Ga naar inhoud
GENEGEERD

Trip: 7-12 oktober Zonnepanelen in Catalunya


FincaInSpanje

Aanbevolen berichten

Zoals de meesten op het forum al weten, heb ik een Finca in Spanje die wil verbouwen tot BOL om er uiteindelijk met mijn gezin te gaan wonen. Ik ben al meer dan een jaar bezig met een zonnepaneleninstallatie om een off the grid (eilandsysteem) te installeren. Gedurende het afgelopen jaar heb ik me moeten verdiepen in de wereld van zonnepanelen. Ik heb de meest uiteenlopende adviezen gehad van mensen en bedrijven en de configuratie is tot en met deze week aan toe aangepast, mede ook met dank aan @Kans, @wodan en Gerbewoner ( @FKAGB ).

 

Ik begrijp inmiddels redelijk hoe de configuratie moet gaan werken, al is het technisch aansluiten voor mijzelf een heikel punt. Ook hiervoor heb ik van verschillende mensen advies gekregen (drie bedrijven uit NL en drie uit Spanje waarvan 2 lokale elektriciens en een Engelsman die aan de kust woont). Doordat iedereen met een ander verhaal kwam kreeg ik een steeds minder goed gevoel over de kennis van enkele mensen. Daarom heb ik destijds ook regelmatig vragen op het forum gezet. Uiteindelijk ben ik door dit forum in contact gekomen met Kans die heel veel van zonnepanelen en elektronica weet. Ik heb hem gevraagd of hij me niet wilde helpen met het monteren en aansluiten van de panelen. Enerzijds om dat hij vrijwel direct met een paar extra goede adviezen kwam die niemand me nog had verteld en anderzijds moet ik de installatie zelf kunnen begrijpen.

 

Het is de bedoeling dat we op dinsdag na het werk met de auto richting Spanje rijden, zodat we woensdag aankomen. De auto wordt dan weer ouderwets afgeladen met heel veel spullen en deze blijft in Spanje. Zondag vliegen we dan terug met Ryanair terug van Reus naar Eindhoven, een vlucht van ongeveer 2 uurtjes. Ook gaat er een vriend van mij mee die net als ik hand en spant diensten gaan verrichten bij de montage\installatie. We hopen dat de installatie lukt in 2 dagen, maar hebben nog wat speling mocht het tegenzitten. Als het meezit, hebben we meer tijd om in Spanje ook nog wat te genieten.

 

Hoewel ik vaak vergeet foto's te maken, wil ik nu proberen een leuk verslag van onze trip te maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 62
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Ongeveer een jaar geleden heb ik een zonnepanelenschuur gebouwd voor 15 panelen. Deze kon ik dan later nog uitbreiden naar 18 panelen (door hernieuwd inzicht\ nieuwe kennis van zaken). Aan de kant van de aluminium liggers ga ik dus nog een stuk aanbouwen, niet zo schuin als de schuur zelf maar er komt een cisterna (regenwater opvang die het water van de schuur op gaat vangen).

 

De schuur is nu dus 5 meter breed, maar er komt nog een metertje bij een keer nadat de panelen zijn geplaatst. De schuur is gebouwd onder een hoek van 48 graden op het zuiden, de meest ideale hoek op deze breedtegraad. Het laagste punt is ongeveer 1 meter hoog en de top is ongeveer 4,5 meter.

 

Zonnepanelen.jpg.362372cea75e7c417c56c085b16906b9.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe ziet de configuratie er inmiddels uit:

 

18 panelen ET Solar 230-240 WP poly

2x laadcontroller van Outback Flexmax 80 MPPT

48 volt accubank van 620Ah semie-tractie (zeg maar accu's die door binnenvaartschippers worden gebruikt)

Studer Xtender XTM 4000-48 zuivere sinus omvormer die 48 volt omvormt naar 230 volt zuivere sinus

 

De panelen worden in strings van 3 panelen door gekoppeld, 9 panelen per laadcontroller. Kans heb ik alle specificaties\handleidingen gegeven op SC Brabant en momenteel kijkt hij welke montage materialen ik nog nodig heb en hij berekent hij de diktes van alle aansluitingen. Montage materialen om de panelen zelf te monteren heb ik al in Spanje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe ziet de configuratie er inmiddels uit:

 

18 panelen ET Solar 230-240 WP poly

2x laadcontroller van Outback Flexmax 80 MPPT

48 volt accubank van 620Ah semie-tractie (zeg maar accu's die door binnenvaartschippers worden gebruikt)

Studer Xtender XTM 4000-48 zuivere sinus omvormer die 48 volt omvormt naar 230 volt zuivere sinus

 

De panelen worden in strings van 3 panelen door gekoppeld, 9 panelen per laadcontroller. Kans heb ik alle specificaties\handleidingen gegeven op SC Brabant en momenteel kijkt hij welke montage materialen ik nog nodig heb en hij berekent hij de diktes van alle aansluitingen. Montage materialen om de panelen zelf te monteren heb ik al in Spanje.

 

 

Ik hoop dat ik je draadje niet verziek, maar ik kan maar niet begrijpen hoe iemand instaat is geweest om je deze configuratie aan te smeren

 

Ik heb het in een vorig draadje al wat genuanceerder willen uitleggen.

 

http://preppers.nl/forum/threads/10666-Welk-vermogen-accu-nodig-om-een-ijskast-hele-nacht-te-koelen?p=278491&viewfull=1#post278491

 

Maar volgens mij is dit niet goed overgekomen.

 

Dus nogmaals het punt wat ik wil maken, en nu wat ongenuanceerder zodat het hopelijk wat duidelijker is (en ik heb het slecht naar mijn zin, want ik ben door mijn rug gegaan, en dan ben ik altijd ongenuanceerd)

 

Als eerste de aanname dat er een afweging is tussen kosten en baten.

