Ga naar inhoud
GENEGEERD

Voeding


Aanbevolen berichten

Van brood of aardappelen wordt niet dik,,gewoon onzin

 

Maar van het brood in de winkels heb ik mij twijfels

brood daar zit wat in

 

van aardappelen on bewerkt wordt je niet dik bewerkt dan heb E nummers te maken

 

Groet jolanda

 

Heb je het interview wel gehoord? Via de blauwe link in m'n post kan je het zo terugluisteren. Aardappels staan bij de voeding-afdeling van Havard al jaren bekend als dikmakers. Ik vind het moeilijk te geloven dat wat huisarts Verburgh zegt die er zojuist uitvoerig wetenschappelijk onderzoek naar heeft gedaan (met de meest up-to-date gegevens en onderzoeksfeiten) zomaar even in twijfel te trekken omdat jij zegt dat het onzin is.

 

KVW is overigens wel een van m'n favoriete programma's! :) Supertoffe link die je postte!

 

Hier in ieder geval het stukje van de BNR-site:

Wat is gezond voedsel? Verburgh gebruikt een eigen model: de zandloper. Hierin is direct te zien welk gezond voedsel als vervanging kan dienen voor ongezond voedsel.

 

"Alle lagen zijn elkaars tegenpool. In het bovenste deel staat bijvoorbeeld rood vlees. Dat kan men vervangen door een laag op dezelfde hoogte in het onderste deel, bijvoorbeeld door vette vis en gevogelte."

 

Melk, niet goed voor elk

In het model valt direct op dat het met bepaalde veelgebruikte voedingsmiddelen wel wat minder mag: melk bijvoorbeeld, traditioneel gepromoot als 'goed voor de botten'.

 

Volgens Verburgh tonen studies het tegendeel aan. "In landen waar men bijna geen melkproducten tot zich nam, kwamen botfracturen en dergelijke tot veertig keer minder voor dan in landen waar men zeer veel melk dronk, zoals in de VS of Nederland."

 

Suiker

Ook brood is een afrader. Verburgh: "Brood is eigenlijk pure suiker, hetzelfde als aardappelen." Volgens de arts versnelt suiker het verouderingsproces.

 

Suiker is slechter voor je dan vet. Verburgh: "Men ziet nu dat vetten niet zo belangrijk zijn bij hart- en vaatziektes. Zelfs niet de beruchte verzadigde vetzuren. Het zijn vooral de snelle suikers die veel ongezonder zijn. Als je snelle suikers, zoals in brood en koekjes, opneemt, komt die suiker direct in de bloedbaan terecht. Die gaat plakken aan het cholesterol, waardoor die cholesteroldeeltjes gemakkelijker samenklonteren in je bloedvaten en je meer kans hebt op een hartaanval en dergelijke."

 

Veroudering

Ook het samenklonteren van proteïne, juist de basis van veel diëten, zorgt voor veroudering.

 

Dat is ook meteen het probleem van veel diëten, zegt hij: "Al die eiwitdiëten zoals het Atkins-dieet en het Dokter Frank-dieet werken wel, je valt ervan af, maar niemand kijkt naar de gevolgen op lange termijn. Dan zie je dat ze zeer ongezond zijn en ze het verouderingsproces versnellen."

 

Verburgh is al van jongs af aan gefascineerd door veroudering. "Ik ben geïnteresseerd in biochemie en het metabolisme. Veroudering is het gevolg van ons metabolisme. Zeer boeiend vanuit biochemisch oogpunt, anderzijds ook vanuit filosofisch oogpunt."

 

Ook om persoonlijke redenen houdt het onderwerp hem bezig. "Ik wil ook zo lang mogelijk blijven leven, in een zo goed mogelijke gezondheid."

