Ga naar inhoud
GENEGEERD

Edelmetalen of oud ijzer.... WSHTF/TEOTWAWKI, een gedachtekronkel


pjotr78
 Share

Recommended Posts

vandaag een gedachte kronkel gehad naar aanleiding van de berichtgeving over de dalende goud en zilver prijzen.Voel je vrij om er op te schieten ;)

 

ik lees dat er (redelijk) veel hier investeren in edelmetalen als financiele verzekering voor de toekomst.

 

Ik zat mij af te vragen in hoeverre dat zinvol is, volgens mij heeft dit alleen zin zolang de huidige maatschappij nog enigzins instand is, een maatschappij waarin we er waarde aan hechten om een bepaald gewicht van iets te hebben om te kunnen ruilen vor iets anders. Edelmetalen hebben hierin een vaste plaats ingenomen in de huidige samenleving. In vroegere beschavingen werden hier schelpen, schapen, koraal, of weet ik veel wat voor gebruikt. Omdat het lastig werd een boot te kopen met 10 schapen op zak werden er vervangende ruilmiddelen ontworpen (schelpen etc en uiteindelijk "geld".)

 

Stel dat er een ECHTE SERIEUZE WERELDWIJDE SHTF komt, waarbij alle huidige financiele systemen in duigen vallen, wat heb je dan aan die edelmetalen...

 

Misschien is het wel zo dat ala Madmax brandstof het nieuwe goud wordt, of handgereedschap, of zuiver drinkwater,of, of, of....

en goud allen maar ter verzwaring van je vislijn kan dienen.

 

Of iets minder TEOTWAKI, en er door een grote EMP het hele noordwesten van europa plat gaat, dan heb je best kans dat men er op hoopt dat goud en zilver weer een hoop waard blijft/wordt na het herstel. Op kortere termijn denk ik echter dat je voornamelijk ruilhandel zal zien, waarbij mensen met veel goud/zilver etc zullen proberen een brood te bemachtigen, of een waterfilter etc. Ook handgereedschappen enzovoorts zullen een belangrijke plaats in nemen waardoor edelmetalen al snel "oud ijzer " zullen worden, (te zacht om er goed gereedschap van te maken) en oud ijzer misschien wel "goud waard". Natuurlijk een uitgelezen kans om veel edelmetalen te bemachtigen voor na de wederopbouw,..... maar wie weet hoelang dat duurt.

 

naar mijn idee is het investeren in edelmetalen dus maar voor een deel zinnig, en zou je misschien wel beter kunnen investeren in waterfilters, zagen, scheppen, zaden, etc. etc. etc.

 

Natuurlijk zal edelmetaal aantrekkelijk blijven zolang er een vooruitzicht is op herstel van de huidige samenleving, maar op lange termijn.... ik bedank, ik eet liever een aardappel dan een gouden munt.

 

 

een situatie die geen uitzicht bied op herstel zal gedreven worden door andere prioriteiten, waardoor edelmetalen letterlijk voor lange tijd waardeloos oudijzer zullen worden.

 

Zoals Koning Midas al heeft ondervonden is het niet alles goud dat er blinkt.

 

My two cent's / zakjes zaden

Pjotr78

 

 

 

DISCLAIMER: ik heb niet doorgespit of hier al een topic over is, is dit er wel dan kunnen de @mods het vast samenvoegen. Pjotr78

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

@pjotr78,

 

Hier is idd in het verleden al vaker over geschreven.

Aangezien het toch wel actueel is laat ik hem staan en gaan we er lekker op "schieten".

 

Lees je eens in omtrent de tijd van de Weimarrepubliek.

Goud was koning aangezien fiat down the drain was.

 

Een beter voorbeeld is misschien nog wel de oorlog niet al te lang geleden in Bosnië.

Totale shtf waar op een gegeven moment een ruilhandel ontstond.

Goud werd hier goed aangenomen.

 

Mocht de wereld gewoon lekker blijven doormodderen heb je altijd nog je zuurverdiende fiat in metaal omgezet.

Dit kan je dan altijd weer gewoon inwisselen tegen fiat en doe je het een beetje goed zul je er weinig op verliezen.

 

Mbt je punt dat een waterfilter en andere prepartikelen belangrijker zijn kunnen we kort zijn:

 

Investeer pas in metaal als je alle andere zaakjes op orde hebt.

 

Als laatste zal ik PM goeroe @Kans een hint geven want die kan hier ook zo heerlijk over praten!

 

Greener

Link naar reactie
Share on other sites

Zolang we niet precies weten wat wanneer fout gaat is er helaas geen eenduidige juiste manier van preppen.