 

Dan de praktijk (ik heb zoals je weet ook een finca in Spanje, met een werkend off-grid systeem, dus ik heb praktijkervaring)

 

In Spanje schijnt de zon een stuk meer als in Nederland en In Spanje leven mensen een compleet ander leven als in Nederland (lees: ze leven meer buiten en niet een hele dag zielig achter een energie slurpende spelcomputer).

 

Voor het berekenen van het aantal zonnepanelen moet je in een off-grid situatie compleet anders redeneren dan in een “on grid” omdat je off-grid NIET KAN TERUGLEVEREN

 

Dus zodra de zon schijnt (en dat is nogal wat uurtjes op een dag in Spanje) dan sta je voor jan met de korte achternaam stroom te genereren want dat verbruik krijg je nooit verwerkt.

 

Je zit 4000 watt op te wekken, dat is pure waanzin!

 

Stel dat iemand je heeft wijsgemaakt dat je ook de wasmachine moet kunnen draaien, dan heeft hij je nooit verteld dat een aggregaat vele malen goedkoper zal zijn dan de extra zonnepanelen voor die paar uur per dag/week dat je een was moet draaien.

 

Maak even de rekensom wat je GEMIDDELDE verbruik zal zijn als je de energieverslinders zoals wasmachine, elektrische frietpan, de stofzuiger van 2000 watt even vergeet.

 

Juist, dan heb je met 1000 Watt meer dan voldoende

En wat is hiervan het voordeel?

 

Nee, niet zozeer dat je minder zonnepanelen nodig heb, want die kosten geen drol.

Het voordeel zit hem voornamelijk in de besparing op je accupack die nu ineens maar ¼ deel kost dan het accupack wat jij nodig heb.

 

Voor het prijsverschil koop je ongeveer 3 dieselgeneratoren, en dan heb ik het nog niet eens over de (beperkte) levensduur van die accu's. (want die zal je toch echt na 5 jaar moeten vervangen, wat ze je ook hebben wijsgemaakt)

 

Dus kort samengevat: Je heb een systeem want veel te zwaar is om je GEMIDDELD gebruik te leveren. Hierdoor ben je de grootste energie verspiller in Spanje (want wat ga je met die overtollige energie doen?)

 

Dan alvast de tegenvragen die kunnen komen.

 

- Maar hoe bak ik dan mijn friet?

Dat doe je door op gas olie op te warmen, in Spanje heb je genoeg frietpannen inclusief alarm tegen oververhitting)

- En mijn stofzuiger dan?

Stofzuigen doe je ALS DE ZON SCHIJNT, want dan heb je ruim 1000 watt wat alsnog door je oversized Xtender word doorgestuurd naar je stopcontact.

- En mijn broodbakmachine?

Je brood bak je ook ALS DE ZON SCHIJNT.

- En als het bewolkt is, en mijn accu's raken leeg?

Dan zwengel je de diesel aggregaat aan die je met de enorme besparing op je accu's 3 keer heb kunnen aanschaffen, en dat ding laden ook de accu's op als je het goed aansluit.

10 liter diesel, 8 uur stroom, reken het maar even na.

- Ja, maar je kent mijn vrouw nog niet, die moet haar Föhn kunnen gebruiken van 1600 watt.

Laat ze even de rekensom zien tussen de besparing van een systeem van 1000 Watt, of een systeem van 4000 Watt. Wedden dat ze met liefde de diesel aggregaat even aanzwengelen.

- Maar ik heb de zooi al aangeschaft, dus wil ik het ook gebruiken

Verkoop ⅔ of ¾ (afhankelijk wat je wil) van heel je set. Je gaat hierdoor zoveel geld besparen op je accu's, je ga me eeuwig dankbaar zijn.

 

Zo, en nu eerst een pijnstiller voor mijn rug.

 

p.s. sorry dat het wat bot overkom, maar ik wil gewoon begrijpen waarom mensen bepaalde afwegingen maken, en deze begrijp ik niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@martin,

 

Ik heb gekozen voor een systeem met nu een overcapaciteit om tijdens de wintermaanden als er minder zon is ook goed door te kunnen komen. Daarnaast zal de finca steeds verder worden uitbreid. Ik moet er met 9-11 personen kunnen verblijven\wonen binnen 3 jaar termijn. Hoewel ik zo zuinig mogelijk apparaten zal aanschaffen huishoudelijk, ben ik van plan mijn overcapaciteit juist gedurende de dag goed te benutten (want dan schijnt de zon). Ook willen we een relatief luxe leven, dus eigenlijk ongeveer zoals we nu ook leven in NL.

 

Als je andere draadjes van me hebt gelezen kun je lezen dat:

 

- ik voedsel ga wecken op grote schaal (volautomatische weckketel 1800 watt)

- er komen enkele grote diepvriezers om eigen slacht in te vriezen en bewaren

- ik grote hoeveelheden sap wil persen en inmaken

- ik wil eigen alcohol\palinka kunnen stoken elektrisch

- een grote werkplaats\garage ga aanbouwen (is nodig om dingen te kunnen repareren\vervaardigen)

- er komt een zwembad waarvan de pomp 24u per dag moet draaien

- er komt een bijgebouw, geheel zelfstandig opererend

- op hoger gelegen terrassen komt een nieuwe cisterna waar ik het water voor het land verder zal verdelen (met waterput\boorgat en zware pomp)

- machines zoals zwaar elektrisch gereedschap moeten kunnen draaien op het systeem

- ik moet tijdens de bouwperiode over voldoende elektra kunnen beschikken

- er moeten 2 cv pompen op kunnen draaien (ben ik nog niet helemaal uit)

- wasmachine voor 11 personen draait praktisch elke dag

etc.

