Ga naar inhoud
GENEGEERD

EHBO-cursus


Maria

Heb jij een EHBO-cursus gevolgd?  

45 leden hebben gestemd

  1. 1. Heb jij een EHBO-cursus gevolgd?

    • Ja, bij Rode Kruis/Oranjekruis/andere organisatie op locatie
    • Ja, een internetcursus
      0
    • Nee, maar dat wil ik nog wel doen
    • Nee, ik heb een EHBO-trommel, dat is genoeg
    • Nee, ik zie het nu niet in van EHBO
      0


Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 51
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

ik heb geen EHBO cursus gedaan, ik heb wel diverse boeken survival medicine en dergelijke, Ik heb het ooit wel willen doen maar later toch besloten het niet te doen vanwege de kosten en het feit dat het een beetje vals vertrouwen geeft, ten slotte leer je er net genoeg om iemand in leven te houden tot de ambulance er is of dat andere specialisten het kunnen overnemen. Maar wat doe je als er tijdens een SHTF geen ambulance of dokter kan verwachten? Dat leren ze je tijdens de cursus EHBO niet.

 

Even voor de duidelijkheid, je kan er zeker wel wat van leren... maar dat zijn dingen die ik op school al heb geleerd.

 

 

Ik heb het over de standaard cursus wel te verstaan.

 

De kosten worden voor de basiscursus via veel zorgverzekeringen (gedeeltelijk) vergoed afhankelijk van je aanvullende verzekering. Alleen het bijhouden (jaarljiks 6 bijeenkomsten) niet. dat betreft dan een jaarlidmaatschap bij een vereniging. Dat verschilt enorm per regio waar je woont, daar waar ik vandaan kwam was dit 90 euro per jaar, terwijl ik hier maar 20 per jaar betaal.

 

Je leert niet alleen net genoeg om iemand in leven te houden. in een SHTF is er geen ambulance die komt of iets dergelijks, dus een gewenste folluw up zoals die er nu is, is niet van toepassing. Maar je kan wel iemand leven redden. Heb je een goede vereniging leren ze je ook dingen "buiten het boekje om". Omdat uiteindelijk de hulp is die telt. Heb jij geleerd te reanimeren en een AED te gebruiken en komt iemand weer bij, wat echt kan, dan is er geen extra ziekenhuis controle nee, maar dat is ook niet altijd noodzakelijk zeker niet tijdens een SHTF.

 

En tja leren ze op school je alles wat je bij een EHBO krijgt, en is er misschien weer kennis bij gekomen sinds die tijd? Weet je ook hoe je een kind of zelfs baby moet reanimeren? Daarnaast is niet alleen de kennis, maar ook het oefenen van deze kennis handig, om zo meer praktijk ervaring op te doen. Afhankelijk van je regio heb je deze mogelijkheden binnen de EHBO vereniging. Zo heb ik dit jaar op de Zwarte Cross gestaan en dat zijn dingen daar leer je gewoon van en niet iedereen wordt afgevoerd nadat die flauwgevallen is.

 

Niet dat ik zeg dat je het wel moet doen, vind alleen je motivatie niet helemaal redelijk :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een EHBO cursus gedaan en doe al twee jaar m'n herhalingslessen hiervoor. Heb ook de SIGMA opleiding gedaan.

Ik sta ook regelmatig op een evenement op de eerste hulp post.

Ik kan het sterk aanraden oom een cursus te doen, ik geloof niet dat je een "praktijkvak" kunt leren uit een boekje of door een e-cursus....Gewoon lekker door een ervaren iemand aangeleerd krijgen hoe je een slachtoffer benaderd, het slimste verbanden aanlegt en welke spulletjes wel en niet handig zijn om te hebben/gebruiken.

Door op evenementen aan hulpverlening te doen ben ik ervaren geworden en schrik eigenlijk nergens meer van, wat prettig is, dan kan je makkelijker handelen. Ik doe dit natuurlijk wel uit een stukje hobbyisme. Ik kom ook veel op sportverenigingen en daar ben ik best handig geworden in het uitsluiten van breuken bijvoorbeeld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb jij geleerd te reanimeren en een AED te gebruiken en komt iemand weer bij, wat echt kan, dan is er geen extra ziekenhuis controle nee, maar dat is ook niet altijd noodzakelijk zeker niet tijdens een SHTF.

 

Niet noodzakelijk????????

 

Wel potjandosie nog an toe.... Dat is nogal een linke uitspraak om te doen, wat overigens echt een foute opmerking is...

 

Wat nou als iemand dit van je aanneemt?

 

Als er geen controle kán zijn, betekend dit níet dat dit niet nodig is...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet noodzakelijk????????

 

Wel potjandosie nog an toe.... Dat is nogal een linke uitspraak om te doen, wat overigens echt een foute opmerking is...

 

Wat nou als iemand dit van je aanneemt?

 

Als er geen controle kán zijn, betekend dit níet dat dit niet nodig is...

 

Sorry had het anders moeten formulieren, tijdens een reanimatie moet je de ambulance al gebeld hebben, dus niet van toepassing eigenlijk.