En totdat het ooit fout gaat is zelfs preppen an sich bediscuseerbaar.

 

Dus ik ben het met je analyse eens dat er scenarios zijn waarbij PM weinig tot geen waarde zal hebben.

En ook met een extreme situatie dat je enkel Pm prept.

Dan zul je dus heel waarschijnlijk je PM moeten inzetten om in je dagelijkse levensonderhoud te voorzien.

We kennen allemaal we de verhalen uit de tweede wereld oorlog waaruit blijkt dat dat een relatief dure aangelegenheid kan gaan worden?

 

Dus de meeste zijn het er wel over eens dat Pm niet je eerste prep actie zou moeten zijn.

Water, eten, onderdak, zelfvoorziening, bescherming, alternatieve inkomsten staan allemaal hoger op mijn lijst.

 

PM heeft al heel lang een vrij specifieke functie rol vervult.

De afgelopen 50 jaar is die rol actief op een lager pitje gezet, maar het heeft die rol nog steeds alleen minder zichtbaar door de overhand van fiat.

PM had en heeft nog steeds de rol van welvaarts bescherming.

Dat is altijd al zo geweest en daarnaast heeft PM ook direct de rol van geld heel actief vervult.

 

Geld is al heel lang nodig in onze 'moderne' maatschappij en met modern bedoel ik dan de maatschappij van expertise waarbij mensen een specifiek vak gingen beoefenen en die skils aanwenden om van te kunnen leven.

Dit in tegenstelling dat we jager/verzamelaars waren en gedwongen een min of meer zwervend bestaan moetsen leiden om te overleven.

Nu weet ik niet zo uit mijn hoofd over welk tijdstip we het hebben maar dit is wereldwijd toch al snel vele duizenden jaren geleden.

 

Dus als we terug zouden gaan naar de door jou geprojecteerde vorm van samenleving waarbij geld geen rol meer speelt dan heb je het over een achteruitgang in ontwikkeling/samenleving die ons enkele duizenden jaren terug gaat werpen.

Dit is niet geheel ondenkbeeldig maar ik vraag me wel of hoe groot die kans is?

 

En dat is dus weer de basis waarop rationeel preppen plaats vind.

Wat is voor jou een reeel scenario en hoe kan je dan voor dat scenario het beste preppen?

 

Ikzelf denk we we tijdelijk best wel eens naar een scenario kunnen terugvallen waarop op korte termijn overleven van belang wordt.

Maar ik kan me niet goed voorstel dat de kans groot is dat we dat langdurig moeten doen.

En dus denk ik dat we weer snel, enkele jaren maximaal, weer terug naar samenwerking, nederzettingen enz terug gaan en dus naar handel, specialisatie enz.

Dan komt geld en dus ook vrijwel zeker ook PM weer om de hoek, waarbij PM dan vooral weer de rol van welvaartsbescherming zal vervullen en daarnaast mischien ook nog wel de functie van geld.

Mischien heeft die welvaarts beschermingsrol wel wat meer uitleg nodig maar het is naast je skils, spullen, huis enz, een van de meest liquide welvaartsoppotmiddelen die je kunt hebben.

 

Moeilijker zijn de scenarios waarbij het systeem niet instort maar bv omschakeld naar een nieuwe fiat wereldmunt, Bv SDR.

Als dit gestructureerd kan zonder grote conflicten dan zou Pm wel eens in het verdomhoekje kunnen blijven.

Maar dat is dan weer niet een echt shtf scenario?

 

Een shtf waarbij we tijdelijk overleven gaan is voor mij ook zo'n beetje het ergste scenario waar je volgens mij serieus voor kunt preppen?

Als er een wereld oorlog komt en we gaan de aarde dusdanig verklooten dat op korte termijn een groot deel van de wereldbevolking vermoord wordt en de rest van de aarde redelijk onbewoonbaar wordt en we dus ook weer gedwongen worden om als jagers/verzamelaars te overleven voor een lange periode dan weet ik niet eens of ik in die wereld wel wil leven ( ik ga er dan van uit dat alles radioactief is en de overlevingskans van de mens niet groot meer is).

 

Het blijft allemaal wat vaag in de toekomst kijken en dus blijft het onduidelijk.

De enige echt foute keuze lijkt mij NIET preppen, maar zelf daar is een meerderheid het of niet mee eens of men wil het niet onder ogen zien.

 

Prep ze,

K a n s

Link naar reactie
Share on other sites

Aan al deze die PM geen goed gedacht vinden, vraag ik een alternatief dat wereldwijd herkenbaar is, waardevast is, draagbaar is, een hoge waardedensiteit heeft en niet vergaat in de tijd.

