Ga naar inhoud
GENEGEERD

Zweden heeft geen controle meer over enorme bosbrand


Tom
 Share

Recommended Posts

@Enki @Sagfall kom er maar in, hoe is de situatie bij u alles goed?

 

 

In Zweden bestrijden brandweerlieden een van de grootste bosbranden in de jongste geschiedenis van het land. De vuurhaard in het westen van Sala in de Centrum-Zweedse provincie Västmanland heeft zich in het weekeinde uitgebreid naar een oppervlakte van 100 vierkante kilometer. Dat zei een woordvoerder van de brandweer vandaag op de Zweedse radio. De brandhaard smoren kan volgens de blusploegen de hele maand augustus duren.

 

Een 200-tal mensen probeert de brand in te dammen. Een tiental helikopters tracht telkens opnieuw met water uit de meren de brandende wouden te blussen.

 

LEES VERDER OP HLN

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Vergis je niet in bosbranden, in Spanje ook vaak een probleem. Mijn buurman heeft een keer meegemaakt dat een vonk droog gras raakte. Je geloofd het niet maar binnen 5 tellen staat ruim 100 meter land in de fik. Bomen zijn nog lastiger te bestrijden. Het hout kan dagen nasmeulen en weer vuur veroorzaken. In Spanje duurt het soms wel een maand voor een grote brand is geblust.

 

Zweden heeft veel houtsoorten die behoorlijk goed en lang branden dus ook daar is het heel lastig bestrijden. Een voordeel is het klimaat in Zweden, jaar een grote brand wil je in principe nooit in je buurt meemaken.

Link naar reactie
Share on other sites

Die bosbrand is hier zo'n 250 km vandaan, maar zo hevig dat 'ie soms zelfs hier te ruiken is.

 

Er zijn al een aantal kleine dorpjes geevacueerd en een stadje in de buurt (Norberg) is bezig met vrijwillige evacuaties, daarnaast zijn de inwoners gewaarschuwd om zich alvast voor te bereiden om straks wel verplicht te evacueren als 't nodig is.

 

Groot tekort aan veewagens en paardenwagens gisteren, maar dat wordt door mensen uit 't hele land heel netjes opgelost, overal vandaan komen mensen helpen om de dieren te verplaatsen en er wordt massaal onderdak aan geevacueerden aangeboden.

 

Mensen bieden zich ook massaal aan als vrijwilligers maar voorlopig wordt er gevraagd om vooral NIET zelf naar 't gebied te gaan maar je netjes aan te melden bij een centraal punt waar vrijwilligers als een groep onder professionele leiding wat gaan doen.

 

Er zijn 2 blusvliegtuigen uit Italie en nog eens 2 uit Spanje onderweg, die zouden in de loop van de ochtend aan moeten komen. Een groot meer in de omgeving is sinds 8 uur vanochtend verboden gebied en alle bootjes en andere zooi is er uit gahaald om die blusvliegtuigen daar veilig te kunnen laten werken met vullen van de tanks e.d..

 

Er brand onderhand minstens 10.000 ha, maar er zijn ook al schattingen (van overheden) die naar de 15.000 of meer gaan. Hele dorpen zijn ontoegankelijk door de dikke rook...

 

Mooie puinhoop daar :(

Link naar reactie
Share on other sites

Vergis je niet in bosbranden, in Spanje ook vaak een probleem. Mijn buurman heeft een keer meegemaakt dat een vonk droog gras raakte. Je geloofd het niet maar binnen 5 tellen staat ruim 100 meter land in de fik. Bomen zijn nog lastiger te bestrijden. Het hout kan dagen nasmeulen en weer vuur veroorzaken. In Spanje duurt het soms wel een maand voor een grote brand is geblust.

 

Zweden heeft veel houtsoorten die behoorlijk goed en lang branden dus ook daar is het heel lastig bestrijden. Een voordeel is het klimaat in Zweden, jaar een grote brand wil je in principe nooit in je buurt meemaken.

 

Inderdaad, droog gras brand als een gestoorde en binnen seconden is 't volledig buiten controle en kan je alleen maar hopen dat 't een goed nat stuk tegen komt en daar stopt.

 

Het vervelende nu is dat 't al bijna 4 weken extreem warm is (elke dag boven de 20 graden, een groot deel boven de 25 en meerdere boven de 30 zelfs) zonder een druppel regen. Die kurkdroge zooi brand verdomd goed, het vuur is al over een 150m brede brandweg heen gesprongen zo droog en heet is 't...

 

Boeren in de omgeving zijn de boel al flink nat aan 't sproeien en er worden hele stukken plat geploegd (dag oogst...) in de hoop 't vuur daar te kunnen stoppen...