 

Ik had 4 generatoren waarvan ik er onlangs 1 aan mijn buurman heb gegeven. Zijn beide machines waren kapot. Als ik een dag bouw kost het me afhankelijk van welke ik gebruik (diesel\benzine\2-tact) gemiddeld 1,25-1,5 liter per uur. Dus minimaal 25-30 euro per dag ben ik wel kwijt aan brandstof even buiten slijtage, reparatie en onderhoud. Voorbeeld: Als ik mijn dak ga ophogen en vernieuwen denk ik dat binnen 4 weken te doen. Dus 4 weken 30 euro per dag is alleen al 840€ aan brandstofkosten. Wanneer je dan bekijkt welke andere projecten er nog gedaan moeten worden, dan heb ik binnen 3 deelprojecten mijn batterijen er al uit.:rolleyes:

 

Daarnaast zie ik een generator als back-up, niet als stroomvoorziening. Je hebt altijd brandstof nodig die er straks misschien niet meer is.

 

Hoe ik tot dit systeem ben gekomen is een beetje een lang verhaal, maar gedurende het afgelopen jaar heb ik steeds meer geleerd en aanpassingen gedaan. Uiteindelijk had ik een 24 volt systeem in gedachten met 620Ah batterijen, dat is nu dus 48 volt geworden met 620Ah aan batterijen voor een paar honderd euro meer. De prijzen die jij wellicht in gedachten hebt voor deze configuratie, heb ik waarschijnlijk niet betaald. Zonder in detail te treden:

 

Zonnepanelen nieuw gekocht (restpartij van een grote installatie) 230-240WP voor 150€ per stuk.

Batterijen hebben we connecties in (binnenvaart\schoonvader) en heb ik nieuw laten vervaardigen met hoge korting en btw vrij.

Laadcontrolers heb ik in Duitsland gekocht voor ongeveer 550€ per stuk.

Studer omvormer heeft als demo in een windinstallatie gezeten, nooit gebruikt en met hoge korting aangeschaft.

 

Stel ik verbruik evenveel elektra als hier in NL (gaat niet gebeuren), dan heb ik binnen een jaar of 3 a 4 de installatie terugverdiend.;)

 

Voor een paar ijskasten, tv en lampjes is dit zeker een flinke installatie. Ik denk echter serieus als ik in Spanje activiteiten ga ontplooien dat ik op termijn een tweede accubank nodig heb en een tweede omvormer. Daarnaast is overcapaciteit veel beter, dan je batterijen meer dan 50% leeg te trekken. De accu's gaan dan veel langer mee. Deze accu's gaan in de scheepvaart 8-12 jaar mee en dan worden ze elke dag flink mishandeld. Via solar kan de levensduur aanzienlijk worden verlengd.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

De reis komt nu snel dichterbij en er moet nog e.a. gebeuren. Kans gaat zaterdag nog wat ontbrekende aansluitmaterialen halen, zodat we zoveel mogelijk compleet hebben als we richting Spanje vertrekken. Ik neem daarnaast nog een flinke bak met spullen mee, die ik verzameld heb voor mijn toekomstig BOL. Denk hierbij aan de sleurhut, kettingzaag, paddenstoel voor elektra, trilnaald, laskap, gereedschappen, vogelhuisjes, 7 agapornissen,vogelvoer etc. etc.

 

We hopen dinsdagavond na het werk te vertrekken en we zullen de nacht zoveel mogelijk doorrijden. Vandaag even de garage bellen omdat de auto nog steeds wacht op een ander computer dus die moet ook op tijd klaar zijn. De auto heeft Xenon verlichting dus rijden in de avond is geen enkel probleem. Auto en sleurhut blijven gelijk in Spanje en we vliegen terug. Zodra ik alle gegevens heb kan ik al inchecken en de boardingpassen printen. We vliegen met Ryanair van Reus naar Eindhoven. Dat zal een verademing zijn, want het is nog geen 2 uur vliegen.

 

De komende dagen moeten de puntjes dus op de "i" gaan komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@martin,

 

Eerlijk gezegt had ik zelf ongeveer dezelfde gedachtes.

( nou ja ik was ook nog noet overtuigt)

Maar goed de spullen waren er al dus ben ik gewoon gaan rekenen.

 

Deze accus zou ik ongeveer tot 2/3 willen ontladen ( dus maar 30% ontladen) afweging tussen beschikbare capaciteit en levensduur ( zie het "zonnepaneel in de tropen" draadje voor meer achtergrond info).

Dus dat is ~200ah bij 48 volt is dat ~ 4000w/h dus 1 uur een apparaat (apparaten samen) van 4000 watt of bv 4uur 1000 watt gebruiken enz.

Of dit een reeel verbruik ik weet ik echt niet, dat zal van situatie tot situatie afhangen.

 

Die zal in de zomer in 2 uur volle zon weer zijn opgeladen dus helaas vele uren ongebruikte energie tenzij er bewust extra gebruik gecreerd kan worden, bv omdat er water opgepomt kan/moet worden of electrisch lassen of extra wassen (leuke inkomsten als jij als enige nog je wasmachine de hele dag kunt laten draaien voor de hele buurt) airco, of weet ik veel..

Echter in de winter zal die opbrengst veel minder zijn, als dat vergelijkbaar is met nederland ? zal dat een factor 10 minder zijn en dan is een dag dus te kort om die 4Kw te kunnen opwekken....

 

Nog helemaal los van deze berekening maakt een zonne installatie geen herrie en zal 10 tot 20 jaar heel blijven...

Dan moet je al heel veel geluk hebben als een aggregaat dat zo lang blijft doen maar ik denk dat je nog meer moeite zult hebben om zo lang diesel op voorraad te hebben en die bruikbaar te houden?