(Of je zulks NODIG hebt als 'prepper' is een andere vraag, de vraag is of er een alternatief is met die eigenschappen in dezelfde mate ... ).

Link naar reactie
Share on other sites

Het is volgens mij een en/en verhaal. Waarom zou je keuzes maken ? Zelf kies ik er voor om oud koper waar ik de hand kan op leggen bijhoud. Net als afgedankte computers en gsm's, daarvan houd ik de printplaten en vergulde klemmen en aansluitingen bij. Vandaag stelt de waarde nauwelijks iets voor maar stel dat PM door het dak gaat, dan wordt dat wellicht een ander verhaal. De doos waarin ik die dingen bewaar heeft de grootte van een schoendoos. Dus zo veel moeite is het niet.

 

Voor apparaten weggegooid worden, verwijder ik het koper. Als er RVS in zit, verwijder ik dat ook. Als ik genoeg metaal heb ga ik naar de metaalhandel waar je een kiloprijs krijgt. Het gaat niet om hele grote bedragen maar je komt al snel aan 10 - 20€ als je wat verzamelt. De tijd die ik sta te wachten reken ik natuurlijk niet. Anders zijn het toch maar dingen die je weg gooit en niets voor terug krijgt.

 

Apparaten die nog min of meer behoorlijk werken maar voorbijgestreefd zijn of naar mijn mening binnen afzienbare tijd gaan begeven (zoals de vriezer onlangs die een stijgend nachtverbruik toonde, wat wijst op drukverlies of een defekte compressor) verkocht ik op het net tegen 50€.Niet veel, maar de nieuwe wordt zo wel wat goedkoper.

Link naar reactie
Share on other sites

Dat je eerst voor jezelf de basis op orde zal (moeten)willen hebben is denk ik wel een gangbaar gedachtengoed hier :) ook ik maak me hier (in bepaalde mate) schuldig aan ;)

 

Laten we dit dus (wat mij betreft) buiten de discussie houden in dit topic, maar over de "luxe preps/investeringen" praten. en de waarde daarvan na/tijdens SHTF/TEOTWAKI

 

en ook ik zie de waarde van edelmetalen heus wel in, en het lijkt mij een prima investering van je geld omdat het nu nog steeds gezien wordt als een waardevol iets.zo waardevol dat we het heel veilig opbergen en papiertjes maken die een stukje daarvan vertegenwoordigen. En zolang dat beeld bij genoeg mensen blijft bestaan zal het waardevol blijven en dus een goede investering zolang je het kan ruilen tegen de papiertjes die men kent of er een concencus is hoe om te gaan met al dat metaal. (probeer nu maar eens iets te kopen met een stukje goud of zilver bij een supermarkt, al is het een wettig betaal middel, men weet er niet meer mee om te gaan, pas als je aan kan tonen dat het stukje in iedergeval een bedrag X in euro waard is heb je (een kleine) kans dat men er in mee wil gaan (bij een onafhankelijke winkelier is de kans weer iets groter, die wil nog wel eens een gokje wagen) De kans dat je bij een lokale slager een zelfgehaakte muts kan ruilen voor een pond gehakt is groter denk ik zo (LET OP, niet wetenschappelijk bewezen ;) ).

 

Zolang de SHTF redelijk regionaal is (een aantal landen/deel van een continent) en je weet dat er nog (grote) delen van de wereld zullen zijn waar de zaken nog (redelijk) normaal doorgaan zal het vast en zeker een middel zijn waar je vanalles voor kan ruilen of jezelf een weg te kopen uit de ellende (zoals o.a.in WOII) . (dat is in het verleden ook gebleken)

 

Maar dan de waarde bepaling, als jij een zaag nodig hebt wil je daar misschien best een schep voor ruilen, of een legkip (voor een zaag en een hamer :-)) waar ik dan weer blij mee ben. Maar wat is die zaag dan waard, in edelmetaal,, of de kip? zoals gezegd, voor mij niet veel, omdat ik er "niets mee kan". Ik denk dat dit voor een groot deel van de bevolking zal gelden, die zien wel de waarde van een goede zaag (voor brandhout etc) of een legkip, maar velen zullen ten eerste niet (meer) kunnen controleren of het echt goud/zilver etc is, of iets anders (geslepen glas VS diamant ter beoordeling aan een leek??)

