Ga naar inhoud
GENEGEERD

Nieuw subforum voor epidemieën en pandemieën


Dr.Prepper
 Share

Recommended Posts

Met de toename van de hoeveelheid berichten - met name over ebola uiteraard - is er nu een apart subforum Epidemieën/Pandemieën.

 

Over ebola gesproken: Er mogen gerust meerdere topics over gestart worden, mits je maar kritisch bent of de insteek een apart topic waard is. Maar als het de overzichtelijkheid van de informatie voorziening over ebola ten goede komt lijkt is het zeker een pre.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Ik heb gemeend deze posting over ORS (update) te plaatsen in dit draadje aangezien bij waterige ontlasting en/of veel braken de oorzaak kan worden gezocht in zowel bacteriële, virale als parasitaire infecties. De lezer wordt verwezen naar een publicatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG-Standaard Acute diarree).

 

Ebola, een virale infectie, is thans hoogst actueel. Deze infectie gaat gepaard met bloeden, hevige diarree en braken waardoor veel water maar ook electrolieten als Natrium en Kalium het lichaam verlaten. Nadrukkelijk wordt hier gesteld dat Ebola tot (reversibele???) orgaanschade leidt maar dat met name het electrolietverlies, i.h.b. Kalium acuut levensbedreigend kan worden. De hoge mortaliteit (90%) in West Afrika moet ook vooral mede hierin worden gezocht. @DickBerts, nog steeds achter de schermen actief, schrijft mij in een persoonlijke mededeling:

Ik wist van een arts, die ebola overleefde, dat tien dagen vijf liter ORS drinken -tegen heug en meug in want je bent doodziek- je kansen enorm vergroot. Nu wordt dat nog eens bevestigd door onderstaand artikel. Een infuus kun je wel vergeten bij een pandemie. En zakjes ORS kopen ook, want je hebt minimaal 50 liter (10 dagen 5 liter) per persoon nodig. Zelf maken dus! Zie ook: http://nos.nl/artikel/708244-sterfte...opt-terug.html

Het in grotere hoeveelheid aanmaken van zakjes ORS voor bv. 5 liter voor 10 dagen per persoon is nogal wat werk, aangezien dit mengsel bovendien uit 4 componenten bestaat: Glucose, keukenzout (NaCl) ,Kaliumchloride (KCl) en Natriumbicarbonaat in de juiste verhoudingen. Dit zijn 200 (!) wegingen op een precisiebalans. Een monnikenwerk :eek::mad:.

 

Een oplossing voor dit probleem zou kunnen zijn om deze hoeveelheden, bv. glucose 1 keer nauwkeurig te wegen en over te brengen in een maatcylinder (maatbuis) en het stortvolume te noteren in ml en in daaropvolgende bereidingen dit stortvolume (9x) met glucose steeds te herhalen. Dit gaat véél sneller dan wegen en de fout die je maakt is wat groter dan een weging maar nog steeds zeer acceptabel. De verkregen hoeveelheden in zakjes doen. Deze procedure herhalen voor keukenzout, Kaliumchloride en Natriumbicarbonaat (baking soda) en in dezelfde zakjes doen. De poeders in die zakjes hoeven niet te worden gemengd. U dient zich te realiseren dat u mogelijk niet in staat zult zijn de recepturen te bereiden als u doodziek bent, maar het oplossen van zo'n kant en klaar zakje met het juiste mengsel in 5 liter water nog wel tot de mogelijkheden behoort.

 

Keukenzout, Natriumbicarbonaat (Baking Soda, Zuiveringszout) en Glucose (De Tuinen, Druivensuiker) zijn overal wel verkrijgbaar. Kalium chloride -de belangrijkste component- is moeilijker verkrijgbaar (bv. bij Hekserij.nl). U kunt het probleem met deze laatste stof omzeilen door de zg. "Low Salt" te kopen, een natrium-arm dieet-product dat uit 1/3 Natriumchloride en 2/3 uit Kaliumchloride bestaat.

 

Citroenzuur mag je niet toevoegen aan het mengsel van poeders. De receptuur is dan identiek aan die eerder gepubliceerd door @Wafels. Dit was de WHO receptuur gepubliceerd door het WHO tot ca. 1985.

Citroenzuur kan facultatief, indien gewenst worden toegevoegd nadat de oplossing is bereid. De smaak is dan prettiger en de oplossing bevat "prik" zoals SPA rood. Dit is de huidige WHO receptuur. Preppers kunnen i.v.m. de complexiteit de citroenzuur gewoon weglaten.

 

.In de onderstaande tabel kan men de recepturen vinden op basis van het gebruik van Kaliumchloride of "Low Salt". Op basis van "Low Salt" wordt de receptuur dus voor een 2 liter-PET-fles: Keukenzout (3,6g), Glucose (27g), Natriumbicarbonaat (5g) en "Low Salt" (4,6g). Bij gebruik wordt dit gedaan in een 2 liter PET-fles en verder aangevuld met water tot in de hals en laten oplossen. Indien gewenst kan men daarna een afgestreken theelepel citroenzuur of zelfs Ascorbinezuur (Vitamine C, speciaal voor Ebola) toevoegen om de smaak te verbeteren.

 

ORS_Ebola.jpg

@vheeswijk (huischemicus)

  • Leuk 2
Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...