 

Ik zou andere accus aanbevelen want dat is nu het zwakste punt, maar die kunnen natuurlijk ook best nog komen?

En dan kunnen die 10 tot 20 jaar meegaan. 20 jaar redelijk zeker van energie tegen een vaststaande prijs is geen slechte investering denk ik.

Al met al vind ik dit geen slechte setup, sterker ik vind eea best goed in balans..

 

Het mooiste is dat we van dit project weer gaan leren.

En deze info zal weer op het forum komen en zo mensen beter op weg helpen.

Zo kan hopelijk iedereen er wat aan hebben en zijn eigen keuze maken.

 

En daarom is dit forum zo mooi en dit soort acties en info zo belangrijk.

We kunnen altijd blijven leren, soms wat foutjes maken hoort daarbij, dat moet je omarmen.

Het alternatief is niks doen dan maken we geen fouten maar leren we ook niks.

 

Het lijkt wat op beleggen, diversificeren is nooit onverstandig dat is ook met prep methodes en oplossingen zo!

 

Prep ze,

K a n s

Link naar reactie
Delen op andere sites

@FincaInSpanje en @Kans

 

Na de toelichting van Finca heb ik uiteraard al een stuk meer begrip voor de nogal forse installatie.

Ik weet niet in hoeverre je kan instellen dat je maar 30% kan ontladen, maar dat zou inderdaad een verstandige keus zijn om de levensduur van de accu's te kunnen verlengen.

 

Die accu's van finca zijn volgens mij echt wel goed, maar of het gezond is om binnen 2 uur op te laden? Dat is volgens mij nog slechter dan ze voor 80% leeg te trekken.

Wat ik persoonlijk heb gezien, in de afgelopen 3 jaar dat we opzoek waren naar een finca, zijn heel veel kapotte accu's die bij iedereen in de schuur stonden "weg te roesten"

Meestal vergeten de mensen dat je de accu regelmatig moet "desulfateren" waardoor de accu's alsnog binnen enkele jaren om zeep zijn.

 

Maar ik ben jaloers op de setup hoor, ik heb alleen wat vraagtekens bij het vermogen.

Het "probleem" is dat je met volle zon dus veel te veel energie opwekt en stel dat het in Spanje 3 dagen bewolkt is (het komt voor) alsnog een probleem heb.

De buffer die je hiervoor moet bouwen (met buffer bedoel ik de overcapaciteit aan accu's) zullen/kunnen qua kosten nooit en te nimmer opwegen tussen de kosten van een aggregaat.

En die heb je sowieso nodig als prepper, want 1 is geen, dus je zal in geval van een defect aan Studer Xtender alsnog moeten kunnen terugvallen op een alternatief.

 

Maar goed, ik denk nog steeds dat de verhouding tussen kosten/baten wat onverstandig zijn.

Als ik het lijstje er nog even bij pak, per regel dan zie ik

 

- ik voedsel ga wecken op grote schaal (volautomatische weckketel 1800 watt)

Doe verstandig en doe dit op gas, vele malen goedkoper als elektrisch.

 

- er komen enkele grote diepvriezers om eigen slacht in te vriezen en bewaren

Geen enkel probleem met een A++ of A+++, en let op het GEMIDDELD verbruik en niet op het piekverbruik want dat ga je een flinke rekenfout maken

 

- ik grote hoeveelheden sap wil persen en inmaken

In Spanje kan je voor een zeer gering bedrag een pers gebruiken. Is hetzelfde als de toepassing van een olijf pers.

Je brengt dan de olijven naar een bedrijf die afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit van de olijven een X procent inhoud als betaling

(ik moet eerlijk bekennen dat ik dit nog niet persoonlijk heb kunnen toetsen, maar het van 2 verschillende mensen heb vernomen)

Nu ben ik wel bang dat de kosten van transport hoger zijn dan de opbrengst van de sinaasappelsap, vandaar dat je in Spanje ziet dat de sinaasappels niet eens worden geplukt, maar gewoon op de grond liggen weg te rotten.

(in ieder geval dit jaar, misschien dat het volgend jaar wel weer iets waard is)

 

- ik wil eigen alcohol\palinka kunnen stoken elektrisch

Ik begrijp dat elektrisch niet. Waarom niet gewoon op gas? Dat is echt veel goedkoper.

Heb je aandelen in Delta?

(ok, je zoek een toepassing voor je overcapaciteit, maar dan nog in verhouding duurder dan gas)

 

- een grote werkplaats\garage ga aanbouwen (is nodig om dingen te kunnen repareren\vervaardigen)

ok, mag niet echt een probleem zijn

 

- er komt een zwembad waarvan de pomp 24u per dag moet draaien

Een pomp is een echte stroomverbruiker. Reken op 1000 watt, zie toelichting onderaan hoe ik dit zou aanpakken.

 

- er komt een bijgebouw, geheel zelfstandig opererend

Zie toelichting

 

- op hoger gelegen terrassen komt een nieuwe cisterna waar ik het water voor het land verder zal verdelen (met waterput\boorgat en zware pomp)

Heb je echt geen mogelijkheid tot irrigatiewater? zo ja, vraag dat aan. Kost geen drol, en dan heb je gelijk een goede oplossing om je zwembad een beetje vol te krijgen.

De druk op dit water is gigantisch, kan je gelijk je pomp uitsparen voor je wateraansluiting in huis.