 

Achteraf kan blijken dat alles oke is, er niks aan de hand is, hart prima is... bij niet altijd, weet je niet wanneer wel, wanneer niet. dus moet je er altijd voor zorgen dat het gebeurd. In een SHTF leven we anders.

 

Het niet hebben van nazorg, betekend niet dat je dus maar niet hoeft te reanimeren/AED, omdat het ook al red je iemand gedoemd is alsnog te mislukken. Dat bedoelde ik met niet noodzakelijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmmm, als ik naar de tussenstand van de poll kijk (35 stemmers, 27 hebben een cursus gedaan, 6 zouden dat willen doen) en deze naast de reacties leg, mag ik toch voorzichtig concluderen dat het hier in het algemeen toch nuttig wordt geacht.

 

Meer dan nuttig denk ik. Waarom zou je in vredesnaam voor 6 maanden eten en drinken inslaan en tegelijkertijd op geen enkele manier willen investeren in levensreddend handelen (zoals ook het gebruik van een AED). Ik had niet anders verwacht eigenlijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een ehbo diploma en ga elke jaar op herhaling, zeer nuttig. De herhaling is wel erg belangrijk, anders zakt het heel snel weer weg. Bij de cursus van het oranje kruis oefen je ook op acteurs die het heeeeel echt kunnen spelen en grimeren. Ik kan dit doen via mijn werkgever ivm BHV.

 

In alleen een BHV cursus zit ook ehbo, maar dit is niet zo uitgebreid als een apart ehbo cursus waar je een diploma voor krijgt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de cursus bij het rode kruis gedaan, na twee jaar vrijwilliger geweest te zijn daar, kan je de cursus kosten terug krijgen. Geeft meteen praktijk ervaring.

@f150: Ik kan me voorstellen dat er ook mensen zijn die op een andere manier willen investeren dan een cursus: een uitgebreide EHBO-kist, autodidact, boeken, internetcursus…

 

En de cursussen zijn vaak niet goedkoop, dat kan ook een geldig argument zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@f150: Ik kan me voorstellen dat er ook mensen zijn die op een andere manier willen investeren dan een cursus: een uitgebreide EHBO-kist, autodidact, boeken, internetcursus…

 

En de cursussen zijn vaak niet goedkoop, dat kan ook een geldig argument zijn.

 

Ik ga het nog een keer zeggen denk ik.... :) EHBO cursussen worden afhankelijk van de zorgverzekeraar en aanvullende ziektekostenverzekering, gedeeltelijk tot geheel vergoed. (onder het kopje preventieve zorg)

 

Alleen na het behalen van je diploma, zou je het lidmaatschap van de EHBO vereniging waar je de herhalingslessen moet volgen moeten betalen. Dit verschilt enorm per regio van 20 euro per jaar, waar ik nu zit. Tot bijna 100 euro waar ik zat toen ik nog in Rotterdam woonde. Ook dan nog geen tientje per maand. Als je iets meer hebt dan een absoluut minimum, dus behoorlijk haalbaar.

 

Een EHBO cursus zelf betalen is trouwens ook niet heel duur, we praten over 100-150 euro maar voor mensen met weinig geld is dat inderdaad wel veel, met de optie zorgverzekering dus misschien wel heel simpel op te lossen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

EHBO cursussen kan je in Vlaanderen gratis volgen. Een jaar of 15 geleden volgde ik er een met mijn echtgenote die toen net zwanger was. We wilden in staat zijn om -als dat nodig bleek- ons kind te kunnen redden. De ultieme nachtmerrie voor ouders is je kind zien sterven en er bij staan kijken zonder iets te doen en achteraf vaststellen dat je het wel had kunnen redden. Dat vergeef je jezelf nooit.

 

We kregen tijdens de opleiding een handige map met bruikbare tips. De map staat al 15 jaar op dezelfde plaats, voor iedereen bereikbaar en duidelijk zichtbaar. Af en toe bladeren we er nog eens in om iets op te zoeken.

 

Voor de Vlamingen : http://www.rodekruis.be/NL/Activiteiten/Opleidingen/Volwassenen/Volwassenen.htm

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook ik heb een geldig ehbo diploma.

Gehaald bij het oranje kruis.

Dit is overigens mijn 2de keer dat ik het diploma heb gehaald.

Jaren geleden al eens een ehbo diploma gehaald maar niet bijgehouden.

Toen ik tegen een reanimatie aanliep sloeg de twijfel toe en moet je eerst diep in je geheugen gaan graven....hoe ging dat ook alweer.

Dag erna meteen aangemeld voor een nieuwe cursus.

Veel dingen die ik tijdens mijn eerste cursus had geleerd waren inmiddels al sterk verouderd en werden helemaal niet meer toegepast.

Toch wel belangrijk om het bij te houden!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vroeger dacht ik nooit zo na over risico's en mogelijke ongelukken. Na de geboorte van mijn kinderen dus wel. Ik wilde niet meer volledig afhankelijk zijn van een ander bij medische noodsituaties.

 

Vandaar dat ik een EHBO cursus bij het oranje kruis heb gevolgd met ook het 'kinder EHBO' erbij.

