Ga naar inhoud
GENEGEERD

TEST Tonysun Foetsie, veel voor weinig?


Nonkel Jones

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 118
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Koop voor een paar euro een petroleumstelletje bij de kringloop als je ten tijde van nood wilt koken. En kijk eens op Marktplaats naar een tweedehands Zibro. Zo duur zijn ze niet, @AWOL.

 

Ik heb al verschillende petroleum (en benzine) kooktoestellen dus het gaat mij primair om de warmte. Koken zou een bonus zijn, of eigenlijk niet eens koken maar het opwarmen van water als je toch al stookt, voor hygiënische doeleinden.

Zal de zaken nog eens op een rij zetten en dan beslissen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eitje bakken staat! Ik zal het na de nu komende operatie in het AvL doen.. Dus over een week of drie denk ik.. lukt dat?

 

grts Wisks

 

:(

Beetje zuur (voor jou) dat dat onder die voorwaarden moet maar het lijkt mij een goede deal voor de toekomst!

Heel veel sterkte man!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...

Tot mijn vreugde heb ik een paar weken geleden mijn oude vertrouwde petroleum kacheltje op het net gevonden en besteld.

http://www.compass24.nl/product/98586016/petroleumkachel

 

Ik heb de voorgaande pagina's gelezen en niet iedereen is onverdeeld enthousiast over deze kachel

De mijne ziet er zo uit

 

DSC_1118.jpg.47f5444ad29e0cb3e07ac4cd68c89c1a.jpg

DSC_1119.jpg.290653126655db351fa13452f2faf8c6.jpg

DSC_1117.jpg.bd938ff1f51fcaeea87f2df9c1b7156f.jpg

 

Van een omval beveiliging is geen sprake, maar hij zou wel lek dicht moeten zijn als ie om valt. Toch is het niet verstandig hem op zijn kop te zetten volgens de gebruiksaanwijzing. :confused:

 

Ik heb zibro peut gebruikt.

Bij het eerste branden was de gaasbol maar half aan het gloeien. Meestal is dat een kwestie van een scheve lont. Dus de boel los geschroefd, lont in model geknipt, het is idd glasvezel achtig, en weer in elkaar.

Toen brande hij prachtig.

Hij heeft een paar uur gebrand in de keuken, heerlijk warm. Je ruikt het wel een beetje, maar niet storend.

 

Tot zo ver de ervaringen met dit exemplaar.

 

20 jaar geleden heb ik een (uiterlijk) exact gelijke kachel gehad. Of het het zelfde merk is, kan ik slechts naar raden. Deze gebruikten we heel veel. Voor "even" zodat de houtkachel niet aan moest. Maar ook als bijverwarming voor als het heel koud was, zodat de waterleidingen niet zouden bevriezen. Hij stond regelmatig 's nachts aan.

Echt koken heb ik er nooit op gedaan, maar wel eens een pan soep op gehad, pannenkoeken gebakken een ketel water e.d. Dus ik denk dat je er andere dingen ook wel op kunt koken. Maar pas op met het overkoken van pasta e.d. dat zal een zooi geven!

 

Als broodrooster is ie geweldig, gewoon boven op de zwarte plaat je boterham leggen! Dat was vaak een goede reden om hem 's morgens aan te steken.

 

Ik heb er de allergoedkoopste vuile petroleum in gebrand, het stinkt maar het brand prima. De lont heb ik nooit hoeven vervangen en hij is zeker twee jaar in gebruik geweest. Ik heb er rond 1993 iets van Æ’100,- voor betaald

Overigens ruik je na verloop van tijd de petroleum lucht niet meer, andere mensen om je heen wel........................................

 

Binnen kort in huize Maan een test weekend met kids, voor vaardigheden en materiaal. Dan zal ie gebruikt gaan worden.

