meegaan.

 

Lang verhaal kort: Het is beter, veiliger, sneller en meer efficiënt om gewoon een petroleumkachel in huis te halen voor een paar tientjes (soms voor 5 euro op de rommelmarkt) dan het risico te lopen dat je je huis afbrand. Of als je alleen kaarsen hebt om die dan neer te zetten zonder de potten eromheen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

59 minuten geleden, -geanonimiseerd- zei:

Inmiddels lijkt ook de bloempotkachel een trend: waxinelichtjes met daarbovenop een bloempot.
Het heeft alleen één groot nadeel. Fijnstof, heel veel fijnstof. "Alsof je naast een snelweg zit."

 

Met of zonder bloempot :

 

https://www.gezondheidsnet.nl/astma-en-copd/is-het-branden-van-kaarsen-in-huis-ongezond

 

 "Fijnstof dus. Maar vergis je niet: de lucht in je huis bevat eigenlijk altijd fijnstof. Is het niet van de houtkachel, dan is het wel van het gasfornuis en is het niet van het gasfornuis dan is het wel van wokken op hoge temperatuur. 

Verder is het goed je te realiseren dat je ook buiten altijd fijnstof inademt: daar zijn het onder meer het verkeer en de industrie die fijnstof veroorzaken."

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
Op 2-10-2022 om 15:11, mevr.Grijpstra zei:

 

Met of zonder bloempot :

 

https://www.gezondheidsnet.nl/astma-en-copd/is-het-branden-van-kaarsen-in-huis-ongezond

 

 "Fijnstof dus. Maar vergis je niet: de lucht in je huis bevat eigenlijk altijd fijnstof. Is het niet van de houtkachel, dan is het wel van het gasfornuis en is het niet van het gasfornuis dan is het wel van wokken op hoge temperatuur. 

Verder is het goed je te realiseren dat je ook buiten altijd fijnstof inademt: daar zijn het onder meer het verkeer en de industrie die fijnstof veroorzaken."

 

Ik zou me meer zorgen maken over die vliegtuigen die ons dagelijks besproeien, fluoride en medicijnresten in ons drinkwater, en natuurlijk het dagelijkse gaslighten van de media, dat is echt gif.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...