(uiteraard wel eentje op reserve voor in de wintermaanden want dan is er geen irrigatiewater beschikbaar)

 

- machines zoals zwaar elektrisch gereedschap moeten kunnen draaien op het systeem

Ik zou dan weer denken aan het aanzwengelen van de diesel aggregaat

 

- ik moet tijdens de bouwperiode over voldoende elektra kunnen beschikken

ok

 

- er moeten 2 cv pompen op kunnen draaien (ben ik nog niet helemaal uit)

Ga je echt een complete CV installatie aanleggen in je finca? Als je gaat bouwen zou ik echt nadenken over zonneboiler met wandverwarming. Is voor mij helaas geen optie want dat moet ik heel die finca afbreken en opnieuw beginnen, en ik ga er nu maar even vanuit dat ik in de wintermaanden gezellig voor de open haard voldoende warmte heb

 

- wasmachine voor 11 personen draait praktisch elke dag

Dat is een lastige. met 11 personen ga je het inderdaad niet redden om 2 keer per week een wasmachine te draaien. Nu denk ik dat je met een zonneboiler een heel eind kan komen

(want het verbruik van de wasmachine zit voor 60% in het opwarmen van het water)

Maar als ik het internet mag geloven zitten er nogal wat nadelen aan een hotfill wasmachine

 

Wat ik zou doen is de boel splitsen.

Dus niet alle accu's in serie zetten, maar ze per 6 (is 12 volt) of per 12 (is 24 volt) over 2 groepen aansluiten

 

Het voordeel is dat je dan 1 groep voor de pomp (in zwembad) en energievoorziening van de werkplaats

Die andere groep van 2000 watt gebruik je dan voor het huis.

Stel dat er in de toekomst 1 accu sneuvelt (en dat gaat gegarandeerd gebeuren) dan kan je gelijk zonder paniek gebruik maken van je andere groep.

Enige nadeel is dat je dan 2 stuks Studer Xtender zal moeten aanschaffen, maar dan kan je met een Studer XTM 2000-12 van 2000 euro al ruim uit de voeten.

en eigenlijk is het geen nadeel, want ook hier denk ik dat je beter af bent met 2 stuks van 2000 Watt, dan 1 stuks van 4000 watt.

 

Ik wens jullie in ieder geval een voorspoedige reis en ik zou jullie graag willen uitnodigen voor een fles wijn, maar zit helaas in Nederland, en ga naar Spanje op de dag dat jullie terugkomen.

@FincaInSpanje Welke route ga je rijden op de heenweg?

de N125/N230

of de A138 ?

 

p.s. vergeet geen accuzuur tester mee te nemen. Hierdoor kan je in de toekomst een defect accu een stuk sneller lokaliseren dan zonder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@martin, bedankt voor je reactie en je tips.

 

In het algemeen genomen probeer ik zoveel mogelijk met de bruikbare energie te doen. Alcohol stoken gaat het best wanneer de temperatuur constant is, dus elektrisch gaat beter dan gas. Mijn weckketel is volautomatisch, dus ik stel de temperatuur en tijd in en de ketel doet de rest. Verder denk ik aan een houtkachel met CV en oven.

 

http://www.houtencvkachel.nl/oven_cv.php

 

Mijn ene buurman heeft in zijn Finca 3 houtvuren om deze in de winter warm te kunnen houden en een andere buurman heeft een CV, maar dat kost hem heel veel gas. Ik denk dus aan een houtkachel met CV. Zonneboiler\heatpipes denk ik ook aan maar meer om warm water te bufferen. Eventueel voor vloerverwarming zou nog kunnen, maar dat vind ik overdreven in Spanje.

 

Het systeem wordt nu zo dat er twee segmenten van 9 panelen ontstaan met beide een eigen laadcontroler. Eventuele uitbreidingen zijn makkelijk te realiseren, bijv zoals je aangeeft een extra omvormer. Ik heb voor mijn Studer iets van 850€ betaald en als de kans zich voordoet, zal ik er een tweede bijkopen op termijn want 1 = geen in preppers land.

 

Omvormen naar 48 volt is toch het beste. Dat laad het snelst (max 80A bij 48V), dan gaat 4x zo snel als laden bij 12V. De accu's kunnen relatief snel vol zitten, maar het zijn MPPT laders en zodra de accu's bijna vol zitten zal deze langzamer gaan bijladen. De omvormer gebruikt alleen stroom uit de accu's wanneer nodig. Stel ik laad overdag 3000 watt en doe de wasmachine aan van 2000 watt. Dan regelt de omvormer dat ik direct stroom krijg uit de zonnepanelen dus dat spaart ook je accu's. Dus 2000 watt gaat direct naar de wasmachine en de resterende 1000 watt wordt opgeslagen in de accubank. Uiteraard heb ik in Spanje al een zuurweger liggen. Ik wil met de tijd alleen nog kijken naar een goed vulsysteem om de accu's bij te kunnen vullen.

 

Ik weet nog niet precies hoe we rijden, omdat ik eerst Kans oppik thuis. Daarna de tolweg en op het gemak doorrijden richting Spanje. In Spanje de tolweg tot de N420 of N230 die beiden door de bergen gaan.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Na een middagje huisvlijt de verdeel groep even in elkaar gezet:

 

image.jpg.e2c9c88daabbf25e15058902b70f2141.jpg

 

Dit is de 48 volt gelijkspannings groep.

Aan de twee bovenste dikke, 50mm^2, aansluitingen komt de omvormer links is de nul verdeel strip, rechts de plus.

Aan de plus kant zit een 250 ampere zekering om de omvormer af te zekeren.

 

De twee kleinere gele zekeringen zijn 60 ampere en komen elk aan de uitgang van een lader.

 

Rechts zie je nog twee rode zekeringen van 30 ampere die tussen de plus van elke zonnegroep en de ingang van de laders komen.

 

Aan de onderste twee dikke aansluitingen komen de accus te hangen.

 

Ik hoop de kabels van soldeerogen te kunnen voorzien en dan is het een kwestie van vastschroeven.