 

 

Nieuwste richtlijn is meer dan een halve kilo groente....dan is er al minder plek voor aardappels/pasta etc. Als je vijf groenten en wat reepjes vlees of gamba's oid in een wok gooit met kruiden, eet je veel smakelijker dan de bekende spaghetti met saus of aardappels met 1 soort groente en een stukkie vlees/vis (dat laatste alleen op vrijdag). Ik eet regelmatig een zak nootjes leeg, haal drie keer per week vis, alle groentes vers, tussen de middag vaak een haring, en een zak minitomaatjes etc etc. Ik ben en blijf 96kg bij 1.96m hiermee, mijn bloeddruk en cholesterol en suiker zijn prima. Mensen die het gaan doen, ik heb nu circa 100 man kunnen stimuleren die het zijn blijven doen, voelen zich fitter, en bij enkele diabeten is de suikerziekte verdwenen. Het werkt kennelijk.

ik vertel mijn patienten altijd het volgende: stel, we leven 8000 jaar geleden; we weten waar de lekkere blaadjes groeien. Jij loopt naar de rivier voor wat vis en rivierkreeftjes, ik ga konijnen vangen, onderweg plukken we plantjes (groente), nootjes, besjes, dikke maden vanonder een steen, paddestoelen etc. Als we terug zijn krijg ik een vis jij een konijn. Dat hebben we eeuwen gedaan. Mij lijkt het dan, en is inmiddels ook wel bewezen, dat deze vorm van eten prima is.

We kwamen niet onze grot uit en smeerden becel op een suikerbom, plakje MAGERE kaas want owee owee! Dito tussen de middag, 's avonds zetmeel bommen en iets groens...met een lekker sausje uit een pakje...en een magere slavink.

 

Wel jammer dat ik echt niet van vis en paddestoelen houd! En een halve kilo groente?! Ik heb al moeite met twee ons. Rauwkost of bruine bonen vind ik wel lekker, maar een halve kilo red ik nooit!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 89
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Gast jolanda

ik ben er nu 30 jaar mee bezig heb van veel zogenaamde dokters/geleerde dingen gehoord en gezien wat ze zeggen en bedoelen............

vele diëten zijn voorbij gekomen en de bevolking die juist geen echt brood of gewoon aardappelen eten zien groeien...........

 

dus vele onzin volgt met maar 1 doel is promotie,geld verdienen

 

Wanneer de mens stopt met de troep eten uit supermarkt terug naar basis voedsel rijst,pasta*zelf maken*,stukje vlees 4 keer per week 75 gram,aardappelen,fruit/groente,zuivel maximaal 300 cc per dag,ei,suiker,bloem,meel,kruiden,zeezout en oliën en roomboter,noten,water minimaal 2 liter per dag

 

Groet Jolanda

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kom op zeg! Snelle suikers in brood wat een grap. Hij scheert effe alle brood over 1 kam.

Volgende grap dat veroudering door de samenklontering van proteines wordt verzord.

 

Mijn huisarts vertelde me ook met droge ogen dat de vitamines B in het drinkwater worden toegevoegd. Sorry maar dat hij een huisarts is zegt helemaal niets.

 

Zoals ik al had aangegeven er zit een zeer grote wereld van verschil tussen koolhydraten (zoals het voor de leek genoemde woord "Suiker"). Zie de glycogemische index en de nieuwere glycogemische load.

 

Veroudering is grotendeels genetisch bepaald. Weleens gehoord van telomeren? De telomeer slijt bij de celdeling. Wanneer deze op is zal de cel dood gaan.

Sporten, Roken (oxidatie), antioxidanten voeding hebben invloed op de lengte.

 

Suiker versnelt pertinent niet het verouderingsproces. De theorie die jarenlang werd aangenomen dat bij een hogere energieverbranding de oxidatie toenam en daarbij de cel sneller oud werd is al een aantal jaar ontkracht. Juist bij een hogere energieverbranding ontstaan lichaamseigen antioxidanten die de cel beschermen. Deze factor is hoger dan de nadelige effecten van de hogere energieverbranding. Werderom beweging is gezond.

