Ga naar inhoud
GENEGEERD

Ramp in Huisartsenland


Keyser Suze
 Share

Recommended Posts

Vanavond was ik bij een 'training' voor huisartsen. Zoals ik al eerder meldde, ben ik aangesteld als coördinator voor het dorpje waar ik praktijk hou. Om alvast een indruk te geven van mijn indruk van deze training:

 

Ik ben zeer ontsteld eerder vertrokken......

 

Dat vraagt om uitleg. De cursus werd gepresenteerd door twee 'enthousiaste dames' die beweerden dat er aan het eind van de avond vooral veel duidelijk was. Bij de voorstel ronde ging het al mis. Wat was de verwachting van de avond, was de vraag. Ik vertelde dat ik verwachtte dat er vooral heel veel niet geregeld is en dat de huisartsenzorg ernstig in de problemen zou komen, dat ik vooral verwachtte heel erg teleurgesteld te zijn na afloop van de avond.

 

Oeps. Dat zorgde voor wat 'discussie', met name over wat de rol is van een huisarts die in zijn regio geconfronteerd wordt met een calamiteit. De rol van de coördinerend huisarts, beste mensen, is NIET om je naar de plaats van de ramp te begeven om hulp te verlenen en mee te doen met het 'motorkap-overleg' met politie, brandweer, ambulance, maar om zorg te verlenen voor aanlopers die betrokken zijn bij de ramp, en tevens jouzelf en je collegae op de hoogte te stellen van de ins en outs van de ramp. Oké, duidelijk. Coördineren. Hoe doe ik dat? Er blijkt een centraal nummer voor rampen te zijn (waarom heb ik nog geen overzichtskaart met belangrijke nummers ontvangen van mijn beroepsgroep?) waar informatie kan worden ingewonnen.

 

"Euh.....domme vraag misschien, maar wat nou als er meerdere huisartsen dat nummer gaan bellen? Hoeveel mensen zitten daar om je te woord te staan? Waarom geen speciale pagina op internet met elke 2 minuten een update?"

"Goede vraag." Dat betekent meestal dat er een dom antwoord komt. Ik werd niet teleurgesteld. "Het eerste uur na een ramp, zal er nog veel onduidelijk zijn voor de huisarts, ook omdat er maar één iemand in staat is vragen te beantwoorden, in de meeste gevallen. Het is wel zaak om zoveel mogelijk te zorgen dat je je collegae op de hoogte houdt van wat je weet."

"Dus ik probeer, net als allerlei andere hulpverleners en coördinators, om telefonisch info te verkrijgen, terwijl mijn collega huisartsen zitten te springen om informatie? Wat nou als er giftige wolken gas vrijkomen uit bijvoorbeeld een tankwagen? De brandweer en ambulance weten waarschijnlijk als eerste wat er, op basis van codenummers op de tankwagen, aan rotzooi in zit."

"Weer een goede vraag en toevallig gaat ons voorbeeld daar over." - tsja, je bent Orakel of niet hè? Ik verwachtte dan ook wederom een dom antwoord....

"Je kunt altijd de spoedlijn van de ambulancezorg bellen."

"Bedoelt u dat nummer waar iedereen heen belt in tijden van medische nood?"

"Precies, de meldkamer van de ambulancezorg"

"Maar hebben die het dan niet heel erg druk? Gaan ze mij dan braaf en volledig informeren? En wat nou als het een giftig gas is die juist ook voor hulpverleners gevaarlijk is. Er zijn stoffen die in de kleding blijven hangen en als je dan iemand gaat helpen, bezwijk jezelf...."

 

Het Orakel was op dreef, alsof hij in de papieren had zitten snuffelen van de cursusdames. De casus betrof namelijk een tankwagen die midden in Amsterdam betrokken was bij een ongeval, en giftig Fluorowatersofhuppellepup lekte - inderdaad een stof die dodelijk is, ook voor mensen die ver van de ramp verwijdert zijn maar hulp verlenen aan mensen uit het rampgebied. Kortom, KS had een vooruitziende blik en aangezien het voorbeeld was dat je huisarts was pal naast de ramp maar nog geen info kunt krijgen, dan kost het dus alvast één dode huisarts en zijn assistentes. En de mensen in de wachtkamer die voor hun pukkel komen.