 

Prep ze,

K a n s

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat ziet er goed uit en is ook precies het gedeelte wat ik niet begrijp ... het aansluiten, zekeren en de juiste draden gebruiken.;)

 

Ik hoop morgen dat de "Spaanse" wagen klaar is na groot onderhoud bij de garage. Morgen moet ik nog flink wat spullen die ik verzameld heb opzoeken en proberen te laden. Dat zijn niet alleen spullen voor de zonnepanelen, maar vooral gereedschappen\machines\bouw\SC en ook moet ik mijn voorraad voedsel weer vanaf nul opbouwen. Zeker weten dat ik dingen vergeet, maar die komen dan de volgende keer wel.

 

Verder even contact met mijn buurman gehad en die heeft alle accu's alvast opgeladen, de generator voorzien van brandstof, de ladders die bij hem opgeslagen staan geregeld en nog wat kleine klusjes op de finca gedaan. Het is echt fijn om goede, lieve mensen om je heen te hebben en ik heb het geluk dat al mijn buren in Spanje super aardig zijn en iedereen helpt elkaar waar hij kan. Dat ontbreekt in NL\BE nogal eens.

 

Ook is een andere buurman, de schaapsherder bezig mijn land om te ploegen. Hij gaat er nieuw graszaad inzaaien, wat beter is voor zijn schapen en ik ben gelijk een berg onkruid kwijt. In de wintermaanden heeft hij een tekort aan gras en graast hij bij mij en een andere buurman. Zo werkt dat in Spanje, elkaar helpen waar je kunt.

 

Naast de Solar schuur stond een flinke olijfboom, die ik vorig jaar met een wat kleinere kettingzaag gekortwiet heb. Echter die dingen blijven weer groeien en groeien en ik verwacht dat deze ook de zon zal tegenhouden in de wintermaanden als de zon laag staat. Dus nu heb ik een tweedehands Stihl op de kop getikt en hiervoor moet ik in Spanje een nieuwe ketting kopen. Dan kunnen we direct de boom verwijderen en hebben we meer zon op de panelen.

 

Het zal ook een behoorlijke klus worden de accu's op de door Kans aangewezen plek neer te zetten. Die krengen zijn loodzwaar en we moeten erg voorzichtig te werk gaan hiermee. We moeten ze verplaatsen van het huis naar de solar schuur ongeveer 25-30 meter licht heuvel op. En heel goed opletten met de + en de - bij het aansluiten.

 

Ik heb er erg veel zin in en zeker als we een positief eindresultaat weten te bereiken, .......... elektra op de Campo.:cool:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik las net op een Duits blog, dat ze daar van de energiemaatschappij begrenzers tussen de installatie zetten, om zo op erg zonnige dagen op afstand de stroom te begrenzen. Omdat het energienet het anders niet trekt.(zij zijn dus wel aangesloten op stroomnetwerk, niet offgrid)

Heb jij ook zoiets voor in Spanje? Een begrenzer die de stroomtoename afknijpt als er teveel binnenstroomt?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik las net op een Duits blog, dat ze daar van de energiemaatschappij begrenzers tussen de installatie zetten, om zo op erg zonnige dagen op afstand de stroom te begrenzen. Omdat het energienet het anders niet trekt.(zij zijn dus wel aangesloten op stroomnetwerk, niet offgrid)

Heb jij ook zoiets voor in Spanje? Een begrenzer die de stroomtoename afknijpt als er teveel binnenstroomt?

 

Met de subsidie die ze in duitsland kregen voor de installaties zijn er ontiegelijk veel installaties gebouwd. Als nu de zon schijnt en het is niet maandag=wasdag dan hebben ze meteen een enorme overcapaciteit aan elektriciteit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vroeg het me vooral af omdat als je offgrid bent, je ook geen probleem wilt hebben met een overcapaciteit.

Geen idee welk effect dat heeft op accu's, maar kan me wel voorstellen dat het niet goed is voor de accu.

Handmatig loskoppelen is niet handig, een begrenzer die de inname van energie kan regelen lijkt me wel handig.

Vandaar mijn vraag/opmerking.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vroeg het me vooral af omdat als je offgrid bent, je ook geen probleem wilt hebben met een overcapaciteit.

Geen idee welk effect dat heeft op accu's, maar kan me wel voorstellen dat het niet goed is voor de accu.

Handmatig loskoppelen is niet handig, een begrenzer die de inname van energie kan regelen lijkt me wel handig.

Vandaar mijn vraag/opmerking.

 

Ik ben straks Off the Grid dus geen begrenzers en dergelijke. De laadcontrollers regelen de toevoer naar de accu's. Met een duur woord er zitten MPP trackers in (Maximum Power Point). Op basis van spanning in de accu's, temperatuur van de panelen, hoeveelheid zon etc. etc. bepalen deze trackers hoeveel er in de accu's gaat. Als de accu's bijna vol zijn, dan remt de MPPT de toevoer aan stroom af als het ware en gaat min of meer druppelen.

 

Kans had berekend bij gebruik van 1\3 van de accucapaciteit dat de accu's in de zomer binnen 2 uur weer vol kunnen zitten. In de winter duurt dat langer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Om een lang verhaal kort te maken, de Spaanse auto is net klaar. Er zit een nieuwe computer in, accu, printplaat, 4 nieuwe banden en nog een heleboel klein onderhoud. Als back-up had ik mijn NL auto klaar staan, als de onderdelen niet op tijd zouden komen. Alles krijgt nog even een dubbelcheck en over een uurtje haal ik de auto op bij de garage maar ik heb er al even mee gereden. Dan spullen overpakken, sleurhut erachter en afzakken naar het Zuiden waar we Kans vanavond oppikken na het avondeten.