 

Van aardappels en brood wordt je beide niet dik. Zolang je meer kcal verbrand dan er binnenkomt wordt je zeker niet dik. Belangrijke hierbij zijn de signalen de het lichaam afgeeft doormiddel van hormonen. Snelle koolhydraten is snelle opname hierdoor hoge insuline piek in het bloed gevolg overtollige energie wordt opgeslagen als vet. Eerst worden de glycogeenvoorraad aangevuld in je spieren en lever en daarna worden de koolhydraten trouwens als vet opgeslagen. Daarna weer snel honger en gaat men weer eten ipv langzame koolhydraten die je een langere vol gevoel geven omdat deze langzaam worden opgenomen en het lichaam geleidelijk voorzien van energie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Natuurlijkeu Helemaal mee eens. Terug naar de natuur. Geen gerotzooi met ons eten. Geen witbrood waar alle nuttige voeding uit is gehaald. Eveneens geen witte rijst of pasta.

Gewoon het puur natuur eten zonder bewerking. Zuivel is verschillend per mens. Nederlanders hebben vaak de juiste enzymen om melk wel goed te kunnen verteren. In Afrika hebben mensen vaak een tekort van deze enzymen om de disacheride lactose om te zetten naar glucose en galactose.

Ik heb zelf als kind vrijwel nooit melk gehad. Ik lustte het gewoon niet.

 

Weetje: Vitamine d3 is nodig om calcium op te nemen. Vitamine d3 krijg je uit zonlicht (UV straling) doordat het cholesterol in de huid omgezet wordt onder invloed van uv licht in vitamine d3. Dit is 90% van de ADH van de inname van vitamine d3. De andere 10% komt binnen doormiddel van voeding.

Nu hebben mensen met een donkere huid minder vitamine d3 omdat hun huid de opname van uv licht remt en hiermee ook de omzetting in d3 remt.

Hier komt het. Jarenlang hebben ze in Amerika deze mensen extra vitamine d3 gegeven doormiddel van supplementen. Na 30 jaar blijkt dat deze mensen een lagere vitamine d3 gehalte in het bloed nodig hebben. De toevoeging van vitamine d3 aan deze mensen heeft alleen maar voor gezondsheidsproblemen gezorgd. Blanke mensen hebben wel een hogere vitamine d3 gehalte nodig.

Kortom laat de natuur zijn gang gaan en ga niet zelf rotzooien. Het zal nog wel vele jaren gaan duren voordat de blanke standaard niet meer bij de huisarts gebruikt wordt voor mensen met een donkere huidskleur.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Joris De aardappels worden gezien als een voedselproduct dat je meer (makkelijker) laat aankomen. Er staat niet dat de aardappelen de oorzaak zijn. Er staat dat niet alleen de voeding belangrijk is: "as well as exercise, sleep patterns and other lifestyle choices — affect whether people gradually get fatter."

 

De dikmaker is de mens zelf. Lekker TV kijken, kantoorbaantje, lift pakken en vooral overal met de auo naar toe en vooral niet "echt" sporten.

Quote: "And perhaps the biggest surprise was yogurt, every serving of which kept off nearly a pound over four years." Sorry 1 pond per serving over de 4 jaar. Dus iets onder de 125 gr per jaar. Ga elke dag een half uur sporten en zie wat dat uitmaakt. Daarnaast meer drinken kan tot 1 kilo op jaarbasis schelen. Ook kurkuma, ECGC (groene thee), caffeine leveren ook kilo's winst per jaar.

Zoals ik in het vorige artikel aangaf dat je moet opletten op het hormoon insuline staat in dit artikel ook "perhaps because of their effect on the hormone insulin."

Dat betekend gewoon je portie aanpassen dus minder aardappels eten en dan zal ook je insulinepiek lager liggen.

Ik ben het er mee eens dat aardappels minder toegevoegde waarde hebben maar om ze als de oorzaak te zien gaat te ver.