 

Ik kan iedereen die te maken heeft met (jonge) kinderen deze speciale cursus aanraden. Baby's en kleine kinderen moeten op een aantal onderwerpen (o.a. reanimatie en verslikking) echt anders behandeld worden dan volwassenen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit valt wel onder de dingen die hoog op mijn "to do"-lijstje staan.

Nou heb ik heel mooi een behoorlijk uitgebreid EHBO-pakket, en ook heel leuk boeken over (kinder-) EHBO, maar als het er op aan komt weet ik geeneens wat ik met al die zooi moet.

Best wel een zwak punt dus.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou heb ik heel mooi een behoorlijk uitgebreid EHBO-pakket, en ook heel leuk boeken over (kinder-) EHBO, maar als het er op aan komt weet ik geeneens wat ik met al die zooi moet.

 

Het hebben van een goed gevulde EHBO-koffer is al het halve werk!

 

Laatst had mijn dochter bij vrienden in de tuin in een stuk glas gestaan. Resultaat: een hele diepe snee, die bloedde als een gek.

 

Die vriendin van mij had dus helemaal geen EHBO spullen, behalve een paar pleisters in huis. Gelukkig had ik een uitgebreide verbandtrommel in de auto, dus keurig de bloeding gestelpt en de voet verbonden.

 

Later heb ik gevraagd wat zij doet als haar kinderen een ongelukje hebben waar meer dan alleen een pleister voor nodig is: Haar antwoord was: 'naar de dokter'. Nou snap ik waarom de wachtkamer van de dokter zo vol zit...

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@Novitamya: Misschien woon ik in een dure regio, maar de cursussen hier zijn ca. 200 euro en duurder. Mijn zorgverzekering vergoedt daar helaas maar 50 euro van :(

 

Ik ga het nog een keer zeggen denk ik.... :) EHBO cursussen worden afhankelijk van de zorgverzekeraar en aanvullende ziektekostenverzekering, gedeeltelijk tot geheel vergoed. (onder het kopje preventieve zorg)

 

Alleen na het behalen van je diploma, zou je het lidmaatschap van de EHBO vereniging waar je de herhalingslessen moet volgen moeten betalen. Dit verschilt enorm per regio van 20 euro per jaar, waar ik nu zit. Tot bijna 100 euro waar ik zat toen ik nog in Rotterdam woonde. Ook dan nog geen tientje per maand. Als je iets meer hebt dan een absoluut minimum, dus behoorlijk haalbaar.

 

Een EHBO cursus zelf betalen is trouwens ook niet heel duur, we praten over 100-150 euro maar voor mensen met weinig geld is dat inderdaad wel veel, met de optie zorgverzekering dus misschien wel heel simpel op te lossen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het hebben van een goed gevulde EHBO-koffer is al het halve werk!

 

Laatst had mijn dochter bij vrienden in de tuin in een stuk glas gestaan. Resultaat: een hele diepe snee, die bloedde als een gek.

 

Die vriendin van mij had dus helemaal geen EHBO spullen, behalve een paar pleisters in huis. Gelukkig had ik een uitgebreide verbandtrommel in de auto, dus keurig de bloeding gestelpt en de voet verbonden.

 

Later heb ik gevraagd wat zij doet als haar kinderen een ongelukje hebben waar meer dan alleen een pleister voor nodig is: Haar antwoord was: 'naar de dokter'. Nou snap ik waarom de wachtkamer van de dokter zo vol zit...

 

en onze zorgpremies zo hoog

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry had het anders moeten formulieren, tijdens een reanimatie moet je de ambulance al gebeld hebben, dus niet van toepassing eigenlijk.

 

Achteraf kan blijken dat alles oke is, er niks aan de hand is, hart prima is... bij niet altijd, weet je niet wanneer wel, wanneer niet. dus moet je er altijd voor zorgen dat het gebeurd. In een SHTF leven we anders.

 

Het niet hebben van nazorg, betekend niet dat je dus maar niet hoeft te reanimeren/AED, omdat het ook al red je iemand gedoemd is alsnog te mislukken. Dat bedoelde ik met niet noodzakelijk.

 

 

 

Ik had het over je opmerking dat als iemand weer wakker wordt na een reanimatie controle achteraf niet noodzakelijk hoeft te zijn.... je krijgt niet zomaar een hartstilstand, dit moet áltijd gecheckt worden... áltijd...

En dat je hart het weer goed doet op dát moment.... zegt enkel iets over dát moment. Maar een defibrillator, legt juist even je hart stil... omdat je hart fibrilleerde en daardoor geen pulsies meer kon maken... Het ritme moet dmv massage er weer ingebracht worden. Je hart wordt dus ff lekker geelektektrokuteerd, lijkt me op zichzelf staand al een reden voor controle achteraf.

 

Om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor hersenen, bloedwaarden (respiratoire acidose),herhaling van de daadwerkelijke oorzaak van de hartstilstand..

 

 

Sorry dat ik er even fel op reageerde, maar deze verpleegkundige kreeg er even jeuk van ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...