 

Dan de avond en nacht in door Frankrijk en misschien wisselen we wel zo nu en dan van chauffeur om toch wat rust te pakken. Morgenmiddag hopen we dan aan te komen in Spanje na een rit van ongeveer 1600km. De laatste tijd zat nagenoeg alles tegen bij mij dus ik hoop dat het nu een keertje meezit. Ik zal proberen wat foto's te maken van ons avontuur en deze in het verslag te plaatsen. We proberen in ieder geval ook iets te laten horen vanuit Spanje al wordt het een hele klus volgens mij.;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

We zitten nog in Spanje dus houden het kort. Het gaat met de uitloopdag lukken 15 panelen aan de praat te krijgen. Meeste werk was voor Kans en we hadden wat kleine tegenslagen. We hebben stap voor stap foto,s gemaakt dus zodra terug in NL krijgen jullie een uitgebreid verslag van ons. Helaas weinig tijd gehad voor ontspanning maar we doen dat stuk in een aparte trip.

 

Allemaal de groetjes vanuit het zonnige zuiden ....sorry hier 30 graden.:p

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

De reis.

Samen met mijn vriend en buurman zijn we richting Kans gereden met een vol bepakte auto een caravan die gelijk in Spanje blijven. Dus naast de solar spulletjes had ik nog een boel spullen bedoeld voor de Finca meegenomen. We hadden besloten om de nacht door te rijden dus Kans stond al klaar (na een dag werken) met zijn gezin die hem kwamen uitzwaaien. De rit op zich kunnen we kort over zijn. er was weinig verkeer en we hebben elkaar een beetje afgewisseld met rijden. In Spanje aangekomen de volgende middag besloten we, omdat we er pratisch langsreden te eten bij de City Wok. Een restaurant waar je onbeperkt voor weinig geld kunt eten (Mediterraan, Wok, Japans, BBQ, Vis, Buffet ect.). Daarna zijn we doorgereden naar de Finca en hebben de auto en caravan gelijk geleegd. Bleek dat de caravan visite had gehad onderweg en dat mijn Stihl kettingzaag waarschijnlijk tijdens een tankbeurt uit de caravan was ontvreemd. Het slot werkte dus niet meer.

 

Deze dag waren we flink moe dus hebben we uitsluitend uitgeladen en kennisgemaakt met mijn buren die op mijn land bezig waren met de tractor. Een van mijn buren haalt wat oude boomstronken weg en de schaapsherder maaide het oude gras kort. daarna komt hij ploegen en zaait hij nieuw gras in wat beter is voor zijn schapen (die bij zowel mij als mijn buurman in de winter komen grazen). Maar dat terzijde. Wordt vervolgd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag 1 van de installatie. Hoewel Kans al met een heleboel zaken rekening had gehouden en thuis het een en ander had voorbereid, moesten we toch richting het dorp om wat spulletjes te halen. We zochten bij een lokale hout en hardware store een stuk plaat uit om aan de wand te bevestigen. We hadden deze wand uitgekozen om alle connecties zo kort mogelijk te houden. De accu's stonden nog in het huis en die hebben ik en de buurman stuk voor stuk richting de zonnepanelenschuur gebracht, terwijl Kans de eerste onderdelen op het bord ging bevestigen. Vergis je niet in de accu's, deze wegen bij elkaar zo'n 1700kg in 24 accu's van 2 Volt per stuk. Hoewel de accu's al een tijdje in Spanje stonden bleken ze nog net 2 volt te meten. Dus na installatie van de panelen moesten we eerst flink bijladen.

 

Het bord.

IMG_1555.jpg.1ee171f4c0725661e97982be4f141670.jpg

De Omvormer.

IMG_1558.jpg.de6f333642020970c192f0fecb352347.jpg

2 Laadcontrollers.

[IMG_1560.jpg.3af4156a3da13a38f45994a6bc7c5ba5.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

En het thuis gefabriceerde installatie en zekeringen bordje van Kans (hij heeft terplekke nog de plus en min omgedraaid wat beter was voor deze configuratie). De eerste kabels van de laadcontrollers werden al aangesloten.

IMG_1561.jpg.03509c1b68dde510525708a457c62941.jpg

Ook de accu's hebben we toen binnen gezet, nog niet aangesloten.

IMG_1563.jpg.26f515508810115ee6cb804750a62115.jpg

 

Ik had in NL wat Plug en Play kabels laten fabriceren, maar er stond ons een verassing te wachten. De kabels bleken andere stekkers te hebben van een ander type paneel. Dus toch weer een heleboel extra soldeerwerk voor Kans om dit recht te trekken. Dit kost erg veel tijd maar wat moet dat moet. In de totale installatie is ruim 9 meter soldeer gegaan!!!:eek:

Link naar reactie
Delen op andere sites

En toen kwamen de buren langs en dat gebeurd meestal tijdens lunchtijd, wat in Spanje de hoofd maaltijd is. We besloten omstreeks 14u naar een lokale eetgelegenheid te gaan voor de DIA (Menu del Dia\Menu van de dag). Even beter uitgelegd in de tijd van Franco de Spaanse dictator heeft hij lokale bars een restaurants verplicht een lunch maaltijd aan te bieden tegen een redelijke prijs. Dit was bedoeld voor boeren en arbeiders. Dus wij met onze buren richting een lokaal Chiness restaurant voor een 4 gangen diner voor 8€, inclusief water, wijn of gaseoso (een soort 7-up) en brood. Ik ken niet het hele menu meer want iedere gang kun je zelf kiezen, maar ik weet nog wat ik heb gekozen.