 

Ik at 500gr pasta per dag vroeger en ik kwam geen gram vet aan. Toen ik met 1 sport stopte kwam ik 5 kilo aan gedurende dat jaar. Porties reduceren en effe door het honger gevoel doorbijten. Nu ben ik gewend aan kleinere porties.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geloof niet alles wat de "wetenschap" zegt. Ik ben nogal skeptisch tegenover de zogenaamde Neanderthaler. Trouwens geen moslim of christen beargumentatie maar puur op de wetenschap beargumenteerd. Zie op de volgend, niet geloof aanhangende, artikel op http://www.guardian.co.uk/science/2005/feb/19/science.sciencenews

Trouwens ik ben overal skeptisch op. Wetenschappers maken er een zooitje van door de statistieken naar hun hand te zetten. Puur voor eigen gewin. Naamsbekendheid, hogere titel, al dan niet hun geldschieter wil maar 1 uitkomst zien.

Een nuchtigere blik is nodig met de tegenstrijdige berichten die je ziet op internet. Het internet zit vol met 'to good to be true' verhaaltje. Borst vergroting door de phyto oestrogenen (plantaardige oestrogenen), cure for all cancers vitamine b17, Nog een cure all cancers Dr Burzynski clinic.

Ik heb trouwens vrouwen gezien waarbij die phyto oestrogenen echt "werkte". Vanuit een onderzoek bleek dat alleen al denken en er elke dag mee bezig te zijn de hormonen toenamen in het lichaam. Vanuit de hypofyse wordt het signaal afgegeven voor de aanmaak van deze hormonen. Het verbaast me dan ook niet helemaal. Zijn het dan de phyto oestrogenen of is het dan een placebo effect?

Zo zie je da het opassen is met al die informatie die op het internet verspreid wordt. De waarheid ligt ergens in het midden. Gebruik vooral je nuchtere verstand.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Iedereen roept weer iets anders, ook over voeding. In tot op de molecuul ontleden wat er in een voedingsmiddel zit, geloof ik niet. Ook niet in calorieën tellen, dr Franken, Montignac en noem ze allemaal maar op. Wat voor mij het meest logisch is, en waar ik me ook het beste bij voel, is het niet (of zeer weinig) eten van dingen die ''van nature'' niet in ons dieet thuishoren en zo veel mogelijk vers en onbewerkt eten. Dat betekent dus geen zuivel, geen brood, geen aardappels, soja, pasta, suiker, tarwe enzovoort, maar groenten, fruit, noten (en amandelmeel), ei en vlees en vis, kokosolie en kruiden. En dan in niet-zwangere toestand een workout van 20 - 30 minuten.

 

Het gevoel van half van je stokje gaan als je trek hebt, daar heb ik met deze manier van eten ook absoluut geen last van. Ik voel me ook niet moe na het eten.

 

Het verbaast me altijd hoe weinig mensen weten van gezond eten. Dan hebben ze ''honger'' en nemen ze een crackertje met slankie tot ze weer ''mogen'' lunchen en het gek vinden dat ze hun dieet niet kunnen volhouden op langere termijn. Iemand die vindt dat een eierkoek geen koek is, want dat zei Sonja Bakker. De verloskundige die me aanraadde lekker drop te gaan eten vanwege mijn (altijd) lage bloeddruk. Mensen die bij de griek al hun vlees en rijst en friet opeten maar de halve salade laten liggen want ''die drijft in de olijfolie en daar word je dik van''.

 

Gewoon je gezonde verstand gebruiken, zo veel mogelijk uit je eigen buurt en zonder toegevoegde dubieuze rommel eten daar kan je niet snel verkeerd aan doen denk ik dan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het verbaast me altijd hoe weinig mensen weten van gezond eten. Dan hebben ze ''honger'' en nemen ze een crackertje met slankie tot ze weer ''mogen'' lunchen en het gek vinden dat ze hun dieet niet kunnen volhouden op langere termijn. Iemand die vindt dat een eierkoek geen koek is, want dat zei Sonja Bakker. De verloskundige die me aanraadde lekker drop te gaan eten vanwege mijn (altijd) lage bloeddruk. Mensen die bij de griek al hun vlees en rijst en friet opeten maar de halve salade laten liggen want ''die drijft in de olijfolie en daar word je dik van''.