Ik ga eens kijken naar alternatieven voor die zibro, die is wel erg duur!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Maan

Bij de Praxis is de Zibro kristal goedkoper maar nog wel 53 euro per Can van 20 liter dat is 6 euro goedkoper dan de Formido

Deze petroleum heeft onze voorkeur omdat de uitstoot van zwavel bijna nihil is dus ook praktisch reukloos.

 

Ik gebruik ik deze Zibro Kristal in mijn Zibro KRA 105 (5KW kachel) als opstartverwarming als mijn vrouw vroeg naar haar werk moet gaat de kachel om 6:45 uur aan en de kamer is dan 17 graden en na 15 minuten 19,5 graden! De hoogrendements cv ketel doet hier te lang over ongeveer 45 minuten en dat is te lang.

Mijn vrouw heeft een kantoorbaan en wil niet naar petroleum ruiken dus wij gebruiken uitsluitend Zibro Kristal en is erg prettig in gebruik.

Alhoewel de praxis ook Zibro Extra heeft is goedkoper.48 euro per 20 liter.

Er wordt op het forum ook gestookt op lampolie maar dat ruikt toch iets en ik krijg er geen hoge vlam in de kachel, maar weet niet zeker of dit komt door de lampolie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...
Zou zo'n ventilator voor op houtkachels een optie zijn? Die werken op de warmte zelf, dus geen stroom nodig en zijn bedoeld om de warmte sneller door de ruimte te verspreiden.

Zo iets dus:

http://www.slimspul.nl/home/assortiment/product/18-ecofan-810-ultrair-3-m3-lucht-opbrengst-per-minuut

 

Werkt bijna niet,heb er 1 besteld de grootste uitvoering en deed weinig tot niets.

Heb hem teruggestuurd want was behoorlijk aan de prijs

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast ghostwhiper

@joost5 in de oude werkplaats zo'n ding op de kachel gehad en dat merk je echt wel.

Werkplaats was Veel egaler warm dan lokaal bij de Kachel loeiheet en de rest nog koud.

 

@Maan die extra kosten voor zibro zou ik in een grotere voorraad gewone petroleum steken.

Prijstechnisch vele malen verstandiger.

2 euro per liter dan kun je nog beter op benzine over gaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De Foetsie wordt nu wel eg goedkoop, hoe kunnen ze het ervoor maken zeiden ze vroeger al 36,95

http://www.compass24.nl/product/98586016/petroleumkachel

 

Mijn ervaring met de kachel is dat de gaasbol niet altijd mooi gelijkmatig gaat gloeien. Door het hele branderhuis wat te draaien of te verschuiven, voorkom je scheef branden. Je moet er even mee pielen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat leuk dat er meerdere mensen dit mooie kacheltje aan het proberen zijn. Ik heb de mijne nu 2 a 3 jaar in gebruik. Als brandstof gebruik ik Bonfire Lampenolie. Niet mijn keus, maar er zijn hier niet veel zaken waar je de juiste brandstof kunt vinden, maar hij brand prima ermee en ik ruik er niets van. Het verwarmd ontzettend goed en je kunt er water mee koken, eten maken ermee, prima.

Er is maar één ding wat ik jammer vind; de roestvorming. Hoewel het totaal niet in aanraking is gekomen met water, heb ik toch roestvorming. Niet om naar huis te schrijven maar toch. In de tank zelf en bovenop onder het bolvormige gaas. Er zit zelfs nu condens aan de binnenkant van de brandstof meter. Niet dat hierdoor de kachel minder goed werkt, integendeel.

Met 2 flessen kan ie dus 6 uur branden op een stand waar de bol volledig verlicht is. Dus als je hem aanzet, zet hem eerst helemaal open zodat de lont aan alle kanten goed aangestoken is.

Elke maand die lont wassen met kerosine is een beetje minder, maar ja, als je hem goed wilt laten werken voor lange tijd, zeer nodig.