 

Starter: aardappelkroketten

1e gang: Chinese mihoen met vlees, garnalen en groenten (volgens mij had Kans Paella)

2e gang: Beef curry

nagerecht: Flan (een soort vanillepudding met karamel saus en slagroom)

En dat dus inclusief water, wijn, gaseoso en brood voor 8€ en volle borden.:cool:

 

Het dilemma waar we mee zaten is dat de buren ook veel te vertellen hadden, dus tegen de tijd dat we klaar waren met eten waren we 3 uur verder. Ik kon gelukkig als excuus aangeven dat we nog wat kleine boodschappen moesten halen, dus ben ik met mijn NL buurman alvast de spullen gaan kopen. Terug bij het huis werd het al schemerig en we zijn dus nog een aantal uren doorgegaan (we = vooral Kans) om alle kabels alvast op maat te maken en zoveel mogelijk te solderen. Ik kon alleen maar de kabels vasthouden en draaien en een lampje erbij houden, omdat het snel donker werd. Vergis je ook niet in de dikte van de kabels even als voorbeeld.

 

50 kwadraat voor de accu's naar de omvormer, 6 kwadraat voor de panelen naar de laadcontrollers, 4 kwadraat voor de 230v aansluiting naar een groepenkastje. Dus er gaat behoorlijk wat soldeerwerk inzitten. We kregen het helaas niet helemaal af die dag door de lange lunch.:rolleyes:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag 2 van de installatie was waren Kans en ik al vroeg begonnen. Eerst het soldeerwerk afmaken met behulp van onze generator van nog geen 200€. Deze was nieuw maar ik heb een zelfde al anderhalf jaar draaien en met een beetje onderhoud is het prima voor het werk.

IMG_1564.jpg.3401b42f66edf0c4a6e58edc9cd58512.jpg

 

We hadden toch nog wat spulletjes nodig volgens de handleiding dus terwijl Kans alle draadjes verder aan elkaar knoopte ben ik de spullen gaan halen in het dorp.

IMG_1566.jpg.af97a5bb7b2897a9f70e209a03ff27f7.jpg

IMG_1567.jpg.fab27aa54cb850562183774b2bfdc564.jpg

 

Eenmaal teruggekomen gingen de eerste panelen erop, afgedekt om geen opdonder te krijgen.

IMG_1568.jpg.2ada3bdf99428135a45b30618aac793b.jpg

De bovenste panelen waren het lastigst en die aan de zijkant rechts. Maar al met al viel het me 100% mee, want met wat klim en vliegwerk van onze voormalig outdoor instructeur en wat ladders die op en neer gingen, kregen we het redelijk snel voor elkaar om de eerste 9 panelen erop te krijgen (= 3strings = 1 laadcontroller).

IMG_1571.jpg.7db80f959472885f39797e1c2b84fdbd.jpg

 

Ja en dan was het voor Kans weer een race tegen de klok. Hij wilde de 9 panelen werkend hebben en nog wat zon opvangen zodat de accu's alvast wat konden laden. En ja hoor net voor donker werkte de eerste laadcontroller en pikten we nog een paar Ampères mee.

IMG_1572.jpg.8b5b1bebfb0308a1f7b030ea32d2381b.jpg

HET BEWIJS.:p

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag 3 van de installatie was een uitloop dag maar door een paar tegenslagen (extra solderen van de plug and pray kabels) moesten we (=Kans) nog flink aan de bak. De laatste 6 panelen waren in principe appeltje-eitje waren het niet dat er een vervelende schroef in de weg zat in 1 van de liggers en dat het laatste paneel van een later type iets dunner was, maar we hebben alles goed kunnen oplossen. Ondanks de bewolking hadden we deze dag alleen al van de 9 panelen 7000 watt binnen gekregen.

 

IMG_1576.jpg.a93b070ed424ac187c9813febb340298.jpg

 

 

Daarna snel de kabels doorvoeren van de andere 6 panelen en aansluiten die hap. Ik heb nog 3 panelen liggen maar de schuur had ik gebouwd op basis van 15 panelen. Dus als we de laatste 3 zouden plaatsen, dan heeft de wind vrij spel. Dat ga ik dus anders oplossen, voorlopig afzagen en ernaast komt een Cisterna (wateropvang) waar we nog het een en ander aan gaan bouwen zodat ik eventueel de laatste panelen (string) kan toevoegen aan de set. Ze werken toch in setjes van 3 dus als ik niet te ver van de installatie plaats, dan hebben ook deze een goed rendement straks.

 

Het leuke is dat we de laatste dag elektra hebben gebruikt van de panelen om de laatste 6 erop aan te sluiten. Eind van de middag werkte alles en we hebben ons even opgefrist en zijn aan de kust een hapje gaan eten en wat gaan drinken. Echter best moe van al het geklauter, dus weer bijtijds richting de finca gegaan. Toen we vertrokken hadden we wel eerst even de ijskast aangesloten en de elektra naar het huis, zodat we een koud drankje hadden en een lampje toen we 's avonds moe maar voldaan terugkwamen.;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

De laatste dag een snel ontbijt dit keer en ongezond, donuts, croissants en koekjes. Alle voedselrestanten aan de honden gegeven, die de afgelopen dagen toch wel flink wat kliekjes hadden gekregen. Onze buurman bracht ons naar het vliegveld en na twee uur vliegen stond het gezin van Kans ons al op te wachten. De kids waren zo blij als maar kan, een geweldige trip. Veel gevraagd, veel geleerd en veel gekregen. Zelf had ik dit nooit zo voor elkaar gekregen. Er schiet me vast wel wat te binnen later dus eindig ik voorlopig met een foto van de Finca.

 

Kans bedankt.;) En ik weet zeker dat we nog een keer samen of met het gezin zullen terugkeren op de finca.

 

[ATTACH=CONFIG]13706[/ATTACH]

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...