Ga naar inhoud
GENEGEERD

Suriname kampt met stroomtekort


NightOwl
 Share

Recommended Posts

689429.jpg.b882a5a6c7f1a10ba98157d53cdb2c2e.jpg

De nieuwe dieselcentrale die op 15 augustus door president Bouterse in gebruik werd genomen.

 

In delen van Suriname valt met enige regelmaat de stroom uit omdat er een tekort is aan elektriciteit. Ook de hoofdstad Paramaribo heeft ermee te kampen. Het tekort is ontstaan toen eerder deze week een deel van de Afobaka-waterkrachtcentrale werd stilgelegd vanwege de lage waterstand in het Van Blommestein-stuwmeer. Staatsenergiebedrijf EBS sluit sindsdien steeds wijken en dorpen voor meerdere uren af van elektriciteit.

 

Omdat van tevoren niet wordt aangekondigd wanneer de onderbrekingen plaatsvinden leidt de maatregel tot veel overlast en felle kritiek van de bevolking. Winkels en bedrijven, maar ook medici worden hard door de maatregel van EBS getroffen.

 

Een tandarts noemt de slechte communicatie schandalig. "Ik zit midden in een behandeling en ik kan opeens de vulling niet meer plaatsen. De patiënt en mijn personeel moet ik naar huis sturen en wachten tot er weer stroom is. Onaanvaardbaar." Het EBS heeft beloofd de gebruikers beter te gaan informeren over de onderbrekingen.

 

Investeren

 

Waarnemend directeur van EBS Willy Duiker zegt dat het probleem veel verder gaat dan de lage waterstand in het stuwmeer. "Al vijftien jaar heeft geen enkele regering willen investeren in uitbreiding van de capaciteit", zei Duiker op de Surinaamse radio. "En dat terwijl de economie enorm groeit en de vraag naar elektriciteit jaarlijks met 5 tot 10 procent toeneemt."

 

Duiker wijst erop dat de regering Bouterse bezig is met het opzetten van een meerjaren-energieprogramma.

 

De Surinaamse president opende vorige week een nieuwe dieselcentrale die 11.000 huizen van energie kan voorzien. Maar omdat nog niet alle onderdelen in Suriname zijn aangekomen kan de installatie nog niet op het net worden aangesloten. EBS verwacht niet dat de situatie de komende weken verandert.

 

Prijsverhoging

 

Steeds vaker gaan er stemmen op om het staatsbedrijf te privatiseren. Het elektriciteitsnetwerk van Suriname is erg verouderd. De consument betaalt minder dan de kostprijs per kilowattuur, maar geen enkele regering durft de impopulaire verhoging van de prijs door te voeren. EBS-topman Duiker liet onlangs nog weten "klaar te zijn voor business".

 

Deskundigen verwachten dat de energieprijzen in Suriname na de verkiezingen van mei volgend jaar aanzienlijk worden verhoogd. "Maar het surplus aan elektriciteit waarnaar we streven zullen we op zijn vroegst pas over anderhalf tot twee jaar kunnen bereiken", zegt Willy Duiker.

 

Komende dinsdag spreekt president Bouterse het parlement toe over de energiecrisis.

 

Bron: NOS.nlhttp://nos.nl/artikel/689428-suriname-kampt-met-stroomtekort.html?npo_cc_skip_wall=1&npo_cc=na&npo_rnd=979104680

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
In België is de stroomproductie geprivatiseerd. Beweren dat het goedkoper en efficiënter is klopt niet helemaal met de realiteit. Straks kijken wij afgunstig naar Suriname omwille van hun stabiele stroomvoorziening.

 

Inderdaad privatisering zorgt niet altijd voor een beter resultaat. Half privatiseren al evenmin, in tegendeel, vaak ben je dan nog verder van huis, alle nadelen, maar geen echte voordelen meer.

 

Indien goed beheerd, kunnen nutsvoorzieningen perfect goedkoop en efficiënt door de overheid gerund worden... Maar de sleutel tot succes ligt in het begin van de zin.

Link naar reactie
Share on other sites

Airco's Suriname beperkt aan

 

691329.jpg.c8d89290179e3ec7dfb5fb11a273b482.jpg

Het Van Blommestein-stuwmeer

 

Door correspondent Harmen Boerboom

 

Surinaamse ambtenaren mogen voorlopig alleen tussen 10.00 en 14.00 uur de airco aan hebben. Door het grote elektriciteitstekort in Suriname moeten de airco's op andere tijdstippen uit. President Bouterse heeft de rest van het land opgeroepen ook zuinig te zijn met energie.

 

Bouterse gaf in het parlement toe dat zijn regering fouten heeft gemaakt bij het energiebeleid. "De regering heeft vorig jaar al signalen gekregen dat de waterstand in het stuwmeer te laag zou worden voor de benodigde elektriciteitsopwekking, maar wij hebben daar niet adequaat op ingespeeld," zei Bouterse tijdens een speciale zitting in de Nationale Assemblée. Ook is er te weinig aandacht geweest voor de toenemende vraag naar energie.

 

Stroomonderbreking

 

Vorige week liet de directeur van het Surinaamse energiebedrijf EBS al weten dat de afgelopen 15 jaar geen enkele regering voldoende heeft geïnvesteerd in de energievoorziening. EBS schakelt wegens het stroomtekort sinds twee weken wijken van Paramaribo en andere gebieden in Suriname beurtelings uit.

 

Bedrijven moeten hun personeel naar huis sturen gedurende de vele uren dat de stroomonderbreking plaatsvindt en dat levert veel economische schade op. Het publiek is extra geïrriteerd, omdat EBS zich niet houdt aan het verdeelschema dat het bedrijf verspreidt. Het parlement riep het energiebedrijf op zich aan hun eigen schema te houden.

 

Prijsverhoging

 

De energieprijs is in Suriname al in geen jaren verhoogd. De verkoopprijs voor de consument ligt lager dan de productiekosten, maar tot nu toe durft geen enkele regering een impopulaire prijsverhoging aan uit angst voor electoraal verlies. Het ontbreekt de Surinaamse bevolking dan ook aan motivatie om zuinig met energie om te gaan.

 

Verwacht wordt dat, als president Bouterse volgend jaar opnieuw de verkiezingen wint, hij de prijs van elektriciteit gaat verhogen. Intussen is de regering bezig met plannen voor onder meer grote zonne-energiecentrales.

 

 

Bron

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...