 

Ik zal een korte schets geven van de rest van de 'cursus / training'. Er verschenen complete draaiboeken van mijn huisartsenpost, die compleet nieuw waren voor alle aanwezige huisartsen (goh, handig dat die zijn rondgestuurd!). We konden maar het beste contact opnemen met Jeroen Weetikveel van de Landelijke Huisartsen Vereniging om meer info te bekomen. WTF? Waarom hebben die 'professionals' die ons komen instrueren niet geplastificeerde stroomdiagrammen en dito kaarten met belangrijke telefoonnummers en internet sites?

 

We gingen splitsen om aan de gang te gaan met het scenario van een virusuitbraak, H5N1 - vogelgriep. Dat is nogal een hot item, virussen. Vooral veel gevallen in het verre oosten, over Ebola had het ook kunnen gaan. Gelukkig hadden we een soort werklijsten met taken om te weten wat we doen als het nog geen nationale ramp / pandemie is. De laatste pagina's was er wel sprake van een epidemie / pandemie in Nederland, tot schaal 4, want dat is wanneer huisartsenzorg niet meer kan functioneren.

 

Mijn vrouwelijke collega ergerde zich suf aan mijn commentaar.

"Je hoeft toch alleen maar te doen wat op je takenlijst staat? COÖRDINEREN! Zorgen dat de huisartsen in jouw dorp op de hoogte zijn!"

"Ja, maar wat moet ik zelf doen aan maatregelen om zelf niet besmet te raken?"

"Dan draag je een mondkapje"

"Oké" vroeg ik, "FFP2 of FFP3?"

Verbaasde blikken.

"FFP2 lekt nog altijd veel lucht langs de randen. En met heel veel zieken heb ik ook bergen kapjes nodig voor de patiënten. Moet ik die zelf kopen? Wanneer?"

De cursus trut bood uitkomst.

"Dat zal de GGD in samenspraak met het RIVM bij je bezorgen."

"Oh. FFP2 of FFP3? En hoe lang kun je zo'n kapje dragen?"

"Een half uur." zei de cursus trut smalend, omdat ze nu wel wat wist.

"Dus ik heb er op een drukke dag al ZESTIEN nodig voor mijzelf, ZESTIEN voor de assistente en voor de patiënten nog eens, pak hem beet, TIEN of TWINTIG, DERTIG."

 

Het kreng begon te zweten.

"Hoeveel dozen komen ze brengen?"

Mijn vrouwelijke collega begon na te denken....

 

"En wat nou als ik toch ziek raak, of ik zeg dat ik ziek raak en thuis mijn ramen dichtplak met duct tape?"

"Tsja, u heeft geen zorgplicht volgens de wet...."

"Ja. Maar dat is niet collegiaal." zei een andere huisarts.

"Ik meldt me alleen ziek als ik zelf ziek ben" stamelde de vrouwelijke huisarts.

"Oh. En als je twee zieke kinderen thuis hebt?" vroeg die vervelende KS weer.

"Euh....." de vrouwelijke collega dacht weer na. "Dan blijf ik misschien ook wel thuis....." en toen dacht ze NOG meer na....

"En aangezien veel huisartsen vrouwen zijn, met kinderen...." begon ze. Ze maakte haar zin niet af, want ze begreep dat tijdens een pandemie, waarbij het gezin van de huisarts misschien niet gespaard blijft, met een H5N1 of Ebola - beide met 50-80% mortaliteit! - veel huisartsen ineens thuis blijven.

 

"Laten we verder alvast nadenken over wat we zouden doen in geval van een ramp" zei de cursus kut.

"Nou dat is goed, maar ik ga nu naar huis. Ik ben boos, teleurgesteld, onvoldoende geïnformeerd en ik maak mij grote zorgen over Nederland bij een ramp of epidemie."

 

Epiloog: persoonlijk geloof ik er geen bal van, dat wanneer ons land getroffen wordt door een virus infectie van voldoende omvang, dat wij een kans maken. Een recente epidemie in Canada liet zien, dat juist de zorgverleners de grootste verspreiders waren van het virus! En met zulke incompetente beleidsmakers en cursus trutten, mag u hetzelfde verwachten in Nederland. Kortom, als een smerig virus hier poot aan de grond krijgt, of er vindt een ramp plaats van voldoende omvang, wees dan voorbereid voor een bug in. Uw huisarts kan u niet helpen - dat is mijn stellige overtuiging.

