Ga naar inhoud
GENEGEERD

M’n grootste idool is klaar met preppen...


Vempain
 Share

Recommended Posts

Vorige week vrijdag voelde m’n oud-tante zichzelf niet zo lekker en gisteravond is ze overleden op een zeer mooie leeftijd van 102 jaar.

Ik ben hier niet erg verdrietig over want zie het zelf als een voorrecht dat ik toch nog zo lang van haar heb mogen genieten en dat ik ook zoveel van haar heb kunnen leren en ze heeft mij zeker gevormd tot de persoon die ik vandaag ben, en zou daar altijd dankbaar en trots op zijn dat ze daarin een belangrijke rol gespeeld heeft.

Haar leven is een grote inspiratiebron voor mij geweest en dit wilde ik dan ook graag met jullie delen in een toch wel heel persoonlijk draadje voor mij.:o

 

Omdat haar moeder op een zeer jonge leeftijd overleed moest ze al als 7-jarig meisje alleen voor haar 7 broertjes en zusjes zorgen terwijl haar vader geld probeerde te verdienen met het boerenbedrijf dat ze hadden.

Wassen en koken was voorheen samen met haar moeder de taak van een van de knechten maar daar moesten ze ook al heel snel afscheid van nemen om hun kop nog enigszins boven water te kunnen houden.

Het was net na de oorlog in begin 1919 en alle middelen waren zeer schaars en konden ze het nog net veroorloven om alleen de stalknecht in dienst houden.

Omdat het voor hem als een thuis was waar hij heel erg van is gaan houden en verliefd op was is hij nooit met pensioen gegaan.

Wanneer je als jong meisje in een keer zo een enorme taak op je toegewezen krijgt is dat een behoorlijke klap en daardoor heeft ze zeker een hele zware jeugd gehad waar ze heel hard heeft moeten werken om alles draaiende te houden en heeft ze zo goed als ze kon haar broertjes en zusjes opgevoed terwijl ze daar eigenlijk zelf nog te jong voor was.

Nadat haar vader overleed en alle broertjes en zusjes het huis uit waren om een nieuw gezin te starten bleef ze zelf op de boerderij met de stalknecht achter en met de decennia die daarop volgden is er iedere keer een stukje land aan de gemeente verkocht totdat ze alleen nog de boerderij zelf over hadden.

De gemeente heeft heel veel geprobeerd om ze ook uit hun boerderij te krijgen maar niets leek te helpen tot grote frustratie van de betreffende gemeente en uiteindelijk had de gemeente het idee van deze dame nu toch al zo op zo een hoge leeftijd was (toen 78) dat het nooit heel lang meer kon duren voordat ze er niet meer was en daarna zouden ze zeker alle vrijheid krijgen om de plannen die ze hadden uit te voeren.

De knecht en zij zorgden voor elkaar waardoor ze beide niet de verzorging in hoefde, zo trok hij de kousen voor haar uit terwijl zij dan weer voor de medicijnen zorgde dat hij deze op tijd innam.

Voor haar en voor ons was dat altijd een plezierig binnenpretje dat ze hun niet weg kregen aangezien het daarna nog 20 jaar heeft geduurd toen de stalknecht op hoge leeftijd overleeden ze niet meer in de boerderij kon blijven en 4 jaar geleden in een verzorgingshuis terecht kwam.

De gemeente heeft er vervolgens toch nog een HELE week over gedaan :rolleyes: om de boel te slopen en is daar een hele nieuwe woonwijk op gebouwd waardoor er niets meer over is dan mooie herinneringen aan die plek.

 

De verzorging was voor haar juist een hele positieve stap en ze vertelde ook altijd heel blij dat ze nu eindelijk niet meer voor iemand anders hoefde te zorgen en het toen tijd was om op haar 98 jaar om echt te gaan genieten van haar welverdiende rust en de zorg met veel liefde aan de verzorgende mensen overliet maar ze voelde zich wel altijd veel te jong om bij die “zuurpruimen” van snotneuzen (70 jarige) te zitten die iedere keer over hun gezondheid en pijntjes klaagde

 

De boerderij zelf herinner ik me nog heel goed dat we daar als kinderen speelde en overal in het huis was wel een ander spannend hoekje om te ontdekken.

Als kinderen konden we ook wel zien dat het allemaal aan het vervallen was en dat er toch ook wel hele grote verschillen met bijvoorbeeld thuis waren.

Zo was er geen stromend water en moest dat nog uit de waterput gehaald worden wat ik altijd het leukste vond om te doen.

Ook elektriciteit was niet aanwezig en kan me nog heel goed de geur van kaarsen/petroleum in combinatie met houtvuur herinneren.

Omdat alles nog op de “primitieve” manier gebeurde hadden ze ook regelmatig studenten over de vloer die altijd vol verbazing waren hoe hun in de huidige moderne wereld nog zo konden leven en waren ze min of meer een museum-uitje

  • Leuk 7
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Gecondoleerd; 102 jaar is een hele mooie leeftijd. Ik hoop dat de sterke wil en sterke genen dominant en goed vertegenwoordigd zijn in jouw familie!

Dank je wel voor je bericht. :)

Bij deze kant van de familie mankeert er geloof ik helemaal niets aan de sterke genen en zijn er nog steeds 2 broers en 2 zussen over (waaronder ook m'n opa) die net tegen de 100 zitten of er net overheen.

Alle 4 wonen ze ook nog geheel zelfstandig thuis dus dat bied een mooi perspectief voor mijn eigen leeftijd hoewel het natuurlijk geen garantie is :)

Link naar reactie
Share on other sites

Dank jullie wel voor de vele mooie en lieve berichtjes in zowel dit draadje, kuddo's als in prive berichtjes.

Bij het schrijven van het levensverhaal moest ik toch even een paar keer slikken van de emoties :o

De laatste keer dat ik haar zag in volle gezondheid op een verjaardag had ik haar ook een filmpje laten zien hoe we stap voor stap de Ger hadden opgebouwd.

De goedkeurende ogen en glimlach van oor tot oor met de woorden 'jullie komen er echt wel' geeft nu een extra mooie wending en kan ik nu alleen nog maar proosten op het leven van deze geweldige vrouw. :D:D

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...