Ik denk dat mede daardoor de "waarde" van edelmetalen snel omlag zal schieten in de regio van SHTF (zoals voorbeeld van EMP in Openingspost) ten opzichte van wat het nu is. In de regio daarbuiten zal edelmetaal welllicht wel weer meer waard worden, dus heb je er pas wat aan als je buiten de SHTF regio bent. maar als je dan al hebt moeten aanspreken om aan materialen te komen om weg te komen, sta je alsnog met lege (re) handen.

 

Ik denk dat investeren in edelmetalen vooral zinvol is voor de gevallen dat de financiele systemen gedeeltelijk of lokaal instorten (zoals o.a.. in de Weimar-Republiek) omdat je het dan (elders) weer kan inzetten/omzetten.

 

In andersoortige SHTF-scenario's lijkt het me een heel snelle devaluatie worden van de edelmetalen (stel, je kan nu van 1 gouden muntje 1000 broden kopen, tijdens SHTF misschien maar 100, terwijl je misschien andere dingen misschien wel tegen minder verlies kan ruilen nu 10 broden voor 1 zaag, straks misschien 1op1) terwijl er dan juist meer ruilhandel zal komen en je dus zal zien dat mensen die kippen hebben wel een paar legkippen wil ruilen voor een goed waterfilter, of een kip voor een zaag en een bijltje etc. omdat dingen zijn waar men iets aan heeft, (net zoals in WOII er vanalles geruild werd voor kolen/brandhout ). en zal men misschien wel een bijltje willen ruilen voor een gouden munt of ring in de hoop dat ze daarmee na een SHTF kunen opbouwen.

Probleem zal natuurlijk ook het "wisselgeld" worden :)

 

Ik kan me zomaar voorstellen dat je voor het bedrag van een knappe gouden munt of baar zilver ook een berg zaden/waterfilters kan kopen waar je misschien in eerste instantie meer aan zou kunnen hebben als ruilmiddel. Zeker als het gaat om grotere scenario's zou dat weleens waardevoller kunnen zijn dan edelmetaal.

 

Zoals gezegd, mijn twee zakjes zaden ;)

GreetZ,

Pjotr78

 

 

P.S.

Ik heb het voordeel dat ik me niet druk hoef te maken om het inkopen van edelmetalen, daar is toch de ruimte niet voor

Link naar reactie
Share on other sites

Het kernwoord wat blijft terugkomen is RUILEN.

 

Het probleem van de zaag en de schep is als volgt.

Ik wil een zaag, en heb twee hamers. Mijn buurman heeft een zaag,maar wil geen hamer, maar een schep. Dus moet ik op zoek naar iemand die mijn hamer voor een schep wil ruilen. De overbuurman wil wel een hamer, maar heeft alleen een boor te ruilen.EnzEnz.

Om ruilhandel te faciliteren heb je iets nodig wat

A: niet vergaat

B: in een klein volume een goede waarde heeft

C: makkelijk herkenbaar en controleerbaar is

Goud, Zilver, en in mindere mate koper en platina hebben dat.

Natuurlijk kun je na een SHTF afspreken dat je als ruileenheid met schelpen gaat werken, maar schelpen zijn kwetsbaar, en voor iemand die aan zee woont makkelijk te vinden.

Natuurlijk kun je voor ijzer kiezen, maar ijzer roest, is in grote hoeveelheden beschikbaar, dus groot volume om aan de schaarstevraag te voldoen.

Zo is voor elk ander alternatief dan PM wel een of meerder argumenten te vinden om het niet te gebruiken.

 

Dat is dan ook de reden dat tot in de verst bekende geschiedenis PM elke keer weer opduiken als ruileenheid, en dus als waardedrager.

Link naar reactie
Share on other sites

Ik heb het voordeel dat ik me niet druk hoef te maken om het inkopen van edelmetalen, daar is toch de ruimte niet voor

 

Waarom niet? voor minder dan 20 euro koop je een zilveren 1 ounce munt. Als je er elke maand 1 of 2 koop, heb je na verloop van tijd een mooie reservevoorraad, die ook nog eens. als SHTF niet gebeurt, terug omgewisseld kan worden in fiatgeld

Link naar reactie
Share on other sites

Ik doe wat ik altijd heb gedaan.... Ik ruil mijzelf tegen wat ik nodig heb.

Oorspronkelijk ben ik timmerman en ben ik in bezit van ouderwetse handgereedschappen (zelfs tijdens de muiterij op de batavia werden timmerlieden als laatst vermoord vanwege hun waarde in een shtf), ik kan jagen (in hoeverre er nog wat te jagen valt dan in NL valt nog te bezien) en ik kan als beveiliger/waker werken (zodat niemand jouw pm afpakt :p ).

Zo is er voor een man als ik altijd wel werk te vinden, zelfs tijdens een shtf!

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...