  • Leuk 13
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Replies 68
  • Created
  • Laatste reactie

Top Posters In This Topic

Oei...

En nu? Is er een plek waar je met je kritiek/feedback naar toe kan?

 

Men suggereerde dat ik in een regionaal team zou moeten plaatsnemen....ja dag! Men mag naar mij toekomen. Ik heb al meerdere brieven geschreven aan het ziekenhuis hierover. En ze kunnen al onze adviezen lezen hier op het forum. Zo lang als dat belangrijke mannen met keurige stropdassen denken dat ze het beter weten, is er maar één ding zeker en dat is dat de hele boel naar de bliksem gaat.

 

Hoppa, heerlijk stukje tekst weer @Keyser Suze! Dank. CtM

 

Het gaat om de inhoud, in dit geval. En ik maak me er zorgen over. En dat zou jij ook moeten doen......

Link naar reactie
Share on other sites

Wat enorm triest eigenlijk, een cursus van een paar dames die zelf amper van de hoed en de rand weten.

Snap zeker dat je gechoqueerd bent.

Het is in ieder geval geldend voor vele branches, maar toch verwacht je dan wel meer, zeker als het over rampenbestrijding gaat.

Neem een borrel, probeer t van je af te zetten. Je weet van jezelf dat je zelf een andere norm wilt hanteren.

Blijf daarbij, en begin klein, kaart dit fiasco aan bij de verantwoordelijke instanties.

Link naar reactie
Share on other sites

Inderdaad een zorgelijke situatie. Ook wel weer typisch Nederlands. Doet een beetje denken aan Rijkswaterstaat voor 1953. Het is werkelijk niet te bevatten hoe kortzichtig beleidsmakers zijn.

 

Het wordt tijd dat je bevorderd wordt van coördinator van Lutjebroek tot landelijk coördinator rampenbestrijding.

 

By the way, @Keyser Suze, je hebt nu wel de aandacht van alle aanwezigen huisartsen. Misschien moet je jouw ideeën eens op papier zetten en rond sturen. Of zijn die te extreem?

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Men suggereerde dat ik in een regionaal team zou moeten plaatsnemen....ja dag! Men mag naar mij toekomen. Ik heb al meerdere brieven geschreven aan het ziekenhuis hierover. En ze kunnen al onze adviezen lezen hier op het forum. Zo lang als dat belangrijke mannen met keurige stropdassen denken dat ze het beter weten, is er maar één ding zeker en dat is dat de hele boel naar de bliksem gaat.

 

In een regionaal team kan je misschien wel meer, of iig de juiste, mensen bereiken? Hoewel wij natuurlijk wel weten dat het allemaal suckers zijn dat ze niet naar jou toe komen, zit er vast wel ergens iemand met de juiste instelling maar zonder de juiste info. Als je die dan weet te bereiken ben je al een heel stuk verder lijkt me?

Link naar reactie
Share on other sites

@Keyser Suze, je maakt je reputatie zoals gewoonlijk weer eens waar.

 

Sjonge jonge jonge, wat een rampspoed. Huisartsen mijden tijdens pandemieën, check!

 

Bottom line: Ga gewoon niet in een grote stad wonen, dan overkomt je ook het minst. Uberhaupt wat moet zo'n vrachtwagen met een super giftige stof in het midden van het centrum van een stad? Dat is absoluut verboden en hoogst strafbaar. Het verbaasd mij nog dat er in de casus niet is opgenomen dat op het moment de truck de stadsgrenzen nadert het leger direct wordt ingeschakeld.

 

Prachtig woord voor de scheld van dale: 'cursus kut'

 

Edit: @platipous, u gaat zo te horen liever voor een 'plattepoes'! hahahaha!

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Inderdaad een zorgelijke situatie. Ook wel weer typisch Nederlands. Doet een beetje denken aan Rijkswaterstaat voor 1953. Het is werkelijk niet te bevatten hoe kortzichtig beleidsmakers zijn.