 

Dit geldt echt wel als stevige SHTF :(

Link naar reactie
Share on other sites

Ik ben afgelopen zondag nog door dat gebied gereden, binnendoor van Gävle naar Enköping dwars door Västmanland. Alles is letterlijk kurkdroog; tijdens onze hike in Lapland afgelopen week hadden we zelfs moeite om ons water te herbevoorraden (verslag volgt). Momenteel ben ik in de buurt van Jönkoping waar het zelfs al een aantal uren regent. In Lapland mochten we vuur maken maar uitsluitend op daarvoor aangewezen plaatsen, en zeer gecontroleerd.

Link naar reactie
Share on other sites

Het provinciebestuur heeft de coordinatie van de brandweer e.d. nu overgenomen. Zoals we van de overheid gewend zijn, werkte hun website 2 minuten later niet meer (overbelast). Altijd handig, crisis-websites die plat gaan bij een crisis.

 

Hier in Värmland heeft 't inmiddels gelukkig flink geregend dus 't is niet meer zo idioot droog als daar verderop in Västmanland. In grote delen van Zweden is 't op dit moment verboden om vuur te maken of om zelfs maar te BBQ'en. Hoogste alarmfase in meerdere gebieden voor extreem brandgevaar.

 

Inmiddels beslaat de bosbrand een gebied van 10 km bij 15 km.

Link naar reactie
Share on other sites

Erg heftig en de overheid doet hun best maar je kunt er niet op rekenen tijdens een shtf. Niet voor niets worden in Spanje de Bombers (bomberos) als enorme grote helden gezien die met gevaar voor eigen leven voor anderen klaar staan. Ik heb hier 1 voordeel en dat is dat een commerciele grote boer een balsa met miljoenen liters water heeft vlakbij. De bombers kunnen daar dus snel bluswater pakken met helicopters.

 

Hebben jullie in Zweden ook grote water plekken of meren waaruit de helicopters snel kunnen beschikken? @Enki

Link naar reactie
Share on other sites

Meren en rivieren genoeg in midden-Zweden, ook daar vlakbij. Het vuur wordt ook door een aantal meren in bedwang gehouden aan een paar kanten. Twee meren in de omgeving zijn verboden gebied inmiddels, zodat de waterbombers daar straks kunnen vullen, als ze aankomen.

 

Er zijn er 2 onderweg uit Italie, gisteravond kwam 't nieuws dat ze in Polen vast zaten wegens slecht weer, maar vandaag bleek dat ze nog niet eens Italie uit zijn gevlogen.

4 andere zijn onderweg vanuit Frankrijk, die zouden rond 20.00 hier aan moeten komen en kort daarop beginnen met waterbomben. Hopelijk lukt dat, het is allemaal wat onduidelijk.

 

De overheids websites doen 't inmiddels weer goed, vrij snel al nadat 't fout ging eigenlijk, binnen een half uurtje was er extra capaciteit beschikbaar, fijn om te zien dat er in ieder geval IETS bij de overheid redelijk in orde is.

 

Webcam beelden vanaf de kerktoren in Norberg (zo'n 10km van de brand) : http://norberg.se/webcam.html

Wegen naar Norberg toe zijn inmiddels afgesloten, de rook is zo dik dat je geen 20 meter kan ziet.

Voorlopig nog geen evacuatie van Norberg.

 

Vanmiddag heeft 't even geregend (voor 't eerst in meer dan een maand) maar dat was van korte duur en zal weinig geholpen hebben helaas...

 

Er zijn 2 black hawks van 't leger in de regio voor coordinatie en iets van 5 blus heli's, ook van 't leger. Er is ook nog een heli uit Noorwegen onderweg.

 

Brand is nog zeker niet onder controle maar de wind is afgenomen dus 't gaat wat minder snel nu in ieder geval...

 

Mensen uit de omgeving en omliggende provincies bieden heel veel hulp aan, zowel voor onderdak voor geevacueerden als plaats voor dieren (erg veel koeien en paarden in die omgeving). Ook wordt er flink veel drinken en voedsel gedoneert voor de brandweer en militairen die aan 't werk zijn om de zooi onder controle te krijgen. Vrachtwagens vol worden er door supermarkten maar ook particulieren gedoneert. Ikea biedt ook help in de vorm van bedden/beddengoed/ledikanten e.d. en voedsel.

 

Best wel heel erg indrukwekkend en hoopgevend om te zien hoeveel mensen totale vreemden een plek bieden in hun huis en op andere manieren willen helpen.

Link naar reactie
Share on other sites

  • 7 months later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...