Succes met dit prachtig apparaatje :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Ondertussen heb ik al een tijdje de Tonysun in huis en ben aardig tevreden. Om mijn woonkamer van 17 naar 20 graden op te warmen duurt wel even maar het lukt! Tijdens een SHTF hoeft het natuurlijk niet zo warm en zou ik het ding af en toe uitzetten om brandstof te besparen en pas weer aan te zetten als het te fris dreigt te worden. Water koken lukt dus ook heel goed op dit ding en iets bakken lijkt mij ook geen probleem. Ik heb wel de indruk dat de opgegeven 17 uur brandtijd op een volle tank misschien iets positief is, ik schat het eerder richting de 14 maar misschien is de brandstof meter wat negatief. Toen ik het ding aandeed terwijl het al 20 graden was steeg langzaam de temperatuur verder. De ruimte waarin ik hem gebruik is op de rand van wat ie maximaal aankan maar het werkt dus voldoende. (die kamer is 85 kubieke meter)

 

Het vullen van het ding is een crime, aan het meegeleverde trechtertje heb je niets tenzij je 1 liter flessen petroleum gebruikt. Een 20 liter jerrycan Zibro gaat gegarandeerd over je vloer. Bij gebrek aan een gewone trechter (je moet ook precies de juiste vinden wil deze goed passen en niet omvallen) heb ik er zelf 1 gemaakt die prima werkt en die tip wilde ik dus delen.

 

Men neme een halve liter frisdrank PET flesje (zoals hieronder) met zo'n bidon dop. Sloop het witte bidon dopje eraf, snij de onderkant open en voila, een goedwerkende trechter die ook nog eens bleef staan terwijl ik er brandstof in goot.

 

aquarius-lemon-0-5-ltr-500x500.jpg.534286631d8c20bca4e51771cef1f019.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Precies @AWOL een hevelpomp is ideaal.[ATTACH=CONFIG]15389[/ATTACH]

 

Of kijk eens voor een "pompy" hevel slang. Werkt ook super!

 

Dat is zeer creatief, maar waarom niet gewoon een hevelpomp erbij. Dat geeft de minste kans op een knoeiboel.

 

http://www.ts24.nl/product_info.php/info/11238/Zibro-Hevelpomp-voor-Petroleum-Brandstof/?gclid=CKG0yufP18ICFeHKtAodKHAAYQ

Link naar reactie
Delen op andere sites

Haha, mooi om te zien dat de preppers kromme tenen krijgen bij mijn trechter experiment, @Stuudje stuurde ook al een PM :)

Ik ben mij bewust van het bestaan van de hevelpomp, had er alleen niet aan gedacht er 1 te kopen en tja, je wil de kachel toch testen dus dan maar een trechter gemcgyverd omdat ik die ook al niet had.

Maar de hevelpomp komt er zodra ik ergens iets moet bestellen.

Overigens niets gemorst met mijn creatie, met het originele trechtertje wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik geloof ook niet dat het oorspronkelijk de bedoeling was om direct uit zo'n 20 liter kan te schenken...

Laten we zeggen 20 kilogram aan vloeistof met een groot gat overhevelen naar een klein gaatje (of trechter) is nou niet echt toppie-joppie.

 

gemcgyverd

Dat woord wil ik graag bombarderen tot Prepper-woord van 2014/2015. :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Koop er dan meteen een stuk of 5 incl wat meters brandstof slang om aan de hevelpomp te kunnen zetten. Zo heb je ook een ideale manier om brandstof uit een auto tank te hevelen.......in geval van nood....:D

 

Haha, mooi om te zien dat de preppers kromme tenen krijgen bij mijn trechter experiment, @Stuudje stuurde ook al een PM :)

Ik ben mij bewust van het bestaan van de hevelpomp, had er alleen niet aan gedacht er 1 te kopen en tja, je wil de kachel toch testen dus dan maar een trechter gemcgyverd omdat ik die ook al niet had.

Maar de hevelpomp komt er zodra ik ergens iets moet bestellen.

Overigens niets gemorst met mijn creatie, met het originele trechtertje wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...