 

Gewoon je gezonde verstand gebruiken, zo veel mogelijk uit je eigen buurt en zonder toegevoegde dubieuze rommel eten daar kan je niet snel verkeerd aan doen denk ik dan.

 

Precies, oervoer dus, geen E240, E301 etc, ....enne zuivel? Wie is er niet groot mee geworden? Iedereen toch aan de borst geweest? Enfin, zoveel mensen zoveel meningen, dan hebben we het nog niet eens over het verschil tussen aziaten, afrikanen, mannen, vrouwen, baby's bejaarden etc...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor mij geldt de eenvoudige raad: 3Als je oma het niet zou herkennen als eten, dan is het geen gezond voedsel" ...

 

Alles van je een insuline piek geeft, is iets dat je best niet eet als je geen actief leven hebt (fysieke arbeid, veelvuldig sportbeoefening).

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later...
Gast der_obergefreiter
Voor mij geldt de eenvoudige raad: 3Als je oma het niet zou herkennen als eten, dan is het geen gezond voedsel" ...

 

Alles van je een insuline piek geeft, is iets dat je best niet eet als je geen actief leven hebt (fysieke arbeid, veelvuldig sportbeoefening).

 

Ben ik niet helemaal met je eens , van het vet druipende eieren met spek stond bij mijn oma elke dag op het menu . Moet er nu niet meer aan denken . Ofschoon ik te zwaar ben is alles met hart en cholesterol bij mij in orde , zal dan snel anders worden omdat mijn levenspatroon duidelijk anders is dan van mijn opa.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu ben ik toch nieuwsgierig wat al deze gezonde mensen preppen aan voeding,

 

Geen kant en klaar maaltijden

Niets met suiker, snoep, chocola, koek

Geen rijst, pasta, bloem

Geen vlees in blik vanwege de suikers en e nummers

 

Begrijp ik het dan goed dat het alleen

Nootjes

Zaden

Groenten in pot of blik ( of zit daar al te veel suiker en e nummers in)

Vis in blik

Zout

 

Of mis ik nog iets?

Link naar reactie
Delen op andere sites

goede voeding bestaat , alleen het is voor iedereen anders. oud word je toch wel, je moet niet te veel of te weinig van iets eten. je mag best een keer een patatje eten, maar niet iedere week. er zijn mensen die heel erg ongezond eten, en toch graatje mager zijn. dat is ligt aan het metabolisme.

 

dit is de meest nutteloze discussie hier op het forum. je bent niet te dik of te dun je bent wie je bent en dat is jou eigen probleem (of niet) er kunnen hier nog 1000 post over worden geschreven, maar dan ben je er nog niet uit. niets is goed voor je. elke week is er weer iets anders slecht voor je. en dan krijg je van teveel bananen kanker en blablabla. de meningen zijn hier teveel over verdeeld.

 

een tijdje geleden dacht iemand slim te zijn, ik zat in de kantine en ik zat met een appel een banaan en een manderijn op tafel. zegt iemand "teveel fruit is niet goed voor je'' terwijl die persoon die week al 2 keer naar de mcdonalds was geweest. hij had notabene nog diabetes ook. ik zeg maar 1 ding de mensheid is verloren en word steeds dommer. mensen weten niet wat ze eten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij eten natuurlijk... Dus dingen die moeder natuur ons geeft. En zonder, chemische door mens gemaakte toevoegingen. Wij eten gewoon groenten/fruit, aardappelen/rijst/ganen, eieren, melk en vlees. Ook suiker hoor! Wij kiezen alleen wel bewust voor roomboter, en melk van de (bio)boer. Zolang je alles met mate eet, en niet meer dan je nodig hebt...