 

Het wordt tijd dat je bevorderd wordt van coördinator van Lutjebroek tot landelijk coördinator rampenbestrijding.

 

By the way, @Keyser Suze, je hebt nu wel de aandacht van alle aanwezigen huisartsen. Misschien moet je jouw ideeën eens op papier zetten en rond sturen. Of zijn die te extreem?

 

Is een idee waar ik reeds mee speelde. Ik zal sowieso de directeur waar ik warme banden mee heb inlichten.

@Loreen - Ik ben gewoon weer eens op mijn pik getrapt. Voor de zoveelste keer. Je wil niet weten hoe vaak ik mijn goede raad als parels voor de zwijnen heb gegooid. Dat klinkt als een verbeten, miskend genie, wat ik ook helemaal niet ben. En ik weet natuurlijk ook niet, of mijn angsten en voorzorg maatregelen überhaupt wel nodig zijn. Ik zat zelf te denken om het juist op laag niveau te houden. Alle huisartsen een tip te geven, voor de praktijk en voor thuis. Weet je wat, dat ga ik doen. Flessen bleek, maskers, disposable pakken, water filters. Morgen effe bellen @Simurgh .

Link naar reactie
Share on other sites

Ik ben gewoon weer eens op mijn pik getrapt. Voor de zoveelste keer. Je wil niet weten hoe vaak ik mijn goede raad als parels voor de zwijnen heb gegooid. .

 

Juist daarom zei ik het, het lijkt me fijn als je goede raad ook op de goede plaats terecht komt. Voor je pik, maar ook voor de algehele gezondheidszorg.

Succes ermee!

Link naar reactie
Share on other sites

Lijkt mij een goed plan om de Huisartsen vereninging verplicht een x aantal producten af te nemen van de prepshop. Op die manier gaat er tenminste iets van het belastinggeld naar meer 'nuttige' doelen.

 

Wat @Loreen oppert over het opschrijven lijkt mij een fantastisch plan. Laat het niet in je hoofd zitten want dat komt jou en ons niet ten goede. Een boek kan niet sneuvelen aan een virus en mits goed geconserveert ook niet echt door de 'tand des tijds'.

Link naar reactie
Share on other sites

Mooi geschreven, inhoudelijk te triest voor woorden zeg! Dan mogen wij ons een vooraanstaand westers land noemen en dan krijg je als huisarts zulke .. mja... desinformatie mee... Die trutjes komen toch van een instantie of iets dergelijks? Kan je daar niet gezamenlijk een klacht indien? dat de instructies inhoudelijk niets te melden hebben en dan een aantal van jouw voorst... ach... Water... Zee... schapen... plaat+kop ... Je wordt er moedeloos van.

 

Ik ben zo blij.. ZO BLIJ dat wij van jouw kennis en welwillend gebruik mogen maken om zo toch toch enigszins op de eerste rij te zitten als het om serieuze meldingen gaat!

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Onbenullige vraag: is er geen opschalingsprotocol richting GG/GD (bestaat dat nog) of andere club bij een ramp?

Dus dat de niet getrainde huisarts geholpen/ontlast wordt bij zaken hie hem/haar overstijgen qua omvang van ellende?

Of is alles tegenwoordig veel platter en mag de huisarts het aftikken met de brandweercommandant, een politievertegenwoordiger en de burgemeester?

Link naar reactie
Share on other sites

Had ik maar zon huisarts als jij! Trots op je @Keyser Suze !

 

Thanx. Het vervelende is echter dat ik (bijna) ALTIJD ervaren wordt als de te kritische dokter.

 

Ik heb er een slapeloze nacht van gehad. Te boos dus pas om 1 uur in bed en om 5 uur klaar wakker. Vandaag gaat er een brief naar de directie van de huisartsen post, de Landelijke Huisartsen Vereniging, het RIVM, GGD en naar de Vereniging Praktijk houdende Huisartsen. Ik zal ook minister Schippers een fax sturen en naar de telegraaf, Algemeen dagblad, trouw, Volkskrant. Aangezien mijn OpSec toch al flinterdun is, zal ik de brief hier ook plaatsen.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share


×
×
  • Nieuwe aanmaken...