@Adrie, inmaken kan zelf ook makkelijk (en goedkoop) zonder e-nummers! Natuurlijk hebben wij ook een blik soep staan, maar ik denk dat na een langdurige SHTF het toch aankomt op de vernieuwbaarheid van je preps, en dat zal volledig zonder e-nummers zijn hoor! Eitjes van de kippen, groenten/fruit uit de tuin, noten van de bomen... Je kunt nu eenmaal niet voor jou, je kinderen en kleinkinderen een levenslange voedselvoorraad opslaan! En al zou het je wel lukken, mogen jou kleinkinderen geen kinderen krijgen? Vebouwen, inmaken en bewaren is hoe men al eeuwen hun voedsel voorzag, dus waarom zou het raar zijn, om dat na een SHTF niet weer te gaan doen? Blikvoer is geen oplossing, slechts een manier om tijdelijk te eten tot je voor jezelf kunt zorgen! (imo!)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben ik niet helemaal met je eens , van het vet druipende eieren met spek stond bij mijn oma elke dag op het menu . Moet er nu niet meer aan denken . Ofschoon ik te zwaar ben is alles met hart en cholesterol bij mij in orde , zal dan snel anders worden omdat mijn levenspatroon duidelijk anders is dan van mijn opa.

Je goed recht van het niet met me eens te zijn, maar informeer je eens en herlees dan wat ik schreef en je zal zien dat wat ik schreef, klopt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast der_obergefreiter

Laat ik het even verduidlijker . Een helboel voeding die mijnoma mijn opa voorschotelde zou mij binnen de kortst keren een vet hart bezorgen en moddervet maken. Gewoon omdat ik door dat ik minder lichamelijke inspanning hoef te leveren ook minder om hoef te zetten in energie . Vandaar mijn re.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 10 maanden later...
Dus eigenlijk zeg je dat dikke mensen dommer zijn? :confused: ;)

 

Maar ik las van de week in de krant dat velen niet weten dat fructose (vooral in fruit/vruchtensappen) minstens zo slecht is dan gewone suiker (link is naar een ander bericht op internet):

 

„Mensen zijn net verwarmingsketels, waarbij sommigen de pech hebben een hoogrendementsketel te zijn. Zij hebben maar een klein beetje energie nodig om uren te kunnen draaien. Bij hen ligt overgewicht op de loer.’’

Gelukkig ben ik een HR ketel!

 

Nou, dit is weer een typisch Amerikaans onderzoek, waarbij ik denk: het zal wel.

 

Alsof fruit nu ineens de boosdoener is, laat me niet lachen zeg.

 

Geraffineerde suiker, daar moet je mee oppassen, en zoals @Keyser Suze al zo vaak heeft gezegd, pas op met koolhydraten, de verborgen suikers.

We moeten niet ineens gaan doen, alsof alles waar ook maar een zweem van suiker in zit, per definitie vergif is.

 

Als je suiker tekort komt, is aanvullen via fruit misschien wel de beste optie, in plaats van druivesuikers enz.

Vezels in fruit zijn (dacht ik) ook goed voor je darmen.

 

Gewoon op je gewicht letten, en als je te zwaar word, weet je meestal wel hoe het komt.

Laat al die supermarkt junkfood uit je klep, en maak zelf je eten klaar !

Dat zal al een heleboel schelen, wat je aan rotzooi binnenkrijgt.

 

Die Amerikaanse onderzoeken ook, laten we alsjeblief zelf ons gezond verstand gebruiken zeg !

Link naar reactie
Delen op andere sites

mijn vrouw laat tegenwoordig alles met granen staan (tenzij we uit eten ofzo)

naast dat we geen piepers eten (tenzij ik ergens friet bij krijg, zelf bakken doe ik niet)

binnen een paar dagen is ze gewoon een stuk fitter en meer fut/zin

 

aardappels laten we al 2 jaar staan, omdat het maagvulling is en weinig toevoegd, voor ons veel rijst